Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@reincarnate píše:
Je to blbý, no.Kdo to nedává, bude muset přizpůsobit životní styl, aby se co nejvíc zdržoval v uzavřených prostorách a co nejmíň chodil ven, co jiného zbývá.
Kdo má alergii na slunce, tak taky nechodí přes den ven.
A já bych to slunce zhasla ![]()
@AvajBr píše:
To je presny s tim travnikem. My ho teda nechavame na divoko, sekame na jare a pak nekdy pred letem. A na horni casti zahrady si dobrovolne nechavame narust louku, prirozeneRadujeme se z kazdeho cmelaka a vcely a jinyho hmyzu. Teda hlavne deti
My to máme taky tak. Tam kde nepotřebujeme chodit, tak necháváme delší, a když se v tom člověk projde, tak je to v pohodě. A přes léto je to fajn, aspoň trávník nevyschne. Ale chce to sledovat, a případně posekat když je potřeba.
@Bábrdl píše:no ze toho snehu za poslední roky teda bylo
A jak říká moje kamarádka starostka malého města " Až někdo vymysli, proč neuklizet sníh z chodníku, to teprve ušetříme"![]()
Jasně, že města na to slyší.
Ty ovce, to je spíš takova specialitka. Prostě to nechají zarostlé.
@welovefashion píše:
asi myslí systém české republiky, nebo zdravotnictvíjá bych chtěla pak tyto lidi vidět, jací by byli hrdinové, kdyby se to týkalo přímo jejich osoby nebo dětí…pochybuju, že by doktorovi řekla tu transfuzi mi nedávejte, nechci zatěžovat systém
hele manzelove babicce v 85 letech praskl zaludecni vred, jela okamzite na sal a cestou na sal doktora prosila, ze na operaci nechce, ze uz chce umrit (mela i jine pridruzene choroby) a doktor, ze to nejde. Pak se probrala z narkozy a na JIPu nam nasrane rikala: Ja jsem tomu doktorovi rikala, ze zadnou operaci nechci no a jsem tady zase… ![]()
@Hanka1 no, zda se, ze misto snehu si ted budeme uzivat ledovek a naledi ![]()
@Linduš91 píše:
@nozu máme čističku a pylové filtry, ale nějak to prostě nosíme do bytu. Dcera si musí denně mýt vlasy, což nesnáší, obě jsme se ostříhaly ať schnutí netrvá tak dlouho, no hrozný. Všechno oblečení z venku hned do pračky. A sezónu máme duben až září.
Nemám ráda v současné době populární řeči o řepce, ale proč není část polí určena na pěstování trávy za tímto účelem? To jsou přece mnohem větší plochy než takové drobky kolem baráků ve městech.
A nevím taky proč se zachraňují náročnou léčbou předčasně narozená miminka, vždyť by v přírodě selekcí také neprošla. To myslím samozřejmě s nadsázkou, ale stáhněte si do svědomí, jestli byste ve svém okolí nenašli někoho, kdo by přírodním sítem neprošel. Je smutné takto mluvit a odsuzovat. My léky bereme, máme 100 nežádoucích účinků, bojujeme s tím a tohle rozhodnutí nám prostě hodně komplikuje život. Myslím si, že prostě přerostlé plevely uprostřed měst nejsou šťastně řešení a jde to i jinak. Tak se na mě nezlobte, ale je to můj názor.![]()
Fuuuj, ty jseš hnusná. Však bys taky nepřežila bez léků, no ještě jednou fuj!
@Linduš91 píše:
@sahrazad1 My jsme z vesnice utekli, protože jsme se dusili
Ve městě nastala citelná úleva, konečně mě v noci nebudilo pískání na hrudi, dcera spala klidně. Teď je vše zpět. Jsme alergici především na traviny q plevely. Vážně už nevím co dělat, manžel nechce o dalším stěhování ani slyšet
Takže cizí lidi se mají přizpůsobit tvoji dceři, ale tvůj manžel, její otec nemusí? To ti přijde vpořádku.
A to jako takhle těžší alergici nemáte doma čističky, filtry do oken apod věci?
@P4ja píše:
My to máme taky tak. Tam kde nepotřebujeme chodit, tak necháváme delší, a když se v tom člověk projde, tak je to v pohodě. A přes léto je to fajn, aspoň trávník nevyschne. Ale chce to sledovat, a případně posekat když je potřeba.
Kolem domu a bazénu sekáme a vedle v užitkové v sadu už ne. A trávím tam čas mnohem raději. ![]()
@Linduš91
A ty by jsi jako chtěla bydlet ve vybetonovaném městě bez kousku zeleně? A lidi na balkonech a zahrádkách by měli zakázáno si něco pěstovat, aby náhodou se k vám něco nedostalo?
Se odstěhujte na samotu, kupte si velký pozemek. Ten vysekejte zabetonujte a máte klid
@g.sandova Můžeš mi prosím říct, v čem jsem hnusná? Však sama píšu, že vím, že potřebujeme léky, bez kterých bychom nepřežili. Ale takových lidí přece je a nikomu to nevadí. Kvůli vozíčkářům se složitě dělají bezbariérové vstupy, v nemocnicích za drahé peníze prodlužují utrpení mnoha nevyléčitelně nemocných a zachraňují životy takových, kteří by v přírodě zemřeli. A je to všechno pořádku (tedy podle mě rozhodně). Zato když my jako rodina neustále měníme bydliště kvůli alergiím (btw. já i manžel pocházíme z vesnice a já dokonce ze statku, kde jsme taky zpočátku žili, jenže prostě astma mě a dcery nás donutilo bydliště změnit) a teď, když jsme byli spokojení a zklidnění, nám tady přímo pod barákem nechají ve velkém růst přesně to, kvůli čemu jsme utekli, protože teď někdo vymyslel, že je to zrovna UPROSTŘED MĚST nezbytně nutné…máme tady dvoumetrovou trávu. Vadí mi to. Myslím si, že kdyby se to usměrnilo alespoň čásečně, přeci ta tráva nemusí být všude doumetrová nebo?
Ke klíšťatům napíšu jenom tolik - prodělala jsem neroboreliózu a nepřeji to tedy nikomu z vás. Opravdu ne. A můj manžel měl po očku proti encefalitidě taky docela blbou reakci. Ono zas není úplnš supr se nechat proti všemu očkovat, je to zátěž pro imunitu jako prase.
A těch klíšťat teď po zimě bude, sousedka co má pejsana povídala, že jich chytl za jediný den snad 12 a to používají obojek s repelentem. Myslím si, že je to kvůli 2 věcem - žádné zimě a neudržované zeleni.
@Netopirek Ne, jak jsem několikrát psala, udržovaná zeleň jaká tady byla, když jsme se nastěhovali je naprosto v pořádku. Stromy, keře, udržované trávníky, všechno co tady byl, když jsme se nastěhovali. Pořád někam utíkáme. Kdybych měla peníze, samozřejmě bychom bydleli jinde a zařídili si okolí podle sebe. Ale jde mi o princip, že tohle nám astmatikům fakt udělalo velké problémy a nikoho to nezajímá, naopak my jsme ti špatní a měli bychom dle zákonů evoluce vyhnout. Maskr toto fakt.
Buďte fakt lidi rádi, že žijete vy i vaše děti v relativním zdraví, vážte si toho a zkuste příště trochu empatie. Až budete potřebovat s něčím pomoct, třeba půjdete pro antibiotika, zvažte jestli nebude lepší to nechat na přírodě, ona najde řešení sama. ![]()
Příspěvek upraven 03.06.20 v 15:48
@berusa.m píše:
Kolem domu a bazénu sekáme a vedle v užitkové v sadu už ne. A trávím tam čas mnohem raději.
to mame velice podobné ![]()
Hele ja tvuj nazor chapu, ale nepodporim. Nejsem tedy alergik, takze teochu kazu vodu, piju vino, ale prave ve mestech je cokoliv, co to mesto nejak trochu zchladi a zvlhci, je dobre a jen vic. U nas na sidliste se furt seka, mam v planu to vytahnout jako tema na pristim SVJ.
@sakota píše:
Hele ja tvuj nazor chapu, ale nepodporim. Nejsem tedy alergik, takze teochu kazu vodu, piju vino, ale prave ve mestech je cokoliv, co to mesto nejak trochu zchladi a zvlhci, je dobre a jen vic. U nas na sidliste se furt seka, mam v planu to vytahnout jako tema na pristim SVJ.
Přesně, pod to se podepisuju. Tady jen sekají, všude jen kratičká tráva. Přitom tady v tom betonu by bylo každé zvlhčení dobré…Vím, že loni někde místy sekali málo a nechávali to růst a zase si lidi v místním plátku stěžovali, že je tráva dlouhá a jsou klíšťata. Takže zřejmě proto teď sečou a sečou, někde je to už suchý na hlínu.
@DoktorkaZorkaHorká píše:
@Linduš91 kup si kosu a v noci to načerno pokos…