Neúspěšné třetí státnice
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ja bych se asi ubirala jinym smerem, nez tim travit cele roky znovu s nejistym vysledkem.
A dotazy bych smerovala primo na studijni oddeleni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@truelly píše:
@Pears206 ale na druhou stranu ona prošla přijímačky, fakt tam neberou každého, kdo si řekne…a čtyřmi lety studia ještě v covidové době. Když na to tak nemá, měli ji vyhodit v prváku a ne teď. Mám kamarádku, kterou svého času vyhodili během čtvrťáku v Brně na pajdě. Měla němčinu a zeměpis. Skvělá a chytrá holka. Hlásilo se 80 lidí a brali 5. Je to dvacet let zpět. Takže jo, byla dobrá a ještě navíc po gymplu a roční jazykové se všeobecnou stanicí, když vůbec šla k přijímacím zkouškám!!! A stejně načte němčině pohořela, nedala jednu zkoušku. Nepochopím
Na toto mám trochu jiný názor. Dnes je kreditový systém poměrně benevolentní, student si může převést hodně předmětů na příští rok a každý může prodloužit studium o dva semestry navíc bezplatně.
Pro splnění je potřeba prokázat aspoň základní znalosti ve všech stanovených předmětech, pokud člověk vyhoří i potřetí u jedné zkoušky a je jedno, jestli jen uzavírá předmět nebo SZZ, tak na to prostě nemá.
Už tak má společnost více VŠ vzdělaných lidí než by potřebovala a to síto musí být. Nejen přijímačky nebo první dva semestry, ale v průběhu celého studia.
Na druhou stranu, VŠ snad není jediná životního úspěchu a pokud je člověk šikovný v nějaké oblasti, uplatnění si najde. Pokud měla NJ na dobré úrovni ale nedostatečné pro učitelství, určitě se uplatnila jinde.
Pokud chtěla učit němčinu, tu stanovenou úroveň prokázat musí, i když všechny zkoušky jinak má.
Dvacet let zpět byla trochu jiná situace, nevím, jestli už byly někde kredity, ale nebyla taková benevolentnost co se týče rozložení zkoušek, omluvení neúčasti na přednáškách, bylo více předmětů, které když se nesplní ten určitý rok, tak student letí. Teď postupně jednotlivé obory tyto předměty zúžují až ruší.
Vidím ale i jistou výhodu. Svět není černobílý. Hodně oblastí teď požaduje VŠ vzdělání na pozicích, kde to ještě před 10 /15 lety nutné nebylo. Taky jsem čerstvě po maturitě nastoupila na pozici, na kterou bych dnes potřebovala VŠ(nebo aspoň VOŠ=. Tím, že je systém benevolentnější k rozložení studia a více pokusů na zkoušky, se k těmto konkrétním oborům mohou dostat lidé, kteří se na to opravdu hodí složením své osobnosti, ale VŠ „po staru“ by nemuseli zvládnout. Příklad pro představu-sociální služby nebo i jiné pomáhající profese. Tam musí mít člověk třeba na pozici sociálního pracovníka nějaké vlastnosti osobnost, aby v tom mohl působit, nejen vyšší vzdělání(zákon umožňuje vykonávat tuto pozici nejníže s VOŠ). Takže ne všude je zájem ty podmínky studia zpřísňovat. Těm nejlepším akademikům často chybí empatie a lidskost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Předpokládám, že jde o samostatné bakalářské nebo navazující magisterské studium, tedy maximálně o tříleté studium.
Měl jsem spolužáka, který musel skončit ve třetím ročníku kvůli nesplněným laboratorním cvičením. Po roční pracovní přestávce nastoupil znovu do prváku a po dalších pěti letech studia už v pohodě získal magistra.
Předpokládám, že filologie není těžší než chemie. Šel bych do toho znovu. Pokud je situace na UPOL nepříznivá, vybral bych si jinou školu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dnešní systém studia komentovat nebudu, neb mu moc nerozumím. Ale nechat studenty studovat x let, a pak je vylít od státnice mi přijde jako pěkná prasárna. To v dřívějších dobách nebylo. Neschopní byli vyhozeni v prváku nebo maximálně druháku. Kdo prošel, tak už dostudoval. A že to dřív bylo síto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@divine woman píše:
Dnešní systém studia komentovat nebudu, neb mu moc nerozumím. Ale nechat studenty studovat x let, a pak je vylít od státnice mi přijde jako pěkná prasárna. To v dřívějších dobách nebylo. Neschopní byli vyhozeni v prváku nebo maximálně druháku. Kdo prošel, tak už dostudoval. A že to dřív bylo síto.
A jak to chceš udělat, když je hodně oborů kombi formou a vyučující toho dotyčného vidí dvakrát za semestr jeden den?
To, co popisuješ, funguje u denní formy, ale dálkové studenty u státnic dusí, že rozumí souvstažnostem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 evidentně dusí i denní studenty. Já jsem si to taky užila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 Idealizujes si to, i v minulosti se rocniky rozkladaly, zkousky posouvaly apod. Doporucuji rozhovor s profesorem Vecerkou (vynikajici paleoslavista), jak vypadala vyuka behem jeho doby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 píše:
A jak to chceš udělat, když je hodně oborů kombi formou a vyučující toho dotyčného vidí dvakrát za semestr jeden den?
To, co popisuješ, funguje u denní formy, ale dálkové studenty u státnic dusí, že rozumí souvstažnostem.
Nevim, proc si myslis, a psala jsi to uz nekolikrat, ze na kombi studenty dusi. Neni to univerzalni pravda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@truelly píše:
@Pears206 evidentně dusí i denní studenty. Já jsem si to taky užila
Na bohemistice na MU nektere komise taky studenty pekne podusily. Pred par lety jeden student to krasne zobrazil v tomto videu https://youtu.be/C4QvEyDYL4s ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Na bohemistice na MU nektere komise taky studenty pekne podusily. Pred par lety jeden student to krasne zobrazil v tomto videu https://youtu.be/C4QvEyDYL4s
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@divine woman píše:
U nás bylo síto až do státnic (jsem 35 let po škole).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit