Nezvladatelné dítě - 3 roky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2927
25.1.17 10:09
@zrcadlo píše:
Psycholog je dobrá volba. A „kámen úrazu“, jak píšeš, opravdu není v tom, že je „nadmíru společenský“, to je jen takový eufemismus těch, které nezvládají důslednost ve výchově. Prostě nejsi důsledná a dítě zkouší hranice, nic víc. Ale jestli nevíš, jak hranice nastavit, psycholog pomůže.

Já nevím, já si myslím, že kdyby to bylo její nedůslednosti, tak kluk by zlobil doma a ve školce by byl ok, ne naopak…Ve školce jsou snad důslední, ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16278
25.1.17 10:24

@Any83 Znám jednu moc moudrou učitelku MŠ (dlouho i přesluhovala, teď už je v důchodu), která mi říkala něco jako: „Před třiceti lety když přivedla do školky maminka dítě a řekla, že neposlouchá a zlobí, tak dítě neposlouchalo a zlobilo a školka si ho musela srovnat. Za poslední roky byla jednoznačně nejhorší práce s dětmi, jejichž rodiče dítě uvedli slovy "má až příliš rád děti“, „je hodně společenská“, „občas je to trošku rarášek“, „nemyslí to zle a jen dává hodně najevo, že má děti rád“ apod. I živější děti důsledných rodičů ve školce šlapou jako hodinky, poznají, kdy to přepískli, mají správně pochopené ty vzorce chování (jen potřebují víc úkolovat a zaměstnat). Naopak když přišla v posledních letech maminka a řekla, že dítě zlobí a neposlouchá, tak většinou měla spíš až přehnané nároky na poslušnost a dítě bylo úplně v pohodě, jen občas mělo potřebu si otestovat, jestli pravidla pořád platí. Ale ti rodiče, kteří v zásadě doufali, že přijde časem nějaká diagnóza, která jejich nedůslednost omluví, s těmi a jejich dětmi to bylo nejhorší…"
Ano, může časem přijít diagnóza, ale v první řadě si musí matka uvědomit, že největším problémem dítěte, které se válí na veřejnosti a odmítá poslouchat (a mají s tím problém už ve druhé školce) opravdu není to, že je nadmíru společenský. Ale psycholog opravdu může velmi pomoct, takže je vše na dobré cestě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.1.17 10:26
@Danulinka16 píše:
Já nevím, já si myslím, že kdyby to bylo její nedůslednosti, tak kluk by zlobil doma a ve školce by byl ok, ne naopak…Ve školce jsou snad důslední, ne? :think:

Ve školce ale dítě nikdo nevychovává. Tam se očekává, že nějaké základy výchovy už má vštípené a že když na něj zavolají, tak poslechne. Já mít ve třídě takové dítě, tak se bojím jít s nimi i jen na zahradu… :think:
Ta nedůslednost může zapříčinit to, že si dítě myslí, že může cokoli. Ale netvrdím, že to je nutně případ zakladatelky, na to máme málo informací. Pravdou ale je, že děti z rozvrácených rodin bývají „méně vychované“, jelikož rodiče mají tendence dělat ústupky, protože „chudáček, když nemá doma tatínka, aby byl přísný“ a z druhé strany „ta maminka ti nic nedopřeje, viď miláčku, pojď si dát ještě zmrzlinku“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
25.1.17 10:26

@Danulinka16

co dítě nemá naučeno z dommova, tak ve školce se projeví. Pokud jsou rodiče nedůslední a dítěti všechno povolí, tak to se tak chová i ve školce. I hůř, protože tam je opravdu tlačeno k tomu, aby dělal to co má. A dítě je zmatené, proč doma může a tady ne. Pak se to projevuje např. i tím, že dítě fyzicky napadá ostatní.

Těžko říct, co je příčinou chování zakladatelčina syna. Ale psycholog je výborné řešení. Pokud je za tím vývojová vada, poradí, jak se s tím naučit žít. Pokud je za tím zakladatelčina nedůslednost, psycholog naučí maminku, jak správně nastavit hrnice, aby dítě bezpečně vědělo, co může a nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
25.1.17 10:30

@zrcadlo

no ono je to v něčem jiném - před X lety bylo jedno zlobivé dítě na celou školku. A když už to nešlo, tak ředitelka rozhodla, že půjde k psychologovi. U každého dítěte, u kterého to mamka rozhodla, se projevila vývojová vada.

Dneska je těch rozjívených dětí ve školce mrak. A většinou je to dané tou nedůslednou výchovou. A je to většinou tak, že rodiče, kteří byli sami v dětství mláceni jak žita, takhle svoje dítě vychovávat nechtějí, a jdou do opačného extrému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.1.17 10:40
@Modesta píše:
@zrcadlo
Dneska je těch rozjívených dětí ve školce mrak. A většinou je to dané tou nedůslednou výchovou. A je to většinou tak, že rodiče, kteří byli sami v dětství mláceni jak žita, takhle svoje dítě vychovávat nechtějí, a jdou do opačného extrému.

Hihi, naprosto souhlasim. Zrovna nedavno jsem se opet rozcilovala v nejake diskuzi o fyzickych trestech. Maminky „svobodna vychova“ me presvedcovaly, ze se vse hybe k lepsimu a popustime-li detem jeste vice uzdu a nechame-li je plne delat to, co samy chteji, budou vsichni stastni a spokojeni :lol: :lol: Toz jsem se zasmala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.1.17 10:40
@Modesta píše:
@zrcadlo

Hihi, naprosto souhlasim. Zrovna nedavno jsem se opet rozcilovala v nejake diskuzi o fyzickych trestech. Maminky „svobodna vychova“ me presvedcovaly, ze se vse hybe k lepsimu a popustime-li detem jeste vice uzdu a nechame-li je plne delat to, co samy chteji, budou vsichni stastni a spokojeni :lol: :lol: Toz jsem se zasmala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16278
25.1.17 10:42
@Modesta píše:
@zrcadlo

no ono je to v něčem jiném - před X lety bylo jedno zlobivé dítě na celou školku. A když už to nešlo, tak ředitelka rozhodla, že půjde k psychologovi. U každého dítěte, u kterého to mamka rozhodla, se projevila vývojová vada.

Jo, já v podstatě chtěla říct to samé - v minulosti když už dítě zlobilo, tak opravdu zlobilo, dnes jsou mraky těch, které podle rodičů „mají rády děti, mají v zadečku motorek a další a další eufemismy zastírající nevychování a nerespektování pravidel“, takže učitelky v MŠ mají podstatně víc práce.
A taky mi ta starší paní učitelka říkala, že rodiče hodně neradi slyší, že nejagresivněji se chovají často děti těch rodičů, kteří se fyzickým trestům naprosto vyhýbají (to jsem i tady v diskuzích o fyzických trestech často zaregistrovala, že argumentem proti fyzickým trestům má být fakt, že to dítě to pak bude dělat taky, ale podle zkušeností té paní učitelky z MŠ naopak víc záludné jsou děti, které doma nikdy nedostaly - a rodiče právě mají pocit „to muselo to dítě vidět od někoho tady, protože doma nedostalo nikdy ani přes ruku“, a učitelka ví, že s tím fakt přišlo to dítě samo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
25.1.17 10:57

@unuděná @zrcadlo

asi takhle - jsou situace, kdy popohnání přes plínu (ne zmládit dítě do modřin) funguje lépe, než nějaké přesvědčování. Ale mělo by se s tím zacházet jako s šafránem. Zatím od nás syn (1 rok) dostal od každého jednou a to opravdu jinak řešit nešlo. Ale když si řekneme, že tohle je hranice, za kterou to dítě nesmí, tak to důsledně dodržujeme.

Nicméně mám zatím pouze jedno roční dítě :) možná že za pár let budu mluvit jinak, ale zatím nám to takhle funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5803
25.1.17 11:25

Měl moc změn a deti, kor takhle malé, to nechapou, maji binec v hlavě a reakce maji pak vsechny deti podobný. Znam to moc dobře. Může se citit nezařazený, může mit pocit, že za váš rozchod může on, nebo chce upoutat pozornost. Psycholog není špatný nápad. Zkus v okoli pohledat spondeu, nebo podobny instituce, tam jsou psychologové zaměření na deti z rozvedených rodin a maji krátké objednaci lhuty. Taky jsem tam byla, protože rozvod.. a muj ex je velmi problémový jedinec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.1.17 11:25

@Modesta Já nejsem ta, kdo podporuje rodiče ve fyzických trestech, to naopak ;) Sama dám jen vyjímečně (děti 4,5 a 2 roky), kdy už to opravdu jinak řešit nejde, protože dítě opakovaně na domluvu nereaguje. Spíš mi jde o to, že ty moderní trendy nevýchovy, ať už tomu říkáme rabr, nevýchova nebo svobodná/volná výchova, jsou velkým procentem matek špatně pochopeny a aplikovány. A pak z dětí rostou nevychovanci. Princip dobrý, sama se snažím děti vychovávat s maximálním respektem a možností svobodných rozhodnutí, ale lidská pohodlnost je často silnější. Takže podle mě je lepší semtam si zakřičet či lehce plácnout, než nevychovávat a schovávat to za „mám živější dítě, však ono z toho vyroste a pochopí, co dělá špatně, my ho mlátit nebudeme!“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
25.1.17 13:57

@unuděná

jj, s tím souhlasím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
26.1.17 23:00

Pisnu vam zpravu az bude chvilka.Jako bych cetla o tom nasem.My mame teda predbezne Adhd…a kdo takovou poruchu nezazije, tak opravdu malokdy pochopi. Bohuzel nekdy i kdybych se stavela na hlavu, tak si to udela po svem…i psycholozky jsem se ptala, jestli nejsem spatna ja ze je nevychovanej. A ta mi to hned vyvratila, ze to opravdu u nej neni. A ze to chce trpelivost a duslednost, ktera prinaso ovoce, ale neni to hned..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí