Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No, tady se moc radit nedá. To záleží na doktorovi. Pokud ti to napsat nechce, tak máš smůlu. Můj mi to napsal od dvacátého týdne a kdybych chtěla, tak klidně dřív… A to mi nic nebylo, jen jsem řekla, že chci marodit, protože mě práce zmáhá (to byla pravda!). Zkus pohledat na netu v právních poradnách a třeba narazíš na něco, co by ho „přinutilo“. hodně štěstí…
Tý jo, to je divný, já někdy ve druhém měsíci jen řekla, že jsem unavená a doktor mě hned chtěl nechat na neschopence. Asi je to opravdu čistě na uvážení ošetřujícího doktora. Nemáš aspoň něco v práci, co by mohlo v těhu vadit? Aspoň stres?…
Jj,přesně tak, záleží na doktorovi.Některej pak dokonce píši i vycházky a nenechá je bez omezení.. Já naštěstí neměla problém, nechal me doma hned od začátku a vycházky bez omezení..
No, tak já jsem si neomezené vycházky musela „vyargumentovat“. Nechtěl mi je napsat. Až když jsem řekla, že na sociálce to nikomu nevadí a i jiní to píšou a ségra je měla, tak se nechal obměkčit. Ale koukal divně…
Čauky, tak abych taky přidala něco ze své zkušenosti. Jsem teď na neschopence,už měsíc a půl a teď jsem v 28tt, a bohužel, moje doktorka mi vycházky napsala, ale jen na 4 hodiny denně..... Neschopenku mám kvůli tvrdnutí břicha, sníženým porodním cestám a když jsem se zmínila o stresu v práci, který mi šéf dělal, tak bez řečí mi neschopenku vystavila, spíše mě ještě přesvědčovala abych na ni šla co nejdříve. S těma vycházkama Vám holky ale závidím, co je máte na skoro celý den, o neomezených nemluvě. Ja byla tak naštvaná, že mi je Dr. nechtěla dát…a dokonce prvních 14dní mi nenapsala žádné!!! Takže jsem musela trčet doma jako opravdový marod. Volala jsem si i na posudkové lékařství, pod které spadám, které by příp.řešilo oprávněnost či neoprávněnost vystavení neschopenky a po rozhovoru s paní posudkovou lékařkou jsem byla happy, že mám aspon ty 4 hodiny. Takže je to asi fakt jen o doktorovi co si troufne napsat a pak si to obhájí…Jinak jsem taky často jezdila k rodičům kteří jsou cca 200km od mého současného bydliště…no takže mám smůlu a musím vydržet ještě nějakou dobu, než nastoupím na mateřsko dovolenou.
petra.lovosice píše:
ahojky já mela neschopenku od 5tt..a vycházky neomezeně…
Šťastná to těhulka!!!!
Já mám neschopenku od začátku, co mi doktor zjistil, že jsem těhotná - od 4. týdne. A vycházky? Neomezené jsem taky nedostala. Mám dvě hodiny dopoledne a čtyři odpoledne…
Ahoj holky,
jsem tu nová, ale doufám, že nevadí, když se vás tady zeptám? myslíte, že se mám odvážit zeptat se na to, zda mi vystavá neschopenku, když mám vysoké HCG (asi 5,7 - takže fakt mega, dokonce jsemkvůlitomu byla i na odběru plodovky) a v práci nám chtěji nařídit práci i o víkendu? jsem ve 20 a cítím, že to špatně zvládám? Co myslíte - mám si dodat odvahy a zeptat se?
![]()
Já bych to zkusila, za zeptání nic nedáš a určitě je nejdůležitější abys ty i miminko byla v pořádku. Každý lékař k tomu má ale odlišný přístup, což když si přečteš předchozí příspěvky je zcela evidentní. Co se týče té práce přes víkendy, mrkla bych někde do zákoníku práce jak je to s prací přesčas apod. pro těhulky. Myslím si, že existuje nějaká právní úprava.
PS: Hodně zdaru u lékaře!!!
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli dostanu nemocenskou?
Do konce srpna jsem v práci na dohodu a od září dostanu smlouvu, normálně tři měsíce zkušební doba a pak prodloužení na rok. Ale já jsem našla na těhotenském testu dvě čárky, a v září půjdu na kontrolu doktorce zda je vše v pořádku. V září budu chodít do práce, ale nevím jestli mě doktorka nechá alespoň chodit celý měsíc do práce, abych měla nemocenskou. A kdyby mě nechala doma, tak třeba bych v září byla jenom asi 14 dnů v práci z čeho se bude počítat nemocenská, když přes tou práci jsem byla na úřadu práce a nic nebrala? Děkuji
snad nevadí, že lezu jsem do diskuze
Pokud budeš od září ve zkušební době, tak tě i jako těhotnou můžou propustit. Pokud ti nic nebude, není důvod, abys nemohla dál chodit do práce (já mám za 4 týdny termín a do práce normálně chodím) a tobě samotné by se vyplatilo zůstat zaměstnaná, abys měla nárok aspoň na mateřskou…
Ahoj holky,
prosím poradíte mi, některá? chci se zeptat, zda je možné dobrovolně ukončit pracovní neschopnost. Nic mi není, doktorka mě nechala doma pro klid její duše. Vím, že je hodná, ale já to doma nezvládám, navíc mi nedala ani vycházky.
Takže můj dotaz je, je možnost, na vlastní žádost PN zrušit a poslední měsíc těhu do práce dochodit?
Mockrát děkuju,
katka
Ahoj holky, může doktor napsat neschopenku dopředu? Např na kontrole v pátek a neschopenka by byla od pondělí?
Ahoj holky,
. Dost mě dostal teda. Jsem na začátku pátého měsíce a druhým týdnem mám PN od obvodní na záda, protože mám skříplý nerv nebo co a nemůžu stoupnout na nohu. To na něj taky neplatilo a já teď řeším dilema, jestli přejít jinam nebo jak se zachovat, protože po porodu budu jeho specifickou péči opravdu potřebovat. Ach jo. Dokážete poradit?
já jsem celkem zoufalá. Chodím k výbornému gynekologovi, který mi nejednou opravdu pomohl. Obyčejně na něj nedám dopustit. ale s neschopenkou… mi řekl, že ji nemůže napsat na něco, co neexistuje a že pokud mi např. tvrdne břicho, tak je to bu´d na nemocnici a nebo jsem práceschopná.
Díky, Veronika