Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Milé maminky,
pokud si nevíte rady se stravováním dětí do tří let, můžete se poradit také s odborníky v místní poradně . ![]()
tým eMimino.cz
@misa5504 píše:
Zdravím,
maminy máte někdo radu jak naučit mimčo(6 týdnů) na nějaký režim při kojení? Kojíme více méně pořád, vždycky u toho usne a za půl hod znobva, musím u prsa pořád pobízet, přitom mlíka mám dost. Už jsem z toho fakt ko a říkám si, jak bynám s UM bylo dobře. Je to fakt na palici, nejsem schopna se ani v klidu najíst. Zkoušela jsem mu dát napít až po třech hodinách, ale byl úplně nepříčetný. Jinak prospívá, čůrá až až. Chtěla bych nastavit režim co 3 přes den a co 4 v noci.Takhle s kojením bojujem už od porodu a já furt čekám, kdy se naučí pít za 15 minut plnou dávku a bude chvilku klid
Kojení fakt není o tom, jak to chceš ty, ale jak to potřebuje dítě. Kojené dítě, co vydrží 3 hodiny znám asi jen s těhu/mami-mimi příruček, v reálu to moc nefunguje (a ty, co kojily podle hodin po třech hodinách obvykle do dvou měsíců končí z důvodu „málo mléka/moje mlíčko nestačí/mám slabé mléko“.
Mě jedlo dítě po 2 hodinách do 10 měsíců a to už byl 4 měsíce na příkrmech. Pokud máš jedno dítě a celý den strávíš kojením, tak Ti v podstatě nemá doma kdo udělat bordel, zasvinit nádobí apod.. Prádlo do pračky/pověsit-hodit do sušičky zvládneš dát v tom mezidobí mezi kojením. Chlap zvládne o víkendu vyluxovat a vytřít. Okna a prach chvilku počkají. ![]()
Jinak jsi si jistá, že má po té půlhodině opravdu hlad a není nespokojený z jiného důvodu (prdy, potřeba sát nebo prostě být u tebe)?
@Svistice přesně tak.
Podle mě je v šesti týdnech prostě v růstovém spurtu a to určitě ani UM nevyřeší. Akorát se s tím bude člověk co hodinu chystat a beztak pak zbytky lit do kanálu. Já se s kojením taky dlouho prala. Mlika bylo vždycky dost, ale co hodinu kojení mě taky už pak prudilo, tak jsem si chtěla vypomoci Sunarem a po pár dávkách jsem od toho hned upustila a byla rychle vyléčená. Malej pije po hodině a má šest měsíců. Akorát v noci to začal natahovat az teď už dvakrát vydržel až do rána. Pak zase někdy prostě nemá čas pít, tak vydrží i dvě hodiny a když není čas a někde cestujeme, vydrží i tři hodiny. Nemá to vůbec pravidelné ale už jsem si dávno zvykla, protože to je pořád něco. Chce to opravdu vydržet a překonat to (samozřejmě né za každou cenu). Vždyť to kojení není na věčné časy a co může být pohodlnějšího, než v případě potřeby vytáhnout prso. Správná dávka i teplota a zbytky nezůstávají. Přeji pavné nervy a držím palce, ať se to brzy zlepší ![]()
@misa5504 je zcela normální, že tvé dítě pije tak, jak pije. rozhodně bych nepřecházela na um, vidím to jako nesmyslné. já jsem malou kojila až do pul roku co hodinu, do ukončení 6ti nedělí po pul hodinách. ted je jí rok a kojim, jak si řekne, tak po 2-3 hodinách. Na domácí práce se vykašli, ted jsi krátce po 6 nedělí, ty nemáš co doma kmitat, ale ležet s miminkem v posteli a kojit, kojit, kojit… obědy se dají objednat, dovezou je až k nosu a manžel holt trochu toho bordýlku doma přežije. jen to nevzdávej, měla jsme to podobně, fakt to byly nervy, ale jsme ráda, že jsem se nenechala zlomit a kojím doted. ještě zkus nechat zkontrolovat přisátí, příp. zapracuj na zvýšení toku mléka, pokud máš pocit, že ti pláče hlady.
Tak se nám docela daří, asi jsem na to přišla. Vypadá to, že má malý reflux, takže vypije trošku, když je toho víc jde to hned ven. tak jsem koupila nutriton, máte někdo zkušenost s podáváním? Návod chápu, ale podávat v průběhu kojení, to mám jako dělat novou dávku? Když tam píšou nechcte max 4 minuty odstát? Máte někdo zkušenost?
@misa5504 píše:
Tak se nám docela daří, asi jsem na to přišla. Vypadá to, že má malý reflux, takže vypije trošku, když je toho víc jde to hned ven. tak jsem koupila nutriton, máte někdo zkušenost s podáváním? Návod chápu, ale podávat v průběhu kojení, to mám jako dělat novou dávku? Když tam píšou nechcte max 4 minuty odstát? Máte někdo zkušenost?
podavala jsem synovi pred kojenim. Udelala a hned dala, tak aby to houstlo az v brisku.
@misa5504 take vzhledem k refluxu, kdyz kojim na fotbalistu, vypodlozim polstar jeste malym polstarem, tak aby dite bylo ve sklonu - hlavy vys, nez zaludek. Neprebaluji hned po kojeni a pri prebalovany vzdy se snazim nezvedat nohy az nad hlavu, aby se nevracel obsah zaludku.