Nezvládám rekvalifikační kurz

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
499
10.11.25 22:12

Nezvládám rekvalifikační kurz

Ahoj holky.
Vloni jsem přišla o práci a byla delší dobu nezaměstnaná. Mám 3 děti, takže jsem opravdu nemohla vzít všechno, co se namanulo, a ono se toho nenananulo moc. Mám maturitu, řekněme v administrativě. Tam jsem také pracovala a také jsem dělala prodavačku.

Byla jsem přidělena na rekvalifikační kurz, do kterého bych sama o sobě nešla, protože jsem tušila, že je velmi náročný. Měli jsme jen pár školení a šli do praxe na úřad. Nebudu zacházet do detailů, ale obsah mojí praxe příliš neodpovídá obsahu učiva ve skriptech ve stylu „Bude z Vás sekretářka ředitele“. To by bylo to nejmenší. Mě nevadí chodit do práce, i když dlouhé směny jsou pro mě náročné.

Problém je, že nemám na nic čas. Přijdu domů udřená a musím vařit na zítra, nemám možnost se levně najíst v místě úřadu, pouze si ohřát jídlo. Musím se učit s dětmi a uklízet a na učení do kurzu mi zbývá minimum času. Přítel mi pomůže minimálně, asi si zvykl, že doma všechno udělám a mám to pod palcem. Téměř denně se hádáme. Já jsem na dně se silami a on mi vysvětluje, že takhle to prostě mají všechny pracující ženské a že mám smůlu, že to tak budu mít už pořád a bla bla. Nechápe, že když přijdu domů, musím si aspoň na půl hodiny sednout a vypnout, jinak, když jedu non stop, jsem už hodně protivná. Doma na mě všichni hned nasypou požadavky.

Snažím se učit, opravdu moc. Ze začátku jsem měla problém se jakž takž adaptovat na praxi, to jsem zvládla a začala se učit, ale stále je to strašně málo na objem učiva. Mám stach, že nedám testy na 70% a ještě to vše budu muset zaplatit. Absenci nemám vysokou, ale mám, nesmím už onemocnět, natož děti, mám z toho dnes a denně strach. Čeká mě v závěru ještě několik školení a test a já mám už teď bobky, že tam nebudu moct ani být, natož abych to zvládla. Jsem zoufalá.

Prosím poraďte mi nějaké tipy, kde hledat čas a energii. Hlídací babičku nemáme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1976
10.11.25 22:25

Děti jsou jeho? Jestli jo, tak si prostě dupni, že teď budou děti i domácnost na něm, abys ten kurz zvládla. Jestli ne, tak na něj přehoď aspoň domácnost. Však budete mít pak k dispozici další plat, tak se to přece vyplatí pro oba. Úklid omezit na absolutní minimum a vaření co nejjednodušší, např husté polévky. Co takhle chodit se učit do knihovny, tam bys měla klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16139
10.11.25 22:34
@Pučálkovic.Amina píše: Více

Asi tak, nechápu, proč by kolem všeho měla běhat jen ona. Zároveň holt viditelne vše dělala a on nemusel nic :think:

To je ten, co nic nedělal a ještě prudil už 5 let zpátky? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
10.11.25 22:47

Předpokládám, že děti mají teplé obědy ve škole, tak „dělej“ studené večeře.
A jak už tu napsal někdo nademnou, musíš si dupnout, ale chápu, že s některými chlapy nehneš, no… nemaj na to mentalitu pochopit, že by měli také dělat domácí práce, až ženská začne chodit do práce… aby to bylo fifty:fifty :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
10.11.25 22:59

Ne, takhle to všechny pracující ženské opravdu nemají. To je materiál. :roll:

Nejvíc času asi strávíš přípravou jídla, že? Můžeš si kupovat nějaké hotovky? Není to nejzdravější, ale ty potřebuješ překlenout jen nějakou dobu. Dlouhodobé vyčerpání taky zdravé není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
10.11.25 23:31

