Nezaplacená směnka

Anonymní
29.1.14 15:28

Nezaplacená směnka

Prosím o radu, mám směnku, která není zaplacená.
Nejedná se o velké peníze. Vystavovatel pobírá pouze invalidní důchod.
Jak postupovat? Předem děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
100
29.1.14 15:44

Moc tomu nerozumím, ty jsi věřitel x dlužník x ručitel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.14 15:57

Já jsem věřitel

• Citovat
  • Upravit
100
29.1.14 15:59

Tak pak záleží na tom, jak je směnka vystavena: na viděnou x na určitý čas po viděné x na určitý čas po datu vystavení x na určitý den? Nebo už je splatná teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.14 16:21

Je splatná na určitý den, který je již promeškán

• Citovat
  • Upravit
186
29.1.14 16:33

Zaslal bych dlužníkovi doporučený dopis s dodejkou - výzvu k platbě a nápravě situace. Pokud ani pak nezareaguje, je jediná možnost podat u příslušného soudu (tam, kde má žalovaný trvalé bydliště pokud se nepletu) žalobu s návrhem na vydání směnečného platebního rozkazu.

Soud v tomto rozhoduje většinou rychle, bohužel žalobou dlužná částka hodně naroste (náklady na advokáta, apod.), proto se pak celá situace zhoršuje, pokud skutečně nemá dlužník z čeho platit.

Bohužel lepší postup není - podat výzvu, pokusit se jednou nebo dvakrat domluvit na platbě a pokud to nezafunguje, tak si nechat připravit u advokáta žalobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
29.1.14 16:35

Souhlas:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
29.1.14 16:41

Připojím se s dotazem - pokud je podepsaná směnka, proběhl soud kde bylo nařízeno zaplacení směnky ale soud proběhl před cca 16 lety, ze směnky nebylo nic uhrazeno, zůstává tam stále dluh? Nebo se po urcite době promlčí? Adresáta dlužné částky se nepodarilo dohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
29.1.14 16:48

@Evka73 To je vysvětleno třeba zde https://www.emimino.cz/…luhu-150552/ (3 roky promlčení dluhu, který nebyl vymáhán. 10 let, pokud je vymáhán soudně). Po 16 letech tedy bude již promlčen (podle mého názoru).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
29.1.14 18:26
@Evka73 píše:
Připojím se s dotazem - pokud je podepsaná směnka, proběhl soud kde bylo nařízeno zaplacení směnky ale soud proběhl před cca 16 lety, ze směnky nebylo nic uhrazeno, zůstává tam stále dluh? Nebo se po urcite době promlčí? Adresáta dlužné částky se nepodarilo dohledat.

Půjčka je promlčená po 3-4 letech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
29.1.14 18:34

Děkuji, to je potesujici zpráva, sice se to netýká primo mě, ale sousedky a nevěděla, jestli někdy na ní nevyskoci nesplacena smenka a nebude to chtít někdo zaplatit po jejích dětech třeba s úroky za 30 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
9.11.14 13:10

půjčka na směnku

Ahoj, chci si vzít půjčku na směnku 10 000 kč, nutně potřebuji zaplatit nějaké resty a banka mi nepůjčí. Našla jsem na internetu jednu společnost, která po registraci a vyplnění osobních údajů, pak zasílá nabídky od soukromích lidí. Dostala jsem pár nabídek, ale jediná která by přicházela v úvahu je na směnku. Nikdy předtím jsem nic takového nezkoušela, tak bych se chtěla zeptat, zda je nějaké nebezpečí, když si půjčku na směnku vezmu i když jí budu řádně splácet. Máte někdo prosím vás zkušenosti s touhle společností? Je to společnost Bankerat. Děkuji za odpověd. :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel