Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@edding400 pokud tam s vama nebyl nebala bych se… myslím že vy to nemáte jak přenést teda. a 2 dodatky 1)dcera měla v 6m a naprosto vpohode… 2)jako já bych řekla sestricce že snad takto infekční děti nemají v plné čekárně co dělat… nechapu to… přeci jde třeba předem zavolat, domluvit se… já jsem volala že máme podezření na neštovice, kdy mohu prijit
Máme naštěstí dvě čekárny. Do jedné chodí infekční. Myslím, že takhle, jak popisuješ, se ti to domů nepřenese
Přenos je velmi nepravděpodobný, skoro vyloučený - šíří se to kapénkami, ale ty jaksi rychle zasychají. Ani u tebe, ani u tvého staršího syna nenajde živnou půdu, takže se nepomnoží nové, které by mohli nakazit mimino a ty původní, co se třeba zachytili na tvé či synově kůži chcípli dřív, než jste vyšli z ordinace.
A zejména pokud jste si po příchodu domů umyli ruce, tak prakticky není cesta, jak nejmladšího nakazit.
sestřičku i matku bych předně zdupala na tři doby..s neštovicemi se v čekárně nečeká..!!!
jinak myslím že možnost moc není..
i kdyby ano, v roce už to není tak hrozné, ale byla by pak možnost že to chytí i dvakrát, protože takto brzo to může mít opravu i tak malý průběh že se nevytvoří dost protilátek a nemoc se později opakuje..
ale moc bych se nestrachovala.., spíš bych sondovala jak to má dr s infekčními nemoci jestli to je u ní běžné tento postup ![]()
@smurfka píše:
sestřičku i matku bych předně zdupala na tři doby..s neštovicemi se v čekárně nečeká..!!!
jinak myslím že možnost moc není..
i kdyby ano, v roce už to není tak hrozné, ale byla by pak možnost že to chytí i dvakrát, protože takto brzo to může mít opravu i tak malý průběh že se nevytvoří dost protilátek a nemoc se později opakuje..
ale moc bych se nestrachovala.., spíš bych sondovala jak to má dr s infekčními nemoci jestli to je u ní běžné tento postup
A ta matka za to může jak? Já se třeba k lékaři musím objednávat a vždy řeknu důvod. On mě objedná na určitý čas a není můj problém, kdo je zrovna v čekárně i když jdu v podstatě hned dle času. (ano, může mi být lidský hloupé, že sedí v čekárně zrovna mamina s miminem) Konkrétně neštovice jsem rovnou hlásila, že to jsou určitě ony. Teď měl zástup, volala jsem tam, že má dcera již 3 dny od 39 do 40,5, že chci přijít, kdy mám přijít, řekla kdykoli dopoledne a čekala jsem s holkou v tomhle stavu víc jak hodinu v plné čekárně. Naopak jsem byla nakrklá, že v takovém stavu dítete tam takhle dlouho čekám. Holka ležela na mě, chvílema brečela…všechny ostatní děcka lítaly, hrály si a občas zakašlaly…sestra nás moc dobře viděla. Udělat mi tam ještě nějaká matka výstup, tak chytnu regulérní hysterák, páč jsme k němu měla blízko…
@anupati tak snad matka pozná že má děcko neštovice. s tímto volám a objednávám se a klepu hned jak dorazím. U nás teda tyto případy cedí v předčekárně a sestra je bere jiným vchodem..ale jako matka s dítětem s neštovicemi bych prostě v čekárně neseděla..přijdu, zaklepu, a když mě nevezme hned, řeknu že čekám mimo čekárnu plnou dětí..
@anupati tak pokud má děcko teploty a není jasné že to je to infekční na první dobrou tak to je jiná../ ano múže to být šestá nemoc, což je taky infekční, ale pokud má zatím teplotu a ne vyrážky tak to ta matka nemůže vědět a tomu rozumím..
holky, děkuji za uklidnění, ruce jsme si samozřejmě hned umyli, oblečení letělo do pračky. Tak budu doufat, že se nic nestane…Ještě k té bezohlednosti, neštovice jsme tam už nedávno zažili, v čekárně seděla jen maminka, tatínek byl s dítětem v autě, takže to jde řešit. Tady seděli v čekárně celá rodina - máma, táta a kluk, mimochodem kluk tam stihl ocumlat dost erárních hraček. Sestra je podle mého taky mohla vzít přednostně, v zájmu všech, zvlášť když se tam ten kluk ještě pozvracel doprostřed čekárny a nebylo to jak uklidit.
Zmínila jsem to u doktorky a ta mi „vysvětlila“ že „neví proč, ale ty izolační místnosti už nejsou povinné“…takže asi tak.
Přišlo mi to sobecké ze strany té matky, že ani nikomu nic neřekla a byl tam i novorozenec, tak i ze strany sestry, že to nijak neřešila.
@smurfka že má to dítě neštoovice jsem poznala i já v čekárně.
@smurfka píše:
@anupati tak snad matka pozná že má děcko neštovice. s tímto volám a objednávám se a klepu hned jak dorazím. U nás teda tyto případy cedí v předčekárně a sestra je bere jiným vchodem..ale jako matka s dítětem s neštovicemi bych prostě v čekárně neseděla..přijdu, zaklepu, a když mě nevezme hned, řeknu že čekám mimo čekárnu plnou dětí..
U nás není stavební oddělení, venku fakt čekat nebudu a jak jsem psala, neštovice jsem hlásila už při objednávání. Takže pokud mi doktor řekne přijďte tehdy a tehdy, tak přijdu a neřeším, kdo je v čekárně. je to záležitost doktora, koho kam objedná.
Jediné, co můžu řešit, jestli budu chodit k doktorovi, který nemá dvě čekárny. Infekční a běžnou. Pokud to akceptuju, tak mi uniká logika došlapovat si na matku…
@smurfka píše:
tady mohl otec klidně s klukem zůstat venku nebo v autě. jako jasně jim už o nic nejde, ale přišlo mi to od nich strašně sobecké.
@anupati píše:
U nás není stavební oddělení, venku fakt čekat nebudu a jak jsem psala, neštovice jsem hlásila už při objednávání. Takže pokud mi doktor řekne přijďte tehdy a tehdy, tak přijdu a neřeším, kdo je v čekárně. je to záležitost doktora, koho kam objedná.
Jediné, co můžu řešit, jestli budu chodit k doktorovi, který nemá dvě čekárny. Infekční a běžnou. Pokud to akceptuju, tak mi uniká logika došlapovat si na matku…
hmmm a ostatní v čekárně bys upozornila, co jim hrozí?
Příspěvek upraven 01.04.19 v 13:00
Jo a obecně je tohle důvod, proč nechodím k doktorovi při banálních kašlech apod. Páč si nemímím domů dotáhnout daleko horšího bacila ![]()
@anupati píše:
Jo a obecně je tohle důvod, proč nechodím k doktorovi při banálních kašlech apod. Páč si nemímím domů dotáhnout daleko horšího bacila
bezva, a co měla dělat ta matka s novorozencem, který tam už čekal na prevenci, protože dneska ordinačky pro nemocné přetáhli až do ordinaček pro objednané? tu bys tam nechala v klidu posedět s miminkem ani bys ji neupozornila?
@edding400 píše:
hmmm a ostatní čekárně bys upozornila, co jim hrozí?
Ne, jako co. Myslíš, že neštovice jsou přenosné jen pobytem v jedné mísnosti? Jako nenechala bych tam dítě cucat hračky, seděla bych bokem atd. Ano, pokud bych tam měla celou rodinu, tak bych zvolila variantu, že s ním někdo počká v autě… Ale že mě sestra nevezme, i když jí to nahlásím, tak jako co? Mám každému nově příchozímu říkat, co nám je? Já taky nevím, s čím jsou tam ostatní. Nějak s tím bohužel počítám, že mají důvbod jít k lékaři…
Daleko víc mě tahle bezohlednost štve ve školkách, kde matky dávají běžně dítě, i když ví, že je infekční…loni tam bylo několik dětí s mírnějším půběhem ruka-noha-ústa. Průjmy a zvracení jsou kapitola sama o sobě…řešily jsme to na x schůzích rodičů..a nic…tak to mě osobně vadí daleko víc.