Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, potřebuji poradit, už nevím kudykam…Mám 10ti měsíční dceru a poslední dva měsíce jsou jako očistec…Dcera se budí i 30× za noc, nemá hlad ani žízeň, prostě se jen s pláčem vzbudí, vstanu, promluvím na ní a usne, za 15 minut je to ale nanovo…Nespí ani přes den, maximálně půl hodiny po obědě…A teď se k tomu přidal ještě neustálý pláč přes den, vstáváme kolem pátý hodiny a od té doby jen a jen brečí, uklidní se většinou tak na 5,10 minut a jede nanovo…Nepomáhá chování, ani když si k ní sednu a hrajeme si…jenom samý pláč…sama se vůbec nezabaví, i když leze, hračky jí nezajímají…už nevím, co s ní mám dělat…byla jsem u doktorky, ale fyzicky je naprosto v pořádku, zuby to taky nejsou…Máte s tím některá zkušenost, co třeba pomohlo a tak…Děkuji za reakce
@lettynka jak si můžeš být 100% jistá, že to nejsou zuby? Zuby prý nejvíc bolí, když se hybou v čelisti a to vůbec není vidět. Zkoušela jsi něco od bolesti, jestli by to nepomohlo?
@lettynka mám taky 10m dceru a taky se nám poslední dobou stává to co popisuješ, ale ne v takovém množství, ale třeba minulá noc byla přesně taková jak píšeš a myslím, že už jsou na nás sousedi asi pěkně naštvaní ![]()
taky jsem si myslela, že to zuby nejsou, dokonce jsme zrovna byli na 10m kontrole u doktorky a ta jí koukala do pusinky a taky se jí nezdálo, že by se něco klubalo a… asi týden po návštěvě máme obě horní jedničky, takže to zuby byly
doporučuju mít dítě v posteli a pokaždý když se chystá plakat, tak utěšovat, chodit k postýlce v noci po půl hodině je fakt očistec ikdyž se s chlapem střídáte
@Martis83 píše:
@lettynka jak si můžeš být 100% jistá, že to nejsou zuby? Zuby prý nejvíc bolí, když se hybou v čelisti a to vůbec není vidět. Zkoušela jsi něco od bolesti, jestli by to nepomohlo?
No, trvá to dva měsíce, myslim, že kdyby to byly zuby, už by se za ty dva měsíce ukázaly…Nechci do ní cpát zbytečně něco na bolest a zklidnění, když i pediatr řekne, že tohle zuby nebudou…
Tak já jsem na to úplně sama, takže žádný vstávání na střídačku…Já bych i tu noc nějak zvládla, kdyby alespoň přes den byla v pohodě, chvilku se zabavila a ne jen plakala a plakala ![]()
@lettynka u nás to pediatr taky nepoznal, já naší malé také nedávám nic na bolest, protože ten celonoční pláč není tak častý, ale kdyby to bylo intenzivní jak u Vás, tak to aspoň zkusím - paralen není žádné zlo a přijde mi jestli jí to opravdu bolí, tak jí strašně pomůžeš
když to nebude bolest a tím pádem paralen nebude mít efekt, tak už jí ho příště dávat nebudeš to je jasné
nebo nějaké homeopatikum, ale v tom se nevyznám
Taky bych to videla na zuby. Mame to ted podobne i kdyz ne v takovy mire. Zkus calgel a v noci si ji vzit k sobe. Na noc bych dala nurofen nebo neco podobneho. At je brzy lip.
Ahoj, u nás téměř to samé, teda v noci… usne, za půl hodiny pláč, někdy třeba vydrží 2-3 hod (ale takhle dlouhý úsek spánku je za celou noc vždy max. jen jeden), ale spíš vyjimečně a pak to začne. Chovat většinou nestačí, takže nakojit, to usne, přendáme, pak vypadne dudlík a zas a zas… malému je 10,5m, a čerstvě má dole první dva zoubky, už prořízlé, tak jsem doufala, že se to uklidní, ale včerejší noc opět šílená. Nic na bolest nedávám. Přes den spí 2×, min. po hodině, někdy 1,5 hod, vyjimečně 2hod, a to neřve. Přes den ho dávám ven, když je počasí, takže spí v kočáru, když je taková slota jako dnes, tak je taky v kočáru, ale na chodbě (je tam taky zima, ale ne tak hrozná jako venku).
Dcera zuby vůbec neprožívala, koukli jsme do pusy a byl nový zub, na spaní se to neprojevovalo vůbec ![]()
Snad bude brzy líp ![]()
@Jindrova25 že jo…??? přes denní spánek neřvou, tak já nevím
, naše přes den spí v postýlce, když je takový počasí a taky je v klidu
@Conulka No právě, přes den klid, odložím do kočáru, žádný drncání, nic, a odcházím. Zabrečí si až po probuzení, abych si ho vyzvedla
Ale noc je očistec… už přemýšlím, že mu na tu noc fakt dám něco na bolest… i jsem přemýšlela na UM na noc, protože byla doba, že se uklidnil jen u kojení, třeba 6×…přes den si dá tak 3-4×. Nevím, taky bych ráda univerzální radu ![]()
@lettynka No naší malé se horní jedničky klubaly přes dva měsíce ![]()
Holky a není moc divný, že naší malé vylezly jako první zuby horní jedničky a ne spodní jak všude píšou…?
Já teda radši dám Nurofen, ať se vyspí malá i my, než ji trápit bolestí.
@Martis83 no přesně, kdyby mě bolely zuby nebo i jen blbá hlava a nemohla jsem si vzít prášek, tak se asi zblázním a to nejsem nějaký požírač prášků
Tak jsem dala na vaše rady, malá dostala na noc paralen, ale žádný velký úspěch se nedostavil…Nebudila se sice každou půl hodinu, ale každých cca 90 minut ![]()