Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jasan, ale to já být jedináček, dala bych vše za to mít ségru. Jasně, že je něco jiného mít pět sourozenců a doma se o ně starat místo chození venku atd. Ale dvě děti je štěstí. Přestože jsem byla po prvním hodně unavená a vlastně pořád jsem, jen je tu i druhé
rozhodla jsem se tenkrát u moře, když tam seděl asi pětiletý kluk, smutný, koukal po dětech, jak si hrají, rodiče honili bronz, nikdo si s ním nehrál. Ten by vyměnil určitě dovolenou u moře za bráchu. Takže u jednoho dítěte bych to zvážila. Na druhou stranu to neodsuzuju, pokud se zakladatelka rozhodne opačně. Chápu to a nikdo jí za to neukamenuje. (teda možná tady jo:-)
Ona sama nejlíp ví, jak na tom je.
monika32 píše:Nelluška píše:Není právě šťastná, ne opravdu ji to, že má sourozence netěší. Často holka doma říká, jak brečí, že kdyby jich nebylo tolik, měli by peníze…Člověk by měl mít tolik dětí, kolik je schopen zabezpečit, ne živořit..
Třeba nejede na výlet, ale je šťastná, že má sourozence a je jim spolu dobře. U nás ve školce je taky jeden, co nejezdí do solný jeskyně, ale pak pro něj přijde maminka se třemi bráchy a jsou prostě tak roztomilý a i když jsou asi socky, jsou šťastní. Tím nechci rozhodně říkat zakladatelce, ať si dítě nechá, ale o penězích to není. Mě spíš ty dvě děti vysávají fyzicky a psychickytakže jestli se na ně necítí, má mojí podporu.
Právě že zakladatelka píše, že se na další dítě necítí ani po této stránce… Ani psychicky, ani fyzicky…Já bych právě další dítě nechtěla proto, že bych to nedala po této stránce. Proto zakladatelku chápu
podle mě tohle je ale daný i přístupem ostatních dětí, tím, jak je rodiče vychovávají v podstatě to tady padá i od dospělých, že „chudák dítě, co nemůže na výlet“, jsou to „socky“, když mají takovýhle názory dospělí a rodiče dětí, jak se na to pak mají koukat ty děti, který kolikrát dokážou být ještě hnusnější?
V tomhle vidím problém, v tom, že se ve škole určitě najde dost lidí, co se té holčině, která nemůže jet na výlet směje, že je „socka“, že nejede, že nemá „značkový“ oblečení atd. atd. Ale to není o penězích je to o omezenosti těch, co ty ostatní děti vychovávaj…
![]()
kate02 píše:monika32 píše:podle mě tohle je ale daný i přístupem ostatních dětí, tím, jak je rodiče vychovávají v podstatě to tady padá i od dospělých, že „chudák dítě, co nemůže na výlet“, jsou to „socky“, když mají takovýhle názory dospělí a rodiče dětí, jak se na to pak mají koukat ty děti, který kolikrát dokážou být ještě hnusnější?Nelluška píše:Není právě šťastná, ne opravdu ji to, že má sourozence netěší. Často holka doma říká, jak brečí, že kdyby jich nebylo tolik, měli by peníze…Člověk by měl mít tolik dětí, kolik je schopen zabezpečit, ne živořit..
Třeba nejede na výlet, ale je šťastná, že má sourozence a je jim spolu dobře. U nás ve školce je taky jeden, co nejezdí do solný jeskyně, ale pak pro něj přijde maminka se třemi bráchy a jsou prostě tak roztomilý a i když jsou asi socky, jsou šťastní. Tím nechci rozhodně říkat zakladatelce, ať si dítě nechá, ale o penězích to není. Mě spíš ty dvě děti vysávají fyzicky a psychickytakže jestli se na ně necítí, má mojí podporu.
Právě že zakladatelka píše, že se na další dítě necítí ani po této stránce… Ani psychicky, ani fyzicky…Já bych právě další dítě nechtěla proto, že bych to nedala po této stránce. Proto zakladatelku chápu
V tomhle vidím problém, v tom, že se ve škole určitě najde dost lidí, co se té holčině, která nemůže jet na výlet směje, že je „socka“, že nejede, že nemá „značkový“ oblečení atd. atd. Ale to není o penězích je to o omezenosti těch, co ty ostatní děti vychovávaj…
![]()
Naprosto souhlasím. Někdy je rodina se čtyřmi dětmi a s trochou peněz šťastnější než s jedináčkem, co má všechno, ale nikdo si na něj neudělá čas. To je větší chudák než ten, co nejede na lyžák. ![]()
Nelluška píše:kate02 píše:Naprosto souhlasím. Někdy je rodina se čtyřmi dětmi a s trochou peněz šťastnější než s jedináčkem, co má všechno, ale nikdo si na něj neudělá čas. To je větší chudák než ten, co nejede na lyžák.monika32 píše:podle mě tohle je ale daný i přístupem ostatních dětí, tím, jak je rodiče vychovávají v podstatě to tady padá i od dospělých, že „chudák dítě, co nemůže na výlet“, jsou to „socky“, když mají takovýhle názory dospělí a rodiče dětí, jak se na to pak mají koukat ty děti, který kolikrát dokážou být ještě hnusnější?Nelluška píše:Není právě šťastná, ne opravdu ji to, že má sourozence netěší. Často holka doma říká, jak brečí, že kdyby jich nebylo tolik, měli by peníze…Člověk by měl mít tolik dětí, kolik je schopen zabezpečit, ne živořit..
![]()
Tak pod to se podepíšu. Lucka v podstatě vyrůstala 5,5 roku jako jedináček. Tak nějak jsme si všichni kompenzovali to, že se druhý dítě nedaří a tak jsme jí zahrnuli vším možným, jo vím, byla to chyba, dost jsme si jí rozmazlili a teď se to snažíme zase dát do pořádku, ale jde to ztuha. Vždycky jsme se jí ale snažili vést tak, aby se nikomu neposmívala, kdo se nemá tak dobře jako ona. Je hodně věcí, co by se mi pro ní líbilo, ale snažím se hodně krotit a nekoupit jí všechno, co si usmyslí. teď si vymyslela, že všichni ve třídě mají céčka a ona ne a že si j nemůže s nima vyměňovat, tak jsme jí nějaký koupila, ale větší množství dostane až k narozkám a za slušný chování, což v poslední době poněkud pokulhávalo.Na jednu stranu je šťastná, že má sestřičku, ale na druhou jí prostě bere jako velkou konkurenci. No není to jednoduchý. Já bych dala nevím co za to, kdybych je měla od sebe jenom tak maximálně tři roky. Lucka si hodně blbě zvyká na to, že na ní mám málo času, ze začátku i vyčítala, že nedělám nic jinýho než že kojím. Což byla to pravda, ale já za to nemohla.
Ráda bych se jí věnovala, ale nešlo to, bohužel Ela je hodně akční dítě, za kterým musím pořád běhat a hlídat.
Markétko to se srovná. Naši jsou o tři roky a Nellinka taky trpí jak Hus. Jediný vnouče z obou stran, měla všechno a brácha je teď pro ní velká konkurence. ted je mu 10 měsíců a pořád se s tím nesrovnala. Má ho ráda, ale pořád je na ní vidět, že jí to moc trápí. Tuhle říkala ze srandy, že ho hodíme do krbu, aby nekřičel:-). Bylo vidět, jak se jí tím vyslovením ulevilo. Ale malej jí už začíná projevovat svou lásku a je vidět, že nakonec bude moc šťastná, že ho má. A u vás to bude taky ta
k.
kate02 píše:monika32 píše:podle mě tohle je ale daný i přístupem ostatních dětí, tím, jak je rodiče vychovávají v podstatě to tady padá i od dospělých, že „chudák dítě, co nemůže na výlet“, jsou to „socky“, když mají takovýhle názory dospělí a rodiče dětí, jak se na to pak mají koukat ty děti, který kolikrát dokážou být ještě hnusnější?Nelluška píše:Není právě šťastná, ne opravdu ji to, že má sourozence netěší. Často holka doma říká, jak brečí, že kdyby jich nebylo tolik, měli by peníze…Člověk by měl mít tolik dětí, kolik je schopen zabezpečit, ne živořit..
![]()
Kate moc hezky jsi to napsala.
Máš úplnou pravdu. ![]()
Já jsem jedináček,sice jsem jezdila se školou na výlety,do Itálie,na všechny školní akce.ALe odma jsem byla sama.I když se mi naši věnovali tak normálně,žádný rozmazlování(,nikdy jsem se nikomu nesmála,že je socka).Ale i tak mi bylo smutno a svým způsobem stále je.Hrozně ráda bych měla bráchu nebo ségru,takovou spřízněnou duši.
Nedávno se mi máma přiznala,že když mi byly dva roky šla na potrat a upřímně,je mi to fakt líto..Máma říkala,že kdyby to mohla vrátit zpátky,na potrat by nešla…Teď vidí,že to od ní bylo moc moc sobecké ( šla,protože táta byl furt v práci a ona se bála,že dvě děti nezvládne sama).
lucineeccka píše:
Já jsem jedináček,sice jsem jezdila se školou na výlety,do Itálie,na všechny školní akce.ALe odma jsem byla sama.I když se mi naši věnovali tak normálně,žádný rozmazlování(,nikdy jsem se nikomu nesmála,že je socka).Ale i tak mi bylo smutno a svým způsobem stále je.Hrozně ráda bych měla bráchu nebo ségru,takovou spřízněnou duši.Nedávno se mi máma přiznala,že když mi byly dva roky šla na potrat a upřímně,je mi to fakt líto..Máma říkala,že kdyby to mohla vrátit zpátky,na potrat by nešla…Teď vidí,že to od ní bylo moc moc sobecké ( šla,protože táta byl furt v práci a ona se bála,že dvě děti nezvládne sama).
Nelluška píše:kate02 píše:Naprosto souhlasím. Někdy je rodina se čtyřmi dětmi a s trochou peněz šťastnější než s jedináčkem, co má všechno, ale nikdo si na něj neudělá čas. To je větší chudák než ten, co nejede na lyžák.monika32 píše:podle mě tohle je ale daný i přístupem ostatních dětí, tím, jak je rodiče vychovávají v podstatě to tady padá i od dospělých, že „chudák dítě, co nemůže na výlet“, jsou to „socky“, když mají takovýhle názory dospělí a rodiče dětí, jak se na to pak mají koukat ty děti, který kolikrát dokážou být ještě hnusnější?Nelluška píše:Není právě šťastná, ne opravdu ji to, že má sourozence netěší. Často holka doma říká, jak brečí, že kdyby jich nebylo tolik, měli by peníze…Člověk by měl mít tolik dětí, kolik je schopen zabezpečit, ne živořit..
![]()
Holky, vy máte pravdu, ale chtěly byste takhle žít? To jsou pořád příměry, že rodina s X děckama MŮŽE být šťastnější, než jiná s jedináčkem, ale vidím kolem sebe tolik rodin, co se rozpadají kvůli penězům, kde to kvůli prachům skřípe, kde nezaměstnanost může za rozpad manželství, atd. že V PRAXI A REALITĚ tyhle vaše zcela pravdivé názory, bohužel padají na hubu. Doba je taková. Bohužel
Takže já s vámi naprosto souhlasím
, ale dodávám jedno velké ALE. Prostě, že ne vše, co je krásné a pravdivé a mělo by tak být, tak v praxi skutečně je. Může to tak být, ale není…
Dodám jen, že jsme se teď přestěhovali do domku a máme sousedy s šesti dětmi a zlejší děti jsem teda neviděla…:-(. Jen koukají, co kdo má a nebo nemá, hledají, kde by koho ochytračili a vyloupli nějakou korunu bez práce. Nic než prachy neznají. Je to téma číslo jedna. Jasně, je to vina těch rodičů, ale když nemají dětem co dát do huby, tak na to prostě pořád myslí a pořád o tom mluví a co potom?
Já osobně bych šest dětí nechtěla:-) ale jestli se tak někdo dobrovolně rozhodne, proč ne. Pokud jim ovšem nejde o sociální přídavky.
Anetka_kvitecek píše:Nelluška píše:Holky, vy máte pravdu, ale chtěly byste takhle žít? To jsou pořád příměry, že rodina s X děckama MŮŽE být šťastnější, než jiná s jedináčkem, ale vidím kolem sebe tolik rodin, co se rozpadají kvůli penězům, kde to kvůli prachům skřípe, kde nezaměstnanost může za rozpad manželství, atd. že V PRAXI A REALITĚ tyhle vaše zcela pravdivé názory, bohužel padají na hubu. Doba je taková. Bohuželkate02 píše:Naprosto souhlasím. Někdy je rodina se čtyřmi dětmi a s trochou peněz šťastnější než s jedináčkem, co má všechno, ale nikdo si na něj neudělá čas. To je větší chudák než ten, co nejede na lyžák.monika32 píše:podle mě tohle je ale daný i přístupem ostatních dětí, tím, jak je rodiče vychovávají v podstatě to tady padá i od dospělých, že „chudák dítě, co nemůže na výlet“, jsou to „socky“, když mají takovýhle názory dospělí a rodiče dětí, jak se na to pak mají koukat ty děti, který kolikrát dokážou být ještě hnusnější?Nelluška píše:Není právě šťastná, ne opravdu ji to, že má sourozence netěší. Často holka doma říká, jak brečí, že kdyby jich nebylo tolik, měli by peníze…Člověk by měl mít tolik dětí, kolik je schopen zabezpečit, ne živořit..
![]()
![]()
, ale dodávám jedno velké ALE. Prostě, že ne vše, co je krásné a pravdivé a mělo by tak být, tak v praxi skutečně je. Může to tak být, ale není…
Doba je zlá pořád, kdy byla nějaká dobrá doba? Sice tu píšete někdo, že za komančů se rodinám žilo líp, to možná jo, ale furt lidi nadávali na zlou dobu, dokonce i na revoluci došlo
, to si člověk nevybere ![]()
A tady nejde o 6 dětí, ale o 2. Jestli si teda někdo připadáte se dvěma dětmi jako extra velký socky
Mně se to zdá celkem zvládnutelné i kdybych zůstala s nimi sama.
Nelluška píše:
Já osobně bych šest dětí nechtěla:-) ale jestli se tak někdo dobrovolně rozhodne, proč ne. Pokud jim ovšem nejde o sociální přídavky.
Já taky ne.Ale nechci ani jedno,jako míněno,že nechcic jedináčka.
Aspoň dvě.Ale na potrat bych nikdy nešla.
Znala jsem jednu paní co děti měla 4,ale každý s jiným a všechny „byly nehoda“ ![]()
Gina108 píše:Anetka_kvitecek píše:Doba je zlá pořád, kdy byla nějaká dobrá doba? Sice tu píšete někdo, že za komančů se rodinám žilo líp, to možná jo, ale furt lidi nadávali na zlou dobu, dokonce i na revoluci došloNelluška píše:Holky, vy máte pravdu, ale chtěly byste takhle žít? To jsou pořád příměry, že rodina s X děckama MŮŽE být šťastnější, než jiná s jedináčkem, ale vidím kolem sebe tolik rodin, co se rozpadají kvůli penězům, kde to kvůli prachům skřípe, kde nezaměstnanost může za rozpad manželství, atd. že V PRAXI A REALITĚ tyhle vaše zcela pravdivé názory, bohužel padají na hubu. Doba je taková. Bohuželkate02 píše:Naprosto souhlasím. Někdy je rodina se čtyřmi dětmi a s trochou peněz šťastnější než s jedináčkem, co má všechno, ale nikdo si na něj neudělá čas. To je větší chudák než ten, co nejede na lyžák.monika32 píše:podle mě tohle je ale daný i přístupem ostatních dětí, tím, jak je rodiče vychovávají v podstatě to tady padá i od dospělých, že „chudák dítě, co nemůže na výlet“, jsou to „socky“, když mají takovýhle názory dospělí a rodiče dětí, jak se na to pak mají koukat ty děti, který kolikrát dokážou být ještě hnusnější?Nelluška píše:Není právě šťastná, ne opravdu ji to, že má sourozence netěší. Často holka doma říká, jak brečí, že kdyby jich nebylo tolik, měli by peníze…Člověk by měl mít tolik dětí, kolik je schopen zabezpečit, ne živořit..
![]()
![]()
, to si člověk nevybere
A tady nejde o 6 dětí, ale o 2. Jestli si teda někdo připadáte se dvěma dětmi jako extra velký sockyMně se to zdá celkem zvládnutelné i kdybych zůstala s nimi sama.
No s tou zlou dobou taky nechápu.Moji prarodiče se narodili za války a tomu se říká blbá doba.
Jako to,že některý děti nejezděj na školní výlety nenosej Next oblečení,to není tím,že blbá doma,ale tím,že jsou lidi povrchní.
Opravdu lidi co si furt stěžujou bych poslala na pár dní někam do Somálska…
Dvě jsou v pohodě, souhlasím, ideální stav. Pro mě tedy jo. Ale jestli se na ně zakladatelka necítí, má právo volby. Já bych třeba nešla v případě ,,nehody,, do třetího.