Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak jsem dnes byla prvně u Apolináře, nic moc jsem se nedověděla, setra mi řekla že příští týden mě pošlou na ultrazvuk a podle toho se rozhodnou, že od toho 30.tt kdy byl naposled se to určitě ještě změnilo.
@dencina a v kolikátém jsi teď vlastně týdnu? tvoje gyndr. ti to v poslední době nepřeměřovala? to jsem zvědavá, jak tam dopadneme ![]()
@Lucie77 Byla sem tam ve 37.tt, od toho 30.tt uz zadny ultrazvuk nebyl takze to nikdo nekontroloval, zadanku mi ale nikdo nevystavil(v ambulanci ultrazvuk nemaji)tak bud az tam pujdu tento tyden a nebo se to vubec resit nebude.
Ahoj holky ráda bych se zeptala jestli měla některá problém s nízko posazenou placentou už v 12. týdnu? děkuji, dnes mi to doktor řekl a jsem z toho moc vystrašená
@michaluskami čím dříve to zjistí, tím lépe, protože se placenta sama s rostoucí dělohou vytahuje nahoru, takže naopak tě to může uklidňovat. ![]()
@Saroya
děkuji za uklidnění, jenom jsem se bála jestli to neznamená větší riziko potratu..
Je pravda, že může dojít ke krvácení z placenty, to se projeví čerstvou krví, ale plod by to ohrozit nemělo. nejvíc škodí strach a negativní myšlení (vím, že je těžké se nebát), tak přeju hlavně klid a podporu v tvém okolí, aby ses ošklivými myšlenkami nemusela zabývat.
@Saroya
děkuji jseš hodná, miminko se dneska krásně mrskalo v bříšku, tak se má skvěle k světu a to mě drží u krásných myšlenek…
Ahoj, tak mi dneska dr. napsala do průkajdy sinus marginalis - placenta těsně k brance - 1,5cm. dost mě vyděsila svojí přednáškou o ležení, krvácení a císaři. Doteď mi nic nebylo, ani jsem nezašpinila, jsem 20tt. řekla mi, že nemám šanci aby se placenta vytáhla, ale když čtu zkušenosti jiných, zdá se mi že to jen dramatizuje a zbytečně nás stresuje. Chtěla bych vědět, jestli ty, kterým se placenta nakonec vytáhla, zůstali ležet a nic nedělali či jen omezili fyzickou námahu. Nevím ted jak se zachovat, dr. mi řekla ať dál pracuji ( sedím v kanclu) a šetřím se. Snad to bude za 14 dní lepší
@nikina3 ahoj, tak já měla placentu ve 26.týdnu hodně přes a tak mi naplánovali císaře
nakonec se to vytáhlo nahoru ale malej byl 2 dny před termínem pořád zadečkem dolu a tak, že prý půjdu stejně císařem. Nakonec jsem skoro 14 dní přenášela a malej se po 10 dnech přenášení otočil, oddechla jsem si, jenže přišel primář v pátek po 2 dnech vyvolávání a řekl, že jestli neporodím do soboty večer, tak v neděli ráno půjdu na císaře, že miminko musí ven
malej se narodil v sobotu v 17:00
3× mi hrozili císařem a nevyšlo to. Takže, času máš ještě dost a malej nebo malá jim ještě ukáže
jinak jsem kvůli tý placentě neležela ale měla jsem od 5 měsíce rizikovku v říjnu jsem začala krvácet / to jsem ještě Dr. ukecala abych mohla do práce / a v prosinci jsem krvácela znovu a hodně, v prosinci mi zjistili že jsem měla placentu jakoby skoro přepůlenou na dvě / byla uchycená na dvou místech a tak jsem svátky mezi Vánocema 2011 a Silvestrem 2012 trávila v nemocnici
od prosince už mě Dr. nikam neustil a byla jsem na rizikovce ![]()
@nikina3 Já jsem dělala vše, nešetřila jsem se. Měla jsem doma 2,5 leté dítě, takže to ani nešlo. Placentu jsem měla vcestnou a vytáhla se! Když byla 1,5 od branky, to už mi mudra říkala, že dorbý, že se vytahuje! A uklidnovala mě!
@nikina3 já měla placentu taky nízko položenou, a nějak extra jsme to neřešili s gynekologem. Jen to že placenta rychleji stárla a to mě strašil, že by se musel dřív vyvolat porod a nakonec jsem přenášela
jen jsem brala magnesium, aby se porod oddálil.
@nikina3
Niki uplne klid, ja si na to prisla sama v 28tt. Mela jsem ji neco 1,6cm od branky. Byla jsem na 3D ultrazvuku a proste videla jsem ze je mala hlavou dolu a zamotana ve snure a tak se na to prislo. Za mesic byla placenta nahore, pred porodem uplne uz nestalo se o cem bavit.
Priroda je tedy asi chytra, protoze nejspis jak jsme chteli sexovat tak vzdycky jak se prokrvila tak to proste neslo tak jsme to nedelali. Dr. na mne cucela co si vymyslim, ze nejde sex a vidis, mimi si to umi zaridit. Takze zatim pokud to jde vynechejte sex.
Vzhledem k tomu ze jsem o tom nevedela, tak jsem se nijak nesetrila.Mala byla celou dobu hlavou dolu tak nakonec ani ta snura 3krat kolem krku nevadila.
Ve 20tt je deloha jeste sakra mala to si ti jeste stokrat vytahne.
Jinak nevim, ale myslim ze jsem diky tomu mela hodne tuhnuti bricha, ale to jen tipuji.
Ahoj,
já měla taky placentu přesahující přes branku. Pracovala jsem asi do 30 týdne, potom jsem nastoupila na nemocenskou. Týden na to jsem začla špinit a skončila v nemocnici.Za týden mě pustili. Tři týdny jsem vydržela a opět začala špinit, zase nemocnice, za týden domů. Druhý den po propuštění jsem začala krvácet a praskla mi voda. Potom už bylo vše tak rychlé…
Malý byl bojovník, stratil hodně krve já taky.
Vše dobře dopadlo, teď ho mám přisátého u prsa a je nám krásně.
Holky odpočívejte a myslete na svá miminka