Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, nevím jestli to tady nebylo už někde probíráno, jestli ano, klidně mi někdo hodte odkaz. Zajímá mě jestli vám také takhle málo spí i starší děti, u mě tedy pětiletý, a už se s ním veze i mladší, skoro dvouletý. Snažím se aby byli tak kolem osmé v posteli, čteme pohádky, snažím se o zklidnění, pak odejdu, a postupně zase začíná zase smích, padají věci, prostě absolutně žádná únava, nic. Pak jsme je rozdělili, každý spal zvlášť, možná to bylo lepší v tom, že nedelali společně rotyku, ale prostě neusnou, hlavně ten starší. Pak už musím i po zlém, vynadat, chvíli je klid, a za chvíli zase
Sám od sebe usíná tak kolem půl jedenácté. Ráno vstává tak v půl sedmé, chodí do školky, tam samo nespí. Usnul tam jen jednou, bylo mi to divné, a doma měl teplotu. Jinak prostě ne. Mladší začíná být to samé, s tím, že tedy po obědě dá těch 30 minut. Strašně mě to unavuje, nemám večer vůbec pro sebe, furt se z pokoje něco ozývá, volají, pití, mami, čůrat, mami, atd. Z televize mám prd, prostě maj menší potřebu spánku než já
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, jsem zvědavá jestli to má někdo taky tak. P.S. Právě se ozývá mami… Prosím mlíko… ![]()
To dělá Adam když je odpočatý-to je nevyběhaný z venku
Peklo,vím o čem mluvíš.Takže teď je to skoro každý večer,je totiž nastydlý nebo nemocný takže tvrdnem furt domapřesně jak píšeš-pít,čůrat,jíst,kakat,praská v topení,bzučí moucha-už mám někdy fakt nervy na pochodu.ráno vstává v 6
Za noc několikrát vzhůru.Pít,čůrat,přikrýt
![]()
nevím po kom to má,my jsme s manželem takový spáči ![]()
![]()
Tak to je peklo, já myslela, že takhle velké děti už dokáží usínat a spát v pohodě a naivně jsem se do teď na tu dobu těšila
![]()
Holky..u nas je to podobny. ALE syn je teda spac a je jeste mladsi, spi cca od 20-21 do 6-8hod a odpoledne cca 2 hodinky. Ale nez usne
Presne jak pisete, mami napit, curat, mne je teplo, chci prikryt, chci babicku, venku pani pracuji, me to budi, cvrkaji cvrcci, odnest (mame na chodbe jako potravu pro chameleona), zazpivat pisnicku, pomazlit a 1000 dalsich veci, kdyz uz nevi, tak ja tu nechci byt sam. Zacala jsem praktikovat usinani v me pritomnosti, ale na to nema zas nervy manzel, kdyz uspava. Synovi utece a ten se pak zas boji usnout, ze mu uteceme… Je to o nervy, vcera to bylo na 1,5hod nez usnul. Taky jsme doma resili, ze mame z vecera pak houby. Tak se dohadujeme, zda je lepsi tam byt s nim nebo se tam kazdych 5-10 minut nervovat. Kdyz tam neprijdeme, tak si prijde za nama on.
Kakika píše:![]()
![]()
![]()
Tak to je peklo, já myslela, že takhle velké děti už dokáží usínat a spát v pohodě a naivně jsem se do teď na tu dobu těšila![]()
Noo..tak to mi ted doslo, ze se mam na co tesit
![]()
Alenka píše:
Holky..u nas je to podobny. ALE syn je teda spac a je jeste mladsi, spi cca od 20-21 do 6-8hod a odpoledne cca 2 hodinky. Ale nez usnePresne jak pisete, mami napit, curat, mne je teplo, chci prikryt, chci babicku, venku pani pracuji, me to budi, cvrkaji cvrcci, odnest (mame na chodbe jako potravu pro chameleona), zazpivat pisnicku, pomazlit a 1000 dalsich veci, kdyz uz nevi, tak ja tu nechci byt sam. Zacala jsem praktikovat usinani v me pritomnosti, ale na to nema zas nervy manzel, kdyz uspava. Synovi utece a ten se pak zas boji usnout, ze mu uteceme… Je to o nervy, vcera to bylo na 1,5hod nez usnul. Taky jsme doma resili, ze mame z vecera pak houby. Tak se dohadujeme, zda je lepsi tam byt s nim nebo se tam kazdych 5-10 minut nervovat. Kdyz tam neprijdeme, tak si prijde za nama on.
No a nevydržel by už celý den,když takhel zlobí s usínáním.To pro mě byla známka,že už prostě spát nebude-bylo to to samé.
No my to máme taky,dáme holky spát vždy v 8 a Lucinka:2 a půl) většinou vleze Aničce:6měs) do postýlky,rozsvítí si a povídá jí,pak přijdu já,vynadám jí,dám jí do svojí postele,půl hodky otravuje(většinou že chce čůrat) a pak usne,tohle je skoro každý den, v poledne moc spát nechce,to jí musím vždy donutit a to spí tak hodku a půl,když jí nedám spát,tak je protivná jak činže a je to s ní k nevydržení ![]()
Milá Delice,musím se smát když čtu tvůj příspěvek,hned vysvětlím proč
mám tři holčiny-4-letou,2a půl letou a 14-ti měsíční-ta tedy spí sama v pokojíčku
nicméně dvě starší dělají to samé co ti tvoji hošani
akorát že u nás je to ještě-TATÍNKU PŘIKRYT,TATÍNKU UDĚLEJ PAPÁ,MAMINKO UPRAV DEKU
a ještě musím podotknout že nestrajší karolínka(4) má 22 kg a uložení si představuje tak že ji manžel odnese do pokojíčku
![]()
nezbývá než vydržet a určit si hranice
je fakt že mi holky-všechny-spí od 12:00-14:30 každý den,takže chápu že nejstarší nechce večer spát v osm,ale ta nejmladší samo usne,pouštím ji hudbu na pc v obýváku a prostřední terezka usne taky celkem bez řečí,ale nejstarší Kájinka si samo vymýšlí,ale v půl desátý už spí
a většinou si v pokojíčku aspoň čte takže je celkem klid…něco ti poradím,zkus jeden večer nedělat nic moc navíc,ulož je,přečti pohádku-nám se osvědčilo pouštění cd s pohádkama na magneťáku,udělej jim pití třeba na stolek s tím že když budou mít žízeň ať se napijí a uložit a přikrýt jen max dvakrát…jednou mi kdysi někdo řekl něco moudrého-děti si dovolí pouze to,co je jim dovoleno
řídím se tak od narození druhé dcerky,jinak by se musela
a zatím to klape,věřím že i ty to zvládeš,jen vydrž ![]()
verenika píše:Alenka píše:No a nevydržel by už celý den,když takhel zlobí s usínáním.To pro mě byla známka,že už prostě spát nebude-bylo to to samé.
Holky..u nas je to podobny. ALE syn je teda spac a je jeste mladsi, spi cca od 20-21 do 6-8hod a odpoledne cca 2 hodinky. Ale nez usnePresne jak pisete, mami napit, curat, mne je teplo, chci prikryt, chci babicku, venku pani pracuji, me to budi, cvrkaji cvrcci, odnest (mame na chodbe jako potravu pro chameleona), zazpivat pisnicku, pomazlit a 1000 dalsich veci, kdyz uz nevi, tak ja tu nechci byt sam. Zacala jsem praktikovat usinani v me pritomnosti, ale na to nema zas nervy manzel, kdyz uspava. Synovi utece a ten se pak zas boji usnout, ze mu uteceme… Je to o nervy, vcera to bylo na 1,5hod nez usnul. Taky jsme doma resili, ze mame z vecera pak houby. Tak se dohadujeme, zda je lepsi tam byt s nim nebo se tam kazdych 5-10 minut nervovat. Kdyz tam neprijdeme, tak si prijde za nama on.
No nevydrzel
, i odpoledne na nem vidim, ze je unaveny. Vecer mu oci padaji, ale bude delat vylomeniny. Kdyz uz bylo opravdu pozde a ja vim, ze budeme rano vstavat brzy, tak jsem u nej byla, drzela ho za ruku a pak usnul. Pripadne mi to jako opacna reakce, cim vic je unaveny, tim vic ma energie.. Evidentne me proste chce vytocit ![]()
Ahoj holky, díky za povzbudivé příspěvky, jsem ráda jako v dobrém, že je nás víc
Moje děti ještě nespí, tak mi to psaní tady dělá vyloženě dobře. Právě chytli druho mízu, a budu to tam zase na chvilku jít srovnat. Jak psala Alenka, taky jsme se snažili s mužem uspávat, ale skončili jsme s tím, když jednou uspával muž, bylo tam docela ticho, asi za půl hodiny se otevřely dveře, já vínko na stole, a mladej přišel a prej: Táta spí
Prostě na ně nemáme, říkaáme že máme roboty ![]()
delice píše:
Ahoj holky, díky za povzbudivé příspěvky, jsem ráda jako v dobrém, že je nás vícMoje děti ještě nespí, tak mi to psaní tady dělá vyloženě dobře. Právě chytli druho mízu, a budu to tam zase na chvilku jít srovnat. Jak psala Alenka, taky jsme se snažili s mužem uspávat, ale skončili jsme s tím, když jednou uspával muž, bylo tam docela ticho, asi za půl hodiny se otevřely dveře, já vínko na stole, a mladej přišel a prej: Táta spí
Prostě na ně nemáme, říkaáme že máme roboty
Tak pokud u nas tatinek usne, tak je syn spokojenej, ze ho tam ma a usne taky. U nas se teda uz spi, dneska v cca 9hod, takze dneska dobry! Ja si prave kolikrat rikam, ze by se synkovi usinalo lip, kdyby tam nekoho mel, ale mozna se strasne pletu
Obcas se stane, ze krici, ze se boji, bohuzel soused nad nama casto hraje na nejaky hudebni nastroj - no spis se uci hrat, takze to chapu, ze se boji.
Delice, ta myslenka je moc hezky, hned jsem si ji zapsala a budu nad ni hloubat ![]()
Tak se konečně rozhostilo ticho, to je pocit
Moc vám děkuji za povzbuzení, Hejhulku obdivuji, jak jsi v klidu, když to máš trojitě
ale s pitím na stolek to zkusím, alespoň odpadne jeden důvod, proč mě volat
Když pak usnou, tak přemýšlím, jestli jsem třeba nebyla moc protivná, závidím těm maminkám, co uspávají pohádkou, tedy já taky ale tím neuspím, a dítě jim usne. Někdy mi připadá, že je k tomu spaní musím násilně přinutit. ![]()
Kakika píše:Noo..tak to mi ted doslo, ze se mam na co tesit![]()
![]()
![]()
Tak to je peklo, já myslela, že takhle velké děti už dokáží usínat a spát v pohodě a naivně jsem se do teď na tu dobu těšila![]()
Kakika, spát bych řekla, že dokážou v pohodě, ale s usnutím je to tedy horší.
delice píše:Kakika, spát bych řekla, že dokážou v pohodě, ale s usnutím je to tedy horší.Kakika píše:Noo..tak to mi ted doslo, ze se mam na co tesit![]()
![]()
![]()
![]()
Tak u nás je od narození problém i s nočním spaním, tak jsem si myslela, že se to dejme tomu kolem třetího roku zlomí a začne usínat v pohodě a prospí celou noc. To, co jsi tu napsala, mi vzalo všechny moje iluze, že se jednou zase dobře vyspím ![]()
Kakika, ještě bych to úplně nevzdávala, ty naděje. Mě zase od narození oba spí celou noc, a nebudí se. Ale jsou prostě divocí a přes den ne-e. Večer jim trvá dlouho, než se přepnou na klidový režim. Pak když už tedy usnou, po tom všem
, pak už spí. To časté buzení v noci jsem slyšela, měla kamarádka holčičku, se věkem srovná nebo spíš prodlouží, a nakonec to bude celá noc ![]()