Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, jak to jako myslite ze clovek ktery nema narok na materskou muze byt na nesch.do konce sestinedeli??to jako reknu gynekolozce at mi necha nesch.do konce sestinedeli a pak co??nechapu to a neslysela sem o tom!!Poradite??Diky ![]()
@kuti píše:
Tak to ale mícháš dvě věci dohromady a sice délku RD, tedy doby, kdy matka může být s dítětem doma (podporovanou státem) a dobu, po kterou je zaměstnavatel povinnen držet zaměstnankyni pracovní místo.
Podle toho, by 4letá varianta RD ani neexistovala!
Ne, ty motáš víc věcí dohromady… 4 letá varianta RD taky neexistuje ani neexistovala ![]()
A jinak matka může být doma s dítětem podporovaná státem do 7 let, tak dlouho totiž za ní platí zdravotní, pokud se nahlásí na zdravotní pojišťovnu.
Plus do 4 let věku dítěte se péče o něj počítá na důchod, ale ani jedno ani druhé nemá s RD nic společného.
Prostě RD (rodičovská dovolená) je jasně daný pojem, který se týká pouze a jedině vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a ničeho jiného, to že to lidi motají už je věc jiná.
@j.a.n.i1 Jo??Pak bych teda dostávala 7600.- ju, chápu to dobře???Já se v tom fakt prd vyznám, tak sorry…:-)
@Jeinynka No je to hrozné, že? Jsem zvědavá, kolik mi nemocenskou vypočítají :-/…
@Jeinynka píše:
Holky, jak to jako myslite ze clovek ktery nema narok na materskou muze byt na nesch.do konce sestinedeli??to jako reknu gynekolozce at mi necha nesch.do konce sestinedeli a pak co??nechapu to a neslysela sem o tom!!Poradite??Diky
Jojo, může, akorát tedy někdy je potřeba včas zařídit od OSSZ papír, že ten nárok nemáš, protože jinak ti ji bude chtít ukončit už 6 týdnů před TP… a pak si normálně necháš vyplnit to potvrzení o výši mateřské (na druhé straně toho formuláře je kolonka na tuhle neschopenku, myslím oddíl E) a to přiložíš k žádosti o rodičák.
@Miška TP píše:
@j.a.n.i1 Jo??Pak bych teda dostávala 7600.- ju, chápu to dobře???Já se v tom fakt prd vyznám, tak sorry…:-)
No, znamená to, že si můžeš vybrat maximálně 7600,– (ty sama bez dokládání nároku a DVZ partnera) ale pak by ti to vyšlo do cca 2,5 let dítka, takže volba částky je na tobě, pokud to chceš brát déle, tak můžeš volit i míň, ale souhlasím s tím, zvolit co nejvíc a dávat stranou.
@j.a.n.i1 Teda to jsou mi věci…
…
Ach jo, to bude papírování
, ještě, že se v tom tady vyzunáte holky ![]()
@j.a.n.i1 Jo takhle…no taky mi to přijde lepší dávat si to bokem na svůj účet…no uvidíme, ještě to proberem s přítelem…
@j.a.n.i1 No jo, ale kdybych brala těch 11,5tis. měsíčně a dávala si 4500.-stranou, tak po zbývajících 17měs. bych musela žít jen s těmi 4500.-měsíčně, což nejde…pokud bych to měla na tři roky a 19měsíců bych brala 11,5.- a zbytek 4500.-…
@Miška TP No, tak si prostě musíš dávat stranou víc… ono pokud si to rozpočteš na celých 36 měsíců, tak budeš brát nějakých 6100.
@j.a.n.i1 No já vím noo, jenže furt je lepší brát 6.100.- celé tři roky, než pak o 2000.- míň…no každýho věc…:-) samozřejmě
@Miška TP ale Ty dostaneš stále stejnou částku 220tis. Víc Ti nikdo nedá. To bylo dřív, že na 3 roky byl příspěvek cca 7500 a vycházelo to do 3 let věku dítěte 235tis.
Takže 220:36 je nějakých 6100,–(počítáno od porodu, jestli ještě 6týdnů můžeš být na neschopence, byla by o to dávka vyšší). A je to stejné jako 220tis, vyčerpat za 19 měsíců po 11500. Holt tedy neutratíš 7000tis, ale těch 6100,– a místo 4500 Ti zbyde 19× 5.400,–
19× 6100 = 115900
19× 5400 = 102600
Výhoda toho, zvolit si vyšší dávku a odkládat si peníze stranou je, že je zatím můžeš někde zúročit. A pak, že o ně nepříjdeš, kdyby se během těch 3 let cokoliv změnilo, to je celé.
Ale ať si zvolíš kolik chceš měsíčně, vždycky dostaneš jen 220tis, bez ohledu na to, jak dlouho se rozhodneš být doma.
@Miška TP píše:
@j.a.n.i1 No jo, ale kdybych brala těch 11,5tis. měsíčně a dávala si 4500.-stranou, tak po zbývajících 17měs. bych musela žít jen s těmi 4500.-měsíčně, což nejde…pokud bych to měla na tři roky a 19měsíců bych brala 11,5.- a zbytek 4500.-…
Není to 17 měsíců 4.500,– Po 19 měsících už by Ti nepřišlo nic! Ty bys ale měla odloženo 19× stranou. A přesně, když chceš být doma 36měsíců, musíš utratit méně než 7tis, aby Ti zbylo více na ty další měsíce. Ale pořád je to 220tis., víc ani koruna.
@kuti Já vím, já to chápu…Vím, že je dána částka 220tis…Vždyť jsem to napsala dobře, ne?
brala bych těch 6100.- měsíčně po dobu 3let…
@kuti Jasně, já napsala 4500.-, ale už jsem nenapsala stranou, já to chápu ![]()