Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
No mě ještě napadlo, tohle měla hned po návratu z porodky kamarádka. Bolavý prsa, strašně se jí nalili. Přijela laktační poradkyně a když jí viděla tak hned bylo jasno. Ucpali se jí mlékovody. Mlíka strašná spousta ale neteklo. Malej řval co půl hodiny hlady a byla z toho pěkně na budku. Stačil zásah laktační, prej to teda strašně bolelo, ale hned byla úleva a mlíko se spustilo. Musela ve sprše ještě masírovat ale pak už to bylo ok. Ale když píšeš, že laktační jsi tam měla, tak snad tohohle by si všimla. ![]()
Já bych asi zkusila vyčerpat všehny možnosti ohledně opatření proti prdíkům a vydržet. Určitě bych nečekala na 1 měsíc věku, jak jsme už psala je to napsaný na všech lécích pro malý děti a je to jen sychr těch farmaceutických firem. Zkus baby calm, před jídlem chvilku. Rozbaluj ho často ať si kope nožičkama, cvičte, houpejte.
Rozumím ti, s prvním jsme měla otřesný šestinedělí, bradavky rozžvýkaný do krve, celých 6 neděl, brečela jsem bolestí u každýho kojení, do toho prdíky, problémy v rodině, no bylo toho moooc. Naštěstí jsem vydržela, pořád jsem si říkala do konce šestinedělí, pak se uvidí. Jako mávnutím proutku přesně 6 neděl od porodu se prsa zahojili a kojení už byla pohoda. U druhého dítka už ty prsa snadněji přivykli, ale problém se ukázal jinde a to, že už v porodnici to dítko řvali pořád hlady, měla velkou porodní váhu. A neupravilo se to ani po příchodu domů ani po šestinedělí. Prostě jsme se asi nesehráli, hlavně moje prsa a moje dítko. Já byla celkem v pohodě, bylo to přece jenom už druhé dítko. Ale malá pořád měla hlad a do toho prdy, kojila jsem třeba i po hodině, ona pořád nsepokojená, když jsem jí dala častěji tak zase bylo bolení bříška, to je totiž problém v tom že jak se setká natrávený mlíčko s čerstvým v tom trávícím ústrojí tak je z toho bolení. Dokrm jsem zkusila až na 4 měsících a najednou bylo spokojený dítko, který se nadláblo a spokojeně usnulo. Dodnes nevím kde byl problém a rozhodně tě nechci navádět na přechod na UM.
malej kdyz dostal sunar,tak byl spokojeny,dostaval to z aventky 1,po nakrmeni byl da se rict klidny…
volala jsem doktorce,rekla ji situaci a mam kojit a dokrmovat UM,tak uvidime
Anonymní píše:
knopi,jsem z olomouce…ja masiruji treba u odsavani,kdyz nic nedelam,tak to tece minimaůlne,ale kdyz zacnu masirovat a mackat ze stran,tak zacne jeste mliko tect
pri kojeni prso pridrzuji,ale musim ruzne podhmatavat,zalezi podle maleho…mela jsem tu 2laktacky a nevidely problem ve me,vazne
zakl. nemyslela jsem, že je problém u tebe, to ne. Jen jsem reagovala na to bolestivé prso, to je hodně nepříjemné (vlastní zkušenost). No a pokud ti miminko přibývá, neděláš to špatně.
Spíš mi připadá, že to je tím stresem, tedy že problém je ve tvé hlavě (to není myšleno zle), nevěříš si, jsi unavená, vystreslá. začínáš kojit s myšlenkou „bude to zase bolet“. Jinak OL mám daleko, škoda. Laktačky jsi ale doma měla, takže víš, že technika je v pořádku, ty špatně neděláš nic, jen miminko je nespokojené, nechová se tak, jak jsi očekávala.
