Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše: Více
Tak bych taky trošku přihlídla ke jménu syna. Aby to nebyl Pepík a Noemi.
U nás nějaké řeči byly taky, protože syn má netradiční jméno a dcera celkem taky. A třeba kecy, že proč nemůžeme dát normální české jméno a jsme jak cigáni 😂. Přitom ty jména nejsou tak výrazné, ale já měla u zadele kdo si co říká. Měla jsem seznam jmen vybraných snad už od 15ti a prostě jsem si z něj vybrala a ostatní ať si myslí co chcou 😂. Moje dítě a já nebudu dávat jméno takové aby byla spokojená rodina a já ne 😂
Já nám ráda jména s R, Aurora se mi docela líbí, asociovat s křižníkem si to bude čím dál tím míň lidí a je to prostě Jitřenka. Líbilo by se mi i Amber. Nebo Miriam, Marika, klidně i v holandské variantě Mariken.
@Lojzísek @884135 Ne Aurora není hrozné ani příšerné jméno. Jen vám se nelíbí.
Mě se taky nelíbí Antonie, ale neřekla bych nikdy, že je hnusné. Vám se líbí. Každý máme jiný vkus a takhle psát o něčím vybraném jménu mi přijde trochu moc. ![]()
Zakladatelko vyber si jméno, které se líbí hlavně vám s mužem. Taky jsem se tu jednou ptala na názor a neměla jsem to dělat. Téměř všichni se mi tu taky skoro vysmáli a byli až sprostí a nakonec jsem tak svou holčičku pojmenovala a jsem opravdu šťastná a hodí se to k ní suprově. ![]()
Jasmína nebo Rozálie asi v pohodě, nad zbytkem se mi kroutí nehty (zároveň je mi ale upřímně jedno, jak kdo pojmenuje své vlastní ratolesti). Ono jedna věc je vlastní potřeba kreativně se vyjádřit při výběru jména, druhá věc je skutečnost, že s tím ten člověk pak bude desítky let žít.
PS: Píšu tohle jako někdo sice s tradičním českým křestním jménem, ale dost netypickým příjmením - obtěžuje mě to celý život, mám s tím problémy třeba na úřadech, u lékaře a podobně, zkrátka kamkoliv přijdu, tam musím písmenko po písmenku diktovat své příjmení a stejně ho většinou uvedou špatně, především, když jej někomu sděluju po telefonu. A nejsem z rodiny jediná, už to kdysi zvrtali i na matrice - původně to naše příjmení znělo dokonce ještě i jinak, ale matrikářka nezapsala háček, takže jsme úplný unikát… Jsou to zbytečné problémy. Pokud tedy můžu vlastnímu potomku ulehčit život, vyberu tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
@janickaIII píše: Více
A to je jedno. Vždyť je to hezká historka k povídání.
Karadce pořád slibovali kluka, že je to tutovka. Tak jméno pro holku ani nepsali. No a bum. Holka
rozhodla tím půlku sálu včetně tatínka, který si nebyl jistý jestli hlásí zpravne jméno.
@plesata_katastrofa píše: Více
Ines mají známí. Krásné jméno ![]()
A k tomu sdělování jména až po porodu. K našim jménům měla moje máma kecy i dlouho po porodu. U jedné dcery prý po porodu prohlásila (ne přede mnou, ale před mým bratrem): “To jméno vybrali špatně. Kvůli tomu bude ta holka nemocná.” Dověděla jsem se to až v jejích 8 letech a přeběhl mi mráz po zádech, protože dcera to se zdravím skutečně vůbec nemá lehké. I brácha, racionálně smýšlející člověk, z toho má husinu. Kritizovala teda dlouho i jméno mladší dcery, ale ne tímto stylem.
@Janča6 píše: Více
Takovou velkou kritiku jsme nezaznamenali ale…
Jedna bývalá spolužačka měla toto: Ježíš, takový starý jméno, co jste jí to udělali vždyť se jí budou všichni smát.
Vtip je v tom, že její dcera má jméno ze stejného soudku a s ještě hlubším historickým kořenem. Ale pravda mnohem, mnohem využívanější. Hlavně za první Republiky
. ![]()
Známá vždycky když řekla, jméno naší dcery v základním tvaru tak ho řekla hodně důrazně. Až tam byl malinký náznak výsměchu. Jen malinký. No, a teď má vnoučata se jmény, která nejsou běžná. A taky se o nich moc nezmiňuje.
S Aurorou se teď roztrhl pytel. U tohoto jména bych se bála, že se sejdou ve třídě dvě, tři. Jasmína byla populární jednu dobu, ale už od toho docela opadlo. Lilibeth mi nesedí, to už bych volila primo Alžbětu nebo Elizabeth. Alžbětu jsem ve školce nezažila, za několik let praxe, ani jednu.
Tahle “netradiční” jména se v poslední době stávají docela tradiční, takže se ve školce třeba sešly Amálie s Amélií, 2× Mia, Auroru jsem měla taky ve třídě, Aurelie, Timea.. ale byla tam i Anežka, Eliška (to je populární stále)
A co třeba Beata? Zara je taky super jméno. Anastázie?
Každý má jiný vkus, ale pokud se zakladatelka chce vyhnout tomu, aby jich bylo ve třídě více, tak bych volila z jiného soudku. Někde jsem viděla kolik dětí s jakým jménem se v nějaké porodnici narodilo a Aurora tam byla rovnou 3×. Opravdu se stává teď velmi populární.
Existuje kniha se jmény, asi bych do ni koukla a vybírala netradiční jméno, ale úplně jiné. Rodina si může myslet co chce.
Já taky poslouchala, že si to ještě rozmyslim a dám jméno po tatínkovi - ne nedala. Dala jsem klasické jméno, jen méně používané. Nesnáším totiž, když se děti jmenuji po svých rodičích, je v tom pak zmatek anebo se ten mladší i v dospělosti oslovuje zdrobnělinou, což mi vadí.
@schnulla píše: Více
Proč? Absolutní většinu života je nikdo nebude porovnávat.
@Anonymní píše: Více
Jenže já jsem ještě z generace, kdy nás nutili tu Auroru (loď), na počest jejího výstřelu, každoročně stříhat a lepit ve škole z novin. ![]()
@rozand píše: Více
Souhlasím, jména by měla být taková, která se rodičům líbí a ideálně aby kvůli nim děti netrpěly nějakými komplexy. Takže bych se vyhnula jménům typů Božena a Esmeralda.
Za mě je Pepík i Noemi v tomto smyslu v pohodě. Ale je fakt, že občas by se nad tím lidi pozastavili. I u nás se často diví, že první dvě dcery mají moderní jména a druhé dvě masovky v 70. letech, dnes skoro nedávaná.
A v příbuzenstvu máme sestry Štěpánku a Ellen. Upřímně, já být Štěpánkou, tak bych mladší sestře záviděla jméno.
Pepa a Noemi je úlet. Každé jméno jiného soudku. Jak pěst na oko. Bych si řekla, že rodiče mají rozdvojenou osobnost.
@odule tak to byl první argument proti jménům. Když byla ještě ve výběru Aurora, že ji budou říkat Rouro. Lilibeth, že se nebude umět napsat a hláskovat. Jasmína, že zase všichni budou myslet, že je nějaká turkyně a tak dále. A takhle to bylo s každým jménem
No já pod vlivem hormonů paniky, že co to chci svýmu dítěti udělat. A vražedná kombinace je tohle rytí okolí a moje nerozhodnost, já dokážu i při výběru aviváže strávit 15 minut