Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem v soku, muj doktor mi to vubec nerekl. Byla jsem na pohotovosti kvuli padu a doktorka byla v soku ze o tom nic nevim. Jaky mate zkusenosti? Nic o tom nevim. Do kdy se to ma jeste sanci vytahnout? A co se smi a co ne? Chodim na tehu cviceni, muzu vubec? Diky.
Riziko špinění je ne? u této diagnozy a chce to odpočívat a ona se udajně by měla vytáhnout proč vadí nízko nevím raději nevědět vše možná při porodu? Nevím držím palce at se vytáhne ![]()
Ja ji mela nizko polozenou, dr mi to taky nerekl, zasahovala do dolniho delozniho segmentu a ve 22.tt mne hospitalizovali kvuli krvaceni. Pak jsem musela mit klidovy rezim do doby nez se mi vytahla, to bylo kolem 30.tt. Necvicila bych, nezvedala nic tezkeho. V nejhorsim pripade se placenta muze odchlipnout, coz by bylo dost blby. Porodu to vadi jen tehdy, pokud prekryva porodni cesty. V tom pripade by byl cisar. Ale pry se ve vetsine pripadu fakt vytahne.
Taky mi doktorka nic neřekla, až jsem skončila v nemocnici ve 25. týdnu kvůli krvácení, tak jsem se to dozvěděla. zakázali mi cvičení a měla jsem nařízený klidový režim. jakš takš jsem to dodržovala, ale stejně jsem tam ještě znovu ve 32. týdnu skončila. Placenta se mi vytáhla až ve 35. týdnu, kdy už mi plánovali císaře. Dej si na to bacha. v případě krvácení může dojít k potratu. určitě bych necvičila.
Jo a měla jsem ji 0,5cm od děložního hrdla a k přirozenému porodu je potřeba 3-4 cm.
Taky pridam zkusenost pro uklidneni zakladatelky. Take mi po 20tt byla diagnostikovana placenta previa, lekarka mi samo o tom nic nerekla, skoncila jsem na pohotovosti s lehkym krvacenim. nasledna hospitalizace, nagnesium…nesmela jsem nic zvedat, jen lezet a odpocivat. kdyz ted na to vzpomenu, tak to bylo fajn obdobi, kdyz to ted srovnam s honickou po porodu. placenta se vytahla a ja mohla rodit prirozene. takze hlavu vzhuru, poslouchej lekare, odpocivej a hlavne nic nezvedej, ona se vytahne, jen to chce trochu discipliny ![]()
Dovoluji si oponovat, ono záleží, zda máš placentu na přední, nebo zadní stěně. Ty ženy, které mají placentu dole na přední stěně mají až 90% šanci na vytažení, ale ty ženy, které, stejně jako já mají placentu na zadní stěně mají tu šanci pouze 30%. Mě zjistili placentu preavia okolo 20 tt, kdy mi z části překrývala vnitřní branku, takže bez námahy (což s 2 leťákem moc nejde), bez pohlavního styku a časté kontroly. Teď jsem 35 tt a mám placentu 2,4 cm od branky, takže pořád nevím, zda budu rodit přirozeně, nebo sekcí (rozhodnou až příští týden). Každopádně kromě klidového režimu hlídej krvácení, pokud by propuklo masivní krvácení, okamžitě lehnout a volat RZS, hrozí částečné, nebo úplné odloučení placenty, což je většinou veliký průšvih. Jinak já do práce chodila (pořád lepší sedět na židli, než lítat se synem po bazénech, to za mě zvládla tchýně
, pokud ale nemáš sedavé/odpočinkové zaměstnání, tak i jako nepříznivec neschopenek v tomto případě neschopenku hodně doporučuju! Hodně štěstí ![]()
Mně diagnostikovali tu placentu dole ve 12týdnu, ale tam se prý to ještě tka nebere a ve 20týdnu se opravdu vytáhla a špinění opravdu trvalo do 14týdnu opravdu den co den ale nárazově jen vždy ráno a pak byl klid.
Takže určitě to půjde a asi to vadí u porodu to miminko musí jít první ne než placenta?
odpočívat ![]()
@susannn píše:
Ahoj, jsem v soku, muj doktor mi to vubec nerekl. Byla jsem na pohotovosti kvuli padu a doktorka byla v soku ze o tom nic nevim. Jaky mate zkusenosti? Nic o tom nevim. Do kdy se to ma jeste sanci vytahnout? A co se smi a co ne? Chodim na tehu cviceni, muzu vubec? Diky.
Ano, hodně záleží na tom, jak moc nízko placenta je a zda je na přední či zadní stěně. Já měla nízkonasedající placentu na zadní stěně a ještě ve 30.tt zasahovala do dolního děložního segmentu. V 35.tt už byla v pohodě - a pak že se na zadní straně nevytáhne
Ve 28.tt jsem byla hospitalizována kvůli krvácení z hematomu, který se utvořil pod placentou. Určitě bych vynechala cvičení, větší fyzickou námahu a bohužel i sex.
Kdybys začala krvácet nebo jen špinit, vždy je potřeba urychleně jet do nemocnice.
Za pár týdnů už to bude určitě v pořádku ![]()
Ok diky, jdu v pondělí k tomu svému doktorovi tak uvidim co mi rekne, placentu mam od zacatku na zadni stene a na cisare musim tak jak tak, kvůli predeslemu porodu