Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky našla jsem tohle, sice nepíšou přesně kolik musí být placenta od porod.cest,ale může být dole a rodit normálně se může
Porod při vcestném lůžku
Způsob a načasování porodu závisí na tom, do jaké míry překrývá placenta vnitřní branku dělohy, a také na tom, zda dochází ke krvácení z placenty.
Pokud placenta překrývá vnitřní branku zcela, je normální vaginální porod nemožný, a žena podstoupí plánovaný císařský řez obvykle v 36. týdnu těhotenství. Pokud se navíc objeví i silné krvácení, je často nutné provést císařský řez dříve. Ženám v takové situaci jsou obvykle při hospitalizaci podávány léky, které urychlují zrání plic plodu, aby se předešlo komplikacím při předčasném narození. Na druhou stranu, pokud je krvácení vážné a ohrožuje život ženy, je nutné uskutečnit císařský řez okamžitě bez ohledu na stav dítěte.
Pokud placenta překrývá vnitřní branku jen částečně nebo se dotýká vnitřní branky okrajem, je vaginální porod v některých případech možný, zvláště pokud u ženy nedochází ke krvácení z placenty. V mnoha případech však placenta začne silně krvácet v průběhu porodu při otevírání děložního čípku a je nutné provést akutní císařský řez pro ohrožení života matky i dítěte. Častěji je proto i v tomto případě plánován císařský řez.
Při vcestném lůžku dochází dále k problémům s odlučováním placenty po porodu, ať už vaginálním nebo císařským řezem. Ženy, které mají vcestné lůžko, mají mnohem vyšší pravděpodobnost krvácení při odlučování placenty a častěji potřebují při porodu transfuzi krve.
Při nízko uložené placentě, která nepřekrývá vnitřní branku a nekrvácí, je obvykle dávána přednost přirozenému porodu.
@dencina moje řeč, taky to chci raději vědět předem, abych se na to mohla psychicky připravit. V úterý se zeptám dr. a dám ti zprávu, jestli se něco dozvím. Bohužel doktoři často tak nějak mlží ![]()
@lera1 díky za info. Někdy je teda snad lepší nevědět
jejda ještě transfuze, no to by mi scházelo
já ani nevím proč, ale nějak bych cizí krev moc nechtěla…člověk nikdy neví. V naší rodině se ale v poslední době těhulkám dějou samé špatné věci, tak snad abych rovnou počítala s horší variantou ![]()
@lera1 díky ![]()
@Lucie77 tak dle toho příspěvku tu u mě vypadá na přirozený porod, tak nevim jestli mam byt rada nebo ne (kvúli možným komplikacím). Ty máš ještě docela čas na vytažení, tak hlavu vzhuru ![]()
@dencina Ahojky, tak jsem se vrátila od doktorky a mám toto info: u Apolináře si neradi zbytečně zvyšují už tak dost vysoké procento operačních porodů a tak jsou tam lékaři vedeni k tomu, aby rodili přirozeně a už 1 cm placenta od branky jim k tomu stačí. Takže jestli máš teď 3 cm od branky, tak asi nemusíš mít žádné obavy ![]()
Dál mi dr. říkala, že měření placenty od branky je břišním UZ nepřesné a pro přesné měření je třeba vaginální UZ. Podle tohoto měření mám placentu 5,5 cm od branky, tak mi říkala, že z důvodu nízko položené placenty můžu na císaře rovnou zapomenout
![]()
@Lucie77 Děkuji za info
akorad semi zda že to riziko je přece větší u přirozeného porodu jak u plánovanýho cisaře, může to začít dost krvácet
taky sem se ještě ptala doktorky a ta teda neví jak u Apolináře ale prý v Podolí by to bylo 100% na císaře.
@dencina tak nám asi nezbude nic jiného, než věřit v dobré a nechat se překvapit ![]()
@Lucie77 No už z toho začínám být dost nervozní, do porodnice me doktorka posílá už ve 36.tt to už se snad konečně něco dovím, tak ještě vydržet 3týdny
. Ty bysi raději přirozený porod?
@dencina ježiš to už se ti to teda blíží! Nezapomeň mi pak dát prosím zprávičku, jak jsi dopadla
Já bych teda rozhodně preferovala přirozený porod ![]()
@ashlee já bych řekla laicky, že je v dolní části dělohy. Záleží kolik cm od branky. Když jsi ale v 19 tt a placenta jen zasahuje do dolního segmentu (nepřekrývá branku), bude to určitě do porodu dobré.
Při kontrole v 19tt mě doktor přeměřil břicho od pupku dolů, vyšetřil a říkal, že placenta je nízko položená. Nakázal mi se šetřit se, dokonce mi chtěl napsat kontrolku. Při kontrole ve 23tt už mi řekl, že se vytahuje a že už v tuhle chvíli to není porodní překážka. Takže myslím, že pokud není opravdu hodně dole, tak, aby překrývala branku, tak se to opravdu do porodu zlepší. Hlavně nezvedat nic těžkýho a nepřemáhat se, aby jí zatnuté břišní svaly při námaze nesesunuly dolů.
Příspěvek upraven 14.11.12 v 10:45
@Lucie77 píše:
@MonMil děkujeme za zprávy!![]()
Není vůbec zač, Přeju hodně štěstí, ať se mrška krásně vytáhne ![]()