Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Je to zoufalství nad zoufalství. Usnul vecer v pohodě, ale do hodiny byl vzhuru a knučí a nic nepomáhá. Takže i dnešní noc bude peklo jako všechny předešlé. Pokaždé ( i teď) si rikam, ze to přece není normální. Ze musí byt nějaký nemocný, něco s nervovým systémem. On totiž chce spat, ale nemůže. Na chvili začal dýchat jinak a pak sebou cuknul a zas je vzhuru a tak furt dokola…
@pajaja12 změna místa postele, změna postele, vypínání topení nebo naopak topení naplno, to jsme vsechno vyzkoušeli. Okno teda ne, ale bojim se aby ho nerušili auta na silnici
Nemáte v místnosti nějaké rušivé elementy? Předevčírem jsme pověsili zatemňovácí závěsy a spí o hodinu déle, teda doufám, že to tak i zůstane, i když se v noci dost budí, tak hodně pomáhá, že si ji vezmu k sobě do postele, samozřejmě jsem si plánovala jak to dělat nebudu, ale chci se někdy aspoň trochu vyspat.
Už tu zase brecim zoufalstvím ( což moc nepomaha, ale na vic se nezmůžu). Od 20h byl vzhuru 5× a teď už vic jak hodinu knučí v kuse. S manželem jsem se před 5minutami vyjeli do vlasů ohledně toho co dělat ( ani jeden už vlastně nevime), a to není běžný. Je to známka obrovské frustrace. Nespime tolik mesiců a vždycky si rikam ze to horší byt nemůže, ale nakonec mi prijde ze je to týden od tydne horší. Nevim co jsme komu udělali, asi sem v minulém životě byla hodně bachar ve věznici, který takhle týrání lidi, jinak si to neumim vysvetlit. Hlavu se mi honí ze proste od syna odejdu. Miluju ho, ale už to nevydrzim. Proste musím alespoň jednou trochu spat.
![]()
@Anonymní píše:
Už tu zase brecim zoufalstvím ( což moc nepomaha, ale na vic se nezmůžu). Od 20h byl vzhuru 5× a teď už vic jak hodinu knučí v kuse. S manželem jsem se před 5minutami vyjeli do vlasů ohledně toho co dělat ( ani jeden už vlastně nevime), a to není běžný. Je to známka obrovské frustrace. Nespime tolik mesiců a vždycky si rikam ze to horší byt nemůže, ale nakonec mi prijde ze je to týden od tydne horší. Nevim co jsme komu udělali, asi sem v minulém životě byla hodně bachar ve věznici, který takhle týrání lidi, jinak si to neumim vysvetlit. Hlavu se mi honí ze proste od syna odejdu. Miluju ho, ale už to nevydrzim. Proste musím alespoň jednou trochu spat.![]()
![]()
Berete ho k sobě do postele?
@Zoe1 Ano, ale nechce tam spat. Leze nám s brekem vylozene po hlave a křičí “tam” “tam” ukazuje na zem. Nikdy za poslední rok u nás nechtěl v noci spát. Je to úplně nejčastější rada ale u nás k nicemu. ![]()
@Anonymní píše:
@Zoe1 Ano, ale nechce tam spat. Leze nám s brekem vylozene po hlave a křičí “tam” “tam” ukazuje na zem. Nikdy za poslední rok u nás nechtěl v noci spát. Je to úplně nejčastější rada ale u nás k nicemu.
Nevim co s tím no, nemám s tím zkušenosti, mám zatím jen devítiměsíční holčičku, která se taky v noci budí, ale ne tak strašně moc, sice nemám takový spánek jak za svobodna, ale trochu se vyspím. 2× za noc se budí na mlíko, to ji nakrmim a jinak se v noci sem tam budí, že musím hladit a dát dudlík, pro mě je důležitý mít v místnosti absolutní tmu, to se mi pak podaří zase za chvíli zabrat, hlavně v noci nekoukat do mobilu. Zatáhnu žaluzie, zatemňovácí závěsy a nesmím nad ničím přemýšlet, jinak bych zas nezabrala, pomáhá mi někdy počítání oveček. Jinak s dítětem netuším, doufám, že mi tohle dělat nebude, asi bych se zkusila poradit s doktorkou, jestli nezajít na nějaký vyšetření, jestli je v pořádku.
Jinak teda ještě dřív jsem se stresovala, že se zase nevyspím, že z toho budu na prášky a já nevím co všechno a od tý doby, co si z toho nedělám hlavu a kašlu na to, tak je to daleko lepší, třeba když ji uspavam přes den, dřív jsem byla nervní, že nechce spát, teď si říkám, tak buď bude spát nebo ne, já se z toho nezblázním, tak ať si to má jak chce a jako když ze mě odpadl ten stres nebo já nevím, že mi je to prostě jedno, tak ona do pěti minut usne. To samé večer když ji uspavam, nechám ji válet sudy na posteli a říkám tak a do kdy se bude chtít válet, tak ať se válí. Když jsem se jí snažila dát za každou cenu spát, tak řvala a nechtěla, teďka když ji nechám ať si sama usne, kdy chce, tak je to daleko lepší, já se vůbec nenervuju, ona si válí sudy, do půl hodiny usne a pak ji přenesu do její postýlky. Podle mě je důležitý se nenervovat, prostě si řícto, kašlu na to, tak se prostě nevyspím no, tak to třeba pak dospím přes den, když usne nebo já bych ji dala pohlídat prarodičům, nevím, jestli máte tu možnost, ale hlavně se nenervovat, protoze si myslím, že to to dítě cejti a pak je samo nervní.
@Anonymní píše:
@Zoe1 Ano, ale nechce tam spat. Leze nám s brekem vylozene po hlave a křičí “tam” “tam” ukazuje na zem. Nikdy za poslední rok u nás nechtěl v noci spát. Je to úplně nejčastější rada ale u nás k nicemu.
kontaktuj odborníka, napiš této paní: https://www.prosimspinkej.cz/kontakt/
u vás už je to opravdu čiré zoufalství a třeba má syn nějaký problém ![]()
je to odborník přes spaní-nespaní dětí
Jinak žiji v Německu a tady pár lidem pomohly tyhle přírodní kapky na spaní… jen je nemůžu nikde najít na českém trhu, nevím proč
![]()
https://www.weleda.de/…eukuegelchen
Dobrý den, také jsme bojovali s nespavosti, prvních pulroku určitě (do 6 měsíců houpani na míči), nezvládáte jsem to sní psychicky, ani fyzicky. Začala jsem se tím zabývat, dost jsem toho nastudovala, a verze mi - není to období, které musíte pretrpet, dá se s tím něco dělat. Většinou jde o to, jaký mate režim dne a jaké ma dítě asociace na usinani (prso, houpani apod.). Když přes den naspi málo a hodně se přetahne - v noci to je většinou pak spatny a souhlasím, ze ve většině případu to nejsou zuby. Jestli chcete situaci nějak napravit - napište, prosím, jak většinou probíhá den (kolik hod. dítě bdí a kolik toho naspi přes den a přes noc, jestli spi v postýlce nebo v kočáru za jízdy) a jakým způsobem uspavate, zkusím něco poradit (mám na to od nedávná certifikat, ale zkušenosti mám jenom s vlastním dítětem:)). Ještě je důležité, v kolik usina na noc
Koukám, ze mám spoustu překlepu, tak se omlouvám, píší z mobilu, ten mi vše upravuje:)
@Viki89
Kdyby jste mi pomohla, zaplatila bych vám zlatem.
Minuly týden jsem zkusila koupit sirup Pediakid na spanek a prislo mi ze první 2-3 noci se budil méňe nebo spis plakal kratší dobu, ale tento týden zase hrůza. Například dnes usnul v půl deváté vecer. V 23h už plakal až do 0:30 pak se ale snad co hodinu budil na dudlik a teď v 5h je definitivně vzhuru. 19mesiců spánkové deprivace je vic než kolik zvládnu a psychicky jsem už zralá na antidepresiva. Manžel obrovský pomáhá jinak už bych skočila z okna.
Přes den spí cca 2h ( někde min) vždy ve stejnem čase 1×. v poledne. Ve dne je hodný, šikovný, hraje si a furt se učí něco nového. V tomhle počasí chodíme ven většinou až odpoledne, kdy ho nechám hodně ťapat po svých aby se unavil. Dopoledne si s nim většinou hraju ( moc mě nenechá dělat nic jiného a jak jsem unavena, tak stejně na vic než knizky a kostky nemám silu). V poledne i vecer usina v postylce s láhvi UM, bez chování, hlazeni, kocarku atd. Staci mu jen naše přítomnost. Ve dne bdí tedy od cca 5-6h rano do 12h pak spí 2h a pak je vzhuru do 20-20:30 = takže min.12h je vzhuru + bdí i v noci většinou tu hodinu dvě a pak se budí a potrebuje utišit dudlikem, přítomnosti. Noční chování i UM se snažíme odbourat ale je to jak na houpačce.
Snazim se dodržovat rituály, časy na jídlo apod. 1× tydne chodíme mezi děti. S manželem se skoro nehádáme. Nevim co dělat jinak vlastně. Už jen dát ho školky a spat když tu nebude, jenže on si mě nebo manzela dost hlídá. Mezi cizími v cizím prostřední by plakal zatím. ![]()
Dobrý den, ty emoce naprosto chápu a i psychickou únavu taky. Rada Vám zkusím pomoci, nic za to nechci, teď jen sbírám zkušenosti po tom, co jsem dokončila kurz a stačí mi recenze na webu, až ho někdy dodělám:) Mám stejně starého syna, jako Vy. Je krásný, ze mate režim a dítě spinka přes den těch dvě hodky, na noc také ukládat docela brzo, což je dobře. Všechny nejnáročnější růstové spurty Vás synacek už by měl mít za sebou, takže tohle už by ho trápit nemělo (dřív mentální vývoj byl o hodně rychlejší, což ho mohlo znepokojovat). Zoubky určitě trápit můžou, nikdo neví přesně, jak moc takhle maličkým to bolí, ale úplně všechny špatně noc bych na zuby určitě nesvadela. Ty noci budou nejspíš kvůli asociacem na usinani (při ukládání na noc a na noční probouzejí). Dá se je buď změnit na “lehčí” nebo je úplně odstranit. S Estvillovou metodou (znám ji v detailech) nepracují, par let zpátky vyšel článek, ve kterém dr Estvill prohlásil, ze jeho metoda je vhodná pro děti až od tři let. Kdybyste jste chtěla zkusit jednu z metod (buď rychlou nebo pomalejší), které znám - napište mi prosím soukromou zprávu. Budu od Vás potřebovat o něco detailněji popsat par dni (hlavně ty spanky, bdění a způsoby ukládání). Z toho se budu snažit odvodit, v čem předně je problém, jestli pouze v asociacich anebo například i v tom, ze přes den bdí moc nebo málo, jestli se před nočním spánkem moc pretahne nebo naopak nestihne se dost zbavit. Každopádně si myslím, ze v tomhle věku se dítě už muže klidně obejít bez jídla v noci, jestli přes den sní dost kalorií. Zatím je zvyklý na noční “dokrmovani”, ale stejně tak si muže zvyknout na to, ze se v noci už nejí. Aby to pro děťátko nebyl až moc velký stres, dá se to první noční krmeni odsouvát každou noc o 30 min-1 hod dal, až se nedostanete na tu šestou-sedmou ráno. Mohli bychom sestavit nějaký plán (dělala jsme to před par měsíci u nás, stejně postupovala kamarádka a dobrý).
Anonymni, nikde neni psano, ze mezi cizimi v cizim musi dite plakat, ja nastoupila prd 3 tydny nahle do prace, takze narychlo nejmladsi dceru do jesli a zvlada to nad ocekavani dobre zatim. U nas se take porad moc nespi, mala (ted uz 24m) naspi 9-10 hodin/24 hodin, ale zacina spat obcas v noci v kuse, to bodne. Jestli ukladas ve 20:30, tak bych se proste sama snazila do 22 zaplout a naspat co nejvic, nez zacne kvikot. Jeste jsem neco cetla o priznivem vlivu pyridoxinu na spanek a zklidneni, zatim jsem nezkousela, ale ja jsem spis ten clovek, co to necha plynout a ono to nejak dopadne
. ![]()