Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, v říjnu bude mým holčičkám 2 roky, přestaly mi spát, ě spí tak 2× v tejdnu po obědě. Setkaly se s tím? Necháváte je odpočinout v postýlce nebo prostě jak to děláte. Děkuji za vaše zkušenosti.
Nechala jsem to na ní, prostě spát nechodila, po asi půl roce zase začla a klidně tři hodiny
Teď jí budou tři a ustálilo se to tak na hodince. Spát jí dávám kvůli školce, večer chodí tak kolem deváté, kdyby nespala, v pohodě to vydrží a jde spát tak před osmou.
Starsi nespi od roku a pul, mladsi zatim spi, ale tak hodku a pul.Te starsi kdyz jde spat ta mladsi pustim pohadku, vydrzi se na ni koukat tim padem je chvili v klidu a mladsi ma naopak klid na spani.
@markytk můj starší nespí po o od 15 měsíců. Neřeším - každé dítě má jinou potřebu spánku, znám takové, co si musí dát šlofíka i v 1. třídě.
Starší
nespí přes den od 15 měsíců, mladšímu jsem na druhé narozeniny zrušila
spaní po obědě, jinak lítal ještě v půlnoci
nechala bych to být,
děti si sami určí
Neřeš, malá mi nespala od nějakýho rok a půl
, nechtěla, a stejně když nespala, tak byla čilá i v 9
, aspoň, že teď v 5 letech chodí spát ve kolem 20:00, ona ví, že musí, protože se jí nechce vstávat do školky
![]()
Starší nespí od roka a půl, neřešila jsem to. Ve třech letech začala znovu (z donucení) spát ve školce, a spí denně v týdnu, o víkendu nespí.
Mladší má dva a čtvrt a už na ní vidím že v poledne se jí nechce jít spát, poslední dobou chodí až kolem 14h, což nevyhovuje mě, protože pak nestíháme vyzvedávat starší ze školky. Takže přemýšlím že už jí nebudu dávat spát. Chodí taky do školky a tam spí v pohodě.
Spát bych nenutila, ale alespoň nějaký klidový režim jako být v klidu v pokojíčku bych se snažila zavést
aby mě nešlehlo. Kluk by to bez spaní nedal a je fakt, že třeba neteř ještě v 5 letech odpo furt někde usíná
každý dítko to má jinak
Mě malý taky od dvou let přestal spát po obědě a už mu to zůstalo…Odpočívat v postýlce rozhodně nechtě, takže se prostě nespalo. Pokud chtěl usnul na gauči, pokud né, tak šel spát až normálně večer. Nijak jsem to nehrotila.
Ahoj. Dcera mi po oběde nespala asi od 1 roka.Do postýlky jsem jí odpočinout dávala, ale nemělo to dlouhé trvání..Po chvilce už na mě volala, tačí? Takže buď ráda, že Ti to malá vydržela alespoň do dvou let. ![]()
@markytk Ahoj, syn měl taky párkrát tendence nespat po obědě, ale já trvala aspon na klidovém režimu, tudíž do postýlky třeba z knížkou, aspon na hodinu. Vždycky začal cca po týdnu znova spát a spí až doted, 3,5 roku po obědě 3 hodiny.
Snažila jsem se jí prostě dokopat, aby alespoň odpočívala. Často usnula až po delší době. CHtěla jsem, aby si neodvykla, protože ve školce bude muset taky odpočívat a pak ona to fakt potřebovala. Pokud se nevyspí po obědě, tak je ještě dnes, téměř ve 4 letech, k večeru již unavená, ukňouraná, pokud jsme venku padá, zakopává atd.
Naše teď 20měsíční, nespí po obědě od roka a čtvrt. Občas si teda lehnout jde, nebo mi usne v kočárku. Teď je nemocná, tak první den spala po obědě, druhý taky, včera už nechtěla. Vstává kolem 8-8.30, spat chodí mezi 19-19.30.
Cca od roku a půl už odpo nespí
Jednou za měsíc se stane, že vytuhne sám od sebe. Chodí spát mezi 18-19hod a vstava mezi 6-7. Zatím mi to tak i vyhovuje ![]()
@markytk píše:
Dobrý den, v říjnu bude mým holčičkám 2 roky, přestaly mi spát, ě spí tak 2× v tejdnu po obědě. Setkaly se s tím? Necháváte je odpočinout v postýlce nebo prostě jak to děláte. Děkuji za vaše zkušenosti.
starší mi od 18m spát nechtěl, dostat ho na 1/2 hodinky do postele byl ukol na hodinu.. řádil 12hod v kuse a pak 12h v kuse spal. do 2 let jsem se snažila dávat ho spát a pak jsem to vzdala.
Od té doby nespí a je spokojený. jediný problém byla školka, 2 hodiny ležet v postýlce, to bylo pro něj hrozné..
zvlášť v 6,5 letech (je listopadový..) ![]()
Nechala bych to na nich..