Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Pokud ho tlačil v bříšku vzduch, tak ne. Když si řádně odříhl, tak pak už spokojený byl. Ale někdy ho hned po nakojení „zašpuntovávám“ dudlíkem (v noci, když kojím v leže, tak pak rovnou spí i když mu prso z pusy seberu (protože ke konci kojení jen žužlá, ale stejně by se naštval, že mu ho beru)).
Co se týče kojení, tak mně kojení z 1 prsu vydrželo snad 14 dní, možná 3 týdny. Pak už jsem kojila z obou. Teď kdybych měla ještě i 3.prso, tak by si mladej určitě dal…
![]()
Kojím jen s jednoho maximálně 10 minut, do 5minut je napitý a pak dudlá, déle než 15 minut by nemělo být u prsu, protože si pak zvykne na dudlání a už se těžko odvyká
Pokud cítím, že nepije, není důvod ho nechávat déle ![]()
A ze začátku spokojený po pití nebyl, protože ho bolelo bříško, taky se mi pořád odpojoval, Dr.říkala, že hlavně, že přibírá, vydržet a bude líp ![]()
holky,tak jsme kojili a sal-nesal,ale snazil se…
ale pak zase po kojeni rev,nebyl klidny spokojeny,stridave na par minut usinal,plakal…
po hodine a pul jsem zkusila odsat mliko a mela jsem tam jen 30ml z obou prsou,mela jsem jeste 40z rana v lednicce,tak to dostal dohronmady v lahvicce a vypil to,zadny vztekani,boj…slo videt ze by i bumbal dal…po odrihnuti trosku vyblil,asi jak hltal hladove…
ja nevim co ted delat,prsa mam vevnitr ukrutne bolavy,jak je masiruji,pri kojeni mackam,pridrzuji,mam pocit,ze je mam napadrt,zespod mam dokonce modrinky(prsa mam veliky,tak musim pridrzovat apd.)
a co ted?dat sunar a nebo kojit pres ty bolesti prsou a pak zase poslouchat ten rev…myslim,ze by mi pomohlo,kdybych den nechala prsa od odsavni a kojeni odpocinout,ale to by asi laktace sla do prcic,co?
a nebo kojit a dokrmit treba 30ml sunaru?
jsem ted bezradna a smutna,s pritelem nevime jak dal… ![]()
Já z tebe cítím a čtu mezi řádky, že UM chceš zkusit pro klid duše a vás obou..
Zkus to. ![]()
Jojo,tak to zkus a uvidis..kdyz to pomuze a bude klid,zustan u UM,pokud to bude stejny,o mliko za den neprijdes ![]()
Taky bych se toho nebála… Netrap se a zkus to!
Ten jeden den nic nezmění, mlíčko Ti za 1 den určitě nezmizí (můžeš trošičku odsát)… aspoň uvidíš, jak bude malý spokojený! A hlavně jsi psala, že bumbal a evidentně bez problémů… ![]()
Nedočetla jsem příspěvky až do konce…ale…
Hlavně si NIC nevyčítej a pokud chceš UM zkusit, zkus! ![]()
My papkáme Nutrilon comfort, co je právě dělaný na koliky a žádné velké obtíže nemáme (v lékárně ti ho určitě objednají, pokud ho nevedou), sem tam si brekne, když mu nejde ven prdík. Kombinujeme s Baby calm (dáváme od 2 týdnů) a Bio Gaia kapkami…Sab byl horor, bylo to ještě horší! Pecky na bříško a rourky se taky nebojím… Malý se mi po porodu vůbec nechytil k prsu, pak teda asi patero kloboučků na zkoušku a to jen žmoulal a nepil, nepřibíral, nechtěli nás pustit domů, museli mi ho dokrmovat už v porodce, měl silnou žloutenku, takže byl ode mě pryč na svícení a já první nějaký kapky jsem vytáhla až 4 den po porodu na odsávačce na nejvyšší výkon, měla jsem cucfleky, ale dřela jsem…
Pořídila jsem si 3 různé odsávačky a i přes 14ti denní čekání na vypadnutí otravných a bolavých stehů, kdy jsem fakt brečela, tak jsem ve dne v nocvi co 2,5 hodiny místo spaní například odsávala…Už to vypadalo, že se to snad rozjede a prd a vořech, najednou bylo čím dál míň a dopracovala jsem se k tomu, že jsem odstříkala jednu dávku za celý den a když jsem mu to v dobré víře dala, tak měl opět bolebřich jako blázen, takže tím jsem skončila svou snahu o kojení - u nás nekojení, ale krmení MM. Každej, ale fakt každej kdo mě kouknul do kočáru - i cizí lidi prakticky, co si mě pamatujou jako dítě, nebo zákaznící z práce se mě zeptal: A tak kojíte??? Moc nechápu, co to je za modernu, tahle otázka… Nejdřív jsem měla výčitky a každýmu to jako vyprávěla, jak nám to od začátku nejde, jak to mlíko nebylo…Pak mi dětská doktorka, když se tam rozbrečel řekla, že má úplně přirostlou uzdičku pod jazykem a že by bylo potřeba to šmiknout a byli jsme doma…Prostě měl nepohyblivej jazyk a prso vůbec nepřipadalo v úvahu, aby si chytil…Přestala jsem mít výčitky a odpovídám jenom: ne, nekojíme, nešlo to a nazdar…
Mám doma usměvavé miminko (i když má své dny) a jsem šťastná a spokojená, tudíž i náš Mišák. Stalo se třeba, že 2 dny nedělal nic jiného, než řval a mě z toho šibalo už po dvou dnech…nedokážu si představit, co by se mnou udělaly tři týdny…
Za zkoušku nic nedáš a pokud vám to pomůže, abyste byli oba v pohodě a mohla sis konečně užívat mateřství, tak se ničeho neboj!
Přeju ti mooooc, aby se to spravilo, nebo alespoň zlepšilo!
![]()
Anonymní píše:
maly je moc krasny chlapecek,je zdravy,ale ja mam kolikrat pocit,ze se zblaznim,nedokazu ho kolikrat ukonejsit,po kojeni neni nikdy klidny a spokojeny,ja se pritom tak moc snazim…si i rikam,ze tak krasneho chlapecka jsem si nezaslouzila,je mi uplne do breku,pritom bych chtela at spokojeny,nic vic…to je pro me provorade…
prsa me boli jak mu je drzim,masiruji,podpiram,mam v nich miliony ziletek,proste bludny kruh…
me to pripada,ze mu to mliko nestaci,proto se vzteka,ze uz nic netece a po kojeni je neklidnej.zkusila bych to po kojeni odmumpovat,jestli v tom prsu vubec jeste neco je.......
maltik2008 píše:Anonymní píše:me to pripada,ze mu to mliko nestaci,proto se vzteka,ze uz nic netece a po kojeni je neklidnej.zkusila bych to po kojeni odmumpovat,jestli v tom prsu vubec jeste neco je.......
maly je moc krasny chlapecek,je zdravy,ale ja mam kolikrat pocit,ze se zblaznim,nedokazu ho kolikrat ukonejsit,po kojeni neni nikdy klidny a spokojeny,ja se pritom tak moc snazim…si i rikam,ze tak krasneho chlapecka jsem si nezaslouzila,je mi uplne do breku,pritom bych chtela at spokojeny,nic vic…to je pro me provorade…
prsa me boli jak mu je drzim,masiruji,podpiram,mam v nich miliony ziletek,proste bludny kruh…
Zakl. psala, že miminko přibírá dobře, proč usuzuješ, že mléko nestačí? Zásada - prsa nejsou zásobníky! V prsou se mléko tvoří nejvíce při sání dítěte, to, že někdo nic neodsaje, neznamená, že nemá mléko!
Anonymní píše:
holky,tak jsme kojili a sal-nesal,ale snazil se…ale pak zase po kojeni rev,nebyl klidny spokojeny,stridave na par minut usinal,plakal…
po hodine a pul jsem zkusila odsat mliko a mela jsem tam jen 30ml z obou prsou,mela jsem jeste 40z rana v lednicce,tak to dostal dohronmady v lahvicce a vypil to,zadny vztekani,boj…slo videt ze by i bumbal dal…po odrihnuti trosku vyblil,asi jak hltal hladove…
ja nevim co ted delat,prsa mam vevnitr ukrutne bolavy,jak je masiruji,pri kojeni mackam,pridrzuji,mam pocit,ze je mam napadrt,zespod mam dokonce modrinky(prsa mam veliky,tak musim pridrzovat apd.)
a co ted?dat sunar a nebo kojit pres ty bolesti prsou a pak zase poslouchat ten rev…myslim,ze by mi pomohlo,kdybych den nechala prsa od odsavni a kojeni odpocinout,ale to by asi laktace sla do prcic,co?
a nebo kojit a dokrmit treba 30ml sunaru?
jsem ted bezradna a smutna,s pritelem nevime jak dal…
Rozhodnutí je na tobě. Já napíšu jen k tomu dokrmu, píšu fakta, nepřesvědčuju. Ze včerejší diskuse jsem pochopila, že miminko prospívá, na váze přibývá. Na větry trpí. Ty jsi stresovaná, trpíš na poporodní blues. Jakmile dáš dítěti dokrm, tvorba mléka se zmenšuje, protože tělo vlastně šálíš v tom, kolik mléka má pro dítě vytvořit. Jakmile dáš dítěti dokrm z lahve, může se stát, že takto malé dítě zmateš a nebude se chtít vrátit zpět k prsu, protože z lahve mu to teče snáze, saje jinak, než z prsu - a to platí i pro ty zázračné lahve Calma, je to reklamní tahák. Pokud chce mít matka dítě plně kojené, pro nasazení dokrmu je třeba mít důvod, a tím je nejčastěji nepřibírání dítěte. Pokud má dítě dostatek počůraných plen za den, vydrží spát nějaký ten interval - nebudí se po hodině, přibývá na váze, byť jen málo, ale bere se do úvahy i růst do délky – není třeba dokrm podávat.
Masírování prsou, až jsou z toho modřiny - nevím, kde jsi vyčetla, že se prsa mají takto „ždímat“, to opravdu není nutné. Velká prsa si při kojení přidržuj, není třeba je ale masírovat, stimulaci vyvoláš odsávačkou, ručním odsáváním - pozor, není to ždímání, a nemá bolet!
Zkus popřemýšlet o šátku nebo ergonomickém nosítku, neklidná miminka se takto dobře zklidní, a dělá to dobře na psychiku i mamince (a tatínkovi taky).
Jinak znovu opakuji nabídku, pokud jsi z Kladenska nebo z Prahy, můžu za tebou zajet, jsem laktační poradce.
Terez85 píše:
Taky bych se toho nebála… Netrap se a zkus to!Ten jeden den nic nezmění, mlíčko Ti za 1 den určitě nezmizí (můžeš trošičku odsát)… aspoň uvidíš, jak bude malý spokojený! A hlavně jsi psala, že bumbal a evidentně bez problémů…
Terez, omyl, mléko bude ubývat, protože nebude poptávka. Navíc dítě si na lahev může zvyknout tak, že prso odmítne úplně. Chápu a respektuju rozhodnutí podávat UM, ale nerespektuju šíření bludů. Promiň. ![]()
Ahojky zakladatelko, nečetla jsem všechny reakce, tak se předem omlouvám, pokud se budu opakovat.
Píšeš, malý chvíli saje, pak se odpojí, je nevrlý, pak zase chce pít - myslím si, že tam můžou být potíže typu - mléko mu teče moc pomalu, než by chtěl, nebo naopak moc rychle a on se tím dáví?? Když si sama odsáváš, tak jaký proud jde z prsou? Malý, jen slabý, nebo velký, více trysek apod? Navíc, každé prso většinou tryská různě. Může mít pak mimčo oblíbené jen jedno prso a to druhé už jen tak požužlávat.
Píšeš, že ti přibírá pěkně, není tedy nutrilon nutný dávat.
Plakat může taky z prdíků. Nevím, jestli cvičíte nožky k tělu? Ohnuté v kolínkách? Stehýnkama krouživě třít to bříško. To nám většinou zabíralo, pak natření a jemná masáž gelem na koliky, název toho gelu - Pupík. Nám teda pomáhal i ten Sab, ale tady ho myslím maminky moc nechválili, takže to je na tobě.
Dále teplo maminky, tlukot srdce maminky apod. zajistí malému zklidnění. Takže radím určitě šátkovat, nebo aspon malého zabalit do tenké deky a přitulit na sebe.
Dále, pro rozjetí laktace je dobré udělat si tzv. pelíškovací den. Nejlíp ty nahá a mimčo také a tulit se mazlit - tělo na tělo.
Základem - nebýt vystresovaná, nekojit s pocitem, co zas bude.. Hodně spánku!! Ve spánku se mlíko nejvíc tvoří.
Taky si můžeš pro zvýšení laktace koupit kojící čaje s obsahem jestřabiny, fenyklu. Dělat si špaldovou kávu, meltu nebo caro. Mléko podporuje i pití šlehačky. Také tvá dobrá rehydratace - tedy dostatečné pití tekutin, hlavně vody.
Přímo při kojení je dobré pít teplé mléko s medem, nebo klidně i bez medu, hlavně teplé - líp uvolnuje mléko. Stejně tak teplá sprcha před kojením apod. Je toho víc, když tak mi napiš SZ, ráda ti pomůžu.
Naopak laktaci snižuje citron, máta a šalvěj, ale také bublinkové vody.
Dítě taky můžeš uklidnovat houpáním, bud ty na míči nebo on v lehačce apod. Zkoušet, jestli mu víc vyhovuje znehybnění nebo naopak chce volnost - to taky ovlivnuje jeho náladu. Nebo jestli se rád koupe, tak mu dopřávat teplou koupel apod. Jak říkám, klidně mi napiš jakékoli strasti, mám už mimčo čerstvě za sebou, malé bude rok
Měj se hezky a at je brzo líp ![]()
moc dekuji za reakce,jsem hrozne zmaternamprsa me boli pri jakemkoliv pohybu,i kdyz maleho trpim,rano jsmew kojili a byůlo to bolestive,maly opat sal chvilku a pak ten stejny scenar ![]()
kdyz odsavam,tece to malo,stezi vysaju 50ml a to je uz rekord…
maly narika a ja premyslim co delat,je m z toho smutno
knopi,jsem z olomouce…
ja masiruji treba u odsavani,kdyz nic nedelam,tak to tece minimaůlne,ale kdyz zacnu masirovat a mackat ze stran,tak zacne jeste mliko tect
pri kojeni prso pridrzuji,ale musim ruzne podhmatavat,zalezi podle maleho…mela jsem tu 2laktacky a nevidely problem ve me,vazne ![]()
kolarko a kamko,moc dekuji za pekne pripevky,ze jste si daly semnou takovou praci ![]()
kamko,cos psala tak v podstate delame,moc dekuji,sanzim se co to jde ![]()
kolarko,hlavne ze je spokojene miminko,to bych taky rada chtela,jen musim e prijit na to jakym zpusobem ![]()