Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jéžiš, Veru. Uznávám, že jsem všechny odpovědi nečetla. Četla jsem tvůj první a čtvrtý příspěvek a navíc tebe prostě podle přezdívky znám. ![]()
Aladina píše:
Jéžiš, Veru. Uznávám, že jsem všechny odpovědi nečetla. Četla jsem tvůj první a čtvrtý příspěvek a navíc tebe prostě podle přezdívky znám.
tak jsi mě musela utnout co?
Ne,v pohodě…Já jen chtěla povzbudit,že kojení se nemá lámat přes kolenou.Když nejde tak nejde.
Co se týče polohy při kojení, tak malýmu to teď nejlíp jde v leže.. Taky se u toho různě kroutí, kope nohama, propíná se, ale jak je vleže tak mi neodpadává a zůstane „připojený“. ![]()
Zakladatelko,mela jsem to same..neklidne,ubrecene dite,poustela se u kojeni,ja nevedela proc,jestli je mleko nebo neni,ma hlad,nema hlad.Poustela se,pak zas chytala,po nakojeni opet nespokojenost,ja hrozny nervy,pred kazdym dalsim kojenim..
Vydrzela jsem kojit tri mesice a presto,ze mala pribirala,presla jsem na UM.Musim rict,ze se tim vubec,ale vubec nic nevyresilo.Nebylo to tim a me to pak bylo lito.Jedine plus,ze jsem vedela,kolik vypije,ale i tak to stalo za prd.Byla nejdelik,pro priklad kdyz mi ve ctyrech mesicich vypila 120 ml UM,byl to uspech.
Zkusila bych to,co tu bylo zminovano.Pevne zavinuti,bily sum.Nosit v satku.Ja bohuzel,v te dobe o techto metodach moc nevedela.Kojeni bych jeste nevzdavala,pokud pribira.
Nektere deti proste jsou takto neklidne a muzem se snazit sebevic.Vydrz!U nas byly nejhorsi ty tri mesice,pak se to pomalu zlepsovalo.Drzim ti palce ![]()
Určitě nejsi špatná máma, naopak, děláš všechno úžasně, že miminko pláče není Tvoje vina
. Měla jsem úplně stejné pocity, jak píšeš - takový nádherný chlapeček, co by za něj jiné (lepší
) ženské daly, a já to s ním neumím, nezasloužím si ho.. Ale jak to miminko trošku povyroste, tak začne na Tebe víc reagovat, pozorovat Tě, pak se usmívat, broukat, a uvidíš že právě Tebe má nejradši a jsi pro něj ta nejlepší máma.
S kojením neporadím.. Ale UM by kdyžtak nebyla žádná tragédie, kdyby vám to pomohlo. Mám chuť napsat ať jsi hlavně v klidu, ale vím že to moc nejde.. Tak spíš - vydrž, bude líp, fakt. ![]()
Anonymní píše:
jinak po kojeni me hrozne boli prsa,jako ne bradavky,ale vevnitr,mam pocit,jak kdyby mi tam jezdily ziletky,je to hrozne neprijemne![]()
a ja se behem tehu na kojeni taaaaaak tesila,ale to jsem netusila jake problemy a boj muze prijit
Neboj, to je normální, to si prsa zvykají na mlíko-nalévání, vyprázdňování a tak…Já byla z toho taky vystresovaná, ale to časem přejde. Vydrž, jsi skvělá máma, už jen proto, jak o tom svém maličkém píšeš, je vidět, že bys udělala první, poslední. Ono se to časem poddá, jen to chce hodně trpělivosti. ![]()
Ahoj, anonymni, plně tě chápu a chci ti jen říct - NEJSI ŠPATNÁ MÁMA, BA PŘÍMO NAOPAK.
Já dokonce měla stavy, kdy jsem chápala matky, které v návalu hormonů mimčo chtěly umlčet. Taky jsem o sobě dost pochybovala, okolí mi moc nepomáhalo, rodiče mám 200 km daleko a tak jsem povětšinu času byla sama doma a mámě jsem brečela do telefonu. Malá při kojení dělala to co píšeš i ty, odtrhávala se a brečela, spala. Občas mi to dělá dodnes a to má 7 měsíců.
Při kojení jsem používala ochranné kloboučky a alespoň prso to trochu ochránilo a malá „nepila krev“. Jinak jsem i odstříkavala a krmila ji flaškou.
Jinak na prdíky mě ještě napadá zda nejsi nafouklá i ty. Já vždy poznala na sobě i na malé jak jsme provázané. Já užívala espumizan a měla jsem dokonce pocit, že to pomáhá i malé (možná jen tím, že jsem já nebyla nafouklá) a nadýmala mě i paprika, rajče, okurek a vše podobné.
Přeji ti ať se vše upraví do klidu u tebe i u mimča. ![]()
Šestinedělí je hodně náročné období, poporodní blues není legrace. Z toho, jak to popisuješ, to na problém v kojení nevypadá, řekla bych spíš psychika - ty jsi rozhozená, miminko to cítí, některá miminka jsou i dráždivější sama o sobě. Odkud jsi? Jestli jsi z Kladenska nebo z Prahy, mohla bych ti přijet nějak pomoct, podpořit, možná poradit? Jinak dobrý nápad je se šátkem, miminka to mají rády, a je to fajn i pro maminky, dělalo to dobře i mojí starší dceři, krerá byla jinak nechovací a nemazlicí.
holky,dekuji moc,necekala jsem tolik podpory,jste super,az jste mi vehnaly slzy do oci
![]()
kojici polstar pouzivam
espumizan taky uzivam,i lactobacily pro dospele
ja verim,ze bude lip,ale zatim si rikam,jak dlouho to trvat bude,chtela byt byt ta nejlepsi mama,nejklidnejsi,ale je to moc tezke…jsem na vesnici,nemam tu kamaradky,ty mam ve meste a nebo daleko,takze hodne na telefonu a nebo icq,takze jsem cele dny sama,vecer prijde pritel,moc mi pomaha,ale je to proste zahul…
ja jsem vedela,ze miminko neni srranda,ale netusila jsem ,ze budu bojovat s tolikati vecma naraz
![]()
rikam si,mam zdrave dite,nadherneho kluka,jine to stesti nemaji,maozna se tu rouham a mela bych byt zticha,ze jsou vaznejsi problemy,mamy maji vetsi strarosti bolesti s detma…
Anonymní píše: …chtela byt byt ta nejlepsi mama,nejklidnejsi,ale je to moc tezke......
Podle mě je jádro pudla tady. To si vyžeň z hlavy. Proč být nej nej nej?
Tím jak na sebe kladeš přehnané nároky, tak tím spíš jsi sama se sebou nespokojená a nešťastná.
Já nikdy neměla aspirace/touhu být nej máma.
Dítka miluju, udělám pro ně co je v mých silách, ale fakt nezkoumám, jesti je to to nej nej a nebo jestli bych mohla být ještě lepší. To mám fakt na háku… (Jo a jak tu někdo psal, že starší maminy jsou víc ustrašené a víc to řeší, tak mě je 35 a prví dítě se mi narodilo ve 32.
)
Podle mě by mělo být cílem NĚJAK to spolu zvládnout a nezbláznit se.
Tak se drž. ![]()
Tak jsme na tom byli úplně stejně, malý měl od narození nemožné koliky, v porodnici jsem ho nosila celou noc, brečela jsem a brečela, nevěděla jak mu pomoct.. Masáže, tygřík, nic nepomáhalo, po nakojení usnul na 5 minut a znova začl boj s bříškem.. Doma jsem postupně zkoušela všechny kapky co existují-nic nepomohlo! Dr.říkala, že po 3 měsíci se to samo spraví, měla pravdu, v polovině 4 měsíce bříško přestalo bolet. Taky mě napadlo, že zkusím UM, ale říkala jsem si,že zkusím vydržet, mlíka mám opravdu pořád moc, což by byla škoda přestat..
Hlavně záleží, co sníš, do 3 měsíů jsem jedla jen Knackenbroty s dietní šunkou atd, to byla moje snídaně, večeře i oběd, opravdu to bylo šílené,ale i z toho ho bříško bolelo
bylo mi pořád do breku..Nakonec to nějak uteklo, nastal 4 měsíc a pomalu bylo vyhráno… Teď už je to ten štastný kluk, jak jsem si představovala
Jím skoro všechno, kromě luštěnin a chleba…Vím, že se to dobře říká, ale mluvím z vlastní zkušenosti, vydrž, hlavně ať si po kojení pořádně odříhne.. Ještě jsme měli problém ohledně stolice, kakal co 14 dnů,i později, měl to takové tuhé, proto se bobek nemohl vytentovat, pak jsem slyšela, že je to kvůli probioikům, že oni ještě nemají vytvořenou střevní mikrofóru a že mám koupit kapky Bio Gaia (v Polsku), musím říct, že jako jediné pomohly! To bys mohla zkusit ![]()
Hlavu vzhůru, přejde to ![]()
dekuji za prispevky
kakame jednou,dvakrat denne,cekam az bude mit mesic a dam mu probiotika,zrovna rano jsme se prokakali az na zada,mel to skoro az za krkem
,tak byl krasne zezadu oranzovej ![]()
violo,asi mas pravdu,jsem hrozne citliva duse a moc si vse beru,za spoustu veci nemuzu,ale ja je proste od broucka hodim na sebe a basta,jsem takova,tak to nejak beru,ze musim prezivat,ale moc rada bych zazivala ty krasne chvilky pohody,ale vim,ze i ty prijdou ![]()
Anonymní píše:
dekuji za prispevkykakame jednou,dvakrat denne,cekam az bude mit mesic a dam mu probiotika,zrovna rano jsme se prokakali az na zada,mel to skoro az za krkem
violo,asi mas pravdu,jsem hrozne citliva duse a moc si vse beru,za spoustu veci nemuzu,ale ja je proste od broucka hodim na sebe a basta,jsem takova,tak to nejak beru,ze musim prezivat,ale moc rada bych zazivala ty krasne chvilky pohody,ale vim,ze i ty prijdou,tak byl krasne zezadu oranzovej
Jo jo taky jsme tak dopadli
tak hlavně, že hezky kaká. A ty probiotika začnou působit až po 3 týdnech, tak abys nebyla ze zaátku zklamaná, že zas nic ![]()
holky,kdyz jste nakojily prtata,tak byly po nakojeni klidne a spokojene?ten nas hodne porvava a to kojim z obou prsou,kolikrat vypije z jednoho 10 ci 20m a pak z druheho vic…
bojim se ,ze z jednoho by si vytahl malo,nekolikrat jsme zkouseli a pak ten rev byl horsi a vypadal hladove,tak kojime z obou po 20minutach
Starší syn se kojil po dvou hodinách a klidně i 45 min. Pak už jen dudlal, to určitě. Ale jakmile jsem ho odendala, tak brečel. Takže jsme zpočátku kojili opravdu takhle dlouho. Měla jsem nalitá prsa, mlíko teklo proudem.
Mladší syn se kojil taky třeba jen 5 min a po dvou hodinách. A vypil toho opravdu málo. Odstříkaného max 50ml. A to z lahve pijou děti asi víc než z prsa. Vůbec jsem neměla nalitá prsa, nepotřebovala jsem ani prsní vložky. Od 5tého měsíce se kojil jen z jednoho prsa. Druhý úplně odmítl a ani pak se mi to jedno prso nenalívalo. Ani když se sám odstavil. A přesto přibýval.
Pokud dítě přibývá, jak má, nevážila bych.