Oddlužení manžela a vratka daní

25.1.14 14:13

Oddlužení manžela a vratka daní

Máte někdo pouze manžela v oddlužení (protože jeho dluhy vznikly za doby před manželstvím, kdy jsme se ještě ani neznali) a jste na rodičovské dovolené, tudíž si vás manžel může uplatnit jako slevu na dani na manželku, protože nemá žádné příjmy. Jak je to s tím vrácením daní na manželku? Nejspíš mu to všechno seberou a všechny peníze tak dají na oddlužení, že? A nevíte ještě, kdybychom se rozešli, ale nerozvedli, tak kdyby on nesplácel, musela bych splácet za něj, ikdyž oddlužení má jen on, ale když to soud tenkrát rozhodoval, tak na tohle se vůbec neberal ohled, že to vzniklo před dobou manželství, tam říkali něco o tom, když on není schopen splácet, musí za něj manželka. Mě to přijde jako nesmysl, protože nemáme žádné společné jmění, co bychom měli za dobu manželství, on nic neměl, přistěhoval se ke mně, byt je můj, tak proč já bych měla za něj nést nějakou odpovědnost, a když to bylo v návrhu jasně stanoveno, že to bylo za doby před manželstvím. Rady typu zavolejte jeho insolvenčnímu správci mi nedávejte, protože jeho přidělená insolvenční správkyně je doslova neschopná a nic neví, dokonce jí soud urguje o zprávy dosavadního plnění atd. Ta ženská jen vyloženě bere peníze za nic, když jsme jí tenkrát volali a žádali o nějakou radu, tak byla totálně mimo, bylo jasné, že nic neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
526
25.1.14 14:42

Podle mě mu dluh mu vzniknul před vznikem nanželství, takže by případné nesplácení byl právně jeho problém ne tvůj, protože obecně platí, že takové závazky nesouvisí se společným jměním manželů. Insolvenční správkyně by měla vědět, co a jak, jenže lidský faktor je lidský faktor a někdy jsou skutečně na takových pozicích neschopní lidé. Co se týká toho zdanění, tak sice nejsem vyloženě mzdová účetní, dělám ho spíš na základní úrovni a okrajově a tvůj problém je trošku atypický, ale podle mě by ten přeplatek na dani byl braný jako jeho náhodný příjem a ten by šel na tu úhradu dluhů. Ale nejsem si tím jistá, sama bych takový případ konzultovala se zkušenější účetní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
25.1.14 14:46

@Charmeuse od 1.ledna 2014 se i dluhy vzniklé před manželstvím táhnou i za druhým z manželů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
25.1.14 15:12
@Teruna000 píše:
@Charmeuse od 1.ledna 2014 se i dluhy vzniklé před manželstvím táhnou i za druhým z manželů

tak to je masakr…myslím, že to je poslední hřebíček do rakve pro instituci manželství…takže pokud se bude někdo chtít vdát/oženit, tak aby si toho druhého prolustroval a doufal, že to udělal dobře…
A co předmanželská smlouva…tam ty dluhy „před“ nejdou ošetřit…??? Jako představa, že si někoho vezmu, ten mi zatají milonové dluhy (stačí i v řádech desetitisíců, že?) a po případném rozvodu to budou vymáhat po mně..??? :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
12488
25.1.14 15:15

@konvalinka83 Koukni se na par dni stare zpravy na www.seznam.cz.Tam je titulek misto svatebnich daru cekejte exekutora. Primo se tam pse, ze pokud si beres manzela nebo manzelku z dluhy muze exekutor zabavit i tve veci a nebo v pripade splatek dluhu platit prave i manzelka ci manzel. A to i v dobje kdy vznikly dluhy prave pred manzelstvim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
25.1.14 15:20
@Jitka1976 píše:
Jako představa, že si někoho vezmu, ten mi zatají milonové dluhy (stačí i v řádech desetitisíců, že?) a po případném rozvodu to budou vymáhat po mně..??? :pocitac:

nebudou, ty nemůžeš být postižena za dluhy tvého manžela před vznikem manželství. ovšem ani věřitel nemůže být bit na tom, že se dlužník vrhne do manželství, aby se vyhnul placení dluhů. takže ze SJM je možné na dluhy z před manželství srážet pouze část SJM, která by připadla na dlužníka. ani v manželství není tedy možné vzít tu část SJM, která by připadla na nedlužícího manžela - takže když za předmanželské dluhy manžela neodpovídáš ani v průběhu manželství a tvoje část SJM je před exekucemi chráněna, tak ani po rozvodu za ně nebudeš odpovídat. ovšem je nutno dodat, že když se nějakým způsobem sníží rozsah SJM dlužníka (předmanželskou smlouvou, zúžením SJM, odděleným jměním…), tak se z hlediska exekuce na SJM pohlíží, jako kdyb zúžené nebylo.

ale jestli se toto týká i oddlužení, to netuším, pokud vím, tak to má poněkud jiný režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
25.1.14 15:23
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
25.1.14 15:27

@konvalinka83 Ahoj,tady by to bohuzel zrejme skutecne slo na oddluzeni/plneni splatkoveho kalendare PLUS nenadale prijmy/.
Jina situace uz ale je napr. preplatek na elektrine, plynu, vyplaceni ze SJM a pod. Ale neni jasna jurisdikce, pouze jsem cetla navody, jak na to.
Ad druha otazka: skutecne je pravni uprava a jelikoz sis manzela vzala, muzou /castecne/ brat i Tvuj majetek…Viz vyse

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
25.1.14 15:27
@Teruna000 píše:
@sagina
http://www.novinky.cz/…ekutora.html

když mě zajímají novinky z práva, ověřuji si je přímo v zákonech ;) novináři dokáží vyplodit takové blbosti, až to někdy bolí :roll:

konkrétně o exekucích ze SJM na předmanželské dluhy tady byly v poslední době minimálně dvě diskuze a citace přímo zákonů v nich byly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
25.1.14 15:28

@sagina No…to co čtu od @Teruna000 vypadá jinak…to je fakt na hlavu..!!! :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Jitka1976
25.1.14 15:29
@sagina píše:
když mě zajímají novinky z práva, ověřuji si je přímo v zákonech ;) novináři dokáží vyplodit takové blbosti, až to někdy bolí :roll:konkrétně o exekucích ze SJM na předmanželské dluhy tady byly v poslední době minimálně dvě diskuze a citace přímo zákonů v nich byly.

No, kéž by…tohle by mě fakt vytočilo…

• Citovat
  • Upravit
15814
25.1.14 15:30

No, koukla jsem do toho článku a je v něm v podstatě pravda - postihnout lze SJM i za dluhy před manželstvím (to dřív prakticky nešlo). není tam ale psáno vše - že to postižení se v tomto případě netýká celého SJM, ale jenom části, která by připadla na dlužníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12488
25.1.14 15:36

Holky, ae ted je prave vse od 1.1.2014 jinak. Zacel platit novy obcansky zakonik.:-) Takze nemyslim si, ze by novinari psali uplne nesmysli ikdyz nektere veci ci clanky byvaji zavadejici.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
25.1.14 15:47

@jahoda 2 no a četla jsi patřičná ustanovení NOZ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
25.1.14 16:03

@konvalinka83 napiš tam číslo tvého účtu a přijdou peníze k tobě a o tom nikdo vědět nebude, kašli na ně, kdo se na to bude ptát?? Správce??? Ale houby, v tomhle státě nikdo neví co se děje a správkyně má dispoziční právo pouze na manželovo účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel