Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vítej v klubu. Malá 19 měsíců, odstavila jsem od prsa a od té doby boj s uspaváním. V noci se občas s řevem budí. Co jsem zjistila, tak nemá ráda teplo a hlavně má teď asi růstové bolesti, protože včera třeba plakala a povídala pořád dokola noa (noha). Třeba to má prcek taky tak, zkus dát nurofen. Protože jen tak plakat nebude. Držte se. ![]()
Zkoušela jsi Estivilovu metodu? Doporučuji knihu Dětská nespavost. Hodně mi pomohla u prvního dítěte, které mělo problém s usínáním. Odpírání spánku je jedním ze způsobů mučení. Ne všechny jsme tak úžasné, že se s jeho nedostatkem dokážeme vyrovnat a fungovat, jak se tady určitě v komentářích dočteš. Držím palce, ať se to brzy upraví.
Nic netrvá věčně a musí se to období nějak přetrpět…udělejte si s manželem směny u dítěte, abyste se aspoň trochu vyspali. Ale časem to přejde. Jak to má s denním rytmusem?? Dítě by mělo podle starší literatury spát za celý den cca 13 - 14 hodin (od 0 - 3 let), moje spí jen 12 nebo 13 hodin. Kolikrát večer usíná dvě hodiny…někdy hned…někdy se v noci probudí a skáče v postýlce hodinu, někdy brečí, tak ho beru na kojení, pak se uklidní…
Takhle, ja mám jednu špatnou vzpomínku kdy jsem v noci místo pochováni dostala na zadek a mám z toho trauma na celý život… Přece nebudeš bit někoho kdo chce útěchu…
Radši než na zadek bych zkusila kontrolované vybreceni co jsem četla. Pohladis, řekneš nějakou uspávací formili, odchazis, když hned brečí znovu pohladis řekneš formuli a odchazis a čas než na pláč reaguješ po pěti minutách prodlužuješ. Zkus pohledat na internetu, píšou tam že se to používá když je špatný návyk, například to uspávání v náručí kdy pak dítě bez toho neusne. Taky může být přetaženy nebo mít nějaké bolesti… Poradit se s doktorkou…
Moc vás lituju, to musí být strašně vyčerpávající. Mám dítě ještě malinké takto jsem to měla první tři měsíce, měl koliky a vůbec nespal je to na zhroucení…držím vám palce ať se to zlomí. Hodně maminek tu má zkušenosti, tak přeju ať vám poradí co zabere i vám ![]()
Je to hrozně těžký. První syn začal spát celou noc ve dvou letech když jsem ho přestala kojit. To už ale byl na světě jeho mladší brácha kterymu jsou dva nyní a celou noc ještě nespí. Každopádně pravé peklo bylo s tim prvnim. Buzení po hodině. Strašný. Občas jsem na něj už taky v noci houkla ale začal řvát ještě víc. Byla jsem na to sama. Manžela v noci nechtěl a spíš ho to ještě víc rozzurilo. Bylo to vážně hnusný a vycerpavajici. Já nevím co poradit. Ono to přejde, člověk se jen ptá kdy…
A nemá přes den moc podnětů? Děti to večer/v noci zpracovávají a jsou pak neklidné. Tak dvě hodiny před spaním bych zkusila uklidňený režim, nějaký večerní rituál, přítmí, žádná puštěná televize, nic rušivého.
Jak spí ve dne? Naše děti, když ve dne špatně spí, tak noci jsou taky katastrofické.
Doporučuju na fb skupinu děti a spánek, vede ji doktorka, která se tím zabývá.
Vybrečet a to ani řízeně bych ho nenechala, sám estville říkal, že je to nevhodné pro děti do tří let a může to nadělat i v budoucnu více škody než užitku.
Tady stránky paní doktorky, kde jsou i rozhovory s maminkama, které dítě vybrečet nechaly
http://lenkadaniel.blogspot.com/?m=1
Ještě bych zkusila přestěhovat postýlku, nábytek:, jak jsou děti citlivé, tak někdy pomůže i tohle.
Co zkusit něco takového https://www.sleky.cz/…sinani-125ml já to co ty zažívám zatím osm měsíců, takže to dítěti ještě dát nemůžu, protože je to od roku, ale chci to pak zkusit.
Když jsem byla na pokraji zhroucení, ať se to týkalo spánku, hysterie nebo jiných krásných věcí, díky kterým je rodičovská dovolená DOVOLENÁ, říkala jsem si, že JEDNOU USNOUT MUSÍ !!!! A v tu chvíli šlo všechno stranou a já spala taky..
Přeji hodně síly a ať se to co nejdřív zlomí - třeba zrovna dnes v noci ![]()
Ahoj,
tak předem přeju hodně síly. Já pokud se nevyspim, tak jsem protivna matka, podrážděna a občas už to nedávám. Co u nás pomohlo byla hačka. Zavesna houpacka, ona se pohybuje buď tím, že houpes ty nebo i tím, že se mrňous pohne. Náš se velmi rychle naučil houpat sám. Nějakou dobu fungovalo uhoupat do spaní a pak dát do postýlky. V krizi (bolení, nemoci apod) chtěl být v hacce celou noc. Není to sice ideál, ale pověsili jsme ji nízko a dali pod ni matraci a vymalováno. Navíc se tak okolo roku a půl naučil vylézt a zalezt sám. Zvykal si na ni asi dva dny a pak už bez ní nechtěl být. Teď jsme přešli na větší hojdavak. I během dne, když je špatně naladěný, zalezea houpe se.
Kdybys chtěla, můžu ti hacku půjčit. Abys to nekupovala zbytečně. Je třeba jen do stropu navrtat oko, kam se zahakne karabina. Jsem z Prahy, ale pokud chceš klidně i pošlu. Zoufale mamky si musí pomáhat…
Dneska budicek asi 6×, uz to ani nepocitam a ted uz nespi a chce jedine kojit. Mam 8 mesicni. Prvni spal jak dudek uz snad v porodnici a princezna mi to chce asi vynahradit. Ja ale vidim problem v zavilosti na kojeni, prvni byl na umelem a spal.
@kytkalenka Mám osmiměsíční dítě na umělým a pořád se budí a vrtí v postýlce, já měla dnes budíček tak 5×, z toho dvakrát na mlíko, vstává v 5. Ne všechny děti po umělým spí
čekám druhý a jen tajně doufám, že bude líp spát. Jo a kámoška kojí a spí ji celou noc, je to prostě kus od kusu, někdo spí, někdo ne a jestli je na UM nebo kojení, tak to podle mě nehraje roli.
Ahoj holky, je 2:44 ráno a já ( teda vlastně teď už muž) uspávam od pulnoci dítě. Je mu rok a půl a spal celou noc 1× v srpnu 2018 bez nadsázky. Psychicky to nezvladam, nejsou to zuby, není sám v noci, vyzkoušela jsem vsechno a upřímně hlavou už se mi honí, ze mu dám důvod
( ještě nikdy nedostal ani přes ruku, ale teď od toho nemam daleko) vím ze ho nic neboli, proste nemůže usnout a tak nemuzem spat ani my, noc co noc, chce chovat, chce drzet, ale chraň bůh když se to neděje, dostane zachvat až se pozvrací ( jako před chvili). Doopravdy to je už nesnesitelný a já stejně jak ho miluju, tak ho v noci už nenávidím. Proste nezvladam ???????????????? zažil to někdy někdo? Jak tomu dítěti vysvetlit, že v noci všichni potřebuji spát a ze už je těžký na chování?