Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My teda máme doma nastavený pravidelný režim a tím jak je to každý den stejné, tak už to syn (prvňáček) bere automaticky. Přijde ze školy, jako první musí udělat povinnosti- první domácí úkoly, potom uklidí nádobí z myčky, vynese koše a teprve pak má volno, může jít ven nebo si hrát doma. V 18 hod jde večeret, pak čistit zuby, sprcha, večerníček, pohádka a spát. Takhle to má denně a ani mu to nepřijde že by to mělo být jinak. Děti potřebujou pravidelný režim.
@milwinka Loni nám to fungovalo naprosto stejně
pak přišel Covid dětem se režim změnil tím, že musely být u babičky a já v práci a teď to dát zase do kupy nám nějak nejde ![]()
Devitileta dcera ted taky strasne odmlouva a nedela svoje povinnosti. Asi je to vekem. Hlavne neustoupit. Nase deti si teda udelaji ukoly, nez jdou ven+ pripravit aktovku podle rozvrhu. A najednou maji ukoly driv a bez kecu, kdyz maji vidinu kamaradu venku ![]()
@dendule4 Kamarádku bych klidu vysoupla za dveře ať jde domů, pochybuju že by odporovala.. A dceru posadila k úkolům, vynadala bych ji za zbytečnou scénu, ale na druhou stranu i projevila pochopení proto, že si chce hrát s kamarádkou a úkoly jsou otravné.. Moje dceři teď bude 6 a taky je hrozně protivná když je večer a musí se domů, musí se ukončit hry s kamarádkama.. Vždycky ji říkám, že ji chápu, taky bych chtěla dělat jen to co mě baví, ať si zanadava, pobrecí, ale i tak se jde domu.. Za chvíli se uklidní, pak si povídáme co bude k večeři, jakou si přečteme pohadku, žádné zbytečně výčitky, žádné tresty.. Bylo by mi milejší kdyby šlo všechno v klidu a dítě bez debat poslechlo, ale takové dítě asi neexistuje. ![]()
@milwinka jako prvňáček fungovala dcera taky. Ale s 8. rokem utrum. Chvílemi jsme měli doma cizí dítě. U vás to časem bude obdobné ![]()
Vazne? Dite v 8letech si dovede navstevu, kdyz to matka vylozene zakaze? Co bude delat za par let? Uz jsem tady zakladala tema a jen se mi to potvrzuje vic a vic. Dnesni vychova deti? Hruza a des!
@dendule4 píše:
Jak jsem psala, já jsem v klidu řekla, že teď to nejde, že je čas dělat úkoly a že má Verusku vyprovodit domů, ale ona mi odsekla, že ne a že prostě jde Věra k nám, zavřely se do pokoje a já jen zůstala stát jak oparena. Byla jsem v šoku, že si zo vůbec dovolila si takhle prosadit svouproto ty zákazy, i kdyz ano možná už to bylo hystericke
No nemáš u ní autoritu a té kamarádce se dost divím, že neodešla sama. Doufám, že jsi zasáhla hned, jak jsi se vzpamatovala a poslala kamarádku domů. Dcera testuje hranice a tohle chování by opravdu mělo mít důsledky.
Ale zkus příště spíš udělat plán na celé odpoledne, aby s tím počítala, prostě v 6 doma, večeře a úkoly, žádné kamarádky na návštěvu. Ono ty děcka často provokuje to, že s tím nepočítaly, měly své plány a ty jim je narušuješ. Tak je dobré, aby věděla předem, co si může s kamarádkou domluvit.
Příspěvek upraven 21.09.20 v 20:53
@milwinka To mate ale ponekud oklesteny zivot. Neumim si predstavit mit jeden den jako druhy. Krouzky, livopedie, neco nakoupit, zaridit, obcas odpoledne donkor, navsteva logopedie, pomoct tchyni na baraku, vyuzit hezkeho pocasi k vyletu, navsteva. Mit rezim jako vy, tak nic nezaridim. Okolo 18hodiny kolikrat koncime na krouzku nebo jsem teprve dorazila domu z prace.
V nasem zivite existuje mraky promennych, se kterymi se musi pocitat. ![]()
@Netopirek píše:
@milwinka jako prvňáček fungovala dcera taky. Ale s 8. rokem utrum. Chvílemi jsme měli doma cizí dítě. U vás to časem bude obdobné
Psala jsem to v jine diskuzi. U nas preslo plynule obdobi vzdoru do takoveho toho prvniho testosteronoveho probuzeni okolo 5let, ted ma asi prepubertu a za par let to budeme mit v klasicke pubertalni podobe. ![]()
@Svistice Neříkám že máme každý den stejný program, jen stejný režim. Prostě po příchodu domů nejdřív povinnosti a pak podle času máme taky další aktivity, taky má nějaké kroužky, taky jdem občas na procházku, projet se na kole, nakoupit, ale prostě to plánuju v tom mezičase mezi domácími úkoly a večerním rituálem. Opravdu se snažím, aby chodil spát vždy ve stejnou dobu, on ten spánek opravdu potřebuje. Ale já teda naštěstí končím v práci o dost dřív než ty, jako být do 18hod v práci, tak toho taky moc nestihneme… ![]()
Asi bych s ní úkoly dělala hned po škole, pak si domluvila její další volný čas, co chce dělat, a na tom bych trvala. Že když má přijít v šest, tak v tolik přesně přijde. A pokud si chce dovést kamarádku, tak se na tom musíte dopředu domluvit, ale ne si ji vodit, když ještě nemá hotové úkoly.
@Netopirek píše:
@milwinka jako prvňáček fungovala dcera taky. Ale s 8. rokem utrum. Chvílemi jsme měli doma cizí dítě. U vás to časem bude obdobné
No tak to se mám na co těšit…
Asi teda o to víc na tom budu muset trvat, když se to s věkem začne vymykat kontrole…
Kamaradku poslat domu a dceru uklidnit se do pokoje. Pak v dobrem prijdu, jestli s ukoly nepotrebuje pomoc. Ja teda netrestam pri prvnim uletu, az kdyz nepochopi, ze takhle ne. To mi prijde, ze si akorat reknou..ted uz je to stejne jedno
Jak s divou zveri, neni dobre zahnat do kouta, vzdy nechat unikovou cestu. Neco ve smyslu nastvals me, ale mas moznost to napravit.
@milwinka píše:
No tak to se mám na co těšit…Asi teda o to víc na tom budu muset trvat, když se to s věkem začne vymykat kontrole…
Ono se to bude muset časem změnit. Hlavně až začne chodit sám domů. Bude si. Chtít s kamarády pokecat před školou. Pak taky jeho kamarádi nebudu muset mít čas…
@dendule4
to si měla zarazit ihned a ne že se zavřou do pokoje. Promluv s ní že napřed úkoly a pak zábava a pokud ne přijdou zákazy. Dcera je taky ve 2třídě a úkoly do školy dělá jak přijde a má je za pár minut hotové. Musíš vědět co jí nejvíc bude vadit a to jí zakázat. Má tebe srandu když řekneš ne a stejně si tam kamarádku vezme
Ale malá ví že když řeknu ne je to ne a to si myslím že sena všem spolu domluvíme.