Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zoe1 píše:
Tak já jsem otěhotněla neplánovaně tři měsíce po porodu, v srpnu budu rodit, malé bude rok a necelý měsíc, nenadělám nic, musím si to vyžrat, na potrat bych nešla a teď už by to ani nešlo. Musím jen doufat, že bude spát lépe a když ne, tak horší než u první to asi být nemůže. Jako po dvou nebo třech letech od porodu bych už taky do dalšího nešla, uklidňuje mě jen to, že si to rychle odbydu.
Odbýt si děti, to je moje noční můra. To jsem si zažila se ségrou jako dítě a děkuju, taky nechci. Radši si užít jedno, než si odbýt dvě. Ale každý to má jinak, každého věc.
No a jak to u vas probiha vecer a v noci?vecer uspavate nebo usina sam?v tom pokoji s nim spis nebo tam jdes az ksyz se probudi a place? Co dela,kdyz si ho v noci vezmes k sobe na postel? Kdyz se probudi v noci a place a vy k nemu jdete,tak se uklidni?ty hodiny v noci,co ji vzhuru je v klidu nebo jak to probiha? Je v pokoji nejaka elektronika zapnuta v zasuvce?
No, napadlo mě… Znáš stránku www.prosimspinkej.cz? Autorka se zabývá problémem dětského spánku, už spoustě maminek pomohla… Třeba byste to společně rozlouskly?
@terien No já to hlavně myslela s tím spánkem, že děti rychle rostou, takže mě čeká pár let nespani, ale kdybych měla ty děti třeba dva nebo tři roky od sebe, tak se mi to ještě prodlouží. Jinak jsem za to druhé ráda, protože jsem chtěla aby mělo moje dítě sourozence. Sama mám bratra rok a půl od sebe a bylo to super, když jsme si jako malí hráli, takže hlavně proto jsem chtěla dvě děti, no že to vyšlo až takhle brzo jsem nečekala, ale do třetího už určitě nepůjdu ![]()
@Indrani byla jsem na těch stránkách a vím ze napsala i knihu, ale nečetla jsem. Mám dojem ze se to týká vic kojenců, ale možná se mýlím.
@dupejj00 dříve jsme k němu chodila až když se vzbudil, ale už nějakou dobu u nej proste rovnou spím. Když si ho vezmu k sobě zvedá se a place ještě vic, ukazuje na svoji postel. Vecer máme uspavaci rituál a v pokoji u nej sedí muž, ale nechová ho, jen tam je. Poslední dny mu zkouší číst krátké pohádky. Vecer usina celkem v klidu. Ty noční hodiny co je vzhuru se zlobí, ze musí spat, chce UM, chce dudlik který ale hned vyplivne, porad si stoupá, nejdřív knoura a jak jde čas tak brečí vic a vic. Jako by byl unavený ale odmítal usnout. Pak chce choval a když nechovám tak propadne hysterii, která konci i vyzvracenim mleka které třeba před hodinou dostal. V mistnosti svítí malé noční světlo - abych ho mohla přebalit a aby se nebál tmy a viděl, ze tam jsem.
A vecer usne sam nebo ho nejak uspavate? Prijde mi,z toho,co pises,ze v noci neumi sam usnout.jinak to,ze se vzbudi a je treba dve hodiny vzhuru miva dost deti a casem by to melo samo zmizet. Moji oba synove se takto nekolik mesicu budili a byli vzhuru 1-2 hodiny nez znova usnuli. Starsi me vytrenoval tak,ze s mladsim mi staci spat 2× 2-3 hod (v kuse) a jsem v pohode.
Ahoj, doporučuju knihu Každé dítě může dobře spát. Zachránila mi duševní zdraví, 8měsíčni syn se od narození často budil, v 7mi měsících jsme to dopracovali na kojení 7-10× za noc. Pochovat od tatínka nechtěl, jen kojit. Byla jsem na dně. Nedokazala jsem usnout mezi jeho buzením, v nervu, že do hodiny je zase vzhuru… Je to 2 týdny, co jsme to zkusili dle knihy, první noc to byly nervy, každá další lepší a teď spí celou noc… Rozumím Ti, soucítím. Anonym-pro mě citlivé téma a info, díky za pochopení.
Náš syn (15,5m) s námi spí v posteli. V noci se hodně budí když je pretazenej nebo málo unavenej, těžký to vychytat
každopádně bylo období, kdy v noci pravidelně na 1-3h vstaval (to, kolikrát se jen budí a něco chce raději nepočítám). Manžel ho tenkrát v te tmě dal na chvíli na zem, ať si jde tedy hrát, samozřejmě plakal, ze chce zpátky. Stalo se to pak ještě jednou a od te doby stačí pohrozit, ze půjde na zem a snaží se usnout stůj co stůj. Doufám, ze to bude ještě nějaký čas fungovat ![]()
Moje malá měla od narození strašný problémy se spánkem, jako miminko spala i jen 1 hodinu za celou noc i den, někdy 5 hodin. Když nespala tak hrozně plakala. V 7 hodně dlouhých měsících se to ze dne na den změnilo, najednou začala spát celou noc někdy i 13 hodin v kuse a pak ještě po obědě 2 hodiny. Po tom co jsem prožila těch 7 měsíců to byl ráj. No ale před dvěma měsíci se to zase změnilo… malá se teď vzbudí v 1 hodinu ráno a konec spaní, hysterický pláč když se jí pokusím znovu uspat a nebo když ji nevezmu do náručí. Už potom neusne až pak po obědě někdy kolem 12 hodiny. Trvá to dva měsíce a já spím denně 3 hodiny, jsem vyřízena. Malá přes den je pak malátná, pořád o něco zakopává, je plačtivá… Už nevím co mám dělat
mam 15mes. syna.
od narozeni to bylo se spanim nic moc.
Jeden cas se budil po pul hod. na kojeni, nekdy jsem kojila 4× nez konecne usnul na prsu.
rekli jsme si s manzelem, ze tohle neni unosne… tak manzel k malemu vstaval. nekolik. noci, uklidnoval, spal s nim v posteli.
Maly si bohuzel na tohle zvykl.
Po tydnu ho muz uspaval vyse hodiny…
Nechali jsme ho i vybrecet, ale byl temer bez hlasu… nic se nezmenilo..
neumime si s nim poradit..
Mam tri nespavce, prvni dva se srovnali ve 27m resp. 26m, tretimu je 23m, tak pomalu striham metr, doufam, ze bude nasledovat sourozence… . Kombinace treti dite nespavec a budicek rano 6:30 kvuli skole je vrazedna
, jeste ze uz po trech detech nemam zadne nervy, ktere by mohlo dite drasat. ![]()
@SabinaMartin aby spala jen hodinu? To už je doopravdy na lékaře ( což bych možná doporučila).
My dále bojujeme, knihu Každé dítě může dobře spát” už mám rozečtenou, tak snad nám pomuže.
Mi pomohlo u malého celou noc mít pootevřené okno a zapnuté naplno topení - úžasná kombinace
(i v zimě
)…..ale zabralo. Vstávám 1× za noc u 1,5letého dítěte jen na kojení a pak hned spí. Ale běda, když okno zavřu, nebo dám ventilačku a ještě vypnu topení!
V pokoji máme běžně i přes otevřené okno kolem 25st…má rád takovou teplotu a spí často odkopaný nebo max s dekou. Takové knižní rady, že dítě má spát při 18st. až 20st. u nás malý rozhodně zamítnul tak, že prořval pak celou noc. Takže zkuste pozměnit podmínky proudění vzduchu, teplotu u spaní…a třeba i místo postýlky.
Je to zoufalství nad zoufalství. Usnul vecer v pohodě, ale do hodiny byl vzhuru a knučí a nic nepomáhá. Takže i dnešní noc bude peklo jako všechny předešlé. Pokaždé ( i teď) si rikam, ze to přece není normální. Ze musí byt nějaký nemocný, něco s nervovým systémem. On totiž chce spat, ale nemůže. Na chvili začal dýchat jinak a pak sebou cuknul a zas je vzhuru a tak furt dokola
…
@pajaja12 změna místa postele, změna postele, vypínání topení nebo naopak topení naplno, to jsme vsechno vyzkoušeli. Okno teda ne, ale bojim se aby ho nerušili auta na silnici ![]()
@Průzkumník dítě je chtěné ( ovšem vědět co bude tak nevim nevim). My se s mužem oba snažíme být dobrými rodiči, moc se nehádame. Okolo malého se točí cely svět. Nikdy jsme ho neplacli ( nejsem zastánce tělesných trestů, o to hůř mi bylo, když mi to prolítlo hlavou - “já mu snad dám důvod”)