Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hannah33 Tak kazdy jsme jiny… a „pestovani zeleniny“ je taky konicek
Nekoho to bavi… moje mamka je v tomto ohledu stejna… taky ma stredobodem vesmiru vnoucata a konicek zahradu
( a jak jsem rada za bio-zeleninku ze zahrady do prikrmu
) Jenze je to moje mama, kterou miluju a super zenska. Tobe uz ale na tchyni vadi uplne vsecko, protoze ji nesnasis. Mozna i to je duvodem, proc by s malou chtela byt sama
Aby ji snacha, ze ktere citi nevrazivost, nesledovala po celou dobu ostrizim pohledem… Zkus zabojovat. Ne pro sebe, ale pro malou. Zazitky z vyletu s babickou by totiz mohla mit na cely zivit. Pokud se ale tchyne ani domluvena pravidla neni schopna dodrzet, tak je to tezky ![]()
@Hannah33 Moje tchyne k nam z toho sameho duvodu prestala jezdit… ne ze by me to teda nejak mrzelo
Ja totiz byla nakrknuta uz pri te predstave, ze zas prijede
a je fakt, ze jak jsem na ni vysazena, tak mne uz taky tocila vsim
Takze si bere decka k sobe… snazim se verit, ze dodrzuje nase pravidla ( ted uz mam kontrolu - nejstarsimu je sest a co nevi nepovi
) Ale byl to fakt boj… hlavne jidlo, taky psi a hlidani
Ze zacatku, kdyz si je brala k sobe, tak jsme pak zjistili, ze oba je schopna cele odppledne byt zavrena v kuchyni a kochtit a decka se nudi v obyvaku s prababickou, presto ze je venku krasne a maji zahradu
Presvedcovani, ze kdyz je tam ma, tak at se jim venuje a hlavne at je hlida!!! - mame skorodvojcata, takze vek 1+2 roky… 2+3 roky byl fakt narocne sebevrazednej…ze je detem sumak, ze bude k veceri chleba se syrem bylo pekne peprne ![]()
Me by ta hygiena teda vadila. Hrabat v hline ji klidne necham, ale olizovani dudliku a predzvykavani jidla je pro me „fuj“
@Hannah33 píše:
Víte, já si myslím, že to není jen o snachach, ale vina je na obou stranach. Já se budu jednou snažit být dobra tchyne. Rozhodně kamaradska a nesnažit se mladým do všeho kecat. Je to jejich život a jejich chyby. Kdyz jsi přijdou pro radu ráda jim poradím, pomůžu, ale vnucovat se za kazdou cenu nebudu. Pro tchyni jsou asi vnoucata stredobodem vesmíru. Jenze si myslím, ze to neni dobry pristup. Ona nema totiž ani žádné koníčky. Jen pěstování zeleniny. Pokud mě jednou děti dají pohlídat vnoucata samozřejmě vždy pomůže a pohlídam, ale zároveň se těším na stáří, že se budu moct věnovat svým konickum a klidně i cestovat. A co když vysvetlite pravidla a stejně je pak nebude respektovat? O tom to je. Proč nechce hlídat u nás, ale u sebe bez toho, aby ji někdo mohl vidět a chce být s malou úplně sama? Vychovala, ano, ale pred 30 lety. Jenze můj manžel je někdy taky takové velké dite. I když to je takovych chlapu víc:-) Já mám totiž pocit, ze si chteji kompenzovat, co nestihli se svými dětmi. Moc nejezdili na vylety a teď si představovali, že budou malou brát vsude. Závidím vám, že jste to vybojovala. Já na to asi potřebuji cas, nevím, jak na to.
@Hannah33 píše:
Víte, já si myslím, že to není jen o snachach, ale vina je na obou stranach. Já se budu jednou snažit být dobra tchyne. Rozhodně kamaradska a nesnažit se mladým do všeho kecat. Je to jejich život a jejich chyby. Kdyz jsi přijdou pro radu ráda jim poradím, pomůžu, ale vnucovat se za kazdou cenu nebudu. Pro tchyni jsou asi vnoucata stredobodem vesmíru. Jenze si myslím, ze to neni dobry pristup. Ona nema totiž ani žádné koníčky. Jen pěstování zeleniny. Pokud mě jednou děti dají pohlídat vnoucata samozřejmě vždy pomůže a pohlídam, ale zároveň se těším na stáří, že se budu moct věnovat svým konickum a klidně i cestovat. A co když vysvetlite pravidla a stejně je pak nebude respektovat? O tom to je. Proč nechce hlídat u nás, ale u sebe bez toho, aby ji někdo mohl vidět a chce být s malou úplně sama? Vychovala, ano, ale pred 30 lety. Jenze můj manžel je někdy taky takové velké dite. I když to je takovych chlapu víc:-) Já mám totiž pocit, ze si chteji kompenzovat, co nestihli se svými dětmi. Moc nejezdili na vylety a teď si představovali, že budou malou brát vsude. Závidím vám, že jste to vybojovala. Já na to asi potřebuji cas, nevím, jak na to.
Ty jsi vážně ale mimo.
Jaká pomluva, to je čiročirý fakt.
Pomluva, že jim nedáváš vnučku? Pravda.
Tvoje hygienické požadavky? Nic, co by tvoje dítě ohrozilo. Prostě jen výmluva, kterou poberou extrémně dezinfekční matky. Nějaké olizování dudlíku nebo kousání do rohlíku tvoje dítě neohrozí. Žádná chuťovka to není, ale normální člověk se tomu zasměje, místo aby to řešil.
Zdravé dítě ohrožuje spíš ta přehnaná hygiena.
A dítě rýpající se v hlíně je normální věc.
Jediné, co by mi vadilo, jsou ti psi.
Jenže ti jsou asi zavření a tvoje tvrzení, že si jim tchyně dovolila dát hračku, když jste tam byli, mi spíš evokuje, že ty situace zveličuješ.
A to, že manžel nechce nic řešit mi spíš napovídá, že si o tvém chování myslí svoje, ale nechce ti to napřímo říct.
Popisování tchyniných fyzických nedostatků na webu, je teda fakt nevkusné.
Co to má společného s tím, jaký přístup má k dětem?
Jak je dítě ohroženo tím, že má babička chlupaté nohy, to mi opravdu není jasné.
Jo a mimochodem, k dítěti máš přístup jako k věci.
No, evidentně nemáš tchyni ráda
nějak nechápu co má s hlídáním tvé dcery společného to že tchyně má chlupaté nohy, kosmetika jí nic neříká a oblečení kupuje u Vietnamců? Proč by nemohla babička strávit nějakou dobu s vnučkou o samotě? Chováš se k ní jako by byla nesvépravná. Tahle věta mluví za vše - Nechávám ji teda, at si malé užije, ale musím se drzet…Ke své matce máš taky takové výhrady nebo tam to neřešíš?
Chce si to trosku srovnat v hlave… Kdyz das nekomu hlidat, bud rada, ze si od ditete odfrknes a nech babicku proste hlidat! Vykasli se na diktat podminek a zakazu, ma ho na starosti ona, at ho v nedelu odevzda ziveho a zbytek neres, jinak budou deti chudaci, ktere uzkostliva matka nenecha zazivat dobrodruzo u babicek
To, co popisujes, mi jako zadna desiva hruza nepripada.
Ale…ty je taky nemáš ráda a jejich syna miluješ a to je jedné krve.
@Hannah33 píše:
Já chápu, že jsme každý jiný a máme jiné priority, ale nemám dítě jen kvůli tomu, aby se tchyne nenudila. Snažím se to změnit a začít ji brát jinak, ale jde to tezko. Tchyne má dost peněz a přesto ji manžel platí neomezený tarif a nějaké pojisteni. Jak mam byt potom nezaujata proti ni? On mi to vysvětluje tím, že nemají ucet a tak se mu to strhává z našeho společného uctu. Kdyz se zeptám jestli mu dá ty peníze, tak on, že mu taky platí pojistku. A to jsem se snažila, že by si každý platil své, at mu tu pojistku daji. Jenze on mi vždy řekne, že nemají ten účet. Jak potom nemám mít averzi? To je takový problém si v dnešní době založit účet a nebo pak něco říkal, že asi jeden mají, tak proč ho nepouzivaji. Kdyby jim bylo přes 70, tak si řeknu, že jsou starší a nejsou na tyhle věci, ale takhle. Já je nenutila, aby mě pomlouvali… Nic jsem jim pritom pred narozenim dcery nikdy neudelala a vzdy pomahala, kdyz to bylo v mych silach. Proč, kdyz tak touží po něm dítěti nemají rádi mě? Vždyť je mou součástí, mou krvi. Ano, asi jsem už opravdu zaujatá, ale jen kvůli jejich činům.
A co udělali oni tobě, že ty je takhle pomlouvat můžeš?
no ty kráso, tvou tchyní bych nechtěla být ani kdyby mi za to platili. Nejenže jsi je nařkla z pomluvy (opravdu tě pomlouvají za nepůjčení vnoučete? nemají náhodou pravdu?), ještě je pomlouváš sama (co má co kosmetika, oblečení a chlupaté nohy společného s péčí o vnouče?) a tu závist za zaplacený tarif a pojistku, to ani nebudu komentovat.
Divíš se, že tě nemají rádi? a ty je máš ráda? jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá…
@Hannah33 Pro me je syn na prvnim miste, to se nebojte. Mam o nej strach a starost, kdyz si ho babicka, teta… veme na hlidani, tak se mi nahrne do hlavy vsechno, co jim chcu nadirigovat
Ale vedome se uklidnim a stopnu to v sobe. Verim jim 100%, ze o maleho bude postarano, tak at si to uzijou. Jsou mu taky dva roky a zazitky si treba na cely zivot pamatovat nebude, ale prijede rozzareny a snazi se nam predrmolit vse co delal a co zazil a to mu utvari si myslim krasne detstvi a pestrost zazitku i kdyz ne trvalych. Ja jsem rada, ze mam to odpoledne nebo den „volny“ a zvladnu si obstarat vic prace kolem koni, psa, baraku… Jsem taky rada, ze se maly neboji byt mimo domov bez rodicu uz ted. Mam bratra, ma sedm let, dodnes bez maminky nikde spat nebude! Coz mne prijde des bes…
@Hannah33 píše:
Ano, zacali mě pomlouvat. Do té doby jsem o nich neřekla jedině špatně slovo. Jak by se tobě líbilo, kdyby tě někdo pomlouval? Můžu říct, ze se mi tím alespoň otevřely oci. Pokud děláš a chováš se, jak chtějí, je to super a jsi dobrý clovek. Jakmile máš odlišné názory jsi ta špatná. A špatná jsem kvuli tomu, že jim nechci nechávat dceru samotnou u nich, ale aby přijeli kdykoliv k nam jim nebranim. Takze v cem jsem spatna? To jim branim ve styku s vnuckou? Mě neprijde. Jen oni chtějí, aby bylo po jejich. Já se postavila, tak je zle. A to netvrdím, ze až by byla starší, ze bych jim ji tam třeba nechala. To už í sama řekne, co chce a nechce a ma trosku rozumu na co si dat pozor apod., ale pro mě je 2lete dítě prostě male, které si myslím patří k rodicum.
a je tak těžké jim občas vyjít vstříc a udělat kompromis? jednou u vás, jednou u nich? Ano, bráníš jim ve styku s vnučkou, kladeš si podmínky, které jim nejsou po chuti. Nejspíš se u vás necítí dobře ( a nedivím se jim).
Jednoduše se chováš děsně Upřímně - co je ti po tom, jak se tchyně obléká, jestli se holí nebo ne, jestli chodí na kosmetiku nebo ne. Vesnická - to je špatně? Ona ti diktuje, jak se máš oblékat a chovat? Tak jakým právem to chceš diktovat ty jí? aké mají doma zvyky? A co? vy máte zase svoje. Prostě jdeš proti ní a důvod nevidím. Asi že tě nemuckala jako tchán, co? prostě někdo je uzavřenější a nemí dávat najevo city, a ty si z toho hned odvozuješ kdovíco. Ona je špatná, že tě pomlouvá - a ty jsi co, když ji tu takto ostouzíš. Něco se ti nelíbí a neumíš o tom ani beknout? Tak jí řekni co, a bude to.
Jo, to podrývání autority u pětiměsíčního dítěte, tak to mne pobavilo taky. Možná by bylo dobře se zamyslit sama nad sebou. A to placení telefonu, tak pokud ini jemu latí pojistku a vyhovuje jim to, tak se do toho nemontuj a bude klid. Ona není povinna pro tvoji radost si účet dělat.
No zaplatpánbůh za to, že takovou snachu nemám. Chudák babča.