Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dceři jsou 2. Synovi 5. Samozřejmě - škádlí se vzájemně. Ale on fakt kolikrát k ní přijde a praští jí jen tak..
Aha, 7 let vztahu, vztahla jsem to na věk syna, promiň. Sourozenecke sarvatky jsou v tomto věku normální. Chce to změnit přístup. Přečti si knihu Sourozenci bez rivality. Navíc to, že syn stráví s tátou pár dní na vodě, posílí jejich vzájemný vztah.
Myslim, ze s tebou mel muz drzet basu co se tyka te “vyhruzky”. Je ale pravda, ze vyhruzkam je potreba i dostat, pokud se dite neuklidni.
Tak tím, že bys jim zrušila vodu, potrestáš zároveň manžela i syna, tak se nediv, že tak vyvádí. U dětí bych pátrala po důvodu, že se tak syn chová. Jestli nemá důvod žárlit, věnujete se mu oba dostatečně a má vás někdy i sám pro sebe?
@Anonymní píše:
Přeji krásné Páteční ráno
Mám takový problém.. někomu to přijde jako blbost ale u nás je to fakt aktuální problém.
S mužem jsme 7 let. Máme 2 děti a do včerejšího večera jsme se vždycky shodly co výchově. A NIKDY jsme se nepohádali. Včera poprvé. Náš syn teď dost zlobí. Absolutně nereaguje když mu něco řeknu a atd, mlátí mladší sestru, je drzej.. manžel s ním má jet na vodu za pár dní, tudíž jsem řekla že jestli se syn bude chovat tak jak se chová tak nepojede nikam. Manžel mi na to odpověděl že na tu vodu pojede protože je to zaplacený a domluvený. Já mu řekla že prostě ne! ( teď nejsme spolu- Já jsem s dětmi na chalupě) a řekli jsme si prostě další věci a já mu švihla s telefonem. Mluvily jsme spolu teď ráno a dopadlo to stejně.. hádky. Že na tu vodu prostě jede. Já že ne jestli se bude chovat syn takhle.. A teď spolu prostě nemluvíme. Jak to vidíte? Já vím že to možná přijde měli i jako blbst ale my fakt za celých 7 let neměly jedinej spor a teď jsem naštvaná.. nechci aby tam syn jel když se chová takhle.. Ale zároveň mi přijde škoda to zrušit- opravdu to něco stálo ale vím že by to na něj platilo. Proto že o tom už 14 dní v kuse mluví..
No tak dovolenou bych teda v zivote nezrusila kvuli zlobeni. Navic zaplacenou a dovolenou s chlapem a ne s Tebou. Chlapovi se nedivim.
Příspěvek upraven 03.07.20 v 08:45
Klíííd. Buď ráda, že má zájem trávit se synkem čas a ty budeš mít čas pro sebe a dceru. A pak si v klidu promluvte o výchovných zásadách. Já jsem na první našlápnutí, a proto se snažím nějaká rozhodnutí odložit do druhého dne, až trochu vychladnu.
Dovolená snad není odměna pro dítě za dobré chování. Nechápu souvislost mezi zlobením a již naplánovanou a zaplacenou akcí. Chápu manžela, taky mi to přijde jako naprostá blbost tohle vztahovat dohromady. Ještě bych to pochopila při naplánované odpolední návštěvě herničky. Zlobíš - nikam nejdeme. Ale ne u vícedenní dovolené. Přijde mi to jak v rovině zlobí, nedostane večeři.
Nikdy bych netrestala dítě tím, že bych mu odepřela zájmovou aktivitu nebo pobyt, který mu může dát lecos pozitivního. Ten kluk může prožít pár dní s tátou, prožít dobrodružství, získat tam i jiný náhled na svět, upevní to vztah táty a synka. Nekoukám na peníze, ale na to, že ty ho potrestáš tím, že mu sebereš jednoznačně pozitivní věc. Bude ukřivděný, naštvaný, zklamaný. Nic z toho mu nepomůže chovat se příště líp. Stejně tak potrestáš manžela, který nic neprovedl. A také dcerku, která by s tebou mohla teď strávit pár dní v klidu a užívat si tvé výhradní pozornosti. Aby se syn choval líp, je třeba změnit k němu přístup doma. Klidně bych požádala o radu odborníka, pokud nevíte, co s ním. Ale na vodu je fakt pusť…
Tak zaplacenou dovolenou bych fakt nerušila, to je blbý trest. Naopak si myslím, že by vám všem prospělo, kdyby jel syn sám s tátou a vy si to užily s dcerou o samotě. Syn asi na dceru žárlí a potřebuje nějakou aktivitu jen sám s tátou (nebo někdy i s tebou), stejně tak si dcera zaslouží mít tě chvíli jen pro sebe a nebýt s bráchou, který jí zlobí. Ať si ho tatík na vodě srovná a vy si odpočiňte.
@Anonymní píše:
Mám takový problém.. někomu to přijde jako blbost ale u nás je to fakt aktuální problém.
S mužem jsme 7 let. Máme 2 děti a do včerejšího večera jsme se vždycky shodly co výchově. A NIKDY jsme se nepohádali. Včera poprvé. Náš syn teď dost zlobí. Absolutně nereaguje když mu něco řeknu a atd, mlátí mladší sestru, je drzej.. manžel s ním má jet na vodu za pár dní, tudíž jsem řekla že jestli se syn bude chovat tak jak se chová tak nepojede nikam. Manžel mi na to odpověděl že na tu vodu pojede protože je to zaplacený a domluvený. Já mu řekla že prostě ne! ( teď nejsme spolu- Já jsem s dětmi na chalupě) a řekli jsme si prostě další věci a já mu švihla s telefonem. Mluvily jsme spolu teď ráno a dopadlo to stejně.. hádky. Že na tu vodu prostě jede. Já že ne jestli se bude chovat syn takhle.. A teď spolu prostě nemluvíme. Jak to vidíte? Já vím že to možná přijde měli i jako blbst ale my fakt za celých 7 let neměly jedinej spor a teď jsem naštvaná.. nechci aby tam syn jel když se chová takhle.. Ale zároveň mi přijde škoda to zrušit- opravdu to něco stálo ale vím že by to na něj platilo. Proto že o tom už 14 dní v kuse mluví..
Trubko, tady jsi jasně šlápla vedle ty. Tímto zákazem bys vytrestala nejvíc manžela a váš rodinný rozpočet. Příště si rozmysli, co mu zakážeš. Já být tvým mužem, tak tě taky pošlu do háje, rušit jim společnou zaplacenou akci? Zakaž mu něco, co si vyžereš ty (telefon, televizi, sladkosti) a ne společnou akci s taťkou.
No asi takto - u nás se taky jako výchovný prostředek při extra protivném chování u šestileté sem tam použije důrazné upozornění, že nepojede někam na slíbenou akci, případně že odcházíme okamžitě odněkud, kde už jsme. Ale musí se to volit hodně s rozumem, aby to pak šlo bez větších škod splnit, pokud nedojde ke zlepšení chování. Takže například odpolední hřiště a zmrzlina, běžná krátká návštěva u babičky, nepojede s tátou odpoledne na ryby… Ale už bych třeba nevyhrožovala neúčastí na rodinné oslavě, kde na dceru čeká širší příbuzenstvo s dárky k svátku nebo víkendem u babičky, kterou vídá méně často. A zaplacená dovolená, to už je vůbec blbost, promiň ![]()
Tohle by byl největší trest pro tebe - syn by dál zlobil a ubližoval dceři, jen by si na vás všech vybíjel vztek z toho, že jsi mu zakázala výlet s tátou. A z druhé strany by na tebe byl naštvaný manžel, takže nejvíc bys fakt trpěla ty.
Zavolej manželovi, a zeptej se ho na jeho návrh, jak syna tedy za jeho chování potrestat. Případně se přímo zeptejte syna (společně), jestli si uvědomuje, za jaké chování zaslouží trest, a jak by se potrestal on. Nechala bych ho třeba nosit dřevo nebo nějaký fyzický trest, u kterého se vybije a utahá a bude muset držet pozornost.
A pak bych si užila dámskou jízdu s dcerou.
Vyhrožuj jen tím, co opravdu můžeš splnit. Dovolenou bych nezakazovala - už jen proto, že si děti od sebe odpočinou. Nemyslím si, že trestem za zlobení by měl být zákaz dovolené, spíš nějaké ihned nastupující a účinné omezení požitku dítěte. Zlobíš teď, o výhody přijdeš taky teď.
NAvíc, pokud by opravdu došlo k tomu, že dítě na dovolenou nepojede, tak nastane fáze nafraného dítěte a jestli se doteď jen pošťuchovali, tak to pak bude ještě horší.
@Anonymní píše:
To je trest spíš pro tebe ne
místo toho aby jsi si od zlobiveho kluka odpocinula, necháš si ho doma..
Ve výchově jde používat i jiné nástroje než tresty (a odměny). Jestli se o tom chceš dozvědět víc, zkus nějakou literaturu, např. Výchova bez poražených.
Zrušit výlet na vodu hlavně není výchova. Co výchovného si z toho může odnést 5 leté děcko? Dojde mu, že se chová jak fakan a celý týden, kdy měl být na vodě, si bude hrát s 2 letou ségrou a stavět ji věže z kostek? Kdyby to byl puberťák, co se ožral na diskotéce, místo o půlnoci dorazil v 8 ráno a teď ukecává rodiče, ať ho pustí na vodu s kámoši, pak ok. neumíš se chovat ani na místní diskošce, nepustím tě na vodu. Ale takový špunt? To je jak mu za trest nezaplatit pojistku na blbost, protože schválně ulomil autíčku plastová dveře a zničil tím hračku.