Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,jsem v 8tt těhotenství a mám v práci psychický teror.Nikdo to nedokáže pochopit,že jsem těhotná,chovají se ke mě jako k hadru.Hlavně dělám Dvanáctihodinové šichty,nemůžu si pomalu za celou šichtu ani sednout a v klidu se najíst a není mi moc dobře.Chci si zajít k doktorovi jestli by mi nedal neschopenku,ale nevím jak je to s financemi.Jestli mám nárok na finanční podporu v mateřství už teď nebo až od nějakého měsíce?Prosím pokud někdo víte jak to je tak mi poraďte.Moc děkuji.
Pokud dostaneš neschopenku tak první tři pracovní dny ti nikdo nic nezaplatí pak do 21 kalendářního dne ti hradí mzdu zaměstnavatel ale jen pracovní dny a myslím že 60% z tvého denního vyměřovacího základu a od 21 dne až do uschopnění ti vyplácí peníze sociálka a to zase na základě denního vyměřovacího základu který je těch 60% myslím z 90 % tvého platu(ale toto nevím přesně) a potom pokud máš odpracováno 270 dnů včetně pracovní neshcopnosti dostaneš 8-6 týdnů před TP PPM, která myslím činí 70% denního vyměřovacího základu. Jako s penězma určitě klesneš ale raději zdravé miminko než být v balíku.
nenapsala bych to lépe…normalne zajdi a rekni ze chces neschopenku, ze mas psychicky narocne zamestnani…ja to mela stejnetak… ![]()
Ahoj, já jsem na neschopence od začátku, kvůli rizikovému pracovišti, dělám na dráze ale makám tam už 6 rokem takže budu mít na mateřskou nárok. Ze začátlku peníze nic moc ale teď jsem v pohodě už od druhého měsíce marození, řeknu ti jak to bylo u mě, mívala jsem tak 20 000 čistého a teď mám nemocenskou 14 000, což je sice o 6000 míň ale není to zas tak hrozný, důležitý je pro mě že jsem v pohodě a mám bezproblémové těhu, třeba ze začátku jsem bývala strašně unavená a tak bych asi 12tky nezvládala.. dokonce mám neomezené vycházky, vše ale záleží na doktorovi, taki se zkus nějak prostě domluvit.. doporučuju říct že ti je prostě v práci zle a na rovinu jak to tam chodí
Tady máš jednoduchou kalkulačku pro svoji nemocenskou stačí napsat hrubý příjem a jak se podíváš níže tak v té tabulce je napsáno další kalkulačka a tam si najdi mateřskou.
http://www.penize.cz/…cky/materska#…
napsala jsem to naopak tak tady je ta nemoc.
http://www.penize.cz/…y/nemocenska
ja jsem taky od zacatku na neschopence,chtela jsem ji kvuli tomu,ze mama mela nejaky osklivy problemy a v praci to stalo za dve veci…ze zacatku jsem to mela od obvodniho,pak sla na kontrolu ke gynek.a ta mi na to rekla,ze mi je prd a vubec ji to nezajimalo,pak udelala takovej divnej ksichtik a nakonec mi to vypsala,ale bez vychazek…presla jsem k jinymu dr. o dost lepsi,ten se vubec nevyptaval a pokracoval dal v neschopence a jeste mi pripsal vychazky od 10h do 18h… ja jsem brala cca 15cisteho a nemocenskou jsem mela cca 12tis…takze jsem ozelila 3tis a jsem v pohode…jdi do toho taky ![]()
Jsem taky na neschopence kvůli práci, která nebyla vhodná v těhu. Je to sice s penězma nic moc, ale pokud se k tobě chovají, tak jak píšeš, šla bych určitě. Nic není totiž důležité, tak jako tvoje zdraví a miminka a pokud se nemůžeš ani v klidu najíst, zastavit atd..tak to je hrozné. Já jsem nejdřív jít sama nechtěla, až sem začla mít pak problémy..
tak mi všecko došlo co je fakt nejdůležitější a šla sem.
Tak si zajdi za doktorem vysvětli mu situaci a uvidíš, že to půjde ![]()
Úplně tě chápu (zakladatelko). Já jsem gynekoložka a pracuji v nemocnici, takže nemám možnost volnější pracovní doby (vizita, porody, příjmy, ambulance se udělat musí). Pracovala jsem do 30 týdne, ale první trimestr jsem byla na neschopence (pro maligní zvracení, zhubla jsem 13kg) a pak zase ve 20 týdnu do cca 23 týdne pro špinění. Na mně také nikdo nebral ohledy, že jsem těhu, ale zaškolovala jsem právě absolventy medicíny a neměli nikoho jiného a mně práce baví, takže jsem to vydržela. Také z finančního důvodu, protože máme hypotéku a z platu manžela bychom to neutáhli.
Co mám pracující kamarátky, které jsou těhu, ani u jedné nejsou brány ohledy. Holt to máme těžké.
Proto bych určitě uvažovala o neschopence, pokud ti práce nevyhovuje, nebo by ohrožovala zdraví a život miminka, tak je lepší zůstat doma. Ono někdy psychický teror je horší než fyzická námaha.
Budu držet palce. ![]()
Všem vám moc děkuji za podporu.Byla jsem dnes v nemocnici na gynekologické ambulanci,protože můj gynekolog má dovolenou a tam jsem řekla vše tak jak to je.Rozbrečela jsem se,protože jsem byla z toho dost vynervovaná a doktor neváhal a neschopenku mi napsal.Hned jak přijde můj gynekolog z dovolené tak jdu k němu a prý budeme neschopenku prodlužovat,takle mi to řekla sestra.Vím,že s penězma klesnu,ale je pro mě důležitější miminko než peníze.Mám kolem sebe rodinu která mi vždy ve všem pomohla a myslím si,že s nima to zvládnu.
zdravím tak ja jsem taky na neschopence ale jsem na uplnem zacat takze jsem taky zvedava jake finance budu mit…ale hlavne at je prcek zdravy:-) jsem na konci 5 týdne
OT: Ty blááho, tak teď koukám na tu kalkulačku pro výpočet nemocenské
To se ani nedivím, že lidé, kteří mají oficiálně nějakou malou hrubou mzdu raději chodí do práce, než aby se léčili ![]()
Přítel má ofiko 10.000 a já budu dělat u stejného podniku, taky za 10.000, takže až půjdu marodit v těhu (je to rizikové prostředí), tak nevím nevím jak vyžijeme s půjčkama na byt, auto… ![]()
Snad se poohlédnout po lépe placeném zamněstnání, že ?
![]()