Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@P4ja píše:
Tak, co tedy chceš?? Když je ve městě neudržovaná tráva, tak ti to vadí kvůli klíšťatům. Když je suchá a nic tam není, tak ti to zase vadí, protože je suchá.
Vážně, ale opravdu smrtelně vážně myslíš tenhle dotaz? Jakože podle tebe neexistuje nic kromě přerostlých převážně jednodruhových travin a seschlých stébel v důsledku toho?
ježiši kriste… viděla jsi někdy zelenou louku? Nebo vůbec zeleň, jak by měla vypadat?
@P4ja píše:
Buď bojuješ proti klíšťatům, a na to je nejlepší asfalt a nebo proti neudržované městské zeleni (která je často suchá tak, že se klíště radši přilepí na prvního psa a jde jinam), místo které chceš pěkný zelený (tím pádem vlhký) trávník, kde se ta klíšťata drží taky. Trošku se v tom ztrácím.
Protože jako správný troll řešíš hovadiny a pipláš se v detailech, které jsou irelevantní. Ano, klíšťata jsou všude, jen z vysokých travin se přesouvají snáz. Když projdeš kolem houští, tak si piš že se o to otřeš snáz než o něco co máš max. po ta kolena, kolikrát ani to ne.
A co mi vadí a proti čemu „bojuju“ primárně jsem napsala docela jasně už na začátku - se zelení se musí zacházet trochu inteligetněji než jenom „nesekejte to, všechno pochcípá“. Když mám hřiště nebo louku pro lidi kudy denně projdou hromady lidí a dětí, tak tam dám normálně vysoký trávník nebo luční kvítí aspoň, cokoliv co neumře po týdnu od chvíle kdy tam vleze první člověk. Když chci zachraňovat přírodu a šetřit vodu, tak nebudu nechávat zeleň napospas sobě a s tím, že když už je totálně zaplevelená a přerostlá, tak jí useknu na 5cm a nechám jí seschnout ještě než začne léto. A pokud chci nabídnout útočiště živým tvorům, tak nebudu všude vysazovat stupidní řepku a ve městech z toho dělat jeden velký bordel, ale radši si s tím trochu pohraju a dám tám víc druhů. My jsme na pidi zahradě měli víc druhů travin (včetně těch co mají přes 1,5m) než co u nás vymyslela městská část kolem těch baráků na mnohem větší ploše. Takže to jde, jen se musí chtít…
@P4ja neboli současný stav je takový, že se nejdřív přemnoží klíšťata které si přineseš klidně na kočáře nebo nákupní tašce a pak z té zeleně ve výsledku stejně nic nemáš. Tedy nejhorší z obou. Pecka ![]()
@Nimie píše:
Protože jako správný troll řešíš hovadiny a pipláš se v detailech, které jsou irelevantní. Ano, klíšťata jsou všude, jen z vysokých travin se přesouvají snáz. Když projdeš kolem houští, tak si piš že se o to otřeš snáz než o něco co máš max. po ta kolena, kolikrát ani to ne.A co mi vadí a proti čemu „bojuju“ primárně jsem napsala docela jasně už na začátku - se zelení se musí zacházet trochu inteligetněji než jenom „nesekejte to, všechno pochcípá“. Když mám hřiště nebo louku pro lidi kudy denně projdou hromady lidí a dětí, tak tam dám normálně vysoký trávník nebo luční kvítí aspoň, cokoliv co neumře po týdnu od chvíle kdy tam vleze první člověk. Když chci zachraňovat přírodu a šetřit vodu, tak nebudu nechávat zeleň napospas sobě a s tím, že když už je totálně zaplevelená a přerostlá, tak jí useknu na 5cm a nechám jí seschnout ještě než začne léto. A pokud chci nabídnout útočiště živým tvorům, tak nebudu všude vysazovat stupidní řepku a ve městech z toho dělat jeden velký bordel, ale radši si s tím trochu pohraju a dám tám víc druhů. My jsme na pidi zahradě měli víc druhů travin (včetně těch co mají přes 1,5m) než co u nás vymyslela městská část kolem těch baráků na mnohem větší ploše. Takže to jde, jen se musí chtít…
Ano, však jsem to psala, že je potřeba s trávníkem zacházet. Ale pokud s ním budeš takhle hospodařit, tak v tom trávníku prostě budou ta klíšťata, která ti tolik vadí. Protože ho prostě každý týden neposečeš a necháš ho vyšší a hustší. -budeš tam mít ty traviny, keře atd.atd. Které musíš nechat vyrůst ýš.
Jinak ano trávník jsem viděla, máme ho u domu. Žiju na vsi, kde je opravdová tráva krásná louka a fakt je vysoká. Kupodivu jako astmatik a alergik mám mnohem větší problém ve městě.
A chodím do přírody, a protože se na mě chytají, tak mám dobrý repelent, který mně doporučili v očkovacím centru. Jím Pangamin. A chodím v dlouhých kalhotech, rukávech, snažím se nevymést každé vlhké houští. Po návratu se sprchuju aprohlížím. Proto mě zaujalo to, že ve městě, když půjdeš po chodníku, tak se na tebe hned nachytají. Fakt reaguju na tebe a na tu hysterii kolem klíšťat. Jak se jich na tebe pořád chytají desítky. To mě zaujalo.
Jinak s péčí o zeleň souhlasím. Ale jak už jsem psala výše, spousta věcí se dá domluvit.
@Nimie píše:
@P4ja neboli současný stav je takový, že se nejdřív přemnoží klíšťata které si přineseš klidně na kočáře nebo nákupní tašce a pak z té zeleně ve výsledku stejně nic nemáš. Tedy nejhorší z obou. Pecka
No ta se teď budou mít hlavně proto, že je vlhko a relativně chladno. Takže si teď lebedí. A ano, pokud s kočárem jezdíš v té trávě nebo chodíš po travnaté pěšině, tak asi ano. Spíš si myslím, že to víc dotáhnou psi a taky roznesou.
Ale s tím zkušenost nemám ve městě chodím po chodníku a vlastního psa nemáme.
@Nimie píše:
@P4ja neboli současný stav je takový, že se nejdřív přemnoží klíšťata které si přineseš klidně na kočáře nebo nákupní tašce a pak z té zeleně ve výsledku stejně nic nemáš. Tedy nejhorší z obou. Pecka
Fakt by mě zajímalo, kde to žiješ, že ti klíšťata na chodníku naskákají na kočár/nákupní tašku. U nás má sídlišti se noc takového nikdy nedělo. Vždycky byly chodníky dost široké, aby se člověk nemusel té trávy dotknout.
@P4ja píše:
Ano, však jsem to psala, že je potřeba s trávníkem zacházet. Ale pokud s ním budeš takhle hospodařit, tak v tom trávníku prostě budou ta klíšťata, která ti tolik vadí. Protože ho prostě každý týden neposečeš a necháš ho vyšší a hustší. -budeš tam mít ty traviny, keře atd.atd. Které musíš nechat vyrůst ýš.
Heleď louku kterou jsem tu popisovala že jí máme po kolena je nesečená od začátku roku. Nikdo to tam neřeší. Je zelená, měkoučká, má krásný příjemný podrost a dobrý. To co je ve městech nemá podrost vůbec žádný a výšku to má fakt velkou ![]()
@P4ja píše:
A chodím do přírody, a protože se na mě chytají, tak mám dobrý repelent, který mně doporučili v očkovacím centru. Jím Pangamin. A chodím v dlouhých kalhotech, rukávech, snažím se nevymést každé vlhké houští. Po návratu se sprchuju aprohlížím. Proto mě zaujalo to, že ve městě, když půjdeš po chodníku, tak se na tebe hned nachytají. Fakt reaguju na tebe a na tu hysterii kolem klíšťat. Jak se jich na tebe pořád chytají desítky. To mě zaujalo.
To byla v podstatě dvě různá sdělení… dřív nám i psům taky stačilo něco relativně běžného na ochranu a celé to prostě vypadalo trošku odlišně. Pak začaly ty petice o to aby se tráva za žádných okolností nikdy nesekala, max. pár krát za rok, ovšem bez valného rozmyslu a začalo se to zhoršovat. Je fakt že letošek evidentně byl extrémní a největší množství opravdu nechytneš na chodníku. Na druhou stranu v místě původního bydliště už jsou zase díky těm přeroslým travinám klíšťata i na zahradách. To aby se v tom repelentu člověk koupal ![]()
Více méně jediný důvod proč jsem ta klíšťata zmínila byl ten, že se kvůli vysokým travinám snáz dostávají kam nemají. Několik chovatelů z okolí třeba řešili i klášťata v dásních, psi mají běžně klíšťata přisátá po několika kusech na varlatech, na očních víčkách…
problém není v tom že jsou. Problém je, že mi opravdu připadá že jich je mnohem víc mimo jiné díky tomuhle. A těžko budu celou sezónu když jsou venku pařáky chodit zabalená od hlavy až k patě. Když vyrážíme do lesa, do vysoké trávy, tak se s tím tak nějak počítá. Ale dřív to bylo tak že jdeš do lesa, přineseš si pár klíšťat. Teď jdeš po městě, přineseš si pár klíšťat, jdeš do nějaké zeleni, přineseš si jich několik desítek. To mi vadí zvlášť když z toho stejně není žádný užitek…
@P4ja píše:
Jinak s péčí o zeleň souhlasím. Ale jak už jsem psala výše, spousta věcí se dá domluvit.
@lucenka píše:
Fakt by mě zajímalo, kde to žiješ, že ti klíšťata na chodníku naskákají na kočár/nákupní tašku. U nás má sídlišti se noc takového nikdy nedělo. Vždycky byly chodníky dost široké, aby se člověk nemusel té trávy dotknout.
Ti ho pak přeměřím
ne, vtip… a jen taková technická - vy furt jen chodíte po chodníkách? Nechodíte na hřiště, do parků? Není pak ta zeleň úplně zbytečná když se jí musíš vyhýbat? ![]()
@Nimie píše:
Ti ho pak přeměřímne, vtip… a jen taková technická - vy furt jen chodíte po chodníkách? Nechodíte na hřiště, do parků? Není pak ta zeleň úplně zbytečná když se jí musíš vyhýbat?
na dětském hřišti jsme nikdy neměli trávu. A popravdě na sídlišti jsem na trávu nikdy nechodila, protože to je většinou spíš minové pole díky nezodpovědným pejskařům. A zeleň přeci není zbytečná, když se na ní můžeš dívat, když ti vytváří lepší klima v oblasti, kde žiješ.
@P4ja píše:
No ta se teď budou mít hlavně proto, že je vlhko a relativně chladno.
U nás je vlhko a teplo
to počasí je fakt zblázněné ![]()
@P4ja píše:
Takže si teď lebedí. A ano, pokud s kočárem jezdíš v té trávě nebo chodíš po travnaté pěšině, tak asi ano. Spíš si myslím, že to víc dotáhnou psi a taky roznesou.Ale s tím zkušenost nemám ve městě chodím po chodníku a vlastního psa nemáme.
Teď je to paradoxně zatím nejlepší za letošek. Nejhorší to fakt bylo kolem dubna. Letos všechno začalo pekelně brzo, to počasí je takové dost nevyzpytatelné.
@Nimie TAk to nvm, to asi fakt chodím po jiném městě. Ale tady jsou taky místa, kde se na to město dlabe, ale fakt se mně nestalo, že bych já osobně to klíště chytila třeba každou vycházku. A to do města repelent nenosím a fakt se na mě klíšťata lepí.
A jinak ukazovali, že letos je jich prostě víc. Asi v tom úplně nehraje roli ta tráva, ale podmínky, které mají. A ti psi, to máš těžké. Jsou bohužel v ideální výšce, kde se na ně nachytají. Naše čuby toho taky tahají spoustu a to mají ty obojky.
@lucenka píše:
na dětském hřišti jsme nikdy neměli trávu.
To jste to měli celé vybetonované?
u nás je normálně tráva kolem velkého pískoviště (akorát když přeroste tak se tam krásně naklání do výše dětských hlav
), hřiště jsou zelená, jen částečně zaštěrkovaná, podél chodníků jsou všude zelené chodníky, k venkovním trenažérům se taky dává tráva…
@lucenka píše:
A popravdě na sídlišti jsem na trávu nikdy nechodila, protože to je většinou spíš minové pole díky nezodpovědným pejskařům. A zeleň přeci není zbytečná, když se na ní můžeš dívat, když ti vytváří lepší klima v oblasti, kde žiješ.
No to je asi právě to v čem se rozcházíme. Zeleň by dle mého měla být i účelná, protože když vezmeš všechny plochy kromě chodníků a dáš na ně zeleň, do které nikdo nemůže vlézt čímž vyblokuješ veškerou aktivitu a relax s tím že ti má stačit chodit po chodníku a kochat se, tak mi to tak nějak nepřipadá jako dobrý nápad… a nebo jí dáš jen někde a pak jí ale nemáš dostatek. Pokud potřebuješ skloubit dostatek zeleně a zachování funkčnosti ploch (např. na těch hřištích apod.), tak se nevychneš potřebě přizpůsobit tomu tu zeleň.
@Nimie píše:
Ti ho pak přeměřímne, vtip… a jen taková technická - vy furt jen chodíte po chodníkách? Nechodíte na hřiště, do parků? Není pak ta zeleň úplně zbytečná když se jí musíš vyhýbat?
Hele, já se jí nevyhýbám. Ale ve městě do trávy kolem baráků nechodím, protože je to plné psích ho… A chodíme do parku, tam to fakt udržují a je tam zákaz vstupů psů a je tam i dětské hřiště. Ale je pod ním takový ten kačírek. A místy ta dopadová guma.
A jinak bydlím na vsi, tam normálně chodíme na hřiště stezkou v louce. Park tady máme jeden, ale raději jsme v lese. A trávy máme všude dost.
@Nimie píše:To
No to je asi právě to v čem se rozcházíme. Zeleň by dle mého měla být i účelná, protože když vezmeš všechny plochy kromě chodníků a dáš na ně zeleň, do které nikdo nemůže vlézt čímž vyblokuješ veškerou aktivitu a relax s tím že ti má stačit chodit po chodníku a kochat se, tak mi to tak nějak nepřipadá jako dobrý nápad… a nebo jí dáš jen někde a pak jí ale nemáš dostatek. Pokud potřebuješ skloubit dostatek zeleně a zachování funkčnosti ploch (např. na těch hřištích apod.), tak se nevychneš potřebě přizpůsobit tomu tu zeleň.
@P4ja píše:
Hele, já se jí nevyhýbám. Ale ve městě do trávy kolem baráků nechodím, protože je to plné psích ho… A chodíme do parku, tam to fakt udržují, normálně se tam dělají pikniky a je tam zákaz vstupů psů a je tam i dětské hřiště. Ale je pod ním takový ten kačírek. A místy ta dopadová guma.A jinak bydlím na vsi, tam normálně chodíme na hřiště stezkou v louce. Park tady máme jeden, ale raději jsme v lese. A trávy máme všude dost.
@P4ja píše:
@Nimie TAk to nvm, to asi fakt chodím po jiném městě. Ale tady jsou taky místa, kde se na to město dlabe, ale fakt se mně nestalo, že bych já osobně to klíště chytila třeba každou vycházku. A to do města repelent nenosím a fakt se na mě klíšťata lepí.A jinak ukazovali, že letos je jich prostě víc. Asi v tom úplně nehraje roli ta tráva, ale podmínky, které mají. A ti psi, to máš těžké. Jsou bohužel v ideální výšce, kde se na ně nachytají. Naše čuby toho taky tahají spoustu a to mají ty obojky.
Těžko říct no…
@P4ja píše:
Hele, já se jí nevyhýbám. Ale ve městě do trávy kolem baráků nechodím, protože je to plné psích ho… A chodíme do parku, tam to fakt udržují a je tam zákaz vstupů psů a je tam i dětské hřiště. Ale je pod ním takový ten kačírek. A místy ta dopadová guma.A jinak bydlím na vsi, tam normálně chodíme na hřiště stezkou v louce. Park tady máme jeden, ale raději jsme v lese. A trávy máme všude dost.
Máte moderní hřiště
u nás je normálně třeba kolem do kola vysoká tráva, nad tím stromy a uvnitř jakože louka ![]()