Zakl. pokud by ti UM pomohlo dostat se do pohody, tak pro něj prostě sáhni, psychika je taky hodně důležitá. Šestinedělí je hodně náročné období, je to doba, kdy se maminka a miminko vzájemně sžívají, učí se, a máš právo a nárok jen odpočívat, nic nedělat, spát. ZKus se vrátit k těm aktivitám, které jsi dělala pro odpočinek před miminkem - knížky, procházky, spánek… potřebuješ do těla dostat opět nějaké ty endorfiny
Posílám ![]()
Anonymní píše:
holky,kdyz jste nakojily prtata,tak byly po nakojeni klidne a spokojene?ten nas hodne porvava a to kojim z obou prsou,kolikrat vypije z jednoho 10 ci 20m a pak z druheho vic…bojim se ,ze z jednoho by si vytahl malo,nekolikrat jsme zkouseli a pak ten rev byl horsi a vypadal hladove,tak kojime z obou po 20minutach
My kojili taky z obou, trvalo to kolikrát i hodinu a čtvrt
Malá u toho totiž usínala, byla hodně spavá. Rozmezí mezi kojeními jsem jí nechala takové, o jaké si sama „řekla“. Teď mě možná ukamenujete, ale kolikrát to bylo i 6 hodin
, jednou v noci dala na jeden zátah i 11 hodin
Takže pak měla nárok na hodinové kojení
Ale přibírala, byla spokojená a já klidná. Jenže my taky ze začátku měli full servis - téměř do konce šestinedělí jsem s malou byla u našich a protože jsem byla po císaři, tak mi mamka doslova zakázala dělat cokoli jiného než se starat o dítě. Takže jsem se nemusela starat o takové věci jako je vaření nebo úklid a mohla se soustředit jen na Barunku a na odpočinek. Moji rodiče jsou zkrátka jedničky
![]()
tak jsme nakonec dopadli tak,ze muj prs nechce vubec,nechce se nasat,hlavicku hazi nalevo-napravo a nenasaje se ani na chvilku,tak me to mrzi a asi se bude muset lahvickovat-odsavat a pripadne dokrmovat sunarem ![]()
Anonymní píše:
tak jsme nakonec dopadli tak,ze muj prs nechce vubec,nechce se nasat,hlavicku hazi nalevo-napravo a nenasaje se ani na chvilku,tak me to mrzi a asi se bude muset lahvickovat-odsavat a pripadne dokrmovat sunarem
anon. prostě zjistil, že z lahve mu to teče snadněji a začal preferovat lahev před prsem. Pokud chceš ještě kojit, je třeba okamžitě zrušit dokrm z lahve a případně, je-li dokrm nutný, dávat alternativně. Jinak pak tedy lahev a odsávat.
knopi píše:Anonymní píše:anon. prostě zjistil, že z lahve mu to teče snadněji a začal preferovat lahev před prsem. Pokud chceš ještě kojit, je třeba okamžitě zrušit dokrm z lahve a případně, je-li dokrm nutný, dávat alternativně. Jinak pak tedy lahev a odsávat.
tak jsme nakonec dopadli tak,ze muj prs nechce vubec,nechce se nasat,hlavicku hazi nalevo-napravo a nenasaje se ani na chvilku,tak me to mrzi a asi se bude muset lahvickovat-odsavat a pripadne dokrmovat sunarem
ja z prsou odsaju maximalne 50ml,vic ani tuk…zkousim mu davat prso pred kazdym krmenim,ale proste nechce…tak odsavam a dokrmuji tim sunarem…ja proste nemam tolik mlika,klik potrebuje…on je ted po tech dokrmech mnohem klidnejsi,spokojenejsi…
jen me merzi,ze odmita to prso,myslela jsem ,ze nakojim a dokrmim,ale bohuzel…strikackou nechce,pousti to koutkem…
Tak to jsi dobrá, že tolik odsaješ, já neodsála ani tolik a kojila jsem 14 měsíců dcerku a doteď malého. Musíš mít jó dobrou odsávačku, aby ti krásně odsála všechno. Pokud chceš kojit, tak bych lahvičku zrušila, on ti to prso časem vezme a kojila bych z obou. Podle mne máš slabý spouštěcí rexlex, což se upraví časem, ale mi radila LP pít teplý nápoj před kojením a v průběhu kojení. Mlíko se pak lépe spouští. Nebo lok slivovice. Být tebou, tak to nevzdávám, ale záleží na tobě.
Taky jsem neodstříkala víc než 20ml.Kojila jsem oba kluky dlouho, ale odstříkat mi nešlo. Prostě v prsou bylo mlíka akorát na spotřebu a navíc jsem to neuměla.
Anonymní píše:knopi píše:Anonymní píše:anon. prostě zjistil, že z lahve mu to teče snadněji a začal preferovat lahev před prsem. Pokud chceš ještě kojit, je třeba okamžitě zrušit dokrm z lahve a případně, je-li dokrm nutný, dávat alternativně. Jinak pak tedy lahev a odsávat.
tak jsme nakonec dopadli tak,ze muj prs nechce vubec,nechce se nasat,hlavicku hazi nalevo-napravo a nenasaje se ani na chvilku,tak me to mrzi a asi se bude muset lahvickovat-odsavat a pripadne dokrmovat sunaremja z prsou odsaju maximalne 50ml,vic ani tuk…zkousim mu davat prso pred kazdym krmenim,ale proste nechce…tak odsavam a dokrmuji tim sunarem…ja proste nemam tolik mlika,klik potrebuje…on je ted po tech dokrmech mnohem klidnejsi,spokojenejsi…
jen me merzi,ze odmita to prso,myslela jsem ,ze nakojim a dokrmim,ale bohuzel…strikackou nechce,pousti to koutkem…
anonymní, psala jsi, že dítě ti přibývá na váze, takže mléka jsi evidentně měla dost. To, že dítě dostalo dokrm z lahve, způsobilo jednak to, že se ti snižuje laktace (jinak ale množství odsátého mléka o ničem nevypovídá, nikdy neodsaješ vše, co v prsou je), a pak taky to, že dítě ti začalo jednoznačně preferovat lahev a odmítat prso, prostě zjistil, že z lahve mu to teče snadněji, než z prsa. Říká se tomu dítě zmatené lahví. To píšu jen jako poznámku k těm „dobrým“ radám typu „dej mu flašku, pro jednou se nic nestane“, no ale stalo se. Nechápej mě prosím zle, jen dávám informace do souvislosti.
Jinak myslím, že už bylo napsáno docela dost, problém byl evidentně jinde, spíš v psychice? A upřímně, ve tvé situaci bych radila dát plně UM, potřebuješ se dát do pohody, a tím odsáváním a následným vážením a dokrmováním se jen stresuješ. Jsem laktační poradce a jsi první, komu to takto radím, ale myslím, že ve tvém případě je třeba v první řadě dbát na psychiku. A buď na sebe hrdá, protože jsi to zkusila, prostě to nevyšlo, evidentně jsi bojovala, někdy se prostě stane, že to nevyjde.
Nijak jsi neselhala! ![]()
knopi píše:RadanaH píše:Radano díky, ale za co?
knopi dekuji
ze tak dobre radis
ze to myslis dobre aby jsi pomohla zakladatelce ![]()
Knopi taky už delší dobu čtu tvoje rady a moc mě mrzí, že jsem na tebe v diskuzích nenarazila dříve, třeba by to všechno dopadlo jinak…
.
Omlouvám se zakladatelce za OT.
Jinak k tomu kojení. Já taky začala zmatkovat, akorát Katka nepřibívala,pomalu sála, já měla zatvrdlá prsa atd.. Musím říct, že hormony taky udělají své. My jsme plně na UM a malá krásně přibívá a je to usměvavá holčička. Musíš si říct, že jsi udělala maximum a v té dané chvíli jsi udělala to nejlepší co jsi mohla. ![]()
knopi píše:Anonymní píše:anonymní, psala jsi, že dítě ti přibývá na váze, takže mléka jsi evidentně měla dost. To, že dítě dostalo dokrm z lahve, způsobilo jednak to, že se ti snižuje laktace (jinak ale množství odsátého mléka o ničem nevypovídá, nikdy neodsaješ vše, co v prsou je), a pak taky to, že dítě ti začalo jednoznačně preferovat lahev a odmítat prso, prostě zjistil, že z lahve mu to teče snadněji, než z prsa. Říká se tomu dítě zmatené lahví. To píšu jen jako poznámku k těm „dobrým“ radám typu „dej mu flašku, pro jednou se nic nestane“, no ale stalo se. Nechápej mě prosím zle, jen dávám informace do souvislosti.knopi píše:Anonymní píše:anon. prostě zjistil, že z lahve mu to teče snadněji a začal preferovat lahev před prsem. Pokud chceš ještě kojit, je třeba okamžitě zrušit dokrm z lahve a případně, je-li dokrm nutný, dávat alternativně. Jinak pak tedy lahev a odsávat.
tak jsme nakonec dopadli tak,ze muj prs nechce vubec,nechce se nasat,hlavicku hazi nalevo-napravo a nenasaje se ani na chvilku,tak me to mrzi a asi se bude muset lahvickovat-odsavat a pripadne dokrmovat sunaremja z prsou odsaju maximalne 50ml,vic ani tuk…zkousim mu davat prso pred kazdym krmenim,ale proste nechce…tak odsavam a dokrmuji tim sunarem…ja proste nemam tolik mlika,klik potrebuje…on je ted po tech dokrmech mnohem klidnejsi,spokojenejsi…
Jinak myslím, že už bylo napsáno docela dost, problém byl evidentně jinde, spíš v psychice? A upřímně, ve tvé situaci bych radila dát plně UM, potřebuješ se dát do pohody, a tím odsáváním a následným vážením a dokrmováním se jen stresuješ. Jsem laktační poradce a jsi první, komu to takto radím, ale myslím, že ve tvém případě je třeba v první řadě dbát na psychiku. A buď na sebe hrdá, protože jsi to zkusila, prostě to nevyšlo, evidentně jsi bojovala, někdy se prostě stane, že to nevyjde.Nijak jsi neselhala!
ahoj jen jsem chtela rici ,že muj syn byl nedonošeny ,narozeny o 8 tydnů dříve,za ty 4 tydny co byl v nemocnici ho 3 tydny krmily flaskou s dírou jak do pr…,mela jsem obavu ale chtela jsem at ho uz pusti domu a sestricky o nejakémm dokrmu strikackou slyset nechtely,muj syn se behem 14 dni naucil na prso a kojime stale,do 6mesicu plne,tím chci jen rici ze muj syn mel flasku i prso a kdyz jsem plne kojila a nebyla doma pul dne tak se staral manzel a mel jen flasku,tim chci rici ze ne kazde dite preferuje flasku,podle me jsou deti co zvladnou oboje ![]()
Příspěvek upraven 22.09.11 v 17:08