Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, muzete mi nektera poradit, kdy a jak zkouset prestat uspavat dvouletaka? Kazdy den chodim malyho uspavat.Spi ve svy pstylce, ja na posteli. Dokud neusne, nemuzu odejit, jinak zacne brecet.Driv jsem mu zpivala ukolebavky, ted uz delam, ze taky spim.Furt me kontroluje kdyz se hnu
nechat vyrvat mi prijde drsny, ale uspavat ho kazdy den 45min?
Chodi spat v 20.30h, to je snad normalni cas.Pred mesicem usinal tak po 20min…jsem z toho na nervy ![]()
@Samet u nás je to úplně stejný, neřeším uspávám, čekám kdy si jednou sama lehne, zavře oči a usne.
Já to u první ve dvou a půl letech vzdala, tedy u nás to bylo klidně dvě hodiny, a nechala vyřvat, doslova, během týdne byl klid. Mladší jsme neuspávala, to je ti pohoda položit, zazpívat, dát pusu a jít. To je blaho
Skoro to vypada, jako kdyby vycitil, ze se klepes na to, az se odplizis pryc. V tom pripade se mu nedivim, ze te kontroluje. Hod se do klidu, proste tam s nim bud a delej jakoby nic.
Alee planujeme druhy a to nevim, jak to budu delat s uspavanim.Je to ztrata casu 45min uspavat ![]()
@brko píše:
Skoro to vypada, jako kdyby vycitil, ze se klepes na to, az se odplizis pryc. V tom pripade se mu nedivim, ze te kontroluje. Hod se do klidu, proste tam s nim bud a delej jakoby nic.
Jo to mas pravdu ![]()
@brko píše:
velice velice souhlasím
mám pocit, že jakmile potřebuju nutně odejít, tak děcko ne a ne usnout.
uspávám denně dvouleťačku (narozky před dvěma týdny)… když je mi to fuk, usne do 10ti minut. ovšem čtu si na tabletu, tak mi to je většinou jedno a prostě jenom čekám, až usne, vůbec si jí nevšímám, jen tam jsem. v naprosté většině případů nemám moc pojem o čase, prostě koukám do internetu, za chvíli koukám a dítě spí
ovšem kdybych měla uspávat dýl, víc jak půlhodiny, tak to by byl konec. tak nějak jim povolím všelijaké ústupky, ale jakmile z toho začnou dělat problémy, tak je konec. třeba dudel má jen na spaní a nesmí opustit postýlku - kdyby ho chtěla nějak víc, vymrčovala kvůli němu, tak ho seberu a nechám řvát, protože vím že za týden by bylo po všem. totéž s uspáváním - kdyby začala nějak víc dělat potíže, prodlužovat to apod. - tak konec, nechám ji tam a jdu si dělat svoje věci do kuchyně ať si tam dělá třeba stojky.
v tom naprostý souhlas i s @terinka4444
Promin, rada zadna, jen si tu tez pockam na nejake chytre tipy ![]()
taky dvouletak, od narozeni jsem ho uspávala při a po kojeni. porad me při usinani vyžaduje, musim lezet vedle nej, drzet ho za ruku nebo hladit. obvykle je do 10min tuhy, ale stejne… mame dvouměsíční mimino a to zatím rve jak tur a ja od kluka proste nemuzu odejit, ma uplny zachvat, sleze z postele a jde zase za mnou
tatinka nehce ani jeden.
Uz neuspavam vubec. Ale proste jsem toto podchytila uz pred rokem veku. Samozrejme nechtel uanout hned a stoupal si a tak. Proste jsem ho ulozila pohladila a odesla. A takhle jsem to opakovala 30× nez usnul a postupem casu to bylo min a min. Ted ma dva roky dame pusinu zakryjeme odchazime. Konec. Je to o tom proste to nastavit. Pokud uz je zvyklej tak treba proste rict ze se precte jedna pohadka a pak jdete pryc. A samozrejme bude rvat. Ale holt vydrzet. To dite citi ze ste nervozni z dlouhyho uspavani a pak nespi
Tak u nax se stále usiava kojením, ale o víkenduse s manželem chystame na změnu, tak snad to vyjde bez révu, s ním usne do 15 minut bez kojeni. Nenechal ji vyrvat, pokusíme se to udělat šetrnější metodou, i když to bude možná trvat delší dobu než týden.
No ja moc neporadim, ja uspavam triletaka
Ale jenom te muzu trochu uklidnit, ze jsme taky meli obdobi, kdy to trvalo i hodinu, ale ted uz je to celkem rychlovka. To je jenom takovy kriticky obdobi
Ale jak ho to odnaucit, to bych taky rada vedela, protoze mi milacek cpe ruku do pusy, coz je hrozne prijemny
, jinak neusne. To je takovy nase „spojeni“
Jinak souhlsim s @brko, ze oni vyciti nase rozpolozeni. Mam to uz vysledovany, ze jak se zklidnim, zklidni se i on. Tohle uspavani je super na procvicovani meditacnich technik
![]()
Hele vyřvávácí metoda se zdá být drsná, ale u nás zafungovala během 3 dní. Naší byl teda rok a půl a usínala i 45 minut. Jenže když jsem k tomu pak měla mimino a někdy na ně byla sama (chlap na služebce apod) tak to prostě jinak nešlo
Ja jsem mela mladsi dceru naucenou usinat za rucicku a odbourala jsem to cca v 15 mesicich, pekne postupne: nejdriv jsem par tydnu sedela jen vedle ni na zidli a ruku proste nedala (vztekala se prvnich par noci par minut), pak jsem si presunula stanoviste na zem, az jsem se cca za mesic odsunula az mezi dvere. Takze posledni faze bylo ulozeni (pusu, pohadka) a maminka sedici mezi dvermi, kam na me stejne nevidela. A pak uz jsem zacala odchazet. Ale fakt mi toto „nauceni“ ditete trvalo 1-2 mesice ![]()
Moje zkusenost-to rikam jako matka dvou certiku, kdy starsi vyzadoval usinani u nas v posteli jeste donedavna-nez se narodila mladsi. Po narozeni dcery se kluk jeste chvili zdrzel u nas v loznici, po asi 3 mesicich sel sam do pokoje.Pred spanim si neco hezkeho rekneme, pomazlime, pusaaodchazim z pokoje. cely proces trva asi 5 minut. Podotykam, ze syn je ke vsemu autísta, takze o to vic ztizene bojove podminky. Pravda, neobeslo se to bez obcasneho „ja chci curat-podesate " a "mam hlad-poste“,ale trpelivost ruze prinesla. Bez place, bez nervu.
@Samet U nás pomohlo postupně oddalovat židli od postýlky, na které uspávající osoba seděla. Nejdřív u postýlky, pak pár kroků od ní, pak půlka pokoje, pak ve dveřích, pak uspávající osoba ve druhém pokoji, aby dítě na ní vidělo. Byla to záležitost asi 14 dnů.. klukovi bylo asi 20 měsíců.
Nicméně, po období nemocí, nočních běsů a skokové změny co se vývoje mluvení týče ve 27 měsících jsme (už téměř ztři měsíce) opět tam, kde jsme byli - po čtení pohádky se musí sedět u postýlky, jinak nekonečné volání, vylézání z postele, natahování až řev. A že má výdrž. Tudle vyedávání u postýlky z provozních důvodů nešlo a kluk vydržel sedět v posteli a ječet hodinu.
Takže až budeme s mužem duševně a zdravotně ready, tak nás čeká opět „odnaučovací“ proces.