Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terka.kejk píše:
To je krajní řešení(nevlastní), ale to mu nemohou vzít mobil? K čemu má 10leté dítě mobil??
Dovolili by jste to někomu dospělému na ulici?
Mohou, až otec nějak zakročí samozřejmě. Krajní řešení je co??? Že nepustí otec vlastního syna domů??? A 10 letý syn snad není cizí dospělý na ulici, ne???
A co to v závorce nevlastní??? Promiň, ale absolutně ti nerozumím.
@Terka.kejk píše:
To je krajní řešení(nevlastní), ale to mu nemohou vzít mobil? K čemu má 10leté dítě mobil??
Dovolili by jste to někomu dospělému na ulici?
Pro otce je to vlastní dítě. Spíš by mě překvapilo, kdyby 10leté dítě mobil nemělo, žádné takové neznám.
Jednou by mě natočil bez mého souhlasu a telefon by prostě na víkend neměl, pouze, pokud by si potřeboval zatelefonovat. Stejně v tomhle věku telefon nepotřebuje.
Máme stejně starého nevlastního kluka. Mobil dostal od nás, aby jsme byli v kontaktu. Ale smí si s ním „hrát“ většinou jen po obědě, když ostatní děti spí. Přes den jen kontrolovat, jestli mu někdo nepsal nebo nevolal a na výletě fotit. Doma si smí fotit děti, psa. Nás jen když se nás zeptá, právě proto, že tu občas pobíhám v kalhotkách apod…
Takhle starému dítěti to nedochází, ale už je rozumný.
Vysvětlila bych dítěti, že se tohle nedělá, že by taky nechtěl, aby mu někdo fotil pokoj nebo jeho po ránu a ukazoval to spolužákům. že může fotit na výletě. Osoby jen se svolení. Interiér domu ne.
A mamince bych vzkázala, že jestli ji u vás něco zajímá, ať se staví nebo zeptá, ale ať nenutí tohle dělat desetileté dítě.
Edit: vzkázala osobně nebo přes muže, ne po dítěti.
Příspěvek upraven 02.11.14 v 16:49
@Zupa píše:
Dneska jsem zjistila, že přítelův syn si nahrává na mobil náš dům i nás popřípadě vše fotodokumentuje. Na tom by nebylo nic moc zvláštního, ale on se ani netají s tím že to má pro svoji mámu![]()
Musím říct že mě to upřímně šokovalo, zrovna rekonstruujeme koupelnu takže všude bordel, ráno ve dřezu hromada nádobí já neučesaná jen v pyžamu a kluk si to všechno do detailu natáčí pro maminku, prý aby viděla jak to tu máme uspořádané
Řekla jsem mu at jí natočí svůj pokoj, ale to už jí ukazoval minule prý
Co s tím? Možná to moc řeším, ale fakt mě dostaloJá se toho děsím protože to samozřejmě přenáší i zvuk a není mi příjemný aby věděla o každém našem myšlenkovém pochodu a podobně. Mobil má v ruce celý den a není v mé moci ho pořád kontrolovat jestli natáčí nebo hraje hry.
jasně bych mu sdělila, že u nás doma nic takového dělat nebude. Co na to jeho táta? ![]()
@veria píše:
Děcko je u otce na návštěvě? Chudak malej. No tak at natáčí no, jestli se nemate za co stydět tam co je na tom, ze to ukáže matce. Vždyt je to 10 lete děcko, tak se tim asi bavi. Anebo mu najdete jinou zábavu, co ma co delat cely den na mobilu, ze…
Joo, to si budu pamatovat, až tady zas budou padat názory, že s tátou a jeho novou ženou získalo dítě novou rodinu včetně širokýho příbuzenstva. ![]()
Kluk natočí něco v pokoji nebo haldu dříví a pomalu špionáž s měněním zámků a právníkama. Boože.
Zajímavý je, že natáčet nic nesmí, aby nenarušil soukromí, ale vlézt mu do mobilu a něco mu tam smazat, to se může.
@Zupa no pokud to dela na objednavku od ni, ona je bez prace, tak je to dost dobre mozne ze pujde o zvyseni alosu. Ale vzhledem k tomu ze ho mate kazdy vikend tak by se to dalo povazovat za stridavou peci a jeji nezamestnanost nebude pro soud dostatecnym duvodem pro zvyseni alimentu.
@Sworley jo a taky je zajimave, jak je zdůrazňováno ze jde o dite nevlastní;) je mi lito vsech deti, co se jim rozpadla rodina, a pak jsou u táty nevlastní a na návštěvě… A ani tam nesmi nic natočit. Jediny co uznávám ze je pres caru, aby nahraval nevlastní matku v pyzamu:) to bych zakázala ale hlavne mu vymyslela naky program aby netrávil tolik času na mobilu.
Řekla bych mu, že za sebe si to nepřeju. A pokud by natáčel dál, smazala bych mu to před ním.
Mám stejně starýho kluka takže nechápu, proč z takhle starého dítěte někteří děláte blbce typu, že mu to nedochází
názory typu, že je tam na návštěvě nebo rovnou výměna fabky jsou fakt teda
radši nekomentuju…
prostě bych mu vysvětlila, že se to nedělá natáčet vše a všude navíc bez souhlasu druhého a že jak by se to líbilo jemu, kdybych ho natočila třeba jak sedí na záchodě a pouštěla to spolužákům a pokud by s tím nepřestal, tak holt by na víkend telefon neměl…pokud bych zjistila, že je naočkovanej od maminky, tak by si s ní měl muž promluvit, že to je fakt přes čáru…
@veria píše:
@Sworley jo a taky je zajimave, jak je zdůrazňováno ze jde o dite nevlastní;) je mi lito vsech deti, co se jim rozpadla rodina, a pak jsou u táty nevlastní a na návštěvě… A ani tam nesmi nic natočit. Jediny co uznávám ze je pres caru, aby nahraval nevlastní matku v pyzamu:) to bych zakázala ale hlavne mu vymyslela naky program aby netrávil tolik času na mobilu.
Zmíněno to je protože s vlastním dítětem bych udělala krátký proces, v tomhle případě mám ale jaksi svázané ruce a vše musím řešit přes otce.
Právě ho jel odvézt domů a po cestě to spolu proberou, prozatím se o tom nebudeme zminovat jeho mámě a do telefonu jsem nevlezla, pouze jsem ho poprosila jestli by mě mohl smazat. Taky bych nechtěla aby mi lezl do mobilu.
Jinak některé názory jsou opravdu scestné, to že není můj neznamená že je cizí ![]()
@Zupa víš a to bude možná ono
ty s ním máš udělat stejně krátký proces jako bys udělala s dítětem vlastním…
@brumdinka to bohužel nemůžu už to tu tak bylo nastavené než jsem přišla, každopádně přítel to s ním probral a prý to chápe.
@veria píše: … Jediny co uznávám ze je pres caru, aby nahraval nevlastní matku v pyzamu:)
Jo to souhlasim…to nikdo videt fakt nemusi. ![]()
@Fjodorka píše:
Jednou by mě natočil bez mého souhlasu a telefon by prostě na víkend neměl, pouze, pokud by si potřeboval zatelefonovat. Stejně v tomhle věku telefon nepotřebuje. [/@Fjodorka píše:
Jednou by mě natočil bez mého souhlasu a telefon by prostě na víkend neměl, pouze, pokud by si potřeboval zatelefonovat. Stejně v tomhle věku telefon nepotřebuje.S timto nazorem souhlasim