Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
A nemáte kreditky? Nebo kontokorent na běžném účtu? Banky musí zohledňovat schválené úvěrové rámce i u produktů, které nevyužíváte, ale máte je.
Ale oni chtějí hypo, jen nebudou ručit svým domem, ale bytem od bráchy, jestli to dobře chápu (což je bankám šumafuk).
Zakladatelko, prostě malé příjmy máte. Banky nehrajou na to, kolik vám měsíčně zůstane na účtě, ale maj tabulky, kolik stojí 6 lidí vašich věků a přes to nejede vlak.
Nicméně, různé banky jinak akceptují rodičák (některé vůbec, některé třeba 70%, některé zcela). Zárověň můžou mít různé tabulky na ty náklady.
Doporučuji najít si dobrého finančního poradce, který bude umět hypo u více bank a poradí ti, kde bude nejvýhodnější zažádat, případně kolik maximálně dostanete, ne jen slepě zkoušet, zda to v konkrétní bance projde.
Druhou možností je najít si ke 4 dětem brigádu a přechodně zvýšit příjmy, ale to by stejně chtělo někoho, kdo vám to před tím spočítá.
Třetí možnost je ukecat bráchu, ať vám nejen ručí, ale je i podepsaný jako další dlužník. Ale tohle oboje (zastavovaní bytu v rodině a spoludlužníctví v rodině) je největší blbost a brácha si tim zavaří, takže bych to po nikom nikdy nechtěla.
@nellv píše:
Ale oni chtějí hypo, jen nebudou ručit svým domem, ale bytem od bráchy, jestli to dobře chápu (což je bankám šumafuk).
Zakladatelko, prostě malé příjmy máte. Banky nehrajou na to, kolik vám měsíčně zůstane na účtě, ale maj tabulky, kolik stojí 6 lidí vašich věků a přes to nejede vlak.
Nicméně, různé banky jinak akceptují rodičák (některé vůbec, některé třeba 70%, některé zcela). Zárověň můžou mít různé tabulky na ty náklady.
Doporučuji najít si dobrého finančního poradce, který bude umět hypo u více bank a poradí ti, kde bude nejvýhodnější zažádat, případně kolik maximálně dostanete, ne jen slepě zkoušet, zda to v konkrétní bance projde.
Druhou možností je najít si ke 4 dětem brigádu a přechodně zvýšit příjmy, ale to by stejně chtělo někoho, kdo vám to před tím spočítá.
Třetí možnost je ukecat bráchu, ať vám nejen ručí, ale je i podepsaný jako další dlužník. Ale tohle oboje (zastavovaní bytu v rodině a spoludlužníctví v rodině) je největší blbost a brácha si tim zavaří, takže bych to po nikom nikdy nechtěla.
Tady o bráchovi a bytů nebyla rec
![]()
Psala, že mají ručitele. Nic o bytu nepsala.
@Anonymní píše:
@LennyL1 jestli máme skutečně nízké příjmy a vysoké náklady. Protože se mi nezdá že je to důvod, myslím si, že to tím sice odůvodnili, ale že problém je jinde, protože reálne nemáme nízký příjem ani tak vysoké náklady
Ale na 6 osob máte nízký přjem. A reálné náklady sis posoudila dost subjektivně, tak se to nebere. Nemůžeš argumentovat tím, že kojené mimino nemá skoro žádné náklady. Stačí když přijdeš o mlíko a rázem tě mimino vyjde na 2-3 tisíce za UM. Nemluvě o tom, že náklady na děti věkem rostou, pořád to nebude kojenec. Ale hlavně nechápu přístup tchánovců. Nemáte asi moc dobré vztahy, když vám nevěří, že budete splácet a dům jako zástava propadne. Tak ať vám půjčí oni.:-)
@TopSecret píše:
Tady o bráchovi a bytů nebyla rec![]()
Psala, že mají ručitele. Nic o bytu nepsala.
Psala o ručiteli, ale pak: „Domem neručíme, je to od manželovi rodinu a bylo by v rodině pozdvižení, ručit nám nabídl můj bratr, který má byt a cena toho bytu je (zaokrouhleno) 1,7mil. podle soukromého odhadce, což nám uznali.“
Z toho si myslím, že maj v plánu ručit jeho bytem. Navíc 1,5 mil na úvěr bez zástavy se splátkou 8 tisíc nesedí. Airbank má na netu max úvěr 900 tisic (možná můžou dávat víc stávajícím klientům).
Ale je pravda, že když jsem si to teď znovu přečetla, tak jsem vlastně dost vyvozovala závěry, a zakladatelka nic takoveho nepsala. ![]()
Jejich dum musi mit vetsi hodnotu, segru vyplaceli 1,8, takze min dvojnasobek a nejspise stoupl na cene. Bylo by rozumnějsi rucit jejich domem.
@Anonymní píše:
Já mám RP 10000kc a dokládala jsem kvůli němu i svůj výpis takže myslím, že to asi počítali? Manžel má 50000kc opravdu na účtu čistého. Na jídlo nám po úhradě všeho včetně našeho spoření, auta, energií..zbývá 40tis jenom na jídlo s čímž vycházíme levou zadní, je to spousta peněz, tolik přece nikdo neprožere. Děti máme čtyři.
60000 Kč na 6 lidí. Fakt si myslíš, že to stačí? Myslím jako pro banku.
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova přece zdravé kojené mimino (takové průměrné mimino je) nemá náklady 7tis.
No teď nemá, ale za pár let asi mít bude, ne? Banka kouká dopředu…
Nevíte, jak banka při přiznávání hypotéky přihlíží k výživnému jako příjmu? Počítá se do příjmu a v plné výši, nebo vůbec, nebo částečně? Když výživné např. bude probíhat ještě 5 let a hypotéka je třeba na dvacet?
Protože třeba u rodiče, který výživné platí, se to bere jako závazek a jeho šance se tím snižují.