Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Můžou neštovice proběhnout bez klasických puchýřků? Starší je měla před 3 lety, puchýřky měla dva (na prvních dvou pupínkách), zbytek už byly jen červené flíčky.
Mladší dcera měla ve středu a ve čtvrtek horečku, dnes celý den zvýšená teplota, hůř spí, skoro nejí, je mrzutá. Byly jsme u doktorky, prý má červený krk, ale na ATB to zatím není. Pokud se to do pondělí nezlepší, máme přijít v pondělí. Během dneška se dceři objevily červené flíčky na obličeji, nejdřív na čele a ve vlasové části, pak na krku a teď už i na hrudníku. Jsou různě velké (pár mm až cca cm), lehce vystouplé a hrubší. Ale bez puchýřků. Napadla mě i reakce na nějaké jídlo, ale to mívá jako kopřivku (tj s bílým pupínkem uvnitř), tohle vypadá trochu jinak.
Myslíte, že by to mohly být neštovice? Díky..
Šestá nemoc má jinou vyrážu a většinou na hrudníku. Navíc ty horečky byly kolem 38
. Ale to mě už taky napadlo. Šestou měla starší dcera a vypadalo to úplně jinak. Zvýšenosu teplotu ještě pořád má.
kac, k. mel ted taky jen 5 pupinku s vodou, zbytek cervene skvrny - dle mudry muze mit nestovice znova ![]()
ale zcela bez puchyrku netusim…
Neštovice bezpříznakově každopádně prodělat jdou - jsem toho příkladem, nepamatuju si ani mamka si nepamatuje, že bych je kdy prodělala, v kartě u dětské dr. je taky zapsané nemám(jsem kardiak, takže na nic takového by se určitě v dětství nezapomnělo, moje mamka by to určitě u dr. řešila) a protilátky mám jako po prodělaných.
Nechala jsem si udělat testy na protilátky a ušetřila jsem si peníze za očkování.
Dcera prodělala neštovice se vším všudy, zvýšená teplota a „milion“ puchýřků.
Syn teplotu neměl, měl 2 puchýřky,co vypadaly jako neštovice - 14 dní od dcerky.
Nemůžu si ale být jistá, zda to neštovice byly, tak jsem domluvená s dr., že mu časem necháme udělat testy na protilátky.
Teď je to zatím zbytečné, je v dětském věku a očkovat bych ho v žádném případě zatím nechtěla nechat, až před pubertou, kdyby ty protilátky neměl.
Jani, tvoji diskuzi jsem četla a s očkováním (nebo spíš neočkováním) s tebou plně souhlasím. Teď to zjišťuju spíš proto, abych věděla, na co se připravit
. V pondělí máme stejně zajít k doktorce nebo jí zavolat, že je to lepší, tak bych se jí na tohle zeptala.