Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj jsem ne neschopence s psychikou ( sociální fobie, uzkosti s depresí)
vypadá to že budu ještě dlouho marodit, tedy vůbec nevím co bude dále. Ale moje otázka zdí zda bych mohla mít na mojí diagnózu neomezené vycházky
@Anonymní píše:
vypadá to že budu ještě dlouho marodit, tedy vůbec nevím co bude dále. Ale moje otázka zdí zda bych mohla mít na mojí diagnózu neomezené vycházky
S zadnou diagnozou nelze mit neomezene vychazky, to byvavalo. Ted je jasne dano, ze 6 hodin denne, a lze domluvit kdy, kestli v kuse, nebo rozdelene na dopo a odpo a tak, ale je to opravdu 6 hodin
@Anonymní píše:
Je to možné, ale je to složitější proces, kdy na návrh ošetřujícího lékaře rozhoduje posudkový lékař na sociálce. Zeptej se lékaře, co Ti vystavil neschopenku.
Neomezené vycházky jsou možné pouze pro psychiatrické, nebo některé onkologické diagnózy a to ještě zdaleka ne pro všechny. Tebe se týkat nebudou a jak už tu někdo psal, nárok je na max. 6h denně.
Vycházky Vám může ošetřující lékař povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek. Požádejte svého lékaře o vypsnání vycházek na maximální možnou dobu s ohledem na váš zdravotní stav. Výjimečně mohou být povoleny i neomezené vycházky. Výjimečně může ošetřující lékař v případech povolit v případě, kdy mimořádně náročný léčebný plán nebo celkový zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, aby si volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. K tomuto je potřeba získat také souhlas České správy sociálního zabezpečení. O toto povolení žádá váš lékař na vaši žádost. Požádejte tedy vašeho lékaře o sepsání této žádosti. Rozhodněn není pravdou, že neomezené vycházky mohou mít pouze onkologičtí pacienti.
Záleží tedy pouze na posouzení Vašeho ošetřujícího lékaře. Režim může být lékařem také změněn v souladu se změnou zdravotního stavu.
Byla jsem opakovaně dlouhodobě na neschopence s diagnózou podobné té tvojí. Poprvé (2011) jsem měla vycházky neomezené, podruhé (2013) už pouze 6 hod. denně. Jak tady už někdo psal, v současné době povolení neomezených vycházek je poměrně složitý proces, jde pouze u zvlášť závažných onemocnění a tvůj ošetřující lékař by o ně musel zvlášť žádat. Přestože se svým psychiatrem vycházím maximálně dobře a je ochotný, tak mně řekl, že v případě mé diagnózy to ani nebude zkoušet, že by to stejně nepovolili.