Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@axlpol píše:
ne, ne nebojím se pojmenovat. Už jsem to zmínila, mají výraznou logo vadu (neskládají věty, mluví jednoslovně - spěchají nebo nemluví raději vůbec) na logopedii, ale spolupracují super, jen v praxi to nepouživají, nechtějí. Agrese, emoční nebo výchovný problém není. Takže učivo by měli zvládnout i ten řečový problém by se měl lepšit.Takže i já chápu, že když se eliminuje „divokost“ a někdo je usměrní, aby se soustředili na co mají, potom ty další slabá místa např. řeč se bude vyvíjet. Takže zvládnou učivo i svůj problém. Stejně jako na logopedii - logopedka je drží (seď, kam koukáš, nehoupej nohama, nehraj si s tužkou…) a dále už spolupracují bez problémů, nepotřebují pomoc. V tomhle SPC chápu, to jsme tam probrali a souhlasím…jo a mám už zprávu a přesně to je stup.3 - hod/tyd 15,5 - kod NFN P2× 0,389
Mě to nic neříká, kdo v tom jedete asi víte.
Tak to je fajn, ze chovani maji v poradku. Jen by me zajimalo, jak budou v prvni tride cist, kdyz nemluvi? Jsou tady ucitelky prvniho stupne, tak se treba taky vyjadri. Co delate s ditetem, ktere mluvi jednoslovne? Jak odpovida na otazky? Jak cte? Jak funguje s vrstevniky? Nepotrebuji pomoc
. Jde to zvladat v kolektivu 20-30 deti bez asistentky? Ano, rec se bude vyvijet, ale nebude to hned. Promin mi uprimnost
.
@Oriseka píše:
Tak to je fajn, ze chovani maji v poradku. Jen by me zajimalo, jak budou v prvni tride cist, kdyz nemluvi? Jsou tady ucitelky prvniho stupne, tak se treba taky vyjadri. Co delate s ditetem, ktere mluvi jednoslovne? Jak odpovida na otazky? Jak cte? Jak funguje s vrstevniky? Nepotrebuji pomoc. Jde to zvladat v kolektivu 20-30 deti bez asistentky? Ano, rec se bude vyvijet, ale nebude to hned. Promin mi uprimnost
.
Mám dítě, co hůř mluví, má dysfazii, je v běžné škole v druhé třídě. Taky jsem se bála čtení, dokonce některé učitelky v MŠ a logopedka naznačily, že čtení bude problém, ale četl mezi prvními a jinou známku než 1 ze čtení nikdy neměl. Každý je jiný a člověk může předvídat, ale realita je pak často jinde.
@axlpol píše:
Moje zkušenost se speciální školkou - učitelky, asistentky mají vzdělání, kurzy atd. ale většinou jim chybí to povolání v srdci. Těm u nás rozhodně.
I když byli ve spec. školce jen rok, furt si to negativně pamatují. Příchod do běžné školky, kde mají učitelky tuhle práci v srdci, byl obrovský rozdíl. I hodnocení dětí bylo naprosto jiné, lidské, pravdivé bez zajetých (někdy uměle vytvářených) diagnoz.
No tohle se rozhodně nedá zobecňovat. Já mám třeba zase zkušenost, že spoustě učitelům z běžných MŠ a ZŠ strašně vadí děti, které nelze nacpat do škatulek, a individuální přístup je pro ně naprosté sci-fi. A to i tam, kde by to šlo, kdyby se jen trochu chtělo. Protože někdy je to fakt těžké, to já dobře vím. ![]()
@Anonymní píše:
Mám dítě, co hůř mluví, má dysfazii, je v běžné škole v druhé třídě. Taky jsem se bála čtení, dokonce některé učitelky v MŠ a logopedka naznačily, že čtení bude problém, ale četl mezi prvními a jinou známku než 1 ze čtení nikdy neměl. Každý je jiný a člověk může předvídat, ale realita je pak často jinde. [/citace
A mluvil taky jen jednoslovne nebo vubec, jak pise zakladatelka? Neco jineho je, kdyz dite nevyslovi nektere hlasky a neco jineho, kdyz nespoji dve slova. Spojovat 2 slova to deti zacinaji kolem druheho roku. Ja vim, ze kazde dite je jine, ale toto uz je hodne velke opozdeni v reci.
@Oriseka píše:@Anonymní píše:
Mám dítě, co hůř mluví, má dysfazii, je v běžné škole v druhé třídě. Taky jsem se bála čtení, dokonce některé učitelky v MŠ a logopedka naznačily, že čtení bude problém, ale četl mezi prvními a jinou známku než 1 ze čtení nikdy neměl. Každý je jiný a člověk může předvídat, ale realita je pak často jinde. [/citace
A mluvil taky jen jednoslovne nebo vubec, jak pise zakladatelka? Neco jineho je, kdyz dite nevyslovi nektere hlasky a neco jineho, kdyz nespoji dve slova. Spojovat 2 slova to deti zacinaji kolem druheho roku. Ja vim, ze kazde dite je jine, ale toto uz je hodne velke opozdeni v reci.
No mluvil nerad, dodnes je hodně stydlivý, má menší slovní zásobu, kterou ale každodenním čtením stále rozšiřujeme, a když chce říct nějaké delší souvětí, pár vteřin předtím premysli, jak to zformulovat, trochu jako cizinec, dodnes používá chybné rody, je schopný říkat věci jako ten loď, dva kočky, táta šla, vidím ho místo ji, občas skládá kostrbaté a podivné věty, jinak mu škola jde, nemá zásadní problém ani s diktáty, angličtina mu jde výborně, paní učitelku má zlatou a ta tu jeho sroubovitou řeč vůbec neřeší. Když jsem na to narazila, řekla jen, že mu to chvíli trvá a pak se pěkně vyjádří a že ostatní děti taky nemluví perfektně. Je zlatá, máme štěstí.
Takže… dnes schůzka na druhé ZŠ, kde mi je taky odmítli. Ředitelka se omlouvala, ale že taky mají vysoké stavy + čekají UK děti a vlastně to není jejich povinnost, at tlačím na spádovou školu.
Nezbylo mi než volat SPC, at mi poradí co dělat, někam ty děti přece musím dát. Probere to s nadřízeným, protože přístup školy by měl být protiprávní. Zvýšit nebo zrušit uvazek nemůže, jen škola když prokáže, že opravdu nikoho nenašla - může úvazek ignorovat.
Důvod - malý úvazek asistence a nevhodný styl vyuky nejsou důvody k nepřijetí. Kdyby dali důvod i vysokého počtu dětí, tak to taky není důvod (kluci měli odklad, přijali je už vloni a měli tudíž i loňský posudek)…
Takže uvidím…takový start jsem si opravdu nepředstavovala, že děti budou tlačeny do školy, kde je nechtějí a ani nemají zájem je vidět nebo hledat řešení. ![]()
@Anonymní píše:
No mluvil nerad, dodnes je hodně stydlivý, má menší slovní zásobu, kterou ale každodenním čtením stále rozšiřujeme, a když chce říct nějaké delší souvětí, pár vteřin předtím premysli, jak to zformulovat, trochu jako cizinec, dodnes používá chybné rody, je schopný říkat věci jako ten loď, dva kočky, táta šla, vidím ho místo ji, občas skládá kostrbaté a podivné věty, jinak mu škola jde, nemá zásadní problém ani s diktáty, angličtina mu jde výborně, paní učitelku má zlatou a ta tu jeho sroubovitou řeč vůbec neřeší. Když jsem na to narazila, řekla jen, že mu to chvíli trvá a pak se pěkně vyjádří a že ostatní děti taky nemluví perfektně. Je zlatá, máme štěstí.
To je zajimave, ze mu jde i anglictina a diktaty. Mate bezva ucitelku
. Treba pomaleji nebo ne uplne dokonale ale souveti rekne. Tyto deti nespoji 2 slova, natoz souveti. A problemy se soustredenim a hyperaktivitou asi taky nema, ne? At se dobre dari i nadale
.
@axlpol píše:
Takže… dnes schůzka na druhé ZŠ, kde mi je taky odmítli. Ředitelka se omlouvala, ale že taky mají vysoké stavy + čekají UK děti a vlastně to není jejich povinnost, at tlačím na spádovou školu.Nezbylo mi než volat SPC, at mi poradí co dělat, někam ty děti přece musím dát. Probere to s nadřízeným, protože přístup školy by měl být protiprávní. Zvýšit nebo zrušit uvazek nemůže, jen škola když prokáže, že opravdu nikoho nenašla - může úvazek ignorovat.
Důvod - malý úvazek asistence a nevhodný styl vyuky nejsou důvody k nepřijetí. Kdyby dali důvod i vysokého počtu dětí, tak to taky není důvod (kluci měli odklad, přijali je už vloni a měli tudíž i loňský posudek)…
Takže uvidím…takový start jsem si opravdu nepředstavovala, že děti budou tlačeny do školy, kde je nechtějí a ani nemají zájem je vidět nebo hledat řešení.
A co nejaka logopedicka skola? Mensi pocet deti ve tride. Intenzivni logopedie. Nedala bych dite/deti tam, kde je nechteji.
@Anonymní píše:
Mne by zajímalo, nemáte jiný jazyk v rodině, když mu jde angličtina a pises ze má kostrbatou češtinu. Tohle slyším často na hřištích v našem bydlišti, ale často prave jeden rodič (ne nutne maminka) je cizinec.
@Oriseka máme dvě takové školy, jenže tyhle školy jsou prostě speciální, kde jsou děti různých sociálních prostředí a hlavně s opravdovými problémy.
Jedna ZŠ je spojená s MŠ, kam jsem děti dala na jeden rok a už nikdy. Logo hodiny byly skvělé a učitelku logopedky dodnes navštěvujeme soukromě, protože je pro děti nejlepší. Ovšem celé prostředí a pestrost ŽŠ s MŠ děti spíše srážela ve vývoji.
Já dneska dala i schůzku v MŠ, kde jsou denně a probrali jsme to. Shodli jsme se, že běžný kolekiv, je táhne a rozvíjí daleko lépe. Takže o speciální neuvažuju vůbec a hlavně i dojíždění je problém.
@Oriseka píše:
To je zajimave, ze mu jde i anglictina a diktaty. Mate bezva ucitelku. Treba pomaleji nebo ne uplne dokonale ale souveti rekne. Tyto deti nespoji 2 slova, natoz souveti. A problemy se soustredenim a hyperaktivitou asi taky nema, ne? At se dobre dari i nadale
.
Právě že jsem se angličtiny v 1. třídě dost bála a nakonec je to jeho nejoblíbenější předmět. Rozlišuje měkké a tvrde souhlásky a dlouhé a kratke samohlásky, cca v 6 letech ještě neslyšel rozdíl mezi p a b, teď už bez problémů, měl odklad do první třídy. Matematika taky bez problému. Hyperaktivní není vůbec, je spíš klidný a tichý, se soustředěním v první třídě problém byl, paní učitelka to brala sportovně a říkala, že jakmile ho probere, tak zase všechno ví a jede jak fretka, nakonec to vyřešila tak, že ho usadila vedle kluka, který měl problémy s učivem, ale zase věděl, kde jsou, tak se kluci doplňovali. V druhé třídě už problém s pozorností není nebo aspoň ne tak velký, aby to paní učitelce stálo za zmínku. Ona si všechno řeší ve škole, syn nepřinesl doposavad jedinou poznámku. Je skvělá. Dovedu si představit, že od jiné bysme si hlavně v první třídě leccos vyslechli.
@axlpol a neřeší moc to, zda někde děti chtějí či nechtějí? Nebereš si to moc osobně? Ti nevím, od září budou v každé třídě dva tři Ukrajinci, co nebudou umět český, nějaké logoproblemy v porovnání s nimi nebudou tak hrozne. Příště bych do školy dala papír z poradny a zbytek je na škole. Když zvládají školku, školu s tvojí dopomoci dají také.
@Helca83 píše:
Mne by zajímalo, nemáte jiný jazyk v rodině, když mu jde angličtina a pises ze má kostrbatou češtinu. Tohle slyším často na hřištích v našem bydlišti, ale často prave jeden rodič (ne nutne maminka) je cizinec.
Nemáme jiný jazyk v rodině. Já se na to ptala logopedky, co si o tom myslí, a ona říkala, že už se s tím setkala, že kvůli opoždění v porozumění a v řeči se češtinu učil už jako cizí jazyk, a vzhledem k tomu, že čeština je mnohem těžší, tak se mu angličtina učí snáz, má navíc mnohem snadněji zapamatovatelná slova. Naučit ho česky byla každodenní dřina, učila jsem ho roky skládat trochu rozvitou jednoduchou větu pomocí obrázků, první souvětí dal kolem 6. narozenin, nejdřív podle obrázků a postupně je začal používat občas sám.
@Cuddy píše:
@axlpol a neřeší moc to, zda někde děti chtějí či nechtějí? Nebereš si to moc osobně? Ti nevím, od září budou v každé třídě dva tři Ukrajinci, co nebudou umět český, nějaké logoproblemy v porovnání s nimi nebudou tak hrozne. Příště bych do školy dala papír z poradny a zbytek je na škole. Když zvládají školku, školu s tvojí dopomoci dají také.
se vracím k tématu…máš pravdu, tak i tak jsem musela osekat pocity a na doporučení SPC a zřizovatele škol (kterého jsem oslovila jak postupovat) jsem stručně jasně poslala do školy vyjádření, že mi prostě děti přijmou a že budu ráda, když se celá situace neodrazí na dětech ( např. záměrným oddělením od vrstevníku z MŠ, nedodržováním doporučeného postupu SPC atd) prostě žádná pomsta na dětech
…a že jejich přijetí / nepřijetí chci písemně.
Dneska došel email, škola samozřejmě ze mě udělala lháře, ale chápu to. Musí se nějak před zřizovatelem bránit „my nic“. Ovšem ve výsledku je mi to fuk - děti jsou přijaté a snad už bude klid.
Nevím zda někdo netuší, jestli nejsou Ukrajinské děti finančně zvýhodněny pro školy. Protože nejsem jediná, na koho celá situace působí, že si jednoduše chtěli udělat místo pro děti, které jsou pro školu výhodnější. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.