Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše:
no ale teď už má nějaký plán, jak ty děti vést v kočárku, tak je mohla vozit i před tím- no já vím, ona to má hrozně složité - tolik děcek na jednu matku je logisticky náročné, tak naštěstí ten největší chodí jenom do přípravky, kdyby už chodil do 1. třídy, tak by zameškal fůru času zbytečně
Ale předtím měli neštovice děti 4 a 5 let, nebo tak nejak, ty už do kočárku dát nemohla. Ja teda osobně tolik dětí, tak brzo za sebou bez tatinka úplně nechápu
ta ženská musí být blázen
(nemyslim to jako urážku)
@Kelsey píše:
Chudák kluk. Zbytečně byl doma, protože máma plaší? Teď je v přípravné třídě. Od září jde do školy. Takže to své plašení přehodnoť a velice rychle. Už jsem viděla několik takových dětí v první třídě. Rodiče je neposílají do školy. Dítěti ujede vlak. Pak se stane, že prvňák opakuje ročník. Škola není školka, že necháš děti doma bez důvodu.
On problém s učením nemá a jinak ani nechyběl, Zápis zvládl s přehledem, pomalu si čte sám, píše, zvládá příklady, zná měsíce apod..Od nějakých tří let s ním dělám Bednářovou apod..Odklad dostal kvůli problému s komunikací. A i ve škole mi učitelka říkala, že celé září na ní jen koukal a neřekl ani slovo. Teď s tím problém nemá, ale v září ho čeká jiná učitelka a některé děti nebude znát, tak se domluvilo, aby od září byl ve třídě s pár kamarády z přípravky, aby se předešlo tomu, že měsíc neřekne ani slovo.
@Fiveone ale rozhodnout jsi se mohla sama, jak to nakonec uděláš. Jak se tak stane, že ti pořád někdo něco diktuje a ty posloucháš. Zbytečný ten odklad, ne? Umíš si solidně komplikovat život.
@Fiveone píše:
Neodděluji a doufala jsem, že syn nakazí všechny ostatní, když dcera nakazila jen jeho, protože mě tedy děsila představa, že by si to dál předávali jen po jednom a po třech týdnech. Oni jsou furt spolu. Nějak nechápu to odolávání taky. Prvně to chytil od dcery jen školkový syn a nikdo jiný a teď zase jen dva jeden zbývá.
No je to prave mazec, mě by ani nenapadlo, ze tato situace muže nastat
žila jsem v naivním domnění, že po kontaktu (zejména intenzivním) to chytí v podstatě každý, kdo to ještě neměl
to je teda pakarna
![]()
@Trojlístek píše:
@Fiveone ale rozhodnout jsi se mohla sama, jak to nakonec uděláš. Jak se tak stane, že ti pořád někdo něco diktuje a ty posloucháš. Zbytečný ten odklad, ne? Umíš si solidně komplikovat život.
Uplně zbytečný ne myslím. On vědomostně by to dal, ale představa, že by v září ještě neřekl ani slovo, v říjnu možná jedno a normálně by začal mluvit až někdy v prosinci. Teď je na tom tak, že zvládá odpovídat na otázku i cizím, v autobusu zvládá zaplatit, zvládá si sám koupit zmrzlinu atd..Prostě, když ví co má dělat, tak nějak komunikuje, ale třeba když mu spolužák sedí na židli, tak on mu neřekne ať jde pryč, ale čeká, než odejde.On ten rok potřeboval, aby se ta komunikace nějak zlepšila. Před rokem na kroužku jen brečel i když si ho vybral sám a chtěl tam, ale prostě těch lidí bylo moc a dělali to co nesnesl(řvali, ale v karate to je nějak normální),teď zvládá kroužek bez problému. Jen je takovej spíš tichej a kamarády má, ale sám nějakou akci nevymýšlí, spíš se připojuje.
@Fiveone píše:
Musím vodit, chodí do přípravky, tam nesmí sám, učitelka je pak i předává rodičům, nepouští je samotné i když to mají kousek.Do první třídy jde v září.
No to by na mě mohla škola/přípravka zkusit jednou. Prostě podepisu papír, že za dítě beru zodpovědnost a nazdar. Tady má přípravka stejný režim jako první třída, včetně ranní a odpolední družiny.
V době covidove chodila skolkova od vrat školky a zase k vratum taky sama, žádné vodění do šatny, v budově jsme skoro půl roku my dospělí vůbec nebyli.
@Svistice píše:
No to by na mě mohla škola/přípravka zkusit jednou. Prostě podepisu papír, že za dítě beru zodpovědnost a nazdar. Tady má přípravka stejný režim jako první třída, včetně ranní a odpolední družiny.
V době covidove chodila skolkova od vrat školky a zase k vratum taky sama, žádné vodění do šatny, v budově jsme skoro půl roku my dospělí vůbec nebyli.
V budově my taky ne, ale učitelka je u vchodových dveří a pokud nevidí rodiče, tak jim volá. Ráno je na chodbě a to syna už učím chodim kus samotného, ale učitelka byla docela v šoku, že jde nějakých 10 minut sám(Co kdyby se mu něco stalo? Co kdyby se rozhodl vrátit domů? atd..)Ale tam už chodí děti které zná, občas jde ve stejnou chvíli spolužák s maminkou atd…Umí přecházet u školy. Tak v tom nevidím problém.
@Fiveone píše:
V budově my taky ne, ale učitelka je u vchodových dveří a pokud nevidí rodiče, tak jim volá. Ráno je na chodbě a to syna už učím chodim kus samotného, ale učitelka byla docela v šoku, že jde nějakých 10 minut sám(Co kdyby se mu něco stalo? Co kdyby se rozhodl vrátit domů? atd..)Ale tam už chodí děti které zná, občas jde ve stejnou chvíli spolužák s maminkou atd…Umí přecházet u školy. Tak v tom nevidím problém.
Děti mají napsané, zda ze školy odchází samy či v doprovodu/někdo si je vyzvedává. Tím ti hasne.
Takže soudružku bych klidně v šoku nechala. Vsadím se, že nikde neni zákonem stanovené, že dítě 6+ nesmí do školy dorazit bez dospělé osoby za zadkem.
@a12 píše:
Ale předtím měli neštovice děti 4 a 5 let, nebo tak nejak, ty už do kočárku dát nemohla. Ja teda osobně tolik dětí, tak brzo za sebou bez tatinka úplně necháputa ženská musí být blázen
(nemyslim to jako urážku)
ona to tu vysvětlovala v jiné diskusi, nechci mluvit za ni, stručně - násilnický manžel, týraná žena - takže tak
@Semtex píše:
No je to prave mazec, mě by ani nenapadlo, ze tato situace muže nastatžila jsem v naivním domnění, že po kontaktu (zejména intenzivním) to chytí v podstatě každý, kdo to ještě neměl
to je teda pakarna
![]()
![]()
nee, zas tak nakažlivé to asi není
, ve školce byly 4× a dcera nic, chytla to až v 5. vlně neštovic, sousedka má kluka o rok mladšího, a byla si u nás vypůjčit dcery tričko, aby to kluk dostal - a nic
Malé trvalo snad 3 měsíce než se nakazila lítaly tady neštovice všude kolem a dostala je až teď a to se setkala s tolika konttaktama.. už jsem byla značně skeptická a najednou se jí tedy vysely, ale má jich asi jen 15.
@stinga přesně… Myslela jsem si že jak někoho potkáme tak to je jistota. A ono prd. A to se viděla s holčičkou večer před výsevem kdy se říká že je to nejvíc nakažlivé..a pak samozřejmě ve školce. Poslední která to chytla a mohla vůbec chytnout ostatní to buď prodělali nebo je rodiče děti doma aby to nechytli.
@Fiveone já to myslela jinak. Jakože ty pořád posloucháš na slovo to okolí, ikdyž to tobě vůbec nevyhovuje. Že by nebylo od věci se zamyslet, že nejde vyhovět všem. Se zbláznis.
@Trojlístek píše:
@Fiveone já to myslela jinak. Jakože ty pořád posloucháš na slovo to okolí, ikdyž to tobě vůbec nevyhovuje. Že by nebylo od věci se zamyslet, že nejde vyhovět všem. Se zbláznis.
@Fiveone přesně tak, jak to píše Trojlístek, ty pořád někoho posloucháš, pořád ustupuješ - jsi tak zvyklá, a zřejmě jsi tak byla vychovaná -
Jinak zakladatelko, řídíš? No, předpokládám, že asi moc autem ani nemůžeš s tolika detma, ja jen, že takových situací jeste nastane mraky, já mám děti jen dve, ale když byl mladší nemocnej, že jsem ho fakt ven tahat nechtěla (chodíme kilak a pul pěšky, teď bez kočáru uz můžeme busem) a starší chodil ještě do školky, tak prostě nešel ani ten starší
ale jak už je ve škole, tak to takhle dělat nejde, a s tvým počtem děti asi budeš ještě hodněkrat řešit, jak dopravit staršího do školy, kdyz nějaký z mladších ma treba vysoky horecky