Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte z čeho je takovéto neustále škrábání v krku… není to při nachlazení, bolení v krku, průdušky. Je to spíše zděděné (vím že to dělala babička, teta, atd.). Furt musím pokašlávat, vrčet, chrčet abych uvolnila takový tlak, hlen (?), v krku. Je mi to nepříjemné, protože si toho všimlo i okolí, že neustále vrčím a snažím se to dostat ven. u doktora jsem s tím nikdy nebyla, nějak jsem to vždy přehlížela a možná si myslela že jeto z kouření, ale teď už delší dobu nekouřím a možná je to ještě horší.
Ahoj, sice nevím, čím to je, ale zkus si koupit Vincentku sprej a šplíchat do krku, mě to moc pomohlo a už s tím problém nemám
![]()
Nemůžeš mít v krku čepy? Třeba jsou dál a nejdou vidět. Taky jsem to tak měla ![]()
Tohle škrábání už mám strašně dlouho, roky… čepy nevím co jsou. Je to jako kdybych měla něco v krku, někdy pomůže teplá voda, nebo větrový bonbon, ale jinak nevím co s tím.
@Tučnič Já to taky mám už dlouho… Mrkni se do krku, ale hóóódně pořádně, jestli tam neuvidíš takový flíčky. Jsou bílé i nažloutlé. Klidně si tam posviť baterkou. Zní to divně, ale zkus to ![]()
Hmmm, tak to je těžký. Na ORL mi předepsala něco na kloktání, ale to vůbec nepomáhalo
. Byla tady o tom už nějaká diskuze, tak ti hodím odkaz ![]()
Tak jsem se nakonec podívala do krku, na těch kulatých mandlích není nic vidět, ale uprostřed až v zadu je „Něco“ a na tom mám nějakou velkou bílou skvrnu, bouličku. Ale skoro to ani není vidět natož se k tomu dostat. Ale furt mě pálí v krku, už několik dní, až moc hodně. Četla jsem nějaké diskuze na netu, ale já jím zdravě, a nezdá se mi že by mě smrdělo z pusy… teda asi se budu muset zeptat doma… ![]()
Já to mám od doby, co jsem měla streptokoka
. Už je to 8 let
.
S krkem mám bohatou zkušenost. Léta jsem měla lokální záněty (čepy), léčby bez efektu. Až mně na krčním doktorka výrazně doporučila nechat odstranit mandle (nechci strašit). Mandle nemám a mám pokoj.
Nikdy jsem to neřešila a až teď v 36 letech jsem zjistila že existují nějaké čepy…
a to je asi i dědičné, protože to měla babička a teta taky, ale nikdy jsme o tom nemluvili… já si to ale určitě nevymáčknu, je to až úúúúplně vzadu. Takže je lepší teda zajít na ORL??? a taky ale nikdy jsem neměla nic bílého v puse, co bych vykašlala. Když tak někdy vychrchlám takový nazelenalý kus něčeho. Ale to jsem právě myslela, že je to z průdušek po kouření… teď už nekouřím..
Chodila jsem na „vymáčknutí“ na ORL. Děsný zážitek vzhledem k tomu, že jsem měla čepy shora až hodně dolů v krku. Sama jsem to dokázala vymačkat jen nahoře, a to ještě špatně.
Jak to vse dopadlo? ![]()
@Tučnič píše:
Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte z čeho je takovéto neustále škrábání v krku… není to při nachlazení, bolení v krku, průdušky. Je to spíše zděděné (vím že to dělala babička, teta, atd.). Furt musím pokašlávat, vrčet, chrčet abych uvolnila takový tlak, hlen (?), v krku. Je mi to nepříjemné, protože si toho všimlo i okolí, že neustále vrčím a snažím se to dostat ven. u doktora jsem s tím nikdy nebyla, nějak jsem to vždy přehlížela a možná si myslela že jeto z kouření, ale teď už delší dobu nekouřím a možná je to ještě horší.
Obnovuji diskuzi. Holky, prosím, která máte stejný problém, co dělat? Už se mi to v životě párkrát stalo. Vždy to začalo nějakou virózou. Tu už nemám. Na alergii beru léky a škrábe mě v krku pořád. A covid také nemám. Co to je? Pořád mě škrábe v krku, už se asi zblázním. Za každou radu budu vděčná.