Nesečená tráva ve městě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2670
3.6.20 10:27

Ono tady nejde jen o krmení toho hmyzu, sekáním prostě spoustu z nich rozsekáš na kaši, navíc je třeba zadržovat vodu a pracovat s mikroklimatem ve městě, jinak vznikají tepelné ostrovy, které jsou zase zdravotní riziko pro jiné lidi. :nevim: Já bydlím částečně na vesnici a i starousedlíci už to sekání dost omezují, protože tam máme problémy s vodou, a chataři, co si půlku zahrad vylili betonem, každoročně napouští bazény z vodovodu a sekají trávu na půl milimetru, tomu moc nepomáhají. Já sama mám tak 80 % zahrady neposekáno, protože teď to kvete, a jinak během roku vytvářím různá zákoutí pro hmyzáky. A klíšťata? Jo, může se stát, ale to bys nesměla už chodit nikam. Není to u tebe trošku i o tom, že jsi malinko víc úzkostlivá? :nevim: Bratr je silný alergik a astmatik, takže vím, že s tím jsou problémy. Paradoxně mu dost pomohlo u některých alergenů to, že jim byl vystavován - nechtěl si nechat vysvětlit, že ke kočičkám, které byly jeho nejsilnější alergen, nemůže - a dnes už je snáší bez problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
3.6.20 10:36
@Linduš91 píše:
My jsme z vesnice utekli, protože jsme se dusili
Ve městě nastala citelná úleva, konečně mě v noci nebudilo pískání na hrudi, dcera spala klidně. Teď je vše zpět. Jsme alergici především na traviny q plevely. Vážně už nevím co dělat, manžel nechce o dalším stěhování ani slyšet :zed:

Vím z vlastní zkušenosti, že být alergik není nic příjemného, natož když máte takto silné projevy - ale při vší úctě, to je problém Tebe a Tvojí rodiny.

Jestliže má někdo nějaké zdravotní omezení a potíže, je to on, kdo se musí přizpůsobit a naučit s tím žít - ne se vztekat na okolí, že se jeho problémům nepřizpůsobují oni. Tady se rozčiluješ, že na Tebe a dceru coby alergiky nebere město při sekání ohledy - a přitom jedním dechem dodáváš, že „manžel nechce o dalším stěhování slyšet“ :roll: Tohle uvažování opravdu nepochopím - kdybyste některá utrpěla vážný úraz a potřebovala bezbariérové bydlení, taky by „nechtěl slyšet“? Takovéhle věci si prostě musí každý vyřešit sám za sebe resp. se svými nejbližšími - ne chtít po lidech kolem, aby dělali věci tak, jak vyhovují jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
3.6.20 11:24
@Linduš91 píše:
@nozu máme čističku a pylové filtry, ale nějak to prostě nosíme do bytu. Dcera si musí denně mýt vlasy, což nesnáší, obě jsme se ostříhaly ať schnutí netrvá tak dlouho, no hrozný. Všechno oblečení z venku hned do pračky. A sezónu máme duben až září.
Nemám ráda v současné době populární řeči o řepce, ale proč není část polí určena na pěstování trávy za tímto účelem? To jsou přece mnohem větší plochy než takové drobky kolem baráků ve městech.
A nevím taky proč se zachraňují náročnou léčbou předčasně narozená miminka, vždyť by v přírodě selekcí také neprošla. To myslím samozřejmě s nadsázkou, ale stáhněte si do svědomí, jestli byste ve svém okolí nenašli někoho, kdo by přírodním sítem neprošel. Je smutné takto mluvit a odsuzovat. My léky bereme, máme 100 nežádoucích účinků, bojujeme s tím a tohle rozhodnutí nám prostě hodně komplikuje život. Myslím si, že prostě přerostlé plevely uprostřed měst nejsou šťastně řešení a jde to i jinak. Tak se na mě nezlobte, ale je to můj názor. :mavam:

Já se omlouvám, ale tohle mi přijde už přehnané a kontraproduktivní. Vy byste se měli postupně s alergem nějak zžít. Čím víc se mu bránite, tím jsou projevy horší. Za chvíli budete žít v plastové kouli. Poradila bych se s nějakým odborníkem, ale s takovou nebudete moci brzy vyjít ani ven. :nevim: editb a. Alergie je jedna věc, ale i ten strach z klíšťat, taky jsem měla takovou známou, která ani nenechala dítě jít do trávy nebo do lesa, že by na něj mohlo vlézt klíště. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
3.6.20 12:07

Ja ziram a nevim co říct.. :think: ne, fakt nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
3.6.20 12:31
@Bábrdl píše:
Letos furt prsi a je zima, tráva poroste jak šílená, takže možná město svůj přístup upraví. Ale pochybuji. Teď je to prostě moderní, nesekat…Loni tady dostávali někteří místní travomilci hysterické záchvaty, když se městská část pokusila posekat alespoň dětské hřiště…

Vidíš a já byla ve Žďáru nad Sázavou a tam kolem památky UNESCO postavili plot a seču jim tam ovce. A najednou ušetří skoro mega za údržbu celého kopce. Tím neříkám, že se to dá udělat ve městě mezi paneláky, ale kolikrát je to jen o domluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.6.20 13:09
@P4ja píše:
Vidíš a já byla ve Žďáru nad Sázavou a tam kolem památky UNESCO postavili plot a seču jim tam ovce. A najednou ušetří skoro mega za údržbu celého kopce. Tím neříkám, že se to dá udělat ve městě mezi paneláky, ale kolikrát je to jen o domluvě.

A jak říká moje kamarádka starostka malého města " Až někdo vymysli, proč neuklizet sníh z chodníku, to teprve ušetříme" :mrgreen:

Jasně, že města na to slyší.

Ty ovce, to je spíš takova specialitka. Prostě to nechají zarostlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
3.6.20 13:12

@Linduš91 Z těch keců o slabých kusech je mi na :poblion: Až vám dámy bude umírat manžel nebo rodiče na infarkt, tak se neopovažujte volat sanitku. Aspoň se zbavíte slabého kusu :? Fakt myslíš že pomůže posekaní té trochy trávy? Vždyť všude kolem kvetou keře, teď kvetou lípy, černý bez… Navíc se mi zdá, že poslední týdny neskutečně fouká a tím pádem se to roznáší mnohem intenzivněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
3.6.20 13:16

@berusa.m Na to ti odpovím. Nepomůže. Protože to není jen o té trávě, ale hlavně o větších částečkách prachu, které v tom městě jsou. Mně vždycky bylo paradoxně líp na vesnici než ve městě, protože tam je ten pyl agresivnější. Protože je navázaný na prach. Navíc už lítají vzdušné plísně. A letos třeba u nás kvetou lesy a ten pyl doletí daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
3.6.20 13:32
@Linduš91 píše:
Vzhledem k tomu, co čtu na Facebooku, jsem tohle čekala. Příspěvek jsem psala jako zoufalá matka držící v náručí dítě, co se celou noc dusilo. Vážně vám to přijde tak sobecké? Dvakrát jsme se kvůli alergii a astmatu stěhovali a kde mám jistotu, že když se odstěhujeme potřetí, tak nám zas pod barákem neudělají louku? Bohužel takových dětí je tu víc. Ale je fakt, že je to vlastně přirozená selekce, takhle to půjdu vysvětlit dceři, až se po těch dardách léků někdy po poledni probudí :lol:
A ještě by mě zajímalo, jestli všechny ty ekologické duše tady používají látkové pleny a perou v ekologickém prášku :nevim: :pankac:Příspěvek upraven 03.06.20 v 07:38

co s alergoložkou probrat vhodnou léčbu? Např. jinou medikaci? Někdy to pomůže. Nevím proč, nejspíš i kvůli suchu, ale toto jaro je na alergie a astma nějaké horší, takže prostě zkusit jiné léky a chvíli vydržet no…vím, že je to nepříjemné, ale stromy a zeleň slouží nejen hmyzu, ale i nám k dýchání, okysličují zemi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15872
3.6.20 13:32
@berusa.m píše:
@Linduš91 Z těch keců o slabých kusech je mi na :poblion: Až vám dámy bude umírat manžel nebo rodiče na infarkt, tak se neopovažujte volat sanitku. Aspoň se zbavíte slabého kusu :? Fakt myslíš že pomůže posekaní té trochy trávy? Vždyť všude kolem kvetou keře, teď kvetou lípy, černý bez… Navíc se mi zdá, že poslední týdny neskutečně fouká a tím pádem se to roznáší mnohem intenzivněji.

No, hlavně že ti nevadí, že péče nedostane jiným, protože systém živí „chcípáky“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
3.6.20 13:44
@Zumpa píše:
No, hlavně že ti nevadí, že péče nedostane jiným, protože systém živí „chcípáky“.

Jaký konkrétní systém živí astmatické dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
3.6.20 13:52
@berusa.m píše:
Jaký konkrétní systém živí astmatické dítě?

asi myslí systém české republiky, nebo zdravotnictví :-)

já bych chtěla pak tyto lidi vidět, jací by byli hrdinové, kdyby se to týkalo přímo jejich osoby nebo dětí…pochybuju, že by doktorovi řekla tu transfuzi mi nedávejte, nechci zatěžovat systém :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.6.20 14:04
@Linduš91 píše:
Vzhledem k tomu, co čtu na Facebooku, jsem tohle čekala. Příspěvek jsem psala jako zoufalá matka držící v náručí dítě, co se celou noc dusilo. Vážně vám to přijde tak sobecké? Dvakrát jsme se kvůli alergii a astmatu stěhovali a kde mám jistotu, že když se odstěhujeme potřetí, tak nám zas pod barákem neudělají louku? Bohužel takových dětí je tu víc. Ale je fakt, že je to vlastně přirozená selekce, takhle to půjdu vysvětlit dceři, až se po těch dardách léků někdy po poledni probudí :lol:
A ještě by mě zajímalo, jestli všechny ty ekologické duše tady používají látkové pleny a perou v ekologickém prášku :nevim: :pankac:

Diskuzi jsem nečetla, pouze úvodní příspěvek.

Tak to tu možná už padlo.

Ale jde o to, že když se trávník bude sekat v době sucha (a nebude se zalévat), tak prostě a jednoduše chcípne. Místo trávníku tam bude hnědá hlinitá prášící plocha.

Kdežto když se to nechý být, tak neposečená tráva má čím dýchat, má nadzemní část, takže snáz přežije, navíc v trávníku se začnou přesévat další suchomilné rostliny a květiny a stane se z něj porost, který to sucho přežije.
Sečený trávník chcípne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39009
3.6.20 14:47
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Nesmysl. Ta tráva uhyne a zbyde akorát zemina a bude vyšší prašnost a vyšší teplota. To zase budeš fňukat, že se moc práší. A už je potvrzena vakcína se 100% účinností u myší, tak ještě klinické testy. To je z USA a naší vědci v ČB už taky na něčem takovém úspěšně pracují, takže věřím, že nakonec bude očkování i proti LB.

to bylo ted nedavno v televizi, ze uz ta vakcina je, prave z USA, u nas ji testovali na klistatech z naseho prostredi a zda se, ze take funguje. Takze doufam, ze v tomto se blyska na lepsi casy. :palec:

Jinak co se tyce zelene. Tady je jednoducha rovnice: neni zelen, nejsou vcely, nejsou lide a timpadem nebudou alergie. Tak asi taky reseni :think:
Verim, ze to je pro alergiky tezke, ale nedostatek vlahy a zelene me tedy trapi mnohem vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39009
3.6.20 14:50
@P4ja píše:
Hele je rozdíl nechat trávník přerůst tak, že začne hnít odspodu a nebo podrůstá. To souhlas. A letos je to dost brutální, jak pršelo. Takže ve městě technické evidentně nestíhají, jak to přerostlo.A jinak ano, já jsem ten typ, který nadává, když soused každý týden i v suchu tahá sekačku. Protože to fakt brutálně snižuje vlhkost kolem. Říkala jsem mu to x krát, ať se na to vykašle. Ale holt si myslí, že si vypěstuje anglický trávník a kolem terasy green.

To je presny s tim travnikem. My ho teda nechavame na divoko, sekame na jare a pak nekdy pred letem. A na horni casti zahrady si dobrovolne nechavame narust louku, prirozene :mrgreen: Radujeme se z kazdeho cmelaka a vcely a jinyho hmyzu. Teda hlavne deti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek