Neschopenka pro těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2453
12.3.14 10:33
@Teríís píše:
@Raduš.ka44 no tak ja nevim, ja tu jen rikam svou zkusenost, protoze me se zeptala, jestli CHCI neschopenku.. Tak se omlouvam, jen sem chtela poradit zakladatelce.. Jak to chodi jinde nevim.. Boze, uplne sem zapomnela, kolik je tu rejpalek, to zase bavi me :lol:

Ale tady nejde o rýpání. Ty podáváš nepravdivou informaci, což mě u zdravotníka docela překvapuje - že nemá žádné právní povědomí z oblasti, ve které pracuje. Ale vzhledem k tomu, že často ho nemají ani lékaři… :nevim:
Docela by bylo fajn, kdyby se kontroly víc zaměřily na zneužívání PN už v rovině jejich vypisování lékaři. Sice se obávám, že právě u těhotenství by si často obhájili i zbytečně vystavené neschopenky, ale kdyby se to víc hlídalo, třeba by se začalo blýskat na lepší časy. A hlavně - nebyly by takové rozdíly mezi jednotlivými lékaři. Oni se často bojí, že pacient přejde jinam k někomu, kdo bez uzardění neschopenku neoprávněně vypíše a proto radši podlehnou tlaku a píšou dle přání pacienta. To, že se ptají těhotných, jestli neschopenku chtějí, to je pravda. A jde to už do situace, že se i diví, když těhotná nechce :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
12.3.14 10:57

@ana11
Muj dr je kapacita a má narváno ordinaci i soukromou pro zbohatle nové nepřijímá a problém s napsáním co vím nemá takže si nemyslím ze by měli dr strach spis naopak nemají a me teda v žaludku neleží maminka na PN ale stimulant se zády bolesti hlavy a pod :cert:

Myslím ze i pacient má právo říct jestli se cítí na to pracovat dr nas vidí chvilkove nezije s námi takže nemá 100% úsudek zrovna u něj nam muže byt dobře podle me záleží na rozumne domluvě obou zneužívání snad se ani nevyplatí ta almužnu kdo by ji dobrovolne chtěl 8o :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
12.3.14 11:15

@Lana222 všimla jsem si, že už po několikáté používáš výraz „almužna“. Ono je potřeba si uvědomit, že velká část lidí do systému za celý život tolik, co si vytáhnou, ani nenasype. Zrovna sociální systém tu máme víc než luxusní a opravdu bych o almužně nemluvila. A ještě pak spojeno s nářky těhotných v PN, že nemůžou chodit neomezeně kam se jim zlíbí, mně to přijde docela paradoxní.

Pacient má právo říct cokoliv, i jestli se cítí na to pracovat, ale pak to musí lékař posoudit, jestli je to tak i ze zdravotního hlediska. Nebo to mám chápat tak, že přijdu k obvoďákovi, řeknu, že jsem nějaká unavená a necítím se na to pracovat a on mně šoupne štempl, „diagnosa záda“ a nechá mě půl roku až rok doma? Jen tak, že jsem si řekla, že se necítím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
12.3.14 11:28

@ana11
Ale tehotna k tomu má důvod necítít se dobře :nevim: to je něco jiného přece a těhotenstvi si nevymyslim dr těžko zjisti jestli opravdu cele noci zvrací a pod. Myslím ze by mel byt každý soudný a podle toho jednat

Pokud někdo nepracuje a nikdy nepracoval nemůže np přece mit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
12.3.14 11:31

@ana11 co by zdravotní sestra na oddělení akutní rehabilitace se v neschpenkách nepohybuji, takže opravdu o tom nic nevím, jen sem podala názor a zkušenost, toť vše.. A nebavíme se tu o obvoďákovi, a bolesti zad, ale v těhotenství vykonávané rizikové práce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
12.3.14 11:33
@Teríís píše:
@ana11 co by zdravotní sestra na oddělení akutní rehabilitace se v neschpenkách nepohybuji, takže opravdu o tom nic nevím, jen sem podala názor a zkušenost, toť vše.. A nebavíme se tu o obvoďákovi, a bolesti zad, ale v těhotenství vykonávané rizikové práce..

v těhotenství vykonávané rizikové práce by se neměly řešit neschopenkou. V podstatě je to všeobecně tolerovaný podvod. Ale třeba se to časem změní, alespoň doufám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
12.3.14 11:34

@ana11 aha, a jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
12.3.14 12:01
@Teríís píše:
@ana11 aha, a jak?

Pokud se skutečně jedná o práci, kterou v těhotenství vykonávat nemůžeš (je to taxativně upraveno vyhláškou), tak by Tě zaměstnavatel měl převést na práci, kterou vykonávat můžeš a pokud bys měla dostávat nižší plat, tak to sociálka dorovná. Pokud nemá žádnou možnost přeřazení, tak by Tě měl nechat doma za 100% platu. Samozřejmě pro zaměstnavatele je výhodnější, když je žena v PN a oni se nemusí starat a kromě těch prvních 14 dní je to nestojí ani korunu. Bita je na tom ta těhotná, protože má nižší plat a ještě k tomu omezené vycházky. Ale jak říkám, takhle by to mělo být a zatím jsem ještě neslyšela o případu, kdy by to tak bylo. Ale je to částečně i o tom, že ty ženské jsou dobrovolně doma a všechny nevýhody tohoto řešení dobrovolně snáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
12.3.14 12:07

@ana11 No vidíte, tak to mám přesně já.. jiná práce opravdu není, a bohužel mi nic jiného nezbylo, než jít na neschopenku.. Takže musim snášet všechny nevýhody, menší plat a omezené vycházky.. Já teda nevím, kdy by chtěl být dobrovolně za ty prachy doma.. Myslim si, že by si to každá ráda po měsíci na neschopence rozmyslela, kdyby mohla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
12.3.14 12:27

Já jsem teď ve 13tt a můj gynekolog mě nechce nechat doma, prý těhotenství není nemoc. Takže šup do práce. A to tam tahám těžký přepravky. Sice se snažím si to odlehčit jak se dá, ale je to bída. Naštěstí nemusím chodit do práce od 4 ráno, ale až od 7 hodin. To vstávání bylo hodně velké utrpení. Ale je to pro mě náročný i tak. 8 hodin na nohou, lítám tam jak blbec, teplo, zima, teplo, zima.. jsem zvědavá, jak dlouho to vydržím :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
12.3.14 12:36

@Katushe
vůbec bych s tím doktorem nediskutovala, a prostě ti tu nemocenskou napíše..a hotovo, zvedáš těžké bedny a podobně, takže tam není o čem diskutovat.
A jinak bych šla k jinému lékaři. protože u takového s prominutím vola, bych nebyla ani vteřinu…
Přeji ti pevné nervy a halvně ať jste v pohodě a bez komplikací… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
12.3.14 18:22

@Katushe
presne muzes jit i za obvodnim nemusi psat neschopnost gynekolog, klidne i psycholog nebo rehabilitacni proste kdokoli s titulem Mudr :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
12.3.14 20:38
@tynuse86 píše:
@Katushe
vůbec bych s tím doktorem nediskutovala, a prostě ti tu nemocenskou napíše..a hotovo, zvedáš těžké bedny a podobně, takže tam není o čem diskutovat.
A jinak bych šla k jinému lékaři. protože u takového s prominutím vola, bych nebyla ani vteřinu…
Přeji ti pevné nervy a halvně ať jste v pohodě a bez komplikací… :hug:

Takže doktor, který dodržuje zákon a nenapíše neschopenku proto, že zkrátka těhotná není práce neschopná, je vůl? Tak tomu říkám úcta. Dupat má na zaměstnavatele, ne na doktora, kterej z toho může mít potíže, pokud by se na to přišlo. Ono se na to samozřejmě nepřijde, jak už tu padlo, jde o tiše tolerovaný podvod, ale jde o princip a o to, co si některé z vás vůbec myslí. To je síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
13.3.14 15:12

@Raduš.ka44
Hele pokud ta těhulka je práce schopna tak přece o neschopenku nezažáda. A holky která to nezvláda a neschopenku ji doktor nenapíše protože těhotenství není nemoc tak je u mě vůl a můžeš si o mě myslet co chceš.
Samozřejmě by mě zajímalo, zda by to tak řekl i své například manželce, která by byla těhotná.
Samozřejmě záleží na té holce, taky může nakecat cokoliv jen aby zůstala doma, ale to už je na jejím uvážení.
A ruku na srdce, nevím, kde teda pracuješ ty ale co mám kolem sebe těhulky tak se žádný zaměstnavatel nepostavil na jejich stranu a nezařídil to, co má. Takže jediný kdo to schytá je jen ta těhulka…nikdo jiný. V mé práci to třeba taky nešlo, nemohli mě jen tak vytrhnout a dát někam jinam…
A divila bych se kdyby u nás v česku NĚKDY NĚCO fungovalo podle nějakého ZÁKONU!!! ba dokonce zákoníku práce… :! :! :! :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1529
13.3.14 15:30

@tynuse86: no já bych klidně pracovala ale příští měsíc mi končí smlouva a pochybuju že mi ji prodlouží ta firma je známá že neprodlužuje smlouvy :-( a ještě dávají smlouvy jen na 5 měsíců :-( a z pracáku nic nedostanu takže já to musím nějak vyřešit s tou nemocenskou jinak jsem 6 měsíců bez peněz :-( ale taky mám rizikové pracoviště a jestli nahlasím těhotenství tak je naprosto jasné že poletím :-( jak se říká za branou stojí dalších 20 lidí :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí