Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím poraďte mi něco na nespavost co se dá koupit v lékárně bez předpisu. Poslední týdny strašně špatně spím, večer usnu dobře, ale kolem půlnoci jsem už vzhůru, pak třeba hodinu nemůžu usnout, když konečně usnu tak se stejně pořád převaluju a vzbudím se už kolem páté. Pak jsem samozřejmě nevyspalá a unavená. Potřebovala bych se pořádně vyspat, tak budu ráda za každý tip co s tím. Díky
Taky mám ten samý problém, jen už déle a mívám to několikrát do roka po dobu několika týdnů, takže si určitě také ráda přečtu rady
Tak prodávají se různé doplňky stravy určené k podpoře spánku. Takový ty GS Dormian a podobně. Většinou je to meduňka a třezalka, takže můžeš zkusit samotné bylinkové čaje. Pak se taky zamyslet na spánkovou hygienou. Když to není pravidelné, tak není problém ani s tím si dát před spaním víno ![]()
Ahoj, taky na to trpím a pomáhá mi odpoledne vypít bylinkový čaj, mám přímo směs s názvem Spánek a nervy, ale myslím, že postačí i medunka.
A pak si sem tam lupnu GS Dormian Rapid. Pomáhá usnout, je bez předpisu, je bylinný a není návykový.
Jinak mi to bohužel moc nejde ![]()
@Lucinka.z.brna tak nejlepší je odstranit příčinu, pak klasický prášky na spaní, ty jsou na předpis, ale to zabírá, jen si nesmíš vytvořit návyk. Jak tu holky zmiňují byliny… no, mě nepomáhaly, ale zkusit to můžeš.
Bych tak řekla, že je to prostě tím vedrem a tlakem, spát se v tom prostě nedá. Máš-li do toho ještě nějaké starosti, není se co divit. Jak říká klasik - ideální lék na spaní je ledová lázeň, takže doporučuji ledovou sprchu (od nohou nahoru a pak zase dolů), bylinné čaje nezaberou hned, ale cca po 3 týdnech. Fajn bývával ještě levandulový sprej od Avonu, ale to fakt nevím, jestli se ještě vyrábí ![]()
A přečkat nějak ty vedra, no ![]()
@puntice Jo vedra jsou letos hrozný, částečně to asi bude tím, navíc starosti s prací
Magnézium RELAX používá známá a myslím, že je to dobrá volba. Magnézium uvolní svaly a nervy a při braní magnézia i přes den se můžete uklidnit celkově, že budete spát jako mimi ![]()
To celkem důvěrně znám, to čumění do stropu mezi druhou a čtvrtou ráno, a člověk nemůe usnout, protože ho nervuje to, že nemůže usnout.
Naštěstí jsem přišel na to, že - u mě - problém stoprocentně řeší poslech audioknih.
Jakkoli by se to mohlo zdát nesmyslné, člověk přece poslouchá nějaký příběh tak neusne…ale jo, funguje to jako pohádka, čtená dětem.
Když jdu spát, což je naprosto nepravidelné, dám si pohodlná sluchátka, která netlačí, zapnu poslech audioknihy s automatickým vypnutím „až usnu“ - pouštím to z mobilu a ten detekuje, jesti se převalujete, nebo už spíte,
a obvykle usnu do 5 minut, teda teď v těch vedrech to včera trvalo půl hodiny, ale, je to příjemné, člověk se propadá do toho příběhu který poslouchá,
a hlavně, když to prostě nejde, člověk není na nervy. To samé při probuzení v noci, nezíráte do stropu, posloucháte…a spánek přijde, jako když vám maminka vyprávěla pohádky.
Stojí to za zkoušku.
@Otakar Z. píše:
To celkem důvěrně znám, to čumění do stropu mezi druhou a čtvrtou ráno, a člověk nemůe usnout, protože ho nervuje to, že nemůže usnout.Naštěstí jsem přišel na to, že - u mě - problém stoprocentně řeší poslech audioknih.
Jakkoli by se to mohlo zdát nesmyslné, člověk přece poslouchá nějaký příběh tak neusne…ale jo, funguje to jako pohádka, čtená dětem.
Když jdu spát, což je naprosto nepravidelné, dám si pohodlná sluchátka, která netlačí, zapnu poslech audioknihy s automatickým vypnutím „až usnu“ - pouštím to z mobilu a ten detekuje, jesti se převalujete, nebo už spíte,
a obvykle usnu do 5 minut, teda teď v těch vedrech to včera trvalo půl hodiny, ale, je to příjemné, člověk se propadá do toho příběhu který poslouchá,
a hlavně, když to prostě nejde, člověk není na nervy. To samé při probuzení v noci, nezíráte do stropu, posloucháte…a spánek přijde, jako když vám maminka vyprávěla pohádky.
Stojí to za zkoušku.
Jinak vyřešil jsi to zcela jako můj souchoť, já zase při sebemenším hluku neusnu ani za Boha, ale pomáhá mi učíst se do mrtva.
@puntice píše:Jinak vyřešil jsi to zcela jako můj souchoť, já zase při sebemenším hluku neusnu ani za Boha, ale pomáhá mi učíst se do mrtva.
No to je další věc…taky potřebuju klid, jako že mi vadí auta a tramvaje a TV puštěná o patro pod náma, a tak si to pouštím do uší prostřednictvím in-ear sluchátek s výborným utlumením okolního zvuku, čili jak to přehrávání skončí, má to podobný efekt, jako špunty do uší.
Tak byl to jen takový tip, někdo to a jiný zas ono ![]()
Meduňkový čaj. A nebo mě osobně pomáhá si dát dvě hodiny před spaním pivo. Obsahuje trošku alkoholu takže to uklidní a pak chmel, který je sedativní. Tak si kolikrát lehnu a příjemně se mi usíná.
@Otakar Z. píše:
No to je další věc…taky potřebuju klid, jako že mi vadí auta a tramvaje a TV puštěná o patro pod náma, a tak si to pouštím do uší prostřednictvím in-ear sluchátek s výborným utlumením okolního zvuku, čili jak to přehrávání skončí, má to podobný efekt, jako špunty do uší.Tak byl to jen takový tip, někdo to a jiný zas ono
Jo, jsem majitelkou hned tří párů „tlumičů hluku“ ![]()
Kam se hrabě tramvaj na rozvášněně rozkdákané sousedky přímo pod oknem, nebo adolescenty s jejich mutováním, poučujícími o pozitivních sociálních účincích legálních drog ![]()
@puntice píše:…tak leda pak pumpnout adolescenta o dva šluky méně legální drogy s výtečným uspávacím účinkem
Jo, jsem majitelkou hned tří párů „tlumičů hluku“
Kam se hrabě tramvaj na rozvášněně rozkdákané sousedky přímo pod oknem, nebo adolescenty s jejich mutováním, poučujícími o pozitivních sociálních účincích legálních drog
Doporučuju Melatonin. V ČR není, ale dá se sehnat na Slovensku nebo v zahraničí. A není návykový. Na internetu se o něm dají samozřejmě najít další informace.