Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pekne rano všem nevyspalym maminam:(,potřebují nutne radu a popud k tomu, abych už něco začala delat. Syn 14m doteď jeste nespal ani jednou celou noc, porad se budi, např. Usne v 19.00 a ve 21 už rve, vezmu ho, dam cucnout teplého caje, uložím do postylky a spi, za hodinu nebo dve zase, to už dam Treba 120 mléka a usne ta hodinu az dve opět, tak místo mlika teply caj a takto je to porad každou noc, vstávám k němu minimálně 4× jdy davam caj nebo mliko, rostou mu zuby, už má 9 zubu plus mu ted zaraz skoro vyrostly dva špičáky a stolička. Dnes jsem opět dala caj, uložila a takovy rev, to byl mazec, rval, kopal nohama nebo stal v postylce a chtel vytáhnout, dnes hi zuby nebolely, to vím jiste, asi chtel proste vytáhnout, vydržela jsem to hodinu pak se zklidnil, ale jelikož bylo už skoro 5 rano, dala jsem mu pak zas mléko, už je to neunosne, jsem jak chodí k mrtvola. Reknite mě, co chce, proč se porad budi? je to kvůli tomu nočnímu mléku???je pravda, ze je celkem rozmazleny, Protoze nevidí na jedno očičko a v dobe po operaci jsme ho nesměli nechat brečet, Takze u mě asi ještě ten zvyk, ze ho hned beru, jak začne knourat, už ale nemuzu:((( reknite, ze musim vydržet, nechat ho par noci rvát a on už konečně začne normalne spat.
Nemůžeš si ho vzít k sobě do postele?
Vyřvat bych ho určitě nenechala. A ani bych ho v noci tak nenalívala.
Na mojí malou pomáhalo, když takle v noci nechtěla spát pořádně jí přes ten den utahat, k večeru sme šli ještě na procházku, s odrážedlem nebo tak.. pak sme přišli vykoupali a padla do postele jako za vlast ![]()
Je to normální. Podle mě chce být s vámi, tak s ním buďte. Já chodím spát s dcerou v 21h a spí mnohem klidněji, než když ji nechat od začátku noci samotnou. Tak to prostě je a bude
Taky bych trochu snížila to popíjení při probuzení, moje dcera bývala vzhůru i 10× a co ji nedávám v noci pít, budí se tak 3×-4×. Má 21 měsíců a je to normální. Tak nevěšte hlavu, hlavně se srovnejte sama se sebou a v sobě, užívejte si ho, je to krásné
NO a navíc ty zuby… to je prostě období, které musíme vydržet… rozhodně k nemu nepřistupujte, že je rozmazlený a že lepší nechat vyřvat. Jen to ne… rozmazlený není, jen dělá to, co je pro něho přirozené, vždyť je to malé dítě ![]()
Do postele jsem zkoušela k nám, jenže Si seda a sahá po brachovi a je vysmatej, jako já bych si ho užívala, ale když jsem se heste ani jednou nevyspala a abych k rok a ctvrt letému dítěti vstávala 6× za noc, tak to už je tedy moc, jo on by byl spokojenej, kdybych ho tedy vytáhla, sla s nim do obýváku a on si hrál v 4 rano, tak to tedy ne, to má smůlu.
No a jinak spím s dětmi v pokoji, Takze takhle střádat beze mě taky nemuze.
@zuzuza My se budily i 10 krát za noc…a to si třeba sedla a zkoušela si s kterým dudlíkem usnula…v 16měsících jsem jí dudlíky sebrala a začala spát lépe, ale přesto…přestala se budit tolikrát za noc až ve dvou letech, kdy jí vyrostly všechny zuby ![]()
bohužel flašku s vodou má na poličce stále…protože v noci prostě chtěla pít a řvala dokud jsem jí flašku nepodala
Ja se nevyspala celou noc ani jednou
21 mesicu a nevadi mi to. Jde o to, ze ta laťka, že ditě celou noc musí spát, mě štve. Zkuste omezit to pití, aby věděl, že nedostane a neměl důvod se budit, u nás to pomohlo dost. Také má možná hodně spánku přes den? Kolik spí? A usínat večer v sedm mi lřijde také brzo, zkusit posunout? Dcera spí lip, když jde až se mnou, kolem půl desáté… pak ke pár knížek, které by mohly po, oct, ale vesměs metoda vyřvání… dítě zrcadlí vás, není to tedy mozná jeho problém…
Moc dobře si pamatuji a soucítím
. Naše fakt nespala, ani přes den, ani přes noc, budila se klidně i 20×! Když jsem začala usínat v autě, tak jsem si řekla, že zabít se tedy nenechám
. Najela jsem na metodu, že dám dítě do postýlky a chodím k ní nejdřív po minutě, pak po třech, postupně natahuju intervaly (max je asi 10 minut). Jde o to, aby si dítě zvyklo usínat samo, nepotřebovalo pomoc, ale zase ho tam nenecháš řvát, že pak bude bezmocné… Dnes je naší 15 měsíců a budí se 1×, maximálně 2×. Buď rovnou ráno na „snídani“ v 5.30 hod nebo ještě kolem 2hod a to si jí přendavám do postele. Jo a dávám jí spinkat do postýlky a v noci, podle potřeby, putuje ke mně. A spí jak zabitá
.
PS: chodí spát ale až ve 22.00! Když jí dám dřív, tak to nikdy nefungovalo a pořád se budila. Ráno ale spí klidně do 9, teď ještě spí
.
Holky, on usíná sám, dam do postylky pohladim a spi, ale zrovna včera už zas i vecer zkoušel, ze chce vytáhnout a taky zuřil a nechtěl spat, přitom už byl unaveny, ale je fakt, ze spal Vcera dve a pul h odpo, spi už jednou denně tak hod a pul tak do pul 2,do 2,jsem rozhodnuta, dnes poputuje starší do ložnice a bude metoda cyrvani alespon to zkusit, přestanu s mlékem a teplým čajem, tudíž je hasne, ze bude rvát, už teď si drzim pěstí, to bude zas noc:(
@zuzuza takhle velké dítě bych nechala „vyřvat“. Udělala jsem to tak se synem. Spával skoro celou noc, až na UM kolem páté. Najednou se začal budit kolem půlnoci, pak ve dvě, ve čtyři a chtěl mlíko. Nedala jsem a nechala ho brečet. U sebe v posteli, když jsem mu polohlasem vysvětlovala, že je noc a v noci se mlíčko nedává. Pokud brečel hodinu, tak jsem mu ho udělala. Stejně jako když se probudil po určité hodině. Např. jsem si stanovila, že první mlíko bude ve 2 a postupně jsem posunovala. Nakonec nám zbylo jenom to UM kolem šesté, ale to mu vydrželo do dvou let. Nevadilo mi to, ududlal se a spal až do devíti.
Mám stejně staré dítko a stejný problém. Spala jsem celou noc asi 3×.
Nikdo kdo má spavé a klidné dítko tě tady nepochopí + máme každá jako máma hranici únavy někde jinde. Syn se budí v průměru tak 3× za noc, chce položit, dát dudlíka a muchlovací plenku. Vstává od léta v 5! Dám mlíčko a max. do 6 se zvládá válet.
Takže ti neporadím, ale zcela s tebou soucítím.
![]()
@zuzuza ono moc nemá smysl tyhle témata tady na emiminu zakládat. Tady ti stejně každý poradí jen chovat a dávat v noci stokrát pít a nenechat plakat a vzít si ho do postele a tulit ho a spát tam s nim až do puberty
Já s tímhle nesouhlasim. Mám dvě děti 2,5 roku a 8 měsíců a od půl rok spali oba celou noc-kdybych měla jedno, tak řeknu, že to bylo štěstí. Mám dvě a myslím, že je to taky moje zásluha. Nevstala jsem při každém fňuknutí a čekala jsem co se z toho vyvine. Pokuď se z fňuknutí stal řev, tak jsem tam šla, hladila a uspávala-ale vždy jen v postýlce a bez pití, dudlíků atd. Já prostě musim být vyspalá a nejsem ochotná dělat nic z toho co jsem vypsala nahoře. Jako ano-pokuď jsou nemocní nebo je něco bolí tak taky vstanu stokrát za noc a přijde mi to normální. Jinak si myslím, že vstávání stokrát za noc nesvědčí ani dětem, které si dělají špatné spací návyky, ani matkám, který pak celý den melou z posledního. Doporučuji knížku Každé dítě může dobře spát. Já se k ní naštěstí musela uchýlit jen jednou, poté co dítko bylo u tchýně a vrátilo se mi taky vstávající milionkrát za noc. Rad je tam tuna ![]()
@zuzuza dala bych ho k sobě do postele a místo prolévání ho tekutinama bych pohladila/ponosila/pohoupala…
Asi je to pravda, ze každý pořadí neco jiného, spis jsem cekala, jestli někdo nemel neco podobného a vybruslil z toho s úspěchem, jak rikam krz to jeho oko a operaci, špitály to zašlo az sem a vidím, ze i on rano vstane nevyspalý a za hodinu po probuzení klidne by usl a spal 2 h coz se v noci skoro nestává, Takze se budu muset na par dni obrnit a vyřešit to a rozhodne to neznamená, ze dite je u mě az na druhem miste, ze se chci vyspat já, delam pro max co jde, ale hlavne se mzsim už konečně vyspat, Protoze pak Su akorat cele dny na ne nervni…uz asi mam taky poruchu spánku, kolikrát když v noci usne on, tak mě trvá než zaberu a za chvili zas vzhůru on, proste kolotoč…