Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Krystýna: ahoj, no mně řekli, že první peníze ( červencové) mám očekávat nejdříve v říjnu, tak jsem na to zvědavá, zatím opravdu nic nepřišlo.....no je to docela náročné, mám doma už dva puber´táky, kterým začala škola, kroužky, a my to táhneme z jedné výplaty, netuším, co bych dělala, kdybych na to byla sama.....chytrák něco vymyslel a zkolaboval systém!!! No proč nechávat něco, co už roky funguje, když se v tom může udělat bordel!!!
vždyť přeci nejde o lidi…kamarádka ze Severních Čech - jablonecko čekala na nemocenskou tři měsíce!!!!
To je hnus, ty peníze. No jo, úředníkům je jedno, jestli dáte dítěti najíst nebo mu koupíte svetr, oni tohle neřeší. Nechci to zveličovat, ale maminky samoživitelky to asi tak mají…
Budu vás informovat, jak jsem na tom, první penízky čekám v půlce října.
A ještě pro mikitu: Když mi šlo o vycházky, projížděla jsem net a našla spoustu informací o tom, že doktoři nejsou oprávněni cokoli nařizovat, prý to vůbec není v jejich kompetenci, a to podle Listiny základních práv a svobod, dále podle nějakého paragrafu, který jsem si taky našla. Bohužel, teď to nějak nemůžu najít, tak ti nepošlu odkaz, ale je to i na právní poradně, kde odpovídá na dotazy JUDr. Viktor Pak. Jestli máš čas, tak se tomu pověnuj a zkus to na svou doktorku. Oni se bojí neznámo čeho, a pak tím trpíme my. Jak chtějí, abysme v těhotenství chodily cvičit a na procházky, když podle neschopenky se máme jen válet doma… Hodně štěstí! Kristýna
no jo v tom asi bude problém, pokud chceš chodit cvičit a aktivně žít potom asi klidně můžeš chodit do práce, ona ta neschopenka zas asi nějaké opodstanění má, já bych spíš argumentovala tím, že když mám vycházky od 13 do 16 např a je mi zrovna blbě tak se ven prostě nedostanu vůbec.....je asi fakt, že my co jsme na neschopenkách bychom měly nějaký ten klidový režim dodržovat a spíš vše dělat v poklidu, ale pokud jsou např. ta šílená vedra, kdy se dá jít ven buď ráno a nebo potom k večeru pak jsou nám nařízené vycházky opravdu k ničemu. Mně tedy naštěstí problémy nedělali…
no tak nejak…ja si o neschopenku rekla sama jen z duvodu ze mam narocnou pracu a doma farmu a kdyz sem mela stihat vsechno tak to bylo na palicu…potrebovala sem spat vic jak 5 hodin. takze ted muzu leda tak drzet hubu a krok a ne si vymyslet vychazky pac su rada ze sem neschopenku dostala…jinak zadny problemy nemam takze bych klidne mohla makat. aspon cas vychazek sem si mohla urcit…ale stejne nevim proc teda u nekterych doktoru to jde a jinde ne…no ja si z tech kontrol moc hlavu nedelam…mame tak velkej pozemek ze kdyby me nejakej urada hledal tak pochybuju ze tu bude tapat v lakyrkach a nekde me hledat po stajich, chlivek a
ech
takze jezdime po vyletech a nejak to neresim
Mám neschopenku vedenou u Pražské sociálky a peníze zatím chodí včas, ale taky mám strach, aby to tak bylo i dál…
Taky mám pár známých ,kteří marodili déle jak 14 dní a peníze jim přišli normálně jak měli. Já marodím chvilku,takže bych měla od sociálky dostat peníze prvně v říjnu.
Já jsem se s doktorem na neschopence domlouvala už na začátku, že ji chci od září. Řekl, že není problém, že už budu v půlce těhotenství a napíše mi jí, i když jsem naprosto v pohodě. Potom mi bylo divný, že mi chce dát vycházky, tak proto jsem si chtěla pro:,–(it neomezené. Jinak do práce jsem přestala chodit proto, že pracuju jako kosmetička a devět let sezení se na mě podepsalo tak, že od začátku těh. mám při sezení šílený bolesti zad. Když se můžu kdykoli projít nebo si lehnout je to ok.
Tak jsem ráda že alespoň nejsem sama komu se nepodařilo doktora přesvědčit na delší vycházky.Nepřipadám si alespoň tak neschopná.
Já bych se ještě chtěla zeptat na ty peníze a potvrzení od doktora.Já od něj totiž dostala teď na konci měsíce první lístek na peníze a to mám neschopenku už od 6.srpna.V práci mi řekli že mi měl po 14 dnech doktor vystavit potvrzení že stále marodím(lístek na peníze),ten že si nechají a na podkladě toho mi zaplatí prvních 14 dní a pak znovu ke konci měsíce a ten že pošlou na OSSZ.Ten druhý ale prý nemusí být ke konci měsíce takže až zas pojedu na gyndu,tj.14.září,tak si to mám nechat vystavit k tomuto datu.Takže teď naberu vlastně 14 dní zpoždění což mě docela překvapilo že ani doktor pořádně neví kdy má co napsat.Jak jste to měly vy?
PS:možná měl tento dotaz směřovat do jiné sekce ale myslím si že tady je více těhulek které mají v tomto již nějakou zkušenost
U každé neschopenky to je teď tak, že prvních 14 dní ti platí zaměstnavatel a když marodíš dál, tak potom klasicky OSSZ. Tudíž ti po 14 dnech měl dát dr. část neschopenky a tu jsi měla odevzdat zaměstnavateli. A k poslednímu dni měsíce, ti měl vystavit lístek na peníze, který opět dáš zaměstnavateli a ten to pošle na OSSZ.
Posledního dne každého měsíce si to musíš hlídat, aby ti přišli včas peníze. Jinak můžeš být dlouho bez… Po těch prvních 14 dnech už ta neschopenka běží jako dřív…
Když teď jdeš až 14.9. je to na lístek na peníze hodně dlouho!!!! Vždycky poslední den v měsíci! Dojdi si tam co nejdřív, ať ti to dají!
no ono také záleží, kdy to na sociálku posílá zaměstnavatel, ale je fakt, že nejlepší a nejpřehlednější to je, když lístek na peníze dáváš vždy za celý kalendářní měsíc - tedy na konci měsíce a hned ho odevzdáš, pak záleží na zaměstnavateli, aby to rychle a pružně poslal na sociálku. Bylo by dobré si dát do pořádku ten první měsíc marodění- to se zdá, že doktor opravdu trošku „zvrtal“ 14 dnů platí zaměstnavatel pak se přechází na další část neschopenky, musí se vystavit lístek na peníze a pak už vždy ke konci měsíce.
Při začátku neschopenky mi dal ten papír co se odevzdává zaměstnavateli,pak to co mám mít já a ještě díl IV který má být pro OSSZ a na něj jsem vyplňovala číslo účtu kam mi mají peníze posílat
hathor :Je to tedy tak jak mi řekli v práci že mi měl vystavit vlastně 2 lístky na peníze?
No on ti měl dát jeden do ruky pro zaměstnavatele a za 14 dnů si tě pozvat na kontrolu a dát ti druhý- který dáš sice také zaměstnavateli, ale ten ho posílá na sociálku- tam vyplňuješ i to číslo účtu. K tomu do ruky ti měl dát lístek na peníze na těch 14 dnů, kdy jsi byla doma. Pokud ti to vyšlo na konec měsíce potom další lístek na peníze - ten už pro sociálku- dostaneš až na konci následujícího měsíce. Pokud to bylo např. v polovině měsíce ptom by sis měla lístek na peníze pro sociálku vyzvednout na konci měsíce. To znamená že to bude lístek na peníze za druhých 14 dní neschopnosti. Nevím, jestli to píšu dost srozumitelně
kdyžtak to zkusím srozumitelněji
Já jsem to docela pochopila tak jak jsi to napsala.Já u něj po tich prvních 14 dnech byla,protože když mám neschopenku tak prý musím na kontrolu každejch za 14 dní ale žádnej papír mi nedal.Asi jsem moc spoléhala na to že mi všechno co budu potřebovat včas dá.Ten lístek na peníze co mi napsal mi vystavil do 31.8. a v práci mi řekli že ten pro ně měl být do 20.8 ale takhle že si nechají ten co jsem přinesla aby mi těch prvních 14 dní mohly zaplatit.Teď jen doufám že pani v práci měla pravdu a že bude stačit když mi napíše ten lístek pro OSSZ až toho 14.žáří kdy k němu jedu.Moc se mi k němu totiž nechce hned zas letět když jsem tam byla teď v pondělí.Mám to totiž asi 30km a už takhle mi připadá že tam jezdím dost často.Pro jistotu si ale asi radši zítra zavolám na OSSZ.
Jinak dík za vysvětlení
Holky, já taky dostala od svého gyndr vycházky neomezeně a ani jsem si o to nemusela říkat (netušila jsem, že to existuje). Ono možná taky záleží na tom, proč Vás na nemocenskou posílá… Jinak s výplatou peněz jsem měla taky problém a to nejsem z Prahy. Marodila jsem září-říjen loňského roku a peníze jsem dostala až v únoru!! a to ještě po velkých urgencích naší účetní na úřadě. A to jsem je dostala ještě složenkou a ne na účet, jak jsem uváděla. Ale nakonec jsem byla ráda, že je vůbec mám