Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Prosimklid píše:
@Melpel Jistě, vyjmenovat můžeš naprosto vše, nicméně většina prarodičů jsou myslící osoby a většinou dítě na vedro a slunce ani netáhnou, žádné alergeny mu nepodávají atd. Proč prostě nepřijmout fakt, že v 90 procentech prarodiče dítěti nic neudělají (naopak babičky bývají kolikrát opatrnější než matky - zase má zkušenost z okolí). Dnes je ovšem kult dítěte podporován tím, že matka ho hodlá vlastnit a držet ve skleněné bublině před ošklivým cizím světem a ani vlastní rodina jí v jejím ušlechtilém odhodlání nemůže zabránit.
Psala jsem - dohodnout se na zásadních věcech, ne vyjmenovat naprosto vše. A ano, mnoho prarodičů jsou myslící, zodpovědné osoby, ale bohužel ne všichni. Někteří dělají problematické věci nevědomky, protože za nich to bylo tak a teď je to onak. Např. kojení, příkrmy, čajíčky,… Ale bohužel jsou i tací, kteří si potřebují dokazovat, že oni přeci vychovali x dětí a vnouče taky zvládnou, tak jim mladí nebudou do života kecat a říkat, co s dítětem ano a co ne. A jsou i další typy problematických prarodičů (jako by jen tady nebylo diskuzí ažaž). Bohužel znám ne málo prarodičů, kteří opakovaně vraceli vnouče/vnoučata ve strašném stavu. Kamarádka má alergiky a její matka vůbec nerespektuje, že dítě některé potraviny nesmí. Kamarádka zkoušela předat tipy na vhodná jídla, nabalit dítěti krabičky, nic, prostě babička trvá na tom, že alergie je výmysl a dítě krmí čímkoli. Jenže ona už pak nevidí, že se dítě týden kroutí v křečích, má zelenou stolici a podobně. Znám babičku, která nekrémuje, protože oni mají dobrou pokožku, jenže vnoučata zdědila pokožku po druhé půlce rodiny, jsou bílí jak stěna, snadno se spálí, ale babička i přesto považuje mazání opalovákem za blbost. Nebo jiná rodina, kde babička zbožňuje svého psa (nic proti), ale rozmazluje ho, nechává vnouče a psa bez důsledného dozoru, takže už taky byly problémy (zatím se obešly bez šití) a rodiče už tam dítě samotné nepouští, protože s babičkou se domluvit nedá. Nebo třeba kamarádčina kamarádka má mentálně postižené dítě. Její příbuzní ale trvají na tom, že je to jen nevychovaný spratek. Když se dítě čehosi bálo a brečelo, strýc se naštval a vrazil mu tak strašnou facku, že skončili v nemocnici. Dítě od té doby trpí stresovou poruchou (bohužel mu kvůli mentální retardaci nejde vysvětlit, že strýce už nikdy v životě neuvidí, že se nemusí bát mávání, že ne každý chlap, co vypadá jako strýc, mu div neurazí hlavu). A bohužel bych mohla pokračovat.
Nesouhlasím s tím, aby bylo dítě drženo v nejužším rodinném kruhu, myslím si, že je dobře, když se o něj na chvíli postará i někdo jiný než rodiče. Ale zase bohužel ne každý příbuzný je dostatečně rozumný, v lepším případě znalý. (Kdysi se prý třeba tvrdilo, že cigarety pomáhají proti kašli.) Pokud je možná domluva, pak by bylo fajn domluvit se na zásadních věcech, které prarodiče budou dodržovat, a zbytek bude na nich. Ale s některými se domluvit nedá a pak ať se nediví, že vnouče u nich samotné nebude, leda v doprovodu rodičů. V takových případech chápu, že rodič nedá své dítě k problematickým příbuzným.
@Anonymní píše:
Co se týče toho olizování dudlíku a pod. na to dávat velký pozor. Není to jen o tom, že je to nechutný a kvůli kazům, je to ale i o tom, že ta dospělá osoba může mít zrovna aktivní herpes, ani nemusí mít žádné velké příznaky a u menšího dítěte, nebo dítěte před očkováním, to pak může znamenat zánět mozkutakže na to fakt bacha. To bych je hnala. Dítě také nepůjčuju a naprosto úzkostlivé matky chápu. Na návštěvu proč ne, ale nevidím důvod, nechávat malé dítě na hlídání, když matka hlídat nepotřebuje. Pokud někomu nevěřím, dítě mu nedám. A keci o tom, že mají na dítě právo? Však jim nikdo nebrání ho vidět. Ale pokud někdo nerespektuje přání matky, jak se o dítko starat a ohrožuje ho, případně hned co zaklapnou za matkou dveře si dělá co se
mu zlíbí? Za dítě mají zodpovědnost rodiče a v drtivé většině se o dítě stará hlavně matka, tak proč by nemohla rozhodnout, jestli někomu dítě dá nebo ne…
Abych mohla odpovědět, dokonce jsem si založila novou registraci. Možná jsem to napsal špatně a pro dost z vás působím povysene. Což ve skutečnosti nejsem. Je mozne, ze to tak vyznelo, ale ve skutecnosti se tchanovci ke me chovaji jako bych byla neco mene proti nim. Proto mam problem se poradne ozvat a uz kvuli manzelovi se s nimi nechci rozhadat uplne. Nemám problém vzít do rukou vidle a zvířata miluju. Dokážu si sama vymalovat celý být a dost věcí udělat sama. Nejsem někdo, kdo se praci vyhyba a dává od ní ruce pryč. Prosím některé ženy, aby si nejdřív přečetly všechny komentáře než mě narknou z buh vi ceho. Momentalne nevim, kdo to psal, ale rozhodně jsem nepsala, že mi u 5ti měsíčního dítěte podrývají autoritu. Bylo to, kdyz dcera chtěla lézt pod auto, coz ji bylo nejakych 14 mesicu. 5 mesicni dite asi tezko poleze pod auto, ne? Dalsi komentar, ktery rozhodne psala babicka stejneho rázu ohledně tarifu a penezum a narknout mě, jak závidím, či co. Když jsou dva manželé sdílejí ucet a finance. Jsem sice na mateřské, ale pracují i z domova, aby mě někdo neobvinil, že mě stejně manžel živý. Po finanční stránce je to s tchanovci tezke, coz tu nechci rozvádět do uplnych detailu. Myslite si, ze ma tchyne narok otrvirat manzelovu postu, ktera mu tam k nim chodi? Ja si myslim, ze ne. Ani ja mu ji neotevru pokud si nerekne. Za dalsi jsem ve svém textu psala, že tim nechci urážet lidí na vesnici. Jen abyste byli v obraze. Tchanovci ve vesnici nejsou vůbec oblibeni, kdyz to řeknu slušné, cpou se do všeho a vše se jim nelíbí. Potom s tou hygienou. Nejsem přehnaná matka. Sms mám doma dvě kočky á malá si s nima hraje. Jen je potřeba udržovat nějaké základní pravidla a kočky prosím nechodí ven a neji maso jen granule, maso mi od mala odmitaly. Já jen kdyby mi chtěl někdo vrátit toxoplazmozu. Tchyne trpí na opary a proto mám strach, aby malé vše neoslintavala. Jeste si hlavne nemyslete, ze kdyz jsou u nas, tak jim stojim za zadkem. Vubec. Vim, že mám zabezpečeny jak dum, tak zahradu, takže se malé nemá, co stat. Nic nevalim po trávníku a vše ostré je z jejího dohledu. Ohledně vzhledu. Divili byste se jak mě komentují. Já to nemyslela vyloženě jako, že někdo má chlupaté nohy, tak nesmí hlídat mě dite. Jde o to, že o sebe nepecuji a zastávají staré názory ve všem včetně vychovy. Nerikam, ze je vse staré spatne. Samozřejmě není a vracíme se v některých ohledech zpět. Jen je prostě dáno to, že chtějí vnučku u sebe, aby ji vychovávali podle sebe. Kdyz reknu něco, že nesmi, tak snad tím mavnou rukou. Cepicka se prý taky nemusí nosit přes uši, kdyz fouká vitr. Tchyni je neustále teplo a podle toho bere, že je tak i male. Jo a další věc, že jsem spatna a nechci jim ji tam nechát. Sám manžel mi řekl, že nikde jako malý na hlidani nebyl. Máma ho tahala všude a proč ho nedala tchyni na hlidani? Ta k nim chodila na návštěvy, pomoct jim na zahrade a nebo oni k ní. Druhá babička od mamy, tu manžel vida tak 2× rocne a jako dite se taky moc neviděli. Tchán ji totiž nemusí a tak tam nechtěl ani moc jezdit, takže jak jsem já ta špatná a oni super lidi? Neříkám, že nemám chyby, mám jako kazdy. Jenže tohle je klasický boj tchyne-snacha. Brala bych tchyni kamaradku. Jsou takove, ale je jich jako safranu. Znám í takovou. Je to super zenska. Jo a manzel si nemysli, ze jsem nejaka semetrika v dost názorech se shodneme a jsou věci, které mu na rodičích taky vadi.
@Hannahh33 Dobrý den, máte SZ ohledně duplicitní registrace
Odpovězte na ni co nejdříve ![]()
Přeji pěkný den,
admin Josefina
@Hannah33 píše:
Právě já si odtrhnout nepotrebuji. Neporidila jsem si dite, abych ho strkala na hlidani a potom se koukala třeba na tv. Ano, dobrodruzo, proc ne, ale u 5 nebo 6 letého dítěte. Ne u 2 leteho. V tomhle věku si žádné zážitky pamatovat nebude. U nás v rodině nikdo takhle malé děti nikomu nedával hlidat. Návštěvy ano, ale ne hlídání u nich doma. Jenze dost těch neuzkostlivych matek se potom diví, že se dítěti něco stalo… stačí občas kouknout na zprávy a nebo si přečíst noviny. Mame to kolem sebe každý den, kdy stačí se na minutu otočit a dítě je pod koly auta nebo strčí ruku do klece, kde je velký pes. Tím, ale netvrdím, že se dceri nemůže nic stát v moji pritomnosti. Samozřejmě může, protoze se staci otočit a je to… To ví každá matka, která má divoké dite. Mě stačí v okolí, kde babky jdou s dítětem na procházku klidně po silnici a ne, že by dítě vedly za ruku do skarpy, ale bohužel do silnice. A takové lidi potkávám každý den. Stačí, aby dítě najednou natahlo ruku a vytrhlo se a je pod autem a nebo ani dnes nevíte jaký řidič může jet kolem. Proto jako základ beru vždy chránit dítě a ne sebe. Což spousta babiček a i některé matky nedělají a děti z vesela vodi smerem do silnice. Ano, můžete si myslet, že jsem úzkostliva, ale přeci dítě je vždy na prvním místě a strach o něj má každá matka. Měla jsem hodne těžký porod a je to možná i tím, že mám o své dítě větší strach.
Aby mohlo mit dite zazitky s babi a dedou, musi s nimi mit vztah. A ty tomu branis zubx nehty. Priste nesnasis tchyni nic jineho v tom neni
Byt tvuj manzel reknu ti svoje. Treba ti, ze navstevy babicek budou stejne caste (jeho i tvoje rodina) jinak bych jako otec vzala dite a jezdila bych za babickou bez tebe.
doufám, že si kluk domů nepřivede něco podobnýho ![]()
tchýně tě pomlouvá, když o tobě řekne pravdu, že jí nedáváš dítě na hlídání? A ty pak na ni můžeš v klidu veřejně kydat na netu špínu?
to ti přijde v pohodě?
A představ si, že i zážitky, které dítě prožije ve dvou letech, si může pamatovat hodně dlouho. Případně se mu připomenou na fotkách. Ale ono nejde jen o to, co si bude pamatovat v dospělosti, ale hlavně o tom, co mu dají ty chvíle, kde bude mít jiný režim a nebude mít matinku za zadkem.
Ad toxoplasmosa… když se jí tak bojíš, tak dítěti nedáváš ovoce a zeleninu? Nebo to důkladně doma čistíte? Protože nejčastěji se člověk nakazí ze špatně umytých potravin ![]()
@Hannah33 píše:
Právě já si odtrhnout nepotrebuji. Neporidila jsem si dite, abych ho strkala na hlidani a potom se koukala třeba na tv. Ano, dobrodruzo, proc ne, ale u 5 nebo 6 letého dítěte. Ne u 2 leteho. V tomhle věku si žádné zážitky pamatovat nebude. U nás v rodině nikdo takhle malé děti nikomu nedával hlidat. Návštěvy ano, ale ne hlídání u nich doma. Jenze dost těch neuzkostlivych matek se potom diví, že se dítěti něco stalo… stačí občas kouknout na zprávy a nebo si přečíst noviny. Mame to kolem sebe každý den, kdy stačí se na minutu otočit a dítě je pod koly auta nebo strčí ruku do klece, kde je velký pes. Tím, ale netvrdím, že se dceri nemůže nic stát v moji pritomnosti. Samozřejmě může, protoze se staci otočit a je to… To ví každá matka, která má divoké dite. Mě stačí v okolí, kde babky jdou s dítětem na procházku klidně po silnici a ne, že by dítě vedly za ruku do skarpy, ale bohužel do silnice. A takové lidi potkávám každý den. Stačí, aby dítě najednou natahlo ruku a vytrhlo se a je pod autem a nebo ani dnes nevíte jaký řidič může jet kolem. Proto jako základ beru vždy chránit dítě a ne sebe. Což spousta babiček a i některé matky nedělají a děti z vesela vodi smerem do silnice. Ano, můžete si myslet, že jsem úzkostliva, ale přeci dítě je vždy na prvním místě a strach o něj má každá matka. Měla jsem hodne těžký porod a je to možná i tím, že mám o své dítě větší strach.
Ja mam 8m holcicku a od 4,5m ji moje mama obcas pohlidala a od 7,5m ji hlida dva dny v tydnu, protoze chodim pracovat a to hlidani potrebuju.
Nevim, co ma porizeni ditete spolecneho s hlidanim jinym rodinnym prislusnikem. Do nedavne doby bylo naopak naprosto normalni, ze se o deti stara siroka rodina, pomahaly babicky, teticky, odrostlejsi divky v rodine, ktere se takto zaucovaly do materskych povinnosti a obcas pomahali i muzsky v rodine, kdyz bylo treba. Mimo zapadni svet je tento model jeste stale v praxi. Ano, zijeme na zapade, ale nepovazuju to za plus, ze se stalo praxi, aby matka byla na dite uplne sama a jeste ji lidi mavali pod nosem frazema typu „dite sis poridila ty, tak co bys chtela od rodiny“. A uz vubec nechapu matky, ktere se ohaneji tim samym.
Je sice pravda, ze matka jsi ty a tim padem bys mela byt ta, ktera rozhoduje jak se dite bude vychovavat. Ale dite neni jenom tvoje, je soucasti rodiny a vubec nechapu tvuj postoj. To, ze babicky hlidaj je normalni. I male miminka babicky pomahaji hlidat. Pokued tedy jsou ochotne. A to ony ne vzdy byvaji.Mas kliku a ani o tom nevis.
A netrpí tchyně taky na tyfus a syfla? Aby to děcku nepředala? Anebo ty chlupaté nohy - není to nakažlivé? bacha na to. Jo a co když se děcku zkazí zuby v důsledku špatného čištěné nebo špatné skloviny anebo přemíry sladkého? Hm? Kdo rozhodne? prostě se to hodí na babu tchyni a bude.
A já znám zase ze svého okolí většinou naprosto normální babičky, které respektují to, že děti mají třeba dietu, že na slunko se neleze bez klobouku a brýlí a děti se mažou atd.
@kdochcekam píše:
To ze mávne rukou je její věc. Ty zas mávni rukou, až budou mít hemzy. A máš to. Jsi dospělá žena, snažíš se dělat to nejlepší a tečka. Nezajímej se o to, co říkají nebo co si myslí. Nikdy si neporozumíte a nemá smysl se o to donekonečna pokoušet. Prostě je měj na háku. To jediné ti pomůže nebýt na ně soustavně nas raná. Mě třeba pomáhá v duchu žertovat na jejich účet. Takže když tchyně perlí, tak já se v duchu řežu smíchy. Někdy to pak manželovi doma řeknu a on se chláme taky. A ona si myslí jak byla moudrá a zajímavá. A všichni jsme spokojení.
Děkuji, zkusím to. Líbí se mi tvůj přístup a máš pravdu. Pokouším se porad dokola o něco, co se neda. Smířim se, že jsme každa jina a nezbývá nic jiného než nějakým způsobem prostě vychazet a ja se musim naucit hazet za hlavu veci i ohledne sveho ditete. Driv jsem moc neresila jestli do me sijou kvuli cemukoliv a prave vzdy to brala s nadhledem i kdyz me to v první moment naštvalo a zároveň i od nich mrzelo. Toto je take můj poslední komentář tady. Moc děkuji nekterym maminkam za objektivní komentare. Bohužel me tyto stránky zklamaly tím, že tu dost lidí není objektivní a nečte veškeré komentare. Vždy si vyberou jeden a šup hned vše vím a odpovidam a mam na tebe nazor. Ale vlastne za to nemuzou ty stranky, ale lidi. Myslela jsem, že je dobrý nápad sem napsat a popovídat si s maminkama, ktere maji stejne nebo podobne problémy a zjistit, jak je řeší. Asi jsem byla naivni, tezko si nekdo muze takhle udelat obrazek nezna me ani tchyni a tchana. Jen tak pro zajimavost skoro vsichni v mem okoli, kteri me bud znaji a nebo dokonce taky ne a znaji je, se priklani ke me, protoze vedi, ze jsou tchanovci vsechno jen ne zodpovedni. To je jedine, co me na tom jejich pomlouvání nevadí, že dost lidí si řeklo, že se tohle nedela a měly by být za mě radi. Pozor, nepomlouvaji me jen kvuli tomu, ze k nim nechci dat dceru, ale celkove jaka jsem. Pisete, ze si na nich hledam chyby, ale oni s tim zacali u me, kdyz jsme díte nemeli. Otec je tam general a matka, ktera musi poslouchat a je silene urazliva a vse si otaci ve svuj prospech. Predstavte si, ze muj manzel a jeho otec maji pred ni dost tajnosti z duvodu, aby vse nevykecala po cele vesnici. Kdyz jsem tak zla, tak proc me to manzel rekne a ji ne? Zde jsem zjistila bohužel, že sem píšou hlavně hodně babičky, samozřejmě si nepřečtou všechny komenty a hned soudi a musím říct, že dost silne. Napsat, že by mě nechtěly za snachu ani nahodou… Jsem špatná, že se starám o svého manžela a dite. Vařím, pecu, uklízím, peru, zehlim, pracuji na zahrade, travu sekam vetsinou ja, vyřizují občas manžela pracovní věci, starám se o naší dceru a zároveň jeste z domova delam svou praci. Proste se snažím fungovat, co to jde a to manžela vidím třeba jen dvě hodky večer a pak jde spát. Doufam, ze se toho zase chytne nejaka babka a udela ze me, ze si myslim jaka jsem svetice. Popravde se bojim neco napsat, aby me nekdo nechytil za slovo. Manzel vi, co ve me ma a to, co psala jedna 100% babička, že být manželem by mi dceru proste sebrala a jela k jeho rodicum. Pro boha, kde to jsme. Jestli se ta paní chová takhle ve vztahu a má o nem takové představy, tak lituji jejího manžela, děti i vnoucat. Nebudu se v tomhle případě asi radeji dal vyjadrovat. Vztah je o společné domluvě dvou lidí. Mimochodem pro ty babičky, které mě tu strasne kritizovaly jaká jsem snacha, četla jsem, co znamená pojem rodina. Rodina je manžel, manželka a všechny děti žijící v domácnosti. Širší příbuzenstvo jsou prarodiče, sourozenci, tety a další. Ještě uvedu na pravou míru, jak si nekdo myslí, že dítě držím u sebe opici láskou a co z něj vyroste. Za prvé je dcera strasne společenská. Jde skoro ke kazdemu. Za druhé, co je špatného na tom nedávat takhle malé dítě hned na hlidani. Přečtěte si i jiné diskuze. Mě babičky také nehlidaly jako malou a mám k nim super vztah a to samé má dost kamarádů, bratranci a sestrenice. Prarodiče je jako malé nehlidaly a vztah mají normalni. Takže mi řeknete, jak branim dceří, aby měla vztah s babičkou a dedou. Můžou přijet, kdy chtějí a my je navštěvujeme pokud má manžel čas a oni jsou doma. Jen, že se necítím, abych se přizpůsobila jejich požadavkům, že ji chtějí prostě samotnou a u nich doma? Proc nechce tchyne k nám i s moji mámou prijet. Ta by ji vyzvedla podle toho, jak by se to tchyni hodilo. Pokecali by, tchyne by měla vyřešeny odvoz, obě by si uzily vnucky. Chcete vědět proč? Tchyne nemá ráda celou naši rodinu jsme podle ní něco méně. Já nejsem pro jejího syna dost dobrá a ještě z rozvedená rodiny. Představovali si někoho bohatšího a z lepší rodiny. I když moc dobře nevím, jak by ta rodina měla vypadat. Pritom pracují a myslím si, že jsem si toho poridila na svůj věk dost. Jo a pisatelce, že mám strach, aby malá nezískala různé nemoce, tak bych chtěla říct, ať si přečte, co je opar a následky u malých dětí až mě bude soudit. Poradím ji, že se jedná o herpes virus. Nejde mi o zuby, že se jí zkazi a hlavně by nebyla rozhodně moje první myšlenka, jak za to může tchyne. Dcera sladké moc nejí, raději ji dávám ovoce, takže se kazum snažím predejit a důkladně cistime. A pro Lucenku: Toxoplazmoza se nejčastěji přenáší masem asi odkaz na wikipedii davat nemusim, přenášejí ji kocky a proto těhotné nemají mít kočky doma a nebo musí dodržovat pravidla hygieny a nečistit ani písek. Jo a ovoce a zeleninu malá dostává, samozřejmě pečlivě umytou, tak jako jsem ji i myla vždy pro sebe a manzela. Taky bych chtěla vidět, jak si 2 létě dítě pamatuje hodně dlouho zazitky. Dejte ho někam do jiné rodiny a do 14 dni nevi, kdo byly jeho rodice a zapomene na ne bez jakýchkoliv problemu. Netvrdím, že každé dítě je stejně, ale naše dcera patří mezi ty společenské děti, které ač se vám to může zdát divně, podle toho, co o me pisete, nikdy nebyly vylozene závisle na matce.
@Hannahh33
doufam, ze si syn neco takovyho nedotahne domu
ty jsi fakt exemplar.
Ani jsem nechtěla psát, ale zmínka o toxoplazmóze už mě celkem zvedla ![]()
Mně přijde, že se tak strašně snažíš vše odůvodnit, že píšeš nesmysly, místy mi až připomínáš jinak mého oblíbeného Sheldona z Teorie velkého třesku. Neempatický, resp. empatický k sobě
, ale aspoň měl znalosti a se nepletl (toxoplazmoza - proč si to alespoň neověříš, než to vypustíš?
), ano, v jádru to aby myslíte dobře
, ale existuje pro vás jediný ideální svět.. bez chlupů.
Dobře, dejme tomu, že je dítko malé, má 2, že.. a co budeš dělat, až bude mít 5-6? Budeš doufat, že babičku nebude mít rádo, že s ní nebude chtít trávit čas? ![]()
Příspěvek jsem rychle prolétla a říkat někdo jakémukoliv dítěti, že matka je zlá není v pořádku!!! V tomto případě bych k rodičům chodila jen na významné události a vysvětlila bych jim důvod. Bylo by fajn když by manžel byl na tvé straně. Je až k neuvěření kolik jak jsou k sobě příbuzní zlí a bez respektu!!! ![]()
@Hannahh33 co se nejdříve naučit číst, tady máš citaci z wikipedie ![]()
Jako pravděpodobný zdroj oocyst pro člověka je uváděno nemyté ovoce a zelenina kontaminovaná oocystami z půdy. Dalším hlavním zdrojem infekce pro člověka je tepelně neupravené maso infikovaných zvířat obsahujicí tkáňové cysty.
Ale tak treba tvé dítě jí tepelně neupravené maso ![]()
Věř tomu, ze hlavne babicky to tady nečtou, vsadim se, ze negativní komenty na tvé chovani jsou od zen pod čtyřicet let.
Co se týče toho olizování dudlíku a pod. na to dávat velký pozor. Není to jen o tom, že je to nechutný a kvůli kazům, je to ale i o tom, že ta dospělá osoba může mít zrovna aktivní herpes, ani nemusí mít žádné velké příznaky a u menšího dítěte, nebo dítěte před očkováním, to pak může znamenat zánět mozku
takže na to fakt bacha. To bych je hnala. Dítě také nepůjčuju a naprosto úzkostlivé matky chápu. Na návštěvu proč ne, ale nevidím důvod, nechávat malé dítě na hlídání, když matka hlídat nepotřebuje. Pokud někomu nevěřím, dítě mu nedám. A keci o tom, že mají na dítě právo? Však jim nikdo nebrání ho vidět. Ale pokud někdo nerespektuje přání matky, jak se o dítko starat a ohrožuje ho, případně hned co zaklapnou za matkou dveře si dělá co se mu zlíbí? Za dítě mají zodpovědnost rodiče a v drtivé většině se o dítě stará hlavně matka, tak proč by nemohla rozhodnout, jestli někomu dítě dá nebo ne…