Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hannahh33 Co je herpes vím, ale taky vím, že tím operuje vlastně každá máma, která brojí proti projevům lásky babičky - předá děcku kaz a herpes. Co by ho předávala, když ho nemá. A jo, z tvého líčení vidím skutečně, že jsi bez hany a vady, že jsi prostě vzorová a oni jsou proti tobě z - jakého důvodu? Zloba? Závist? Podívej, stručně, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Ona kolikrát stačí jedna blbě formulovaná a blbým tónem pronesená věta - a už se to točí. A upřímně, píšeš, že tě od začátku nemilovali - no já ti nevím, ale když vidím kohokoliv poprvé (výjimkou jsou moje děti a moje vnoučata) tak ho taky nemiluju. Sleduji, co je to za člověka, jak se projevuje. Zamilovat se na první pohled může leda puberták, ale ne dospělí lidé. Asi tak. Takže když budeš ty chtít vycházet, a mávneš rukou nad tím, že babička dává dítěti víc sladkostí třeba než ty, anebo mu olizuje ten dudlík, tak oni taky spíš mávnou rukou nad tvými prohřešky - a to že ty je nevidíš, neznamená, že je nemáš.
To jsou opravdu výživné diskuse, v jedné prarodiče nechtějí hlídat v druhé by se přetrhli..
Ono se také může stát, že tam malá ani nebude chtít spát a tchýně ti bude obratem volat ať si ji vyzvedneš..tak jak nemají povinnost hlídat, tak ty nemáš povinnost jim ji tam nechat
toš asi tak
Teda nestačím se divit, jaké reakce se na hlavu @Hannahh33 snesly…
Tak zakladatelko, já pro Tebe mám velké pochopení, protože sama zažívám něco velmi velmi podobného… Když jsme s dnes už manželem začali chodit, neměla jsem s jeho mámou nejmenší problém (matka mého bývalého přítele byla skvělá, hodně jsme si rozuměly, tak mě ani nenapadlo, že by to mohlo být jiné)… Jak jsem ale po nějaké době zjistila, měla problém ona se mnou a ačkoli do očí to bylo ťuťu, okamžitě nabídka s tykáním atd., za zády mě manželovi (tehdy příteli) pěkně pomlouvala - všechno jsem dělala špatně, vybral si úplně blbě (za všechno zmíním jen to, že to se mnou prý nebude mít lehký, protože jsem hrozně náročná, když si kupuju značkový tampony!). Mno, jak šel čas, tak se hrany vybrušovaly, pomlouvala pak i mé rodiče, nesnesla, že s nimi máme obecně lepší vztahy a trávíme víc času… No a pak přišlo děcko - já bych jí ho NIKDY samotné nepůjčila (manžel má naprosto stejný názor) - venku jí malej jednou skoro vběhnul pod auto, v bytě jí spadl z palandy a ještě mi lhala do očí, že upadl na koberci (on už všechno samozřejmě vyžvaní, co a jak bylo)… Co se hygieny týká, stačilo mi, když mezi prsta chtěla zabít právě vyndané klíště (nevím, jestli se jí to podařilo) a vmžiku tou samou neumytou rukou podávala synovi jablko (jasně, pro mnohé zde patrně nejlepší způsob budování imunity, pro mě věc totálně k zblití). Ano, už jsem na ní alergická a vadí mi určitě i to, nad čím bych před 10ti lety mávla rukou (např. že k nám jezdí pravidelně s totálně mastnou hlavou, aby si ji u nás umyla - jestli jí jde o peníze za vodu, nevím). Jezdí k nám jednou za měsíc stylem, že nahlásí od kdy do kdy u nás bude (nenapadne jí se zeptat, jestli tam třeba něco nemáme)… taky se takhle nahlásila dva dny před termínem mého porodu - tak jsem se ozvala, že to teda ne, že už nehodlám přijímat žádný návštěvy, už jsem se vyděla, jak v noci rodím a rozdejchávám to pod jejím bedlivým pohledem - samozřejmě se urazila a podávala to tak, že jsem ji zakázala tam spát navěky věků. Přijde mi, že dělá vyloženě schválnosti, např. dárky - nemůžeme si říkat, co chceme, protože bychom nebyli překvapení - tak jsme zkoušeli během roku nenápadně nahazovat více věcí, že jako jednu z toho vybere - nic; pak jí manžel před vánoci řekl, že kdyby nám chtěla něco dát, tak může vybrat buď to nebo to a řekl třeba 5 věcí - taky nic… tak to dospělo tak daleko, že jsme třeba dostali dva sušáky na prádlo, ačkoli dva funkční a praktičtější (skladnější) máme - no a protože náš byt není nafukovací, tak jsme jí je vrátili… o dárcích prosyna, které kupuje u vietnamců (nevadilo by mi oblečení, ale hračky, které smrdí plasetem na sto honů jo)… taky říkám, kupte mu raději tohle (a klidně řeknu nějakou sladkost, které se mu snažím dávat co nejmín, ale vím, že mu chutnají, tak aby z toho měl radost - nic, ignorace… omlouvám se za román, jen jsem chtěla podpořit zakladatelku, že jí chápu a že moje heslo je - dítě nedám tomu, komu nevěřím, tchýniny návštěvy holt musím přežívat se zaťatými zuby a všechny výpady za zády proti mé osobě ignoruji…
Prosím o zachování anonymu, je tu pár známých a nechci tyto rodinné spory ventilovat před nimi.
Díky A.
Tak teď se přidávám k nadávání na tchyně.
Dcera, v září bude mít rok a půl, je na prázdniny u babičky s dědou. Poprvé, co je na noc někde pryč. Včera jsme ji tam dovezli a dneska se měla vrátit domů.
Jenže po obědě tchyně napsala, že ji přivezou zítra! Od začátku ji chtěla na dvě noci, já řekla jednu.
Tušila jsem, že to takhle dopadne, ale stejně jsem naštvaná jak nikdy!!
Vůbec nepřipustila možnost, že by ji přivezli dneska!
Příjde mi to jako strašná podpásovka, podraz a příště si hodně rozmyslím, jestli k nim pojede.
@Anonymní píše:
Dcera, v září bude mít rok a půl, je na prázdniny u babičky s dědou. Poprvé, co je na noc někde pryč. Včera jsme ji tam dovezli a dneska se měla vrátit domů.
Jenže po obědě tchyně napsala, že ji přivezou zítra! Od začátku ji chtěla na dvě noci, já řekla jednu.
Příjde mi to jako strašná podpásovka, podraz a příště si hodně rozmyslím, jestli k nim pojede.
Snacha k pohledání. ![]()
@renduli píše:takže tohle ti příjde v pořádku? Že jsme se na něčem dohodli a oni to prostě ignorují? To by ti jako nevadilo, že bys dala 16 měsíční dítě poprvé na noc k babičce, dohodla s ní, kdy se ma vrátit domů a ona ti dvě hodiny před tím napíše, že přijedou další den večer? Bez zeptaní, jen Obyčejné oznámení.
Snacha k pohledání.
@renduli píše:
Snacha k pohledání.
a co snachy nemají právo na nic jen tchyně na všechno?
@renduli
Tak jest. Vedle v diskuzi hlídat nechce, tady až moc. Tchýni důkladně pokárat, zakázat jí styk s vnoučkem a pak manželovi vykládat jak nemožnou má matku.
Nechápu anonymní na co si hrajete. Dobrý bože nedopusť, aby něco takového vstoupilo do rodiny.
@Anonymní píše:
takže tohle ti příjde v pořádku? Že jsme se na něčem dohodli a oni to prostě ignorují? To by ti jako nevadilo, že bys dala 16 měsíční dítě poprvé na noc k babičce, dohodla s ní, kdy se ma vrátit domů a ona ti dvě hodiny před tím napíše, že přijedou další den večer? Bez zeptaní, jen Obyčejné oznámení.
No je vidět, že jsi velmi rozrušená. Myslím, že tvé dítě to zvládá daleko lépe.
Pokud ne, tak by si ho babička nenechala. Chápu, že ti vadí tento způsob komunikace, ale mně ta hysterie přišla moc. ![]()
@renduli ano, dítě to zvládá krásně, babičku s dědou zná, mají se rádi.
Ale vám by nevadilo, že vás nerespektují? Že jste byli domluvení jinak? Že se nezeptá, jestli tam ještě může zůstat, ale prostě jen napíše smsku, že dneska nepřijedou, že až zítra večer?
@Anonymní píše:
takže tohle ti příjde v pořádku? Že jsme se na něčem dohodli a oni to prostě ignorují? To by ti jako nevadilo, že bys dala 16 měsíční dítě poprvé na noc k babičce, dohodla s ní, kdy se ma vrátit domů a ona ti dvě hodiny před tím napíše, že přijedou další den večer? Bez zeptaní, jen Obyčejné oznámení.
Js bych byla rada za dalsi volný vecer a den
Me moje dite nechtělo u prarodičů přespat snad do dvou let, byla strasne závislá na kojeni a bez prsa neudala, takze ja bych si hned užila svobodu.Ty očividně ne ![]()
@Anonymní píše:
@renduli ano, dítě to zvládá krásně, babičku s dědou zná, mají se rádi.
Ale vám by nevadilo, že vás nerespektují? Že jste byli domluvení jinak? Že se nezeptá, jestli tam ještě může zůstat, ale prostě jen napíše smsku, že dneska nepřijedou, že až zítra večer?
Já bych se za těchto okolností s milující babičkou hned dohodla na těch dvou nocích, které chtěla (a byla bych jí nesmírně vděčná). Třeba s dovětkem, že kdyby to malá nezvládala, přivezou ji dříve.
@renduli ale já jsem se dohodla na jedné noci, už jen kvůli tomu, že je to její první noc bez nás, mysleli jsme, že když to vše proběhne v klidu, tak do konce prázdnin k nim pojede na delší dobu, ať si ji užijí, já jim to přeju, jsem ráda.
Mně nejde o ten den navíc, ale o ten způsob, jakým mi to bylo sděleno, bez možnosi, že bych k tomu něco řekla.
@Anonymní píše:
Ne, mně to nepřijde normální a pro dítě bych si buď dojela nebo při předání jasně řekla, že tohle bylo naposledy… jedna věc je „užít si“ dne bez dítěte, druhá věc je spolehnutí se na to, že co se domluví, to platí… Dělám to tak i s tříletým synem - když se na něčem domluvíme, přes to nejede vlak - a asi i díky tomu nemám problém se s ním téměř na čemkoli domluvit, protože ví, že když řeknu, že až uděláme (sníme, uklidíme, navštívíme) to, co chci já, budeme dělat to, co chce on… nevidím důvod, proč by to měla jedna strana porušovat…
Anonym A.