Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě se třeba líbí jmena, vedle té Miriam, Maya a Freya. Obojí v Česku povolená.
Já mám teda problém vybrat jméno pro syna, pro děvče bych vybírala hned, těch jmen je tolik krásných! Ale k dotazu…
Taky jsem příznivce atypičtějčích jmen. Třeba teda konkrétně Aurora mi přišla donedávna úplný úlet, ale teď znám čtyři (!!!) novorozené Aurory. Přísahám. Jméno samo o sobě mi přijde určitě netradiční, ale vlastně teda musím říct, že časem se mi začalo docela líbit, zkráceniny a zdrobněliny má moc pěkné. I když já bych ho své dceři asi upřímně nedala. A zaujala mě místo toho tady již zmiňovaná a podobná Aurelie.
A ta ostatní jména… Jasmína mi tedy jako jméno pro dospělou ženu přijde nějaké divné (pardon
) a ta další mě také moc neoslovují.
Ale chápu tlak a mrzutost, já mám také brzy termín a jméno pro syna nejsem schopná vybrat.
Asi bych zkoušela ještě znovu a znovu procházet seznam, možná i nějaký méně komplexní, říkat si jméno nahlas (to pomáhá mně) a přinejhorším se dá po porodu změnit, kdyby se k dcerce nehodilo.
Přeju každopádně šťastný výběr, ať se líbí do budoucna hlavně dceři, ale i vám!
@Anonymní píše: Více
Dvě je ještě zlatý, my měli na základce ve třídě 3 Terezy a na gymplu 4 Báry.
@Markéta188 Arianku máme taky
manželova neteř, měla být původně Adrianka, tatínek se v nervech přepsal a už to tak nechali, že se jim to líbí ![]()
@Azaliah Děkuju, no my už máme naštěstí klučičí za sebou, ale syn se jmenuje po tátovi, takže to byla brnkačka
právě jsem zrovna před chvílí narazila na instaci, že Aurora je trendující jméno pro letošek, tak uvidíme kolik jich bude na konci roku
Je to za mě prostě hezké jméno.
@Markéta188 taky jsem hned říkala 😀 já nevím. Asi si necháme top 3 jména a poprosím porodní asistentku ať jedno vybere, nebo si zatočíme kolem štěstí, nebo nevím. Problém je prostě asi v tom výběru obrovském, člověk by si vybral dost, ale pak prostě zvolit jen to jedno
a tím, že se mi líbí spíš cizí jména, tak okamžitě každý kritiku, že proč nedáme české, proč musíme být nějací „jiní“. Noo, až na to, že nevybirám kvůli jinakosti, ale co mi vnitřně sedí ![]()
Auroru jsme měli ve školce. Říkali jí v základním tvaru jména. Rodina byla z ruska. Nikdo se nad jménem nepodivoval. Stejně tak nad dalšími "zvlastnimi " jmény. Ale dnes uz naštěstí neni třída plná Terezek a Janicek.
Dejte jméno jake chcete. Mě se třeba líbí Timea a Karin. Lilibeth bych nedala, ale mám tahle jména „lili“ asociovana s lehkymi devami.
Tak dej prostě to, co chceš ty.
Nepodléhej nátlaku okolí! Budeš pak litovat.
Líbí se ti Aurora? Tak dej Auroru. Za mě je super a ikdyby si dala cokoliv jiného, tak každý, kdo bude chtít si vždy něco najde.
Buď je to často dávané, nebo je to naopak výstřelek…, nehodí se k příjmení, je moc tvrdé, nebo dlouhé.
Kašli na to. Aurora je fajn ![]()
Mně se třeba líbila Olívie a Theodora, je to ale pár let zpět a neodvážila jsem se je dát. Teď mám 2 dcery a mají klasická dávaná jména a volila bych jinak.
Jak se může tatínek ve stresu upsat? Nechápu.
papíry k porodu dávají domu k vyplnění při první kontrole v porodnici. To byl tatínek ve stresu celý měsíc a maminka v komatu? Mě papíry kontrolovala PA ještě před porodním sálem a ptala se na napsaná jména, zda to souhlasí.
@Markéta188 píše: Více
Olívie je hezké jméno v základním tvaru. Ale zkráceniny? Olivka? Oliva?
@schnulla přesně jste to trefila, jedné se říká Mel/Melčo a menší Melinko