Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Za me jedine strasne Lilibeth, protoze je to zdrobnelina Elisabeth a znam jenom jedny rodice, co tohle jmeno diteti dali, a odjakziva mi to prislo jako lezeni do mist, kam slunce nesviti, anglicke kralovne
Ze byla Aurora kriznik je sice fakt, ale kdo si na to dneska vzpomene
A Jasmina se mne osobne nelibi, zni mi to nejak divne, ale znama Jasminku ma a je to v pohode jmeno.
@Afrikana píše: Více
Přesně, dávat zdrobnělé podoby jmen, a ještě v cizí „módní“ verzi… Ne.
@Sára2020 píše: Více
Klídek ![]()
Kdyby mi přijela kámoška ukázat malou Aurorku, udělám „budliky“ a držím zobák. To už je jméno dítěte. My se tu ale vyjadřujeme k tipům, jménům, ne dítěti.
A jo, chápu mít vysněné jméno, to je ale úplně jiný případ. Já to svoje taky dala.
@Kelsey1 píše: Více
Těžko říct, já moc nechápu, když je ladění jmen sourozenců jedním kritériem výběru. Život si budou žít svůj, v drtivé většině tuto informaci okolí dospělého člověka nezná nebo je mu naprosto šumák.
Naše jména, řekla bych, se k sobě docela hodí, ale taky nemusela. Já vybírala pro dceru, jménem pro syna jsem pověřila manžela připravená zasáhnout, kdyby to byl nějaký totální úlet od mého vkusu.
@mokkk píše: Více
Zeptej se dnes nekoho kolem 25, nejspis nebudou mit tucha
Spis slyseli o Aurora borealis ![]()
@Janča6 píše: Více
Ale pokud si to dobre pamatuju, dala jsi detem bezna jmena, ktera se davala casto pred nekolika desitkami let, takze jmenovkyn jsou spousty a nemocne ve vetsine urcite nejsou, tvoje mama to jen tak plivla a shodou okolnosti se trefila. Kdyby se „kletba“ nenaplnila, davno by se na nejake hloupe reci zapomnelo.
@Kelsey1 píše: Více
Taky si myslim že by měla jmena sourozenců ladit. Ne aby byla mutně stejná (Tobiáš, Tadeáš) nebo nutně stejně dlouhá a na stejné pismeno (Josef, Jonáš), ale aby nebylo každé z jiného ranku. Treba sestry aby nebyly Božena a Isabela a nebo kluci Mathyas a Vaclav. To je prostě divný.
@Afrikana píše: Více
Však v Českych zemich se staleti lezlo do zadku králům taky teda, pedle tohohle názoru
s Vaškama.
@Anna766 píše: Více
Jenže je to divný max. pár let, než děti vyrostou. Otázka taky je, komu je to divný. Dnešní děti vnímají jména úplně jinak, jsou zvyklé na extra tradici i úplnou exotiku. V dospělosti je to každému buřt. I moje nej kámošky by daly sotva dohromady jména mých sourozenců..
Sestry Božena a Isabela budou divné vždy. Člověk si zvykne samozřejmě. Tu Boženu si najde co možná nejhezčí oslovení. Ale je to podivné od rodičů.
Příspěvek upraven 09.02.26 v 10:26
@Lojzísek píše: Více
Je to divný i v rodině. Protože kdyby mi dali rodiče jmeno Růžena a sestře třeba Isabela, tak budu celý život přemýšlet proč mě tak potrestali, proč mě nechtěli. ![]()
Mám kamarádku, teď změnim jmena na podobné typy, ta kamaradka se jmenuje po mámě dejme tomu Jarmila a mà sestry Reginu a Moniku. Má s tim problem, proč sestry mají hezká a na tu dobu moderni jmena a jí šouply staré jméno po mámě a nedali si s tím práci.
@Gerbera001 píše: Více
Zrovna tato dcera má jméno, jehož četnost u narozených dětí až v roce 2007 překročila stovku za rok, nikdy se nedostala přes 350. To jiné dcery mají jména, která se před několika desítkami let dávala s četností přes 3000 a přes 5000 ročně. A skutečně si všímám, že často se nějaká nemocná holčička jmenuje Elena. Jména ostatních dcer se podle mě u nemocných dětí tak často nevyskytují, a to jsou v populaci mnohem víc zastoupená. Ale nejspíš je to náhoda, třeba si toho jen víc všímám.
A ano, kdyby byla dcera zdravá, tak bych se o té „kletbě“ ani nedověděla a bratr by na ni pravděpodobně zapomněl. Nicméně není hezké takto mluvit o narozených dětech.
@Anna766 píše: Více
Jak píšeš, jeden ze sourozenců může mít nějaké tradiční rodinné jméno po matce, po babičce… Mně to prostě divné nepřijde. Naopak jsem zažila situaci, kdy se dívenka cítila ukřivděná, že má jméno po mámě její sestra. A bylo to podobné - starší a moderní jméno.
Celkově si myslím, že to moc prožíváme. Sžití jména s jeho nositelem je hodně individuální, těžko říct, jestli naše děti náš výběr ocení.-D