Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Nimie píše:
Heleď, těžko řešit něco co jsem neviděla a ty to až tolik nesleduješ. Má pointa byla v tom, že pokud v nějaké lokalitě lidi prosazují aby tam byly zelené plochy kam půlka lidí nesmí (ať už z jakého kolik důvodu), tak mi na tom nepřijde nic moc suprového. Ty pejskaře kteří neuklízí to sice neomlouvá, ale vysvětlovalo by to celkovou atmosféru. Tak nějak si myslím, že cesta přehnaných zákazů a příkazů vždycky není ta úplně nejlepší.
Hele, já nevím proč to tam je. A ani kdo to tam dal. A jestli to tam je na trvalo. Možná jen doseli trávu. Ale je fakt, že v tom parku se v létě schází spousta lidí, probíhají tam venkovní akce, cvičení, brunche atd. Jestli je to přehnaný zákaz to nvm. Mně to přijde docela pochopitelné, ale asi to mám po zkušenosti za Anglie jinak no.
A nevím o jaké celkové atmosféře mluvíš. Tohle je fakt dlouhodobý problém města, že si lidi zvykli venčit psy u paneláku. A pochybuju, že ti pejskaři, kteří nemají ráno nic jiného na práci než si u baráku zapálit, půjdou přes půl města do parku.
A jian velikost dlaně píšu pro to, že je to malý parčík v poměru k celkové ploše města.
@P4ja píše:
Hele, já nevím proč to tam je. A ani kdo to tam dal. A jestli to tam je na trvalo. Možná jen doseli trávu. Ale je fakt, že v tom parku se v létě schází spousta lidí, probíhají tam venkovní akce, cvičení, brunche atd. Jestli je to přehnaný zákaz to nvm. Mně to přijde docela pochopitelné, ale asi to mám po zkušenosti za Anglie jinak no.
Jo v Anglii se to taky už delší dobu zvrtává na víc frontách… pokud doseli trávu, je tam značka nešlapat a platí pro všechny. Není to o psech, nemají tam pak co dělat ani lidi a už vůbec tam nemůžou cvičit nebo piknikovat. Ale to je jedno…
@P4ja píše:
A nevím o jaké celkové atmosféře mluvíš. Tohle je fakt dlouhodobý problém města, že si lidi zvykli venčit psy u paneláku. A pochybuju, že ti pejskaři, kteří nemají ráno nic jiného na práci než si u baráku zapálit, půjdou přes půl města do parku.
Pokud tam fakt všichni co mají psy venčí jen tak že vylezou před vchod a zase domů, tak tam holt opravdu máte blbce, protože psovi tohle vůbec nic nedá
u nás lidi sice venčí u paneláků, ale protože kolem nich prochází… nikdo si fakt procházku nevykládá tak, že si stoupne před vchod na 5 minut jde domů. Ani si neumím moc představit jak by to dělal kdokoliv s mladým psem nebo psem větším než morče, to by ten byt musel dávno zdemolovat vztekem…
@Nimie píše:
Jakože při každé procházce sedneš do auta nebo na autobus a jedeš půl hodiny na louku, tam jsi hodinu na místě (když nikam jinam nemůžeš) a pak jedeš půl hodiny domů?když to někdo má u baráku, tak budiž, ale stejně… my jsme venku denně cca 3 hodiny a je opravdu jen málo psů které baví chodit do kolečka na jednom plácku. To je fajn na to že když je to oploceně a dobře udělané, tak tam psa můžeš vypustit na akčnější hraní, ale na běžnou procházku je to naprosto k ničemu…
Prosim te, neprehanej. Jeste jsem nevidela mesto, kde by zakazali vstup psum do vsech parku a vsech zelenych ploch a rekli, ze smi jen na jeden ohrazenej plac.
A kdyz je to plocha pro pikniky a tak, tak ten zakaz chapu - protoze ne kazdej po psovi uklizi, ze.
@Nimie píše:
Pokud tam fakt všichni co mají psy venčí jen tak že vylezou před vchod a zase domů, tak tam holt opravdu máte blbce, protože psovi tohle vůbec nic nedáu nás lidi sice venčí u paneláků, ale protože kolem nich prochází… nikdo si fakt procházku nevykládá tak, že si stoupne před vchod na 5 minut jde domů. Ani si neumím moc představit jak by to dělal kdokoliv s mladým psem nebo psem větším než morče, to by ten byt musel dávno zdemolovat vztekem…
No, jsou tací a tací. A fakt to nebude značkou v parku.
Když některé vidím, jak je jim pes sumak, tak jsem i ráda, že je tam ta značka. Protože tam jezdíme jogovat, s dětma na divadlo, když je koncert, tak si natáhneme deku. Ale zároveň si myslím, že to je stejně jedno, protože to je jen značka.
@větvička1 píše:
Prosim te, neprehanej. Jeste jsem nevidela mesto, kde by zakazali vstup psum do vsech parku a vsech zelenych ploch a rekli, ze smi jen na jeden ohrazenej plac.A kdyz je to plocha pro pikniky a tak, tak ten zakaz chapu - protoze ne kazdej po psovi uklizi, ze.
Jj, tak je to tady ve městě. V létě je to kulturní centrum a je tam spousta akcí, kde si lehnes, cvičíš, hranu s dětma. Divadlo atd. Jinak nikde jinde pejskaře nevyhání. Tady je to v tom smyslu, že tam můžeš se psem projít ale neměl by na ten trávník, kde se sedí
Naopak je tady nové psi hřiště a ta louka na venčení.
@větvička1 píše:
Prosim te, neprehanej. Jeste jsem nevidela mesto, kde by zakazali vstup psum do vsech parku a vsech zelenych ploch a rekli, ze smi jen na jeden ohrazenej plac.A kdyz je to plocha pro pikniky a tak, tak ten zakaz chapu - protoze ne kazdej po psovi uklizi, ze.
Tak psala jsi že existují přeci psí louky speciálně na venčení, my je máme přes půl města, to je půl hodiny cesta. A venčit se tam stejně pořádně nedá pokud chceš venčit jen na nich, to je prostě fakt… ![]()
Jak, kde co mají zakázané jinde netuším, jsou místa kde je tu opravdu zakázané téměř plošně, kam se hneš máš značku že tam pes nesmí a psi tam holt kaděj na chodníky nebo na štěrk
z toho co popsala já fakt nemůžu odhadnout jak přesně to tam vypadá, možností je tuna. U nás v okolí nikde podobné zákazy třeba fakt nebyly, v centru tyhle značky vídám jen na omezených skutečně čistě piknikových plochách apod., i když i tam jsou výjimky, protože přirozeně i lidi se psama piknikují.
@P4ja píše:
Jj, tak je to tady ve městě. V létě je to kulturní centrum a je tam spousta akcí, kde si lehnes, cvičíš, hranu s dětma. Divadlo atd. Jinak nikde jinde pejskaře nevyhání. Tady je to v tom smyslu, že tam můžeš se psem projít ale neměl by na ten trávník, kde se sedíNaopak je tady nové psi hřiště a ta louka na venčení.
@P4ja píše:
No, jsou tací a tací. A fakt to nebude značkou v parku.
To nebude, když je někdo idiot a týrá psa, tak mu je značka ukradená. Já se původně bavila o normálních lidech
když je někdo pitomec, tak to bohužel nezměníš, ale to u žádného… jsou lidi co kaděj na dětských hřištích nebo tam nechávají stříkačky. To se taky špatně řeší ![]()
@Nimie píše:
Tak psala jsi že existují přeci psí louky speciálně na venčení, my je máme přes půl města, to je půl hodiny cesta. A venčit se tam stejně pořádně nedá pokud chceš venčit jen na nich, to je prostě fakt…Jak, kde co mají zakázané jinde netuším, jsou místa kde je tu opravdu zakázané téměř plošně, kam se hneš máš značku že tam pes nesmí a psi tam holt kaděj na chodníky nebo na štěrk
z toho co popsala já fakt nemůžu odhadnout jak přesně to tam vypadá, možností je tuna. U nás v okolí nikde podobné zákazy třeba fakt nebyly, v centru tyhle značky vídám jen na omezených skutečně čistě piknikových plochách apod., i když i tam jsou výjimky, protože přirozeně i lidi se psama piknikují.
Já ale hned psala, že ten park je malý jako dlaň, a tys hned vytáhla, že je to plošné vyhánění pejskařů a bůhví jaká atmosféra.
@P4ja píše:
Já ale hned psala, že ten park je malý jako dlaň, a tys hned vytáhla, že je to plošné vyhánění pejskařů a bůhví jaká atmosféra.
Tak my máme třeba v jednom místě pidi park a je to jediný park v blízkém okolí
tak jsem si to automaticky nespojila s touhle variantou ![]()
@P4ja píše:
No, můžu ti říct, že jsem v pár městech žila a ti pejskaři jsou fakt ho..da. Ráno vypustí psa, dají cigáro a psa vypustí. Jestli to u vás ve městě všichni sbírají i v té vysoké trávě, co píšeš, tak to teda klobouk dolů. Znám ty, co to neseberou ani na chodníku.
Tak to mam stejnou zkusenost. Nebydlime na sidlisti, ale mame na nem skolu. Kazda cesta decek, kdy si vybehly na trávu mimo chodnik, skoncila ho*nem na bote
Opravdu pokazdy. Takze ted maji zakaz a po tom, co si jednou tu botu musely cistit, tak to drzi
Na podzim, kdyz zacne opadavat listí, tak si nosime hovna na botach i z chodniku. Lidi asi maji pocit, ze to listi zakryje a ty lejna zmizi.
O smradu, ktery se line po sidlisti na jare, kdyz roztava snih, ani nemluvim. A neni to teda specialita jen blizkeho sidliste. Stejnou zkušenost mam s jakoukoliv sebemenší travnatou plochou i ve stredu mesta.
Popravde sama nechapu, ze tem lidem v tom nevadi zit.
@AvajBr píše:
Tak to mam stejnou zkusenost. Nebydlime na sidlisti, ale mame na nem skolu. Kazda cesta decek, kdy si vybehly na trávu mimo chodnik, skoncila ho*nem na boteOpravdu pokazdy. Takze ted maji zakaz a po tom, co si jednou tu botu musely cistit, tak to drzi
Na podzim, kdyz zacne opadavat listí, tak si nosime hovna na botach i z chodniku. Lidi asi maji pocit, ze to listi zakryje a ty lejna zmizi.
O smradu, ktery se line po sidlisti na jare, kdyz roztava snih, ani nemluvim. A neni to teda specialita jen blizkeho sidliste. Stejnou zkušenost mam s jakoukoliv sebemenší travnatou plochou i ve stredu mesta.
Popravde sama nechapu, ze tem lidem v tom nevadi zit.
No, já mám psy ráda. Sama se těším až budeme mít doma. Ale tohle prostě nepochopím. Když si pořídím psa, tak holt po něm musím uklízet. Pochybuju, že si tu nadílku nechávají ležet v bytě nebo na zahradě. Tak proč to neřeší ve městě??
Jednou jsme byli v Praze těsně po tom, co odtálo, a to byl fakt humus. Na chodníku se nedalo pomalu projít. Známí v prvním patře v paneláku museli stříkat pepř nebo něco, co psy odradilo čůrat do kytek, které pod tím balkonem byly, protože to v létě fakt smrdělo.
@Nimie píše:
Jo, mě to pekelne irituje primarne protoze lidi si precetli jakousi vyzvu nekde na netu a ted delaji jak desne zachranuji planetumeli jsme hmyzaky i na balkone, fakt to neni jenom o trave a co si mnozi neuvedomuji je prave to, ze tech par mestskych ploch k tomu opravdu vhodnych neni. Vysledek je takovy ze do zacatku leta to bud obroste tak, ze se ta plocha neda pouzivat (tak ji pokosi a zabijou to) a nebo to lidi i tak pouzivaji a v dusledku toho se to opet znici, protoze to proste nejde dohromady. O alergikach a klistatech nemluve. Takze s tebou fakt soucitim…
Konečně jsme v něčem zajedno
![]()
@zrcadlo píše:
Docela zírám, jak se do tebe pustili. Já ti rozumím, jsem těžký alergik (i manžel a děti), nejvíc na traviny a obilí. Ale miluju přírodu, máme chalupu, kde sekáme jen plac pro děti na fotbal, jinak máme sad a louku. Na chalupě s tím tak nějak počítám, ale v bytě jsem si vždycky užívala klid (až na jaro, máme tu břízy, ale ty mi vadí tak 14 dní, pak se to zlepší). Loni tady ale kvůli špatnému stavu trávníků všude doseli ne travní směsi, ale vyloženě obilí, protože víc vydrží - normálně je v okruhu několika km na všech pláckách mezi domy, pod keři a v pruzích kolem chodníků obilí (tuším, že ječmen). Minulý týden mi začalo peklo, přijela jsem z chalupy kvůli práci a šla jsem si lehnout a pootevřela okno, během hodiny nateklé oči tak, že nešly otevřít ani zavřít, a rýma v podstatě tekla nepřetržitě, antihistaminika nezabírala, nakonec jsem nořila celý obličej do ledové vody, proplachovala nos konvičkou a šla si lehnout na zem do kuchyně, kde jsem nestihla vyvětrat. Naštěstí mi alergie nejde do astmatu, ale nejvíc do očí a do nosu, takže sice vypadám jak příšera, ale plíce fungují (zato manžel se dusí, ale jemu zase nevadí tak moc to obilí).
Na té chalupě je to obilí taky, ale stromy nám to odfiltrují, je tam vlhčí vzduch, ale to obilí mezi betonem je pro mě tragický.
Na trávy mi docela funguje vakcína Pollinex, nezkoušely jste? Ale na to obilí teda nezabírá (nebo alespoň mně ne).
Před dvěma lety jsem se v ulicích mohla pohybovat úplně v pohodě, a teď tady po té obilno-betonové džungli chodím s kapesníkem u očí (z těch mi začne téct nejdřív a prostě to teče nepřetržitě) a dneska jsem si pod rouškou musela natvrdo vrazit kapesníky do nosních dírek, protože bych jinak frontu na poště nezvládla bez sundávání roušky. Je to otravný, a taky jsem naštvaná. Už jsem měla sto chutí tady ten lán obilí přímo pod okny vyrvat a z chalupy dovézt půdopokryvné rostliny.
Vzduch doma zvlhčujete? Synovi a manželovi pomáhá hodit vedle postele na židli namočený ručník. A při větrání dávám do okna taky ještě mokré prostěradlo, aby šel vzduch skrz něj.
Ten je ječmen nikdo nesazi.
To je důsledek nesečeni. Je to ječmen myší a je to odolný plevel. Jak se zeleň neudržuje protože broučci a sucho, nevznikne ve městě žádná květinová louka, jak se sdílí na fb, ale jednodruhovy "bor*el'.