Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mateřskou nedostane, jen rodičák a případně porodné. Ať se poptá na sociálce nebo se dá všechno najít na netu.
Tak to je kravina mě je 15 let mám teď 18 denního syna a mateřskou dostanu, mám to schválené takže si myslím že by ji slečna mohla dostat také.
Je rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem a ty tady zrovna říkáš rodičovskému příspěvku mateřská…jsou to dvě odlišné věci.....mateřská se vypočítává z platu a vyplácí se určitý počet týdnů a poté na ni navazuje rodičovský příspěvek. V případě, že jsi před těhotenstvím určitou dobu nepracovala, tak je ti vyplácen rovnou rodičovský příspěvek, ale až po porodu. Zatím co mateřskou můžeš brát již před porodem.....
já se teda omlouvám,ale nějak nechápu, proč by měla mít peníze matka těhotné a ne přímo ona. Vždyt si to vyřizuje za sebe a tím pádem jí to bude chodit složenkou na její jméno a ne na jméno její matky ![]()
Taky jsem nepochopila,proč by nemohla bydlet nebo být s otcem dítěte. ![]()
další věc,tak si myslím,že se vzít můžou,protože dluhy před manželstvím budou dluhy stále jeho. Kdyby si vzal dluhy po manželství,aniž by o tom věděla ona,tak by byly společné (pěkně na prd co:) )
Bud jsem měla větší volnost a nebo moje matka není ,,fůrije,, . Protože mi opravdu přijde padlé na hlavu,aby peníze bral někdo,kdo to dítě neporodil.
¨
A poslední věc,já nikdy nepracovala a mám příspěvek do 9 .měsíců malé 7 600 Kč a od 9.měsíce 3 800 Kč. A porodný jsem měla
lulu1111 píše:Já si teda ted nejsem vůbec jistá ale myslím že od nového roku mají studentky které pravidelně navštěvovali školu nárok právě na mateřskou místo rodičovského příspěvku…
Je rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem a ty tady zrovna říkáš rodičovskému příspěvku mateřská…jsou to dvě odlišné věci.....mateřská se vypočítává z platu a vyplácí se určitý počet týdnů a poté na ni navazuje rodičovský příspěvek. V případě, že jsi před těhotenstvím určitou dobu nepracovala, tak je ti vyplácen rovnou rodičovský příspěvek, ale až po porodu. Zatím co mateřskou můžeš brát již před porodem.....
Ahoj s mateřskou a rodičákem neporadím,ale před 10ti lety mě mateřskou vyplácela škola. pokud je otec mimča plnoletý je možné ještě v těhotenství podat na soud návrh o určení otcovství po porodu bude mít mimčo jak příjmení tak zákonného zástupce otce.jinak jsou zák. zástupci rodiče matky.zplnoletnit jde jen ke svatbě(upřímně nic příjemnýho vykládat před soudem bylo tam asi 15 lidí o sexu
)dluhy před manž. jsou jeho fajn je před manželská smlouva tam můžou byt všechny dluhy jen toho jednoho.zúžení SJM je jen na určitou věc např. hypotéku, ale ne na všechno. Mě se narodil syn v 17ti letech.
na mateřskou rozhodně nárok nemá nikdo, kdo neodpracoval daný počet dní…ještě před třemi lety to bylo tak, že ti vyplácela škola PPM, ale zákony se změnily. Takže ode dne porodu máte nárok na rodičák, pak maximálně převést na manžela…ale to jde až v 6 týdnech.
Ahojte maminky, chtěla jsem se zeptat. Za měsíc mi bude 18 a mám 7mi měsíční miminko a rodičovák neberu, prý až od 18nácti. Tak sem se chtěla zeptat jestli od těch 18let budu brát po dobu 9měsíců těch 7600,– a pak až 3800,– nebo rovnou jen ty dva měsíce 7600,– a pak 3800,–? :/ K+K
Chci se zeptat. Jak to chodí s tím zplnoletněním je mi 17 let čekám miminko a přítelovi je 23 má velký byt je schopen se o nás postarat. Chceme abych bydlela u něj. Akorát rodiče neví že jsem těhotná a chtěla bych se nechat zplnoletnit, protože nechci aby miminko připadlo mé matce. Jsme schopni se i vzít víme že spolu dokážeme být navždy.
máme takovou důveřivou lásku. Pochopila jsem zprávně že rodiče musím informovat o zplnoletnění nebo jak? Když to zažádám ( což musím já). Přítel s tím plně souhlasí. Kamarádka byla těhotná v 16 letech. Jenže ta to měla v pohodě rodiče to příjmuli. Jenže já se rodičů nějak tak obávám. Vím že mě matka bude chtít hnát na potrat jenže já vím že o dítě se postarám není to první o které bych se starala. Navíc vím že to opravdu zvládnu
i přítel je připraven s dětmi to umí. Prosím o radu jak to tedy chodí. Či s tím má někdo zkušenost. ![]()
@Mimoňek začala bych tím, že se k tomu postavím dospěle a tuhle skvělou zprávu zdělím rodičům
@Mimoňek i když se nenechas zplnoletnit tak dítě nepřipadne tvé matce
máš plnoleteho partnera takže zákonný zástupce dítěte bude on do té doby než byli bude 18..Já rodila v 17ale bylo to 11dní před tím než mi bylo 18 tak nebylo co řešit
a pokud se chceš zplnoletnit tak si zajdeš sama podat žádost na soud (dají ti tam příslušné papíry na vyplnění které jim pak doneses) ale jak bude soudní řízení tak budou předvolani i tvoji rodiče a bude se posuzovat i jejich názor, takže ano rodiče to musí vědět…
Děkuji moc za pomoc. Tak jsem si oddychla že mé matce nepřipadne naše miminko. ![]()
Přitel už teď se moc těší takže vždycky když jdeme spát tak mluví na bříško, povídá pohádky. Nebo někdy když mě chce ze srandy naštvat tak mluví na bříško jaká prcka maminka je… přinese mi nektarinky.. nějak jsem je začla jíst hodně furt na ně mám chuť nebo jsem milovala houby a cítila jsem jenom ten smrad a udělalo se mi špatně je to v těhu normální? I to že se mi často motá hlava??
docela mám z toho nějak strach nevím jaké to je. A co se týče zplnoletnení co si o tom myslíte mám to nechat bez toho i přítel říká že to je na mě že při mě stojí. Že jim to můžeme klidně říct normálně i bez zplnoletnění. PS: jsem na začátku těhu, tak nevím jak to chodí. Vím to podle testů že jsem těhotná doktor mě čeká teprve v Uterý mám z toho strach taky. Chcem to s přítelem říci sami nebude volat rodičům když mi není 18 let. Díky za radu ![]()
@Mimoňek a kdy budeš mít 18?? Pokud ti to vychází tak že chvilku po narození miminka, tak si myslím že zplnoletneni je zbytečné
..Doktor tvé mamce nic říct NESMÍ, musel my to říct jen v případě že by ti nebylo 15 takže klid
ale v tvém zájmu bych ji to řekla, já měla taky hrozný strach, hlavně z taťky, ale nakonec v pohodě, jo asi 2týdny jsem poslouchala jestli si to nechci rozmyslet, pak jsem se vztekla at mi s tím dají už pokoj ze si nic rozmyslet nebudu a byl klid, teď má malá 3měsíce a všichni jsou z ní hotovi
na potrat tě mamka nutit nemůže, o tom ona nerozhoduje, takže i kdyby se stavěla na hlavu tak s tím nic nenadělá…Já v těhu žádné extra změny chuti neměla, jedla jsem furt to samé, akorát na jaře jsem ujížděla na meruňkach ![]()
18 let mi bude bohužel za rok.. příští září 17tého..
Jen tak se obávám teď mě čeká v uterý gynekolog.. Protože mám nějaké bolesti v podbříšku. Nezvracím, ale ten pocit na mě jde.
Né často ale většinou ano, párkrát sem brečela kvůli bolestem neovlivní to nějak miminko? potrat či něco.. Je to nepříjemné a dost to občas bolí. Bojím se že bych o to malé přišla když už se na něj tak těšíme. Co se týče chutí miluju houby. Ale teď z nich doslova chci zvracet
… Jen se chci zeptat na ty bolesti. Děsně to bolí je to vstupnové občas málo občas víc a někdy i hodně… Co to může být??
Bojím se o to malé. ![]()
Dobrý den,prosím o radu, dceře mé kamarádky se za 3 měsíce narodí miminko je neplnoletá má 17let navštěvuje gymnázium.Zajímalo by mě v jaké výši ji bude vyplácena mateřska a zdali má na ni vůbec nárok. Děkuji za odpověď