Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cosmic No diskuzi jsem četla a vim co jsi psala, psala si ze chodi spat v 10 a tobe to nevyhovuje protoze chces mit klid.. Koukam jak dobre vis co mam doma.. Svete div se muj syn opravdu nechodí spát v 7, lítám za ním celej den jako hadr na holi a rozhodne nemám žádný leháro.. Kdybych byla jako ty tak reknu ze je zlobivej a oxiduje, ale ja jsem díte chtela a moje díte má právo na vlastní názor a jelikoz on je dite a ja dospela tak ja jsem ta co musi casto ustupovat tak to proste byva..
Jasne mohla bych to resit jako ty, servat ho a pak lamentovat at nevyhazuje hrnce, az nedela tohle a tamto a at nechodi spat v 10 vecer.. a pak konstatovat ze je proste zlobivej a ja mam peklo na zemi.. Podle tveho popisu mam doma to same, je to proste jen o pohledu..
Nicméne kdyz te to ze ti napisu svuj nazor odradi od toho aby si psala dalsi nazory tak bys je opravdu psat nemela, nenapsala jsem ti nic spatneho, poradila jsem ti ze by si na nej mela zacit koukat jako na cloveka co ma pravo na nazor a ty sis to vzala ze si chudinka jak jsem na tebe zla..
Nevim co cekas? Ze s tebou vsichni budou souhlasit? No to je mi lito ale tak to v zivote proste nechodi.. ![]()
No nic, jdu si vypnout zasílání reakce e-mailem. Zase další diskuse, která se obrátila úplně někam jinam…
@romulkaa No to opravdu ne..
Samozřejmě má svoje hranice!! Nejak nechápete co chci říct… Prostě to že jí dítě nechce jít spát v 8 ale v 10 protoze není unavené prostě není důvod k tomu abych mu nevysla vstříc jezis.. Kdyz nebudes chtit spat a nekdo te bude nutit jen protoze chce mit klid pro sebe bude te to zajimat? Myslim ze ne.. A tohle je presne ten pohled ditete.. A ty jako matka nejsi panbuh vsemohouci a dite neni tvuj pejsek.. Rozhodně nejsem otrok sveho ditete a budes se divit ale kdyz svoje dite budes brat jako rovnoceneho partnera v mnohem te prekvapi, deti opravdu nedelaji nic naschval (bavime se o takovýchto prtatech ne o pubertacich), nemaji k tomu duvod.. A kdyz mu spoustu veci vysvetlis proc nejdou tak on je dokaze pochopit.. Dam ti priklad aby si vedela jak to myslim, treba můj malej miluje konvicky, kdyz nekde nejakou vidi tak ji hned musi mit a nechce ji dat, kdybych mu ji proste chtela sebrat jako by to spousta matek udelala tak dostane silenej hysterak a bude rvat klidne pul hodiny, ale kdyz si k nemu kleknu a vysvetlim mu ze ta konvicka tam napriklad na nas pocka ze ji sebou brat nemuze proto nevim co.. proste mu to vysvetlim proc to nejde o on ji sam polozi a necha ji tam.. Mam vyskousene obe varianty reseni… A tak je to se vsim… Jasne se spanim mu to treba nevysvetlis, protoze neni unavenej, ale co se stane kdyz bude vzhuru do 10 hodin? Nic a to ze ho rodic chce mit v postely driv to je proste rozmar toho rodice… ![]()
Nechapu co se tak certite, napsala jsem zakladatelce svuj nazor, nenapadam ji ani nerikam ze je spatna matka, jen by mela zmenit pohled na svoje dite.. ![]()
Tak jinak no zakladatelko jsi fakt chudak, myslim ze dite urcite potrebuje psychologa, kdyz odmita spat v 8 hodin, možna i nejaky sedativa pred vecernickem, to by mohlo dost pomoct.. Ted kdyz soucítím a prikyvuju už me budete mít rády, prosim prosim? ![]()
Příspěvek upraven 19.06.13 v 22:22
No nic rekla jsem radu uz v prvnim prispevku tak uz tu nejsem dale zapotrebi, tak pekny vecer vsem…
@ppalea : Pokud máš dítko, kterému stačí vysvětlit - tak buď sakra vděčná. Ne všichni maj to štěstí
.
Mám 28m dvojčata a oba ďáblové, jeden od narození furt špatně spí. Přes den jsou jak na baterky a věř nebo ne, taky chci mít večer od nich KLID!
A že děti nedělají naschvály - dětičky jsou pěkně vyčůraný už od narození. Mam takový pocit, že vůbec nevíš o čem je řeč
. Změna pohledu by neuškodila ani tobě.
No, ja bych rekla, ze ppalea vi, o cem mluvi.Take mam dva kluky, dabliky a mam vyzkousene oba pristupy.Kdyz jsem vysvetlujici, chapava matka, ejhle decka jsou v pohode a krasne se chovaji, kdyz jsem unavena a nechce se mi nic resit, tak nedelam nic jineho, nez je cely den rvu od sebe, jak se perou…Chapu, co tim chtela rict.
Zakladatelce-pokud to tedy neni nejaka zacinajici ADHD, jak bylo psano vis, tak nas starsi byl desny nespavec, rezim totalne rozhozeny, vstaval mnohokrat za noc. Zhruba ve dvou letech se to zaclo upravovat, ted uz usne i sam(u nas v posteli:),jsou mu 4 roky a spi 12hodin v kuse. Nepomohlo nic, proste do toho dorostl.
Je teda fakt, ze ja asi nejsem nijak systematicka a zadne vyrvavani se nekonalo, proste na nej kazdy den platilo neco jineho.Bylo to dost hruza.
@Sanantonio tak doufam, ze my budeme stejny pripad a malej do toho doroste…
Budu doufat, ze se o ADHD nejedna..
@ppalea ja te teoreticky chapu, ale prakticky je to vse uplne jinak, presne si to vystihla s tou konvickou, kuba kdyz chytne amok, muzu vysvetlovat a chovat se jak chci, on proste jen sili na intenzite… ale ono to nema uz smysl dal vysvetlovat a podle tebe se obhajovat a litovat, ty me stejne nepochopis, jako dalsich par lidicek, proste jsou dve skupiny, a to je se vsim a vzdy, minimalne dva zakladni nazory na danou vec..
A jeste si dovolim jeden koment, tady preci vubec neslo o to, ze je vzhuru do deseti, ale jakym zpusobem usina.. kdyby usinal sam ve 22h nebo ve 23 tak ok, o to slo.. mne taky nikdo nedonuti usnou kdyz nechci, ale ze on proste ani nelezi v klidu a tak.. asi jsem se tedy na zacatku nepresne vyjadrila.
Hezky a poklidny den
Dcerka usinala nejakou dobu s podobnejma hysterakama, fakt to chce jen trpelivost… proste to za nejakou dobu prejde.
Jen si dovolim malou poznamku - nekdo tady psal, ze si chvilku s deckm v posteli hraje a po chvili zacne delat, ze spi. Takhle sem t delala i ja, jen pak vznikla takova zvlastni situace - mala si myslela, ze chodim spat s ni, tak pak byla trochu rozcarovanna, kdyz pochopila, ze ji jen uspavam a pak jeste vstanu - ale i s tim sme se poprali, takze proste jen tomu dat cas. Kazdy decko je fakt jiny a nejde lamat to pres koleno, muzes to pak jeste zhorsit, pripadne prodlouzit.
@Cosmic O to ale prave jde, podchytit tu situacie JEŠTE NEŽ ZAČNE ten hysterák…
Co se týká toho usínání, tak to je pak jinak, psala si ze dokud neni unaveny neusne a ze ti nevyhovuje ze chodi spat pozde… Ne ze ma hysteraky i kdyz uz je unaveny.. Pak bych skusila urcite vyzdycky par dni praktikovat nejakou jinou variantu, jit si lehonout s nim k tobe, sednout si u jeho postylky a byt tam dokud neusne, to bych asi u vas videla jako dobry zpusob, nespadl by ti z postele ani by te nebil, ale byla by si u neho.. proste tam jen sed a bud s nim, jestli se mluvenim a dotyky nesklidnuje, tak na nej nemluv a nesahej jen tam u nej bud.. to zabralo nam… ale skus to nekolikrat ne jen jednou…
@teta 278 Mozna ty vubec nevis o cem je rec, male deti nedelaji nic naschval, to jen rodice protozer jsou unaveny a chteji mit nekdy prave ten klid maji ten pocit, dite te miluje, nema duvod ti delat naschvali.. A to ze ti treba nekdy neco vysype a ty mu reknes to nedelej a ono se smeje a udela to znovu, to je hra, dite ziskava sebevedomi a chce citit pocit moci a osahat si ho… kdyz se parkat zjevis co se to stalo a posbiras to tak uvidis ze dite si to vyzkousi a prestane ho to bavit vemli brzo.. Jen kdyz pristoupis na tu jeho hru.. Mas temer dvou a pul lete deti urcite spoustu veci pochopi, jde jen o to ze kdyz jim neustale neco zakazujes a hubujes je za neco tak oni nemaji svobodu zkouset a osahat si nove dovednosti a zkušenosti a pak se proti tomu bouri a maji hysteraky a podobne… To jak pises je presne ten pristup „Přes den jsou jak na baterky a věř nebo ne, taky chci mít večer od nich KLID!“ to je jen tvuj problem, tvoje deti za to nemuzou ze nemas dost energie a jsou jeste male tak nepochopi, ze kdyz je vecer tak najedou maminka na ne nema naladu..
za to se preci na ne nemuzes zlobit ze ty si unavena…
@Cosmic A jeste k tomu amoku pres den, kdyz ti pri uklidnovani a dotykani pridava na intenzite tak si proste vedle nej sedni a bud s nim, at vidi ze ma tvoji pozornost a pockej az se uklidni, nekolikrat to bude trvat dlouho, ale pak se ty intervali zacnou skracovat a pak uz mu to bude trvat jen chvilicku… Ty vydis hysterak a mas pocit ze si jen vymejsli, ale dite to ma tak ze neco chce a nekdo prijde a sebere mu to a on citi frustraci a je nastvanej proc ho nenechas a potrebuje se s tim pocitem vyrovnat.. Skus mu proste vysvetlit ze te mrzi ze neco nemuze mit a je to z tohohle duvodu a kdyz by pak dal rval tak si sedni jak jsem psala výse.. kdyz by chtel chovat, chovej, kdyz ne tak proste jen bud s nim… A nech ho at ze sebe ty emoce dostane, nesnaz se zabavovat jinou hrackou a podobne, zbytecne ho nelituj jen proste bud u nej, tim potvrdis ze ma pravo na ty pocity zlosti a ze ho i pres to milujes a uvidis ze se to poak vyrazne po nejakem cas… skus si sehnat knizku „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ od Naomi Aldortové, tam je to vsechno pekne vysvetlene a jak podobne veci resit… Ale je to hlavne o tom ze zapracujes na sobe a svem pristupu a ne na diteti.. Vyroste ti z nej pak sebevedomy schopny clovek s dobrymi socialnimi schopnostmi a ne zakomplexovany frustrovany jedinec..
@ppalea anebo rozmazleny hajzlik, který si bude myslet, že když si dupne, bude po jeho…děcka mají mít nastavené i své limity, jinak jsou zmatené a vyvádí. Když by hystercil, odejít z místnosti a nechat ho se vyvztekat, nedělat mu diváka, protože některé děcka to ještě více vyprovokuje k tomu, aby vyvadely čím dál víc.
@ppalea píše:
@Cosmic A jeste k tomu amoku pres den, kdyz ti pri uklidnovani a dotykani pridava na intenzite tak si proste vedle nej sedni a bud s nim, at vidi ze ma tvoji pozornost a pockej az se uklidni, nekolikrat to bude trvat dlouho, ale pak se ty intervali zacnou skracovat a pak uz mu to bude trvat jen chvilicku… Ty vydis hysterak a mas pocit ze si jen vymejsli, ale dite to ma tak ze neco chce a nekdo prijde a sebere mu to a on citi frustraci a je nastvanej proc ho nenechas a potrebuje se s tim pocitem vyrovnat.. Skus mu proste vysvetlit ze te mrzi ze neco nemuze mit a je to z tohohle duvodu a kdyz by pak dal rval tak si sedni jak jsem psala výse.. kdyz by chtel chovat, chovej, kdyz ne tak proste jen bud s nim… A nech ho at ze sebe ty emoce dostane, nesnaz se zabavovat jinou hrackou a podobne, zbytecne ho nelituj jen proste bud u nej, tim potvrdis ze ma pravo na ty pocity zlosti a ze ho i pres to milujes a uvidis ze se to poak vyrazne po nejakem cas… skus si sehnat knizku „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ od Naomi Aldortové, tam je to vsechno pekne vysvetlene a jak podobne veci resit… Ale je to hlavne o tom ze zapracujes na sobe a svem pristupu a ne na diteti.. Vyroste ti z nej pak sebevedomy schopny clovek s dobrymi socialnimi schopnostmi a ne zakomplexovany frustrovany jedinec..
Mě uplně děsí jak se dnes všechny děti vychovávají podle knih
Copak jsou to roboti kterí potřebují manuál? ![]()
Ještě dodám, buď v klidu z reakcí některých maminek, mě tu tenkrát div neukamenovaly za to jak neumím nastavit hranice, jak neumím zvýšit hlas, jak špatně vychovávám, z druhé strany zase, jak jsem tvrdá matka, jak jsem nervní, jak toho chci po dítěti moc, jak můžu napsat že mám nezvladatelné dítě, že je to vše o tom jak ho vychovávám. Kdo nezažil opravdu nepochopí, jak strašně je to psychicky náročné a můžeš se stavět na hlavu, stejně si to dítě půjde svou cestou.