Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky já tomu taky věřím-žádný případ neznám, ale když měla normálně MS tak se to dá pochopit.
Mě vůbec nebylo špatně první trimestr a jsem v 8mém měsíci a pohyby cítím,ale aby se mi mimčo nějak urputně převalovalo nebo kopalo do žeber tak to určitě ne takže pohyby cítím,ale ne nijak nepříjemně nebo intenzivně. A to mám placentu v zadní části dělohy, je taky možné, že má placentu vpředu a tím se může vnímání pohybů ještě utlumit?
Asi si říkala, že se jí plašej střeva. No na jednu stranu slečně závidím-žádné stresy o zdraví miminka, porod rychlý…
Jejda, to se nam to tu rozjelo. ![]()
Ja si stojim zatim, ze je to nesmysl. Myslim, ze ty dotycne to proste nechteji rict, resit, a tak pak hraji prekvapene.
Chapu, ze se nemusi na tehu prijit hned z pocatku, to neni nic nenormalniho. Ale nato, kolik to o sobe tvrdi maminek, tech nahod, to uz mozne neni. Nepriberou, nemaji nevolnosti, neni to na nich videt, maji menstruaci, neciti pohyby, nejsou unavene a vubec spousta veci, dle kterych to na sobe pozname.
Ja to vidim tak, ze proste nechteji s pravdou ven, spousta to muze zakryt, tak s priznanim cekaji, az to proste prozradi porod.
V sedmnacti by se mi taky nechtelo do sveta kricet, ze budu mit miminko, na potrat bych jit nedokazala, a asi bych taky do posledni chvile cekala, nez by ze me vypadla pravda.
No tak ta moje spolužačka na to měla věk a rodit začala v zimě na horách po několika km na běžkách. Pochybuju, že by to absolvovala v termínu porodu.
Já při prvním těhu pohyby cítila slabě, na břiše moje těhu moc vidět nebylo, unavená jsem nebyla, schody do 2.patra jsem téměř vybíhala bez zadýchání se až do porodu, nevolnosti nebyly a na preventivní prohlídce u gynekologa jsem byla měsíc před otěhotněním. Neměla jsem MS, to byl jediný příznak, který bych určitě nepřehlídla, i kdybych těhu neplánovala a nevěděla o něm 4 dny před termínem MS.
Věřím!!
Vlastní zkušenost ani přímou zkušenost z okolí nemám,ale jedna spolužačka nám říkala,že její maminka s ní prodělala tzv.„skrytou graviditu“.Má to i nějaký lékařský termín.
Nedozvěděla se ale těhotenství až pri porodu,ale asi 2 měsíce před.Náhodným vyšetřením.Únavu přičítala nevyspání,že nedostala MS ještě hormonům po prvním porodu - je o 13 měsíců mladší než její sestra.
Ačkoliv je to pro mě nepochopitelné,i z běžného života vím,že spousta fyziologických věcí nebo nemocí probíhá atypicky,tak může proběhnout atypicky i těhotenství.Věřím a nemám ji za žádnou méněcennou.
Diskuzi jsem nečetla,pročtu později.
Já myslím, že je blbost nepoznat na sobě těhotenství. Zvlášť v pokročilém těhotenství. Pohyby a přetáčení miminka musela cítit, nebo si snad myslela, že má zrychlené zažívání? ![]()
Kamarádka vypadala před porodem jako já ve třetím měsíci
.Taky bych nevěřila, kdybych neviděla.
Sousedka ( pár let po čtyřicítce)už myslela na nejhorší a místo toho byla v 7. měsíci.
Kdybych měla já takový bezproblémový těhu
, dala bych si říct ještě nejmíň jednou
.
je to tedy hodně divné, ale stávají se různé věci, já když ležela na rizikovém odd., byla tam se mnou holčina která byla na konci 8. měsíce a bříško neměla žádné, a to byla štíhlá, měla jen takovou malinkatou bouličku, ale pohyby cítila toje pravda
hkac píše:
No tak ta moje spolužačka na to měla věk a rodit začala v zimě na horách po několika km na běžkách. Pochybuju, že by to absolvovala v termínu porodu.
Hkac tak si čím dál víc myslím, že máme na mysli stejnou holku, hihi ![]()
Musím se přidat. Jedna slečna, se kterou jsem se před pár dny seznámila, se dozvěděla, že je těhotná až v myslím v nějakém 8. měsíci. Už mi to dříve vyprávěl přítel, který ji zná o něco déle a pracuje s přítelem zmíněné slečny. U dr byla, že nedostala už 2 měsíce MS a on jí řekl, že má splašené hormony a dal jí prášky, které těhotné nemohou. Přesně jak vše bylo (pohyby atd.) mě taky zajímá a až jí zas uvidím, asi se zeptám. Jsem holt zvědavá. ![]()
Jak je možné necítit pohyby si představit nedovedu, ty jsem cítila v obou případech dost intenzivně - v tom druhém zvlášť, ale to bude asai drobečkovou povahou ![]()
Jak ale vypadá hodně rychlý porod, kdy se bolesti dostaví prakticky na poslendí chvíli, to si představit umím a z vlastní zkušenosti
Fakt jsme to letos stihli jen tak tak…
Ono je možné leccos.
Mně osobně to taky připadá divný. Ale taky znám případ, kdy jedna mladá , ne zcela normální - holka začala mít v práci bolesti břicha. Byla tedaa dost tlustá. Pak jí zavloli kolegové sanitku, tam, prý se jí chtělo na " velkou " a tam zjistili, že už rodí. Asi se občas stane…
Myslím si,že to musela poznat.Pohyby se nedají necítit.Malej,když se převracel jsem měla na břiše vlnobití a obří boule jak se hýbal takže tohle těžko můe vydávat za zaražený větry…
Jako, ono co se týče těch pohybů, můj první synátor se hlavně zajímal o můj močový měchýř. 90% jeho pohybů byly kopance a šťouchance do močáku. Já jsem sice věděla, e jsou to pohyby miminka, ale tak třeba někdo by to poznat nemusel ![]()
nevím, jestli věřím tomu článku, ale věřím, že se to může stát, znám případ ze svého okolí
normální dospělá inteligentní holka, vysoká, silnější, problémy s MS, takže delší přestávka nebyla výjimečná
u dr byla, ten řekl, že těhotná není - je to už dost dávno a tehdy UZ nebyl,
přibírala a byla „už fakt tlustá“, tak jedla hodně ovoce a pak jí „škrundalo“ v břiše ![]()
ke konci už jí bylo dost blbě a když jednou pomalu nebyla schopná vylézt z vany, zavolali rodiče pohotovost a dr konstatoval, že rodí a volal sanitku ![]()
celá rodina v šoku
takže ono ne že by je to nenapadlo, ale kdž dr říkal, že to těhotenství není a měla dlouhodobé gyn. potíže, plus tělesné proporce tomu nahrály ![]()
Já bych přidala přímo případ od nás z rodiny. Mojí mamince bylo 39, když šla na obyč. kontrolu (šla jsem si pro prášky a seděla u sestry, zatímco jí to dr. říkal), že má po nás po dětech (po 3(!) dětech) asi sníženou dělohu, že chodí pořád čůrat. Dr. dle utz řekl, že to není snížená děloha, ale miminko a už pěkně velký - byla v polovině 6.měsíce. Dr. vyjevenej, že jakto, že jako matka 3 dětí necítila pohyby a moje maminka (silnější ženská) mu řekla „pane doktore, při mejch rozměrech jsem si říkala - no tak sjem se dobře nažrala..“. Vzhledem k tomu, že MS jí chodila tak 3× do roka už od 34 let, tak to nijak neřešila a ejhle - brácha půjde v září do 1. třídy
!