Chyba je v systému. Na více mistech. A člověka to vleče, kam nechce a nemá moc šancí s tím něco udělat.
Mám dojem, že rekvalifikační kurzy si snad vymýšlejí pracovníci úřadu práce, aby vykázali činnost. Aby se kancelářská síla učila psát životopis se samými Romy, aby musela absolvovat kurz zcela mimo obor jen proto, aby ji nevyřadili, když si to místo stejně musí najít sama, neboť cituji, od toho my tady nejsme, na tohle všechno člověk kolikrát fakt nemá nervy. Nezaměstnanost srazí člověka psychicky dolů. Zabere mu čas a ubere energii. Takže…dělat kurz, který mi nejde, v oboru, který dělat nechci, a ještě si hledat práci, protože když si ji nenajdu sama, domů za mnou nepřijde. Zabere to x hodin.
Druhá věc je rodina. Když to u vás funguje tak, že máš všechno na starosti ty, to je další rána. Jak to všechno stíhat a ještě vyjít s málo penězi. Takže úkoly, vaření, praní, žehlení, úklid. A nulové pochopení partnera.
Jak tohle má jedna ženská zvládat? Když pracovat chce a nemá kde. Kdyby chodila do práce, která ji baví, líp by zvládala všechno ostatní.
Jinak tvůj přítel dělá velikou chybu. Protože až ty práci budeš mít, on o ní třeba pro změnu může přijít. A chlap, ten doma málokdy umí zabrat tak, aby zvládl postarat se sám o sebe. Natož o chod rodiny.
Takže zakladatelko. Momentálně jsi na tom takhle, ale nic netrvá věčně. Snaž se najít si jakoukoli práci. I kdybys dočasně šla zcela mimo obor. A potom rozdělit práci doma napůl. Pokud to nepůjde, vdaná nejsi koukám, tak tvůj přítel prostě přijde o uklízečku, pradlenu a kuchařku a ty o práci s ním navíc. Ty to totiž bez něj zvládneš. On ne. On si neuvádí, neuklidí, nevypere. A ještě budeš mít nárok třeba na dávky. K čemu je doma chlap, když jeho jediný přínos je, že jen bere plat, který se započítá do příjmu rodiny…a ještě jsou doma hádky a nepohoda. Máš -li dělat vše sama, dělej to aspoň pro sebe a pro své děti. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
11.11.25 04:08
@PerličkaM. píše: Více

Holt máš „přítele“. Máš neschopnou nulu, která není ochotna hnout prstem, aby tě podržela a pomohla, když ty potřebuješ. Tohle chování jde pochopit pouze v případě, že je sám schopný vydělat tolik peněz, že Vás bez problémů zajistí a ty do práce nemusíš chodit vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
11.11.25 05:30

Já zase nechápu, co je na takovém kurzu složité a k učení. Kdysi jsem si něčím podobným prošla. Hned po maturitě. Díky praxi jsem získala první práci, ještě před dětmi. A nikdo mě tam nenutil. Naopak jsem byla ráda, že jsem se tam dostala. Žádní Romové tam nebyli. Většinou mladí lidé těsně po škole.

Pokud Tě k tomu někdo dotlačil, znamená to, že už sedíš na UP dlouho. A to taky něco vypovídá o Tvých (ne) schopnostech. A to, že To obsah učiva není všeobecně známý, taky něco říká. Vždyť tam bývají základy práva, psychologie, PC gramotnost, ekonomiky atd. Tři děti nejsou hendikep. A chlap má pravdu, že pracující ženské to tak mají, jsou v jednom kole. Já jsem s více dětmi vystudovala VŠ a i několik rozšíření kvalifikace.

Neuvádíš, co má on za práci, aby bylo možno objektivně posoudit, jak se má nebo nemá zapojovat.
Ale problém vidím i v tom, že sis asi zvykla na domácí život s dětmi a máš problém vyjet se zajetých kolejí. Vystoupit ze své komfortní zóny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
11.11.25 06:19

No, ja tedy nevim, ale me na tvem prispevku trochu zatazila hned ta první věta :think:
Takže tezko ricz, jestli je problem v přítelovi, ktery doma nic neudělá nebo v tom, ze on toho ma již delší dobu nad hlavu a ty jen po takove době nezvladas běžné fungování :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35430
11.11.25 06:19

Přítel je blb a uvař si na víc dní dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6038
11.11.25 06:31
@1Pears1 píše: Více

Suhlasim s tym, ze zakladatelka asi zabrdla do rutiny.
Zase budme objektivni. Spravit si kurz po maturite a po niekolkych rokoch praxe v nejakom odbore je rozdiel. Je to akoby novy zaciatok a je to narocne a NIJAKO to nevypoveda o (ne)schopnostiach danej osoby.
Su tam deti, zodpovednosti dospeleho a chyba podpora partnera.
Zakladatelka: sustreduj sa na to tu a teraz, zjednodusuj si co sa da. Myslim si, ze lektori si za ciel kurzu nedali to, aby jeho ucastnici kurz neskoncili.
Dychaj, rob co dokazes a dobre to dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6038
11.11.25 06:33

@1Pears1 ale musim ti povedat, ze si ma dobre nastvala. Zivot gombicka. Po strednej skole. To si hrdinka.
Chod s tym niekam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15357
11.11.25 06:55

Příťa by měl po žížalkách. Žádný úklid okolo něho, praní… Pokud bych uvařila, tak jen pro sebe a děti.
Chvilku by to vydržela a pak ho vykopla. Takhle jako to máš ty, to opravdu pracující ženy nemají. Máš doma obyčejného koko.ta. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
11.11.25 06:57
@Šmoulice píše: Více

Jasně, ona je bez prace podle toho, co pise minimálně 11 měsíců, ale koko je jeji pritel :think: až se nastve on, tak po zizalkach bude mit spis ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
11.11.25 07:05
@j.a.n.i1 píše: Více

Ale zase dělala full servis o celou domácnost. Teďka chce jen to, že když půjde do práce, tak aby se i práce doma rozdělila spravedlivